Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu

Fuad Köprülü
Köprülü'nin 1934'te Paris Üniversitesi'nde Fransızca olarak verdiği üç konferansın metni. Kitap 1959 yılında yazar tarafından yayınlanmıştır. Bu kitabın çalışma şekli (ve dolayısıyla onun eksikliği) çalışma şeklidir. Batılı tarihçiler bile, efsanelere dayalı tahminlerde bulunmuşlar ve politik açıdan her şeyi açıklamaya çalışan bir konu olan Fuat Köprülü, Fransız Annales Okulu tarafından belli bir şekilde etkilenmiş ve “vakfın” toplumsal örgütlenmesine dönüşmüştür. ve efsaneler, Osmanlı devletine özgü değildir - devletin devletlerinde sıkça karşılaşılan ve yeni devletin meşrulaştırılmasına hizmet eden, kısaca, kitabın önsözünde belirtildiği gibi, gerçeklik doktrini tanımlamaya hizmet eder. Bugün, bilimsel çalışmaların gerçeği tam olarak yansıtmadığını, Köprülü gibi tarihçilerin titiz analizinin ve akla dayalı analitik çözümlerin de doktrinin politik bir yönü olduğunu biliyoruz. Kitap bu konuda önem kazanmış ve bugün korunmuştur. Çünkü Oryantalizm Türk tarihçiliği, Türkiye'ye Batı'ya verilen cevaplardan biriydi. Annales Okulu'nun alanı, modern Türk tarihçiliğinden ziyade, biçimlendirici aşamalarda köleleştirilmiştir, özellikle bu kitap, Batı Türkiye'ye yayılmış Batı tarihçiliği boyunca yayılmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasına rağmen, Köprülü'nin önekleri sürekli olarak "küçük kitaplar" olarak adlandırılıyor, ancak Anadolu büyük bir iş çıkardı çünkü Anadolu'nun günümüzün nasıl bir anlayışa sahip olduğunu ortaya koyuyor. Türkler, Anadolu'yu istila etmedi, ancak hayatını ona verdiler ve önceki hayatın kendi hayatlarını dahil ederek fethettiği bilimsel bir ikilemi getirdiler. Koprulu tezi, daha sonraki tarih yazısında maharetli yazıyı gösteren ve öğrencilerin gelişmemiş bölümünün yanında düşünenleri ele geçiren ve son zamanlarda Amerikan vatandaşı olan tarihçi Amerikalıya ihanet eden bu “gaz ideolojisi” dedikleri Batılılar Kendileri ve kimsenin dışarıda hiç kimseyi anlayamadığı ve para cezasına bağlanmadığı belirsiz, bugün hala parlaklığını koruyor.
Yazar:
Fuad Köprülü
Fuad Köprülü
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 27 dk.Sayfa Sayısı: 122Basım Tarihi: 1994İlk Yayın Tarihi: 1959Yayınevi: Türk Tarih Kurumu Basımevi
ISBN: 9789751600066Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
·
Puan vermedi
·
367 günde okudu
Osmanlı'nın kuruluşuna dair oldukça tutarlı bilgiler veriyor. Akademik üsluba rağmen akıcı bir eser.Alanında kaynak bir kitap kendinden sonraki kuruluşa dair görüşlerin şekillenmesinde rol oynayan bir eser.Osmanlı tarihinin kuruluşu buzlu bir camın ardından manzara izlemeye benzetilmiştir hep. Konuya ilişkin göz ardı edilemeyecek kadar mühim bir eser.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğu'nun KuruluşuFuad Köprülü · Akçağ Yayınları · 2000171 okunma
Reklam
240 syf.
10/10 puan verdi
·
19 saatte okudu
Lisans günlerimde bir solukta bitirdiğim nadir eserlerden biridir. Fuad Köprülü bu eserinde Bizanist yazarların, Osmanlı Devletinin kuruluşunda devletin 400 çadırlık bir aşiretten meydana geldiği tezine kesinlikle karşı çıkıp tarihi belgeler ile bu tezleri çürütmeyi başarmıştır. Bunun dışında Fuad Köprülü, Bizanist yazarlardan olan Paul Wittek, Gibbons, Marquart 'ın tezlerini tarihi belgeler doğrultusunda birer birer çürütür. Bu Bizanistler dışında bir de Zeki Velidi Togan'ın, Osmanlı Devletinin sahip olduğu boya yönelik tezlerini de tarihi belgeler ile çürütecektir. Fuad Köprülü tüm bunları yaparken tarihi belgeleri kullanmayı da göz ardı etmemiştir. Bu eser özellikle Osmanlıların menşei ve Kayı boyu hakkında oldukça önemli bilgiler verirken mükemmel bir kaynak niteliği de taşımaktadır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğu'nun KuruluşuFuad Köprülü · Akçağ Yayınları · 2000171 okunma
310 syf.
10/10 puan verdi
·
80 günde okudu
Osmanlı Devleti'nin kuruluş evresi hakkında okumalar yapacaksanız mutlaka okumanız gereken kitapların başında yer alıyor kitap. Kitapta Fuad Köprülü Hoca ilkin kendi Tarih ve tarihçilik anlayışını açıklıyor ve genel çerçevede tarihî bir olgunun nasıl tetkik edilmesi gerektiğini ders verir şekilde açıklıyor. Hoca'ya göre Osmanlı Devleti'nin kuruluşu anlayabilmek için mutlaka XIII. asır Anadolu'sunun içtimai tarihini bilmek gerekir ki kendisi bunu okuyucuya teker teker açıklıyor. Kitabın sonunda bulunan yaklaşık 100 sayfalık "Ekler" kısmı ise "Osmanlı İmparatorluğunun Etnik Menşei Meseleleri" başlığı altında, Köprülü Hoca'nın; Marquardt, Zeki Velidi Togan, Paul Wittek gibi tarihçilerin bu konudaki görüşlerine detaylıca cevaplarını içeriyor. Kitabın dilinin biraz ağır olduğunu belirtmek gerekir. Ancak alışık olanlar ya da bundan yararlanabilecekler için okuması son derece keyifli,bir araştırma-tarih kitabın "sıkıcılığı"ndan oldukça uzakta bir başyapıt.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğu'nun KuruluşuFuad Köprülü · Alfa Yayıncılık · 2022171 okunma
310 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Fuat köprüde hoca Osmanlı tarihi araştırmaları için temel kaynaktır. Fuat hoca'nın araştırmaları, tarihçiliğimiz için güncelliğini hala korumaktadır. Onun 23 yaşında profesörlük ünvanına nail olduğunu hoca yakından takip edenler, neşrettiği eserleri okuyanlar bilir. Onun neşrettiği eserler, adetâ altın madenidir. Fuat Hoca, bu eserinde ise "Osmanlı İmparatorluğu'nun" kuruluşu bazı araştırmacıların yazdıklarını tenkid etmektedir. Bu tenkidlere ilaveten Ord. Prof. Zeki Velidi Togan'ın "Kayı" boyu üzerine yazdıklarını da belgelerle eleştirmektedir Bu tenkidlerle Kayı boyunun kimler tarafından kurulduğuna, etnik grubu hakkına yeni bilgilere sahibiz. Bu bilgilerin yanında bazı vesikalar ile de ortaya konan iddiaları ele almaktadır. Hocanın 1934 tarihinde Fransa'da Sarbonne Üniversitesinde Fransızca olan üç konferansını 1935 tarihinde "Les Origines de l'Empire Ottoman" adıyla Fransızca yayınlanan kitabı, Alfa Yayınları tarafından çevrilmiştir. Hocanın bu kitabı, müphem bir soru olan "Osmanlı İmparatorluğu'nu kim kurdu?" sorusuna adeta bir yanıttır. Gibbons, Marquart, Paul Wittek gibi tarihçileri de kitapta eleştirmiştir. Son olarak elimizdeki Kitap, dil bakımından zengin; fakat arapça ve Farsça ile haşır neşir olmayanların zorlanacağı bir kitaptır.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluşu
Osmanlı İmparatorluğu'nun KuruluşuFuad Köprülü · Alfa Yayıncılık · 2022171 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.