Bir Köprü Bekçisinin Günlüğü

Yapı Kredi Yayınları

Yıkıntılar Arasındaki Umut: Mostari
2024 101. kitabı
Okunma: 24 Temmuz 2024 15:05
Bosna-Hersek'in Mostar şehrinde geçen olayları ve savaşın yıkıcı etkilerini ele alan derin bir roman. Bir yandan da savaşın yıkıcı etkilerini ve bu etkilerin insan ruhu üzerindeki yansımalarını
MostariGündüz Vassaf · Yapı Kredi Yayınları · 2013186 okunma
Ne yaşamaya ne de ölmeye acelem var dediğim bir yer.
·368 syf.·
2024 6. kitabı
Mostar dilinde iki zaman var: "Savaştan önce." "Savaştan sonra." Savaşın adı yok. Osmanlı'yla Müslümanlaşıp, İstanbullu padişahlarla dört yüz küsur yılın ardından yeni ev sahibi Avusturya-Macaristan'ın Viyana'dan yönetimi ile tanışma, Arşidük Ferdinand'ın Saraybosna'da vurulmasıyla başlayan I. Dünya Savaşı'nın bitiminde Yugoslavya Krallığı, II. Dünya Savaşı'yla gelen Nazi işgali, Tito'nun partizanlarıyla kurduğu sosyalist Yugoslavya'nın etnik kimlikli ulus devlet bayraklarıyla parçalattırılmasına "aktif seyirci" Batı'nın Balkanlarda vahşete vicdansız tanıklığını sineye çekme, 39 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde, 20 metre yükseklikte 471 yaşında Mostar Köprüsü'nün 1993 yılında bombalanarak yıkılması... Tarih, isteyenin istediği elbiseyi astığı askı.
2023 113. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2023 22:45
Birleşmiş Milletler Barış Gücü bünyesinde görev yaptığı sırada Mostar'da yaşıyordu Vassaf, ve bu dönemde tuttuğu notları kitaplaştırdı. Neretva Nehri'nin kıyısında, iki farklı kültürün
2023 Okuma Raporları
2025 401. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2025 06:29
Yolculuk ne zaman biter? Havaalanında, geminin güvertesinde el sallanır... Tren hareket etmeden peronda öpüşme.
Hayata Dair
2018 29. kitabı
iyi ki Gündüz Vassaf ile tanışmışım. Eğer siz de bu serüvende kaybolmak, Mostar Köprüsüne aşık olmak isterseniz keyifle bu kitabı okumalısınız. İncelemem blogda musambafener.wordpress.com/2017/11/30/most...
Harikasın Mostar!
2017 17. kitabı
YouTube kitap kanalımda Mostari kitabını önerdim: ytbe.one/geVOXsOAOfo Çok güzel bir deneme. Çok çok çok güzel. Yazar yürümeye bile kıyamamış o şaheserin üzerinde. Oralara hiç gidemedim fakat Gündüz Vassaf sayesinde gitmiş kadar oldum. Yazar köprünün üstünden geçen insanların ırklarını yürüyüşlerinden, selfie çekmelerinden anlıyor. Kitapta sizi gülümseten çok sayıda detay var. Dememiş mi Gündüz Bey : "Ne yaşamaya ne de ölmeye acelenizin olacağı yerlerde olun." E siz de öyle yapın o zaman!
Kültür-Sanat
2022 58. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2022 15:24
Selamlar herkese, Bir süre önce Bosna seyahati planım vardı ve Bosna hakkında halihazırdaki bilgilerin üzerine yenilerini edinmek üzere arayışa geçince bu kitaba da rastlatyınca hemen aldım. Mostari köprü bekçisi demek ve kitapta da Gündüz hoca kendini tam da böyle konumluyor. Bir ayı geçkin köprü başında köprüyü bekliyor, gördüklerini not alıyor, araya düşünceler karışıyor. Ve bu şiirsel gözlem kitabı oluşuyor. Üç yüz elli sayfalık kitap bir rüya gibi okunuyor. Keyifli okumalar
MostariGündüz Vassaf · İletişim Yayınları · 2021186 okunma

Gündüz VassafYazar · 20 kitap
Gündüz Vassaf, Türk yazar ve psikologdur. 1990'lardan itibaren yayımladığı, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaştığı deneme kitapları ile tanınmıştır. Türkiye'de 1992'de yayımlanan Cehenneme Övgü, en çok bilinen eserlerindendir. Liseyi İstanbul Robert Koleji'nde tamamladıktan sonra aldığı futbol bursuyla psikoloji eğitimi gördüğü George Washington Üniversitesi’nden 1968'de mezun oldu. Gençlik yıllarında ABD’de bir akıl hastanesinde gardiyanlıktan, TRT’de radyo spikerliğine kadar oldukça çeşitli işlerde çalıştı. 1977'de Ankara Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden doktorasını alan Vassaf, uzun bir süre Ankara Üniversitesi Mediko-Sosyal Merkezi'nde öğrencilere psikolojik danışmanlık yaptı. Uluslararası Psikologlar Konseyi yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Gündüz Vassaf, 12 Eylül askeri darbesinden sonra öğretim üyeliği yaptığı Boğaziçi Üniversitesi'nden istifa etti. Türkiye’de Psikologlar Derneği’nin kurucu üyelerinden olmasının yanı sıra 12 Eylül’e kadar Uluslararası Af Örgütü’nün İstanbul Şubesi başkanlığında, Tüm Öğretim Üyeleri Derneği (TÜMÖD) yönetim kurulunda yer aldı. O tarihten sonra Kassel, Marburg ve Bremen üniversitelerinde öğretim üyesi, Kanada McGill Üniversitesi Center for Developing Area Studies’de “konuk” akademisyen, Amsterdam’da Averroes Stichting’de klinik psikolog, Viyana’da Institute für Höhere Studium ve Avrupa Bilim Vakfı’nda da konuk araştırmacı olarak çalıştı. Halen çalışmalarını, Amerika Birleşik Devletleri'nde, doğduğu şehir olan Boston, Massachusetts'de sürdürmektedir. Yazar, psikoloji alanındaki eserlerinden çok, tarihe farklı bir bakış açısıyla yaklaştığı çalışmalarıyla tanınmaktadır. Radikal gazetesinde Uçmakdere başlığıyla köşe yazıları kaleme almıştır. İnsan, tarih, sosyoloji, popüler kültür konularında her Pazar yayınlanan "Gerçek Orada Bir Yerde" adlı programda Murat Belge ve Şerif Mardin ile birlikte yer aldı.