Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Mondros'tan İzmir Suikastı Davası'na

Öteki Tarih -2

Ayşe Hür
Dünyanın yeniden paylaşımından pay almak için 11 Kasım 1914’te resmen Birinci Dünya Savaşı’na giren Osmanlı İmparatorluğu, savaş boyunca 10 cephede (Kafkasya, Irak, Filistin-Suriye, Çanakkale, Galiçya, Makedonya, Romanya, Hicaz-Yemen, İran ve Libya’da) savaşmış, Çanakkale dışındaki tüm cephelerde yenilmişti. 30 Ekim 1918’de imzalanan Mondros Mütarekesi’nin içerdiği tehlikelerin farkına varan nadir kişilerden biri olan Mustafa Kemal, 16 Mayıs 1919’da Samsun’a gitmek üzere İstanbul’dan ayrılışından tam yedi yıl sonra 1 Temmuz 1927 günü İstanbul’a geldiğinde halk kendisini büyük sevinçle karşılamıştı. Bu yedi yılda neler olmamıştı ki… ‘Yedi düvele karşı Kurtuluş Savaşı’ kazanılmış, Saltanat kaldırılmış, Lozan Barış Antlaşması imzalanmış, Ankara başkent olmuş, Cumhuriyet kurulmuş, Hilafet kaldırılmış, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Şapka Kanunu gibi Kemalist modernleşmenin temel metinleri kabul edilmiş, Takrir-i Sükûn Kanunu, İstiklal Mahkemeleri ile muhalefet susturulmuş, İzmir Suikastı Davası ile önemli siyasi rakipler radikal biçimde tasfiye edilmişti. Sıra Mustafa Kemal’in muzaffer bir komutan olarak eski payitahta, İstanbul’a dönmesine ve zaferini kaleme almasına gelmişti. Mustafa Kemal, Dolmabahçe Sarayı’nda kaldığı üç ay boyunca 15-20 Ekim 1927’de toplanan CHF Kongresi’nde okuduğu Nutuk üzerinde çalışacaktı. Bu kitap Nutuk’ta Mustafa Kemal’in bakış açısıyla anlatılan olayların perde arkasına bakmayı amaçlıyor. Öteki Tarih-I’in bıraktığı yerden başlıyor ve Hamidiye Kahramanı Rauf Bey, Mondros Mütarekesi’nin ağır şartlarını neden kabul etti, İtilaf Devletleri Ermeni Tehciri ve savaş suçlularını Malta’ya nasıl götürdü, düşmana ilk kurşunu kim attı, Mustafa Kemal Samsun’a kendi mi gitti, padişah tarafından gönderildi mi, Erzurum ve Sivas Kongresi’nde Kürtler temsil edildi mi, Milli Mücadele’de tarikatların rolü neydi, Kuvayı-Milliye ‘Yedi Düvel’le mi yoksa ‘iç düşmanla’ mı savaştı, Mustafa Suphileri Karadeniz’de kim boğdurdu, ‘Çerkez’ Ethem hain mi kahraman mıydı, Talat, Enver ve Cemal paşalar Anadolu’dan nasıl uzak tutuldu ve hayatları nasıl sonlandı, İzmir’i Ermeniler mi, Rumlar mı yoksa Türkler mi yaktı, Saltanat nasıl kaldırıldı, Ali Şükrü Bey cinayetinin nedeni neydi, Lozan bir zafer mi yoksa hezimet miydi, Cumhuriyet bir gece de mi ilan edildi, Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası’nın ömrü neden kısa oldu, Şeyh Said İsyanı’nın arkasında İngilizler mi vardı, Şapka Kanunu’na muhalefet edenlerin başına neler geldi, 150’likler listesi nasıl hazırlandı, İzmir Suikastı Davası’nın amacı neydi gibi birçok soruya bugüne dek bize öğretilenlerden farklı cevaplar vermeye çalışıyor.
Yazar:
Ayşe Hür
Ayşe Hür
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 40 dk.Sayfa Sayısı: 412Basım Tarihi: Ekim 2013Yayınevi: Profil Kitap
ISBN: 9789759963866Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
412 syf.
·
Puan vermedi
Tarihçi Ayşe Hür, şu anda olmasa bile bir 20 yıl öncesi toplumunun, günümüz Türkiye toplumunun da bir kısmının, adeta iman ettiği bir kısım resmi tarih tezlerine oldukça eleştirel bir biçimde yaklaşıyor ve tarihin hakim güç tarafından yazıldığında, ne gibi yanlışlarla doldurulduğunu görünür kılıyor. Resmi söyleme eleştirel yaklaşımı, hayata eleştirel bakılması gerektiğini her fırsatta dile getiren ancak 1930ların resmi söylemlerine uhrevi bir imanla bağlı kalan Kemalistler tarafından, çeşitli bahanelerle eleştiriliyor.
Öteki Tarih -2
Öteki Tarih -2Ayşe Hür · Profil Kitap · 201354 okunma
Reklam
412 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Alternatif bir bakış açısıyla yazılmış şahsi yorumlara girilmeden objektif kalınmış ilk cildi olan
Öteki Tarih -1
Öteki Tarih -1
konu itibariyle ilgimi çekmemişti bunda ilgimi çeken daha spesifik ve üzerine kalın şal örtülmüş olaylar var şeyh sait'in isyanı izmir suikastı istiklal Mahkemeleri gibi ben çok çok beğendim seriye devam
Öteki Tarih -2
Öteki Tarih -2Ayşe Hür · Profil Kitap · 201354 okunma
412 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitaptan akılda kalması istenen olay ve durumlar:İttihat ve Terakki liderlerini suikastler sonucu Ermeniler intikam için öldürmüşler: Enver Paşa'yı Türkmenistan da, Rus destekli Ermeniler, Talat Paşa'yı Almanya da ailesini techirde kaybetmiş bir Ermeni, Cemal Paşa'yı İngiliz istihbarat desteği ile yine bir Ermeni öldürmüş. Said Halim Paşa'yı da Roma da yine bir Ermeni öldürmüş. Kitaba göre adalet olmayınca, hakta yerini bulmuş! Ayrıca milli mücadele döneminde yaşanan olaylar, Atatürk'ün karşısında yer alanların bakışı ile anlatılmış. Kitaba göre Atatürk herkesi Türkiye'nin kurtuluşu amacı için kullanmış(Çerkez Ethem, Şeyh Said, Dersimliler vb...) sonrasında da ona itaat etmeyenleri sırası geldikçe imha etmiş. Yazar 2.ağızdan Atatürk'e tek adam hatta sürekli bir biçimde diktatör olarak seslenmiş. Aslında yazar ilk kitabında da bahsettiği gibi olaylara öznel bakmaya gayret etmeye devam etmiş. Nesnel olacaksanız resmi tarih kitaplarını okumaya devam edin demeye getirmiş.
Öteki Tarih -2
Öteki Tarih -2Ayşe Hür · Profil Kitap · 201354 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.