Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Okumaya ve Okumuşlara Dair

Arthur Schopenhauer

Okumaya ve Okumuşlara Dair Gönderileri

Okumaya ve Okumuşlara Dair kitaplarını, Okumaya ve Okumuşlara Dair sözleri ve alıntılarını, Okumaya ve Okumuşlara Dair yazarlarını, Okumaya ve Okumuşlara Dair yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Goethe gayet samimi bir şekilde "ancak hiçbir konuda varlık gösteremeyenlerin alçakgönüllü olduklarını" söyler.
Okumuşlar insanların yahut eşyanın değil, isimlerin ve tarihlerin bilgisiyle övünürler. Kapı komşularını ne düşünür, ne onlar için kaygılanırlar, ama söz Hinduların ve Kalmuk Tatarlarının kabile ve kastlarından açıldı mıydı kılı kırk yararlar. Sokakta yürürken yollarını zar zor bulurlar, ama İstanbul ve Pekin'in coğrafyası hakkında eksiksiz malumata sahiptirler.
Reklam
Sert içki alış­kanlığı nasıl midemizi tahrip ederse fikirlerimizi yabancı kaynaklardan devşirme alışkanlığı da "içimizdeki bü­tün tefekkür kuvvetini bitkin ve mecalsiz düşürür.
Maalesef..
Belli bir dildeki her bir sözcük için öteki dillerde tam bir karşılık yoktur; dolayısıyla bir dilin sözcükleriyle an­latılan bütün kavramlar başka bir dilin sözcükleriyle ifa­de edilen kavramlarla tam olarak aynı değildir; ... Bütün çevirilerin zorunlu olarak eksik/kusurlu olması­nın sebebi budur. Bir dilden bir diğerine o dile özgü, ve­ciz ve anlamlı bir pasajı tam ve eksiksiz olarak aynı etki­yi doğuracak şekilde çevirmek zordur. Şiirler çevrile­mez, fakat sadece yeniden yazılabilir ki her zaman güve­nilmez bir yöntemdir. ... her çeviri aslı karşısında ölüdür ...
Sayfa 39
V. Charles'm sö­zünün arkasında yatan budur: "Ne kadar lisan o kadar insan". (Quot linguas quis callet, tot homines valet.)
Sayfa 39
Varsın cebinizde daha az para olsun ama daha saygın olun, cahillerin para kesesine selam durup temenna etmek yerine bırakın karşınızda bayağılıkları­nı hissetsinler!
Sayfa 33
Reklam
Her türden ve her çağdan araştırmacı ve bilgin kural ola­rak derin kavrayışı değil sadece malumatı gaye edinir. Akla gelebilecek her şey hakkında: taşlar, bitkiler, savaş­lar, tecrübeler ve mevcut bütün kitaplar hakkında tek tek ve toplu olarak malumat sahibi olmayı bir şeref ve itibar meselesi haline getirirler. Malumat denilen şeyin derin kavrayış için bir araçtan ibaret olduğu, kendi başı­na çok az veya hiçbir kıymet ifade etmediği asla akılları­na gelmez. Buna karşılık bir kimseyi filozof yapan şey onun düşünme tarzıdır. Şu büyük üstatların etkileyici al­lamelikleri karşısında kendi kendime şöyle seslenirim: " Ah, bu kadar çok okuyabilmek için ne kadar az düşün­mek zorunda kalmış olmalılar!"
Sayfa 21
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Şopen emmim kızgın yine düşünmenin gereksiz kılındığı seri okumalara. İnsanlarin söyleverine bir katkisi olmaycaksa eğer bir düşünce kıvılcımı ateşlemeyecekse ve kuru kalabalığın üyeleri olmaya devam edecekse birey önüne gelen herseyi lezzet almadan ögüten makanik bir domuzdan farki yoktur diyor. Tekrar ve tekrar sanatın değerine değinmekte
Okumaya ve Okumuşlara Dair
Okumaya ve Okumuşlara DairArthur Schopenhauer · Say Yayınları · 2011432 okunma
mitosun kronos'un taşlarını yutup hazmettiğini ileri sürmesi sebepsiz ve anlamsız değildir; çünkü başka türlü hiçbir surette hazmedilmeyeni, her türlü üzüntü, sıkıntı, kayıp ve aşağılamayı yalnızca zaman hazmeder.
Büyük şairler kendilerini temsil edilecek kişilerin her birine tam olarak dönüştürür ve tıpkı vantriloklar gibi her birinin ağzından: aynı doğruluk ve doğallıkla, şimdi kahramanın, hemen ardından masum genç kızın ağzın­dan konuşurlar; Shakespeare ve Goethe böyledir.
884 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.