Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlılar ve Vehhâbîlik

Fatih Mehmet Şeker

Osmanlılar ve Vehhâbîlik Gönderileri

Osmanlılar ve Vehhâbîlik kitaplarını, Osmanlılar ve Vehhâbîlik sözleri ve alıntılarını, Osmanlılar ve Vehhâbîlik yazarlarını, Osmanlılar ve Vehhâbîlik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
192 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Osmanlılar ve Vehhabilik
Türkiye'de maalesef üzerinde çok çalışılmayan ve fazla aydınlatıcı kaynak eserin de bulunmadığı bir alanda Vehhabilik konusudur. Hem tarihçiler hem de dini tarih üzerine araştırma yapanlar bu konuya diğer konular kadar girmez. Sanki bir çeşit 'yasakmış' ya da 'dokunulmaz' bir alanmış gibi gözüküyor. Bu siyasi/dini yapı nasıl devletleşti ve
Osmanlılar ve Vehhâbîlik
Osmanlılar ve VehhâbîlikFatih Mehmet Şeker · Dergâh Yayınları · 201613 okunma
Osmanlıların hâkim olduğu iklimde yörüngeyi Müslümanlık belirlediğine göre devlete karşı isyan bayrağı açan Vehhâbîler aslında İslâm’a karşı savaş açarlar.... Hârici zihniyetin öz çocuğu olan Vehhâbîler, İslâm tarih tecrübesinin geldiği aşamaya kafa tutarlar. İslâm nâmına Müslümanlığı inkâr ederler.
Sayfa 172Kitabı okudu
Reklam
Ölçüsü Osmanlı olan Cevdet Paşa’ya göre Osmanlı Devleti’nin gerçek halkı Müslümanlar olduğu için, Osmanlı’ya karşı savaşan Vehhâbîler doğrudan ehl-i İslâm’a karşı savaşmışlardır.
Sayfa 115Kitabı okudu
“Bize tarih değil odun lazım” diyen ve orijinal olma iddiasıyla meydana çıkan Vehhâbîler ise dünyaya uzaktan bakarlar, toplumun rûh muvazenesini ortadan kaldırırlar, girdikleri her yerde hayatı kuruturlar, kıymetler dünyasını sarsarlar, asırları çöl kafasına hapsederler, Allah’a giden yollan kapatırlar
Sayfa 102Kitabı okudu
Mevlânâ türbelerde bugün de gördüğümüz manzaraları dört halife devrine dayandırarak savunur. Peygamberler ve velîlerin mezarlarında mumlar ve kandiller yakarak, pencerelerin önüne bezler bağlama âdetini Hazret-i Ömer’in Peygamber Efendimiz’in mescidinde kandiller ve çerağ yakmasıyla başlatır. Mezarlarda kandiller ve çerağ yakmanın esprisi, Allah’ın herkesi kuşatan lütfü ile mezarları nûrlandırması içindir. Mezarlara götürülen kandiller o mezarı aydınlatır. Buhurlar da insanlar ve cinlerin rahatlamalarını sağlar.
Bid‘atlara karşı çıkan ama aslında kendisi bid'at olan bu zümreyle ilgili Eyyüb Sabri Paşa’nın hükmü de şudur: Güya İslâm kavimleri altı yüz seneden beri şirk üzere imişler de Vehhâbiler dini tecdit eyleyerek saf tevhidi hedefliyorlarmış. Türk-İslâm tasavvuru hurafelerin menşûrundan süzülerek akar.
Reklam
Vehhâbîlik; bid‘atleri ortadan kaldırmak iddiasıyla meydana çıkmakla birlikte her hususu esasından değiştirip, pek çok bid‘at icad eden siyasî bir harekettir.
Vehhâbîler mevcut problemleri çözecek adres olarak kendilerini gösterseler de Osmanklara göre onlar çözüm değil hastalığın sebebidir.
Tepkisel bir hareket olan ve radikal bir değişim ve dönüşümü savunan Vehhâbîliği bağlayabileceğimiz bir fikrî ve siyasî gelenek yoktur, dolayısıyla köksüz bir harekettir. Bu oluşum klasik dönemden beri akıp gelen ıslâh hareketlerinin bir devamı olarak görülemez.
Milletlerin karakterleri onların ırkları olduğuna göre selefi damarı yeşertenlerin Türk olamayacağını söylemek mecburiyetindeyiz. Vehhâbîliğin dolayısıyla modern selefîğin esasta bir Arap milliyetçiliği olduğu Muhammed b. Abdülvehhâb başta olmak üzere katmerli bir Türk düşmanı olan ve Osmanlı asırlarının İslâm adına boşa geçirilmiş zamanlar olarak gören Muhammed Abduh ve Reşid Rıza’nın tavırlarında çok belirgindir.
Reklam
Devrini yaptığı konuşmalar, verdiği dersler ve eserleriyle avucunun içine alan Birgivî, âdette olan bid‘atleri dalâletle damgalamaz aksine teşvik eder. İslâm’ın ilk döneminde zaruretler veya ihtiyaçlar olmadığı için bunların gerçekleşmediğini özellikle vurgular. Bununla beraber Kur an okurken, zikir yaparken ve duâ ederken yapılan tegannîyi çirkin bulur, raksa harâm hükmünü verir, kabirleri mescid edinmeyi oralarda mum yakmayı israf, bid‘at ve dalâlet olarak değerlendirir, kabir üzerine türbe yapılmasını vasiyet etmeyi bâtıl sayar.
Mesela I. Bâyezîd devri âlimlerinden Şeyh Fahreddîn-i Rûmî, selef-i sâlihînin ibadetlere karşılık ücret alınmasını kerih görmeleri sebebiyle, para karşılığı imâmlık yapan kimselerin arkasında namaz kılmaz.
Hüseyin Kâzıma göre ise Vehhâbîlik, İbn Teymiyye ile İbn Kayyım’m devamıdır. Muhammed b. Abdülvehhâb’ın amacı Asr-ı Saâdet’ten sonra icad edilen bid‘atleri ortadan kaldırarak dini ilk şekline döndürmekten ibârettir.
Fikrî temel itibariyle Vehhâbî hareketinin zeminini İbn Teymiyye teşkil etse de, Vehhâbîler düşüncelerini inşa ettikleri bu zemini idrâkten mahrum bir hâlet-i rûhiye sergilerler.
Bu zümre Mekke’yi işgal eder, Yahudi gibi gördükleri ahaliyi İslâm’a davet eder. Muhammed b. Suud bu yeni mezhep sayesinde bir Cezîretü’l-Arap hükümdarlığı teşkil etmek sevdâsına düşer. Bu nedenle arşiv kaynakları ve Paşa’nın takipçisi olan bütün müellifler, Müslümanlara ihanet eden Vebbâbîleri Haricî zihniyetin öz çocuğu olarak nitelendirirler.
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.