Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din

Kemal H. Karpat

Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din Gönderileri

Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din kitaplarını, Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din sözleri ve alıntılarını, Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din yazarlarını, Osmanlı'dan Günümüze Elitler ve Din yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sosyal kökeni ne olursa olsun devlet safına geçenler, yani devlet iktidarını paylaşmayı başaranlar, mutlak devlet fikrinin baş savunucusuna dönüşmekte ve vatandaşı devlet emrinde çalışan, yaşayan bir mahluk gibi görme eğilimine kapılmaktadırlar.
Cumhuriyet elitleri genelde halk kökenlidir ve halk adına iktidarı ele geçirdikleri halde halktan ayrı düşmüşlerdir.
Reklam
Bizans' tan miras kalan Sırp, Bulgar, Ulah, vs. kavimler Osmanlı hoşgörüsü sayesinde etnik kimlik ve dillerini korumuş ve nihayet 19. yüzyılda milli devletler olarak özgürlüklerini ilan ederek Osmanlı'dan ayrılmışlardır.
19. yüzyılın ikinci yarısından sonra Osmanlı ülkesi, Bizans etkileri ve geleneksel Arap kökenli İslam'ın yerine, yine dinin esaslarına sadık kalarak fakat "milli" ve "laik" bir İslam aramak yolunu tutmuştur.
Abdülhamid görünürdeki İslamcı politikasına rağmen, eskiden Arapça tartışılan "huzur dersleri"nin -halk neyin tartışıldığını anlasın diye- Türkçe yapılmasını emretmiştir. Abdülhamid'in Türkçülüğü, yani Türk dilini ön plana çıkarması birkaç yazıya konu olmuştur.
Sultan Il. Mahmud'un dinin değişmeye engel olmadığını şeyhülislamın bulduğu hadislerle ispat etmeye kalkışması, dinin yeni bir şekilde ele alındığına işaret etmekteydi. Fakat devletin dini kendi politik görüşleri uğruna kullanması, hem devlete hem dine zarar verecek bir harekettir.
Reklam
70 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.