Pakia Mektupları

18 Haziran 2018
Beyan Yayınları

2023 16. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2023 22:16
Allah'ın selamı üzerinize olsun. Derdi olanlara bir hatırlatma incelemesi. "Bizim işimiz; hep böyle dua ile mi geçecek?..." Kitaptan bu alıntı ile başlamak istedim. Durumun ciddiyetini, acizliğimizi ve her şeyi yüce Yaradan'a bırakıp dünyadaki mesuliyetimizin farkındalığı için böyle bir alıntı ile başlamak oldu niyetim. Burada duanın gücü sorgulanmasın ama Müslümanların bunca zulüm karşısındaki rahatlığı sorgulanabilir. Kitap, Tian diye bir Müslümanın çeşitli Müslüman coğrafyalarına özellikle savaşın, zulmün, işgalin olduğu bölgelere mektup yazmasını ihtiva ediyor. Tian, Müslümanlığı kendine dert edinmiş, bir dava olarak görmüş, istisnasız hayatının her demine İslam'ı koymuş samimi bir Müslüman. Ve sekülerleşen ülkesi Pakia'nın içler acısı durumuna duyarsız kalmamış, pozitivist akla sosyoloji tahlil yapmış bir araştırmacı. Size biraz Pakia'dan bahsedeyim. Pakia, ne batılılaşabilmiş ne de Müslüman kalabilmiş yüzde doksanı (!) Müslüman bir ülke. Müslümanlığı sosyal hayata yaymayan, faiz, zina gibi sayabileceğiniz tüm günahları işleme hürriyetini kendinde gören ama inanca geldi mi ben Müslümanım diyebilen bir ülke. Pakia'nın Kur'an'a olan bakış açısını gelin Tian'dan dinleyelim: "Burada ramazan oldu mu, herkes bir Kur'an okuma, hatim indirme yarışına girer. Kim çok okursa, çok sevap alacağını sanır. Yarın bu Kur'an'ın Kıyamet'te, ''beni niçin anlamadınız, beni niçin hayatınıza tatbik etmediniz?'' diye Müslümanların ve özellikle onu okuyup öğrenmek istemeyenlerin hasmı olacağını hiç ama hiç düşünmezler. (...) biz Pakialılar, Peygamberin ve ilk dört halifenin devlet yönetimlerine uyguladıkları Kur'an'ı, kızlarımızın çeyizlerinin ilk maddesi ve bir şairimizin de dediği gibi mezarlıklarda okunmaya mahkum ettik.İşte bu mahkumu, ramazanlarda anlamamak kaydı şartıyla okur
Pakia Mektupları
2023 8. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 15:15
Kitap, Pakialı Tian'ın arkadaşlarına yazdığı, %90'ı Müslüman olan ve büyük bir yüzdelik oluşturan Pakia ülkesindeki Müslümanların durumunu diğer ülkelerdeki arkadaşlarına anlatan mektuplardan oluşuyor. Mektupları okuduğunuzda halkı Müslüman olan tüm ülkelerin durumunun, Tian'ın ülkesinden pek farkının olmadığını görüyorsunuz. Kitabın önsözünde yazarın "Allah bütün Müslümanlara akıl-fikir, iman, iz'ân versin!" duasını, Müslümanlığınızı her satırda sorgulayarak kitabı bitirdiğinizde daha iyi anlıyorsunuz ve içten bir amin diyorsunuz. Benim en çok etkilendiğim mektup bir idam mahkûmunun asıl mahkûmiyetin ne olduğunu çok güzel bir şekilde gösterdiği "İdam Mahkûmuna Dini Telkinat" mektubuydu. Tüm dünya Müslümanlarına hitaben yazdığı ve kitabın özeti olan cümle bence şuydu: "Ey iman etmiş olanlar, imana gelin artık!"
2017 51. kitabı
Okunma: 07 Mayıs 2017 17:41
136 sayfaya sahip incecik olan bu eser %90 nı Müslüman olan, Pakialı Tian’ın çeşitli İslam ülkelerinde yaşayan arkadaşlarına mektuplarından oluşuyor. İronili bir üslupla Müslümanların Kur’an’ı mahcur bırakmalarından, Batı özentilerinden, modernizme, kapitalizme ve daha bir çok İslam dışı ideolojilere doğru gitmelerini anlatıyor. İslam ülkelerinin genelde bulundukları durumları, Müslümanlara yapılan zulümleri dile getiriyor. Pakia’yı, Türkiye’ye uyarladığımızda kitabın bize tam şekil uyduğunu, orda yaşanan sorunların bu ülkede de yaşandığını göreceksiniz. Kitabın bir bölümünde 3 perdeden oluşan bir piyes mevcut, İslam uğruna asılmak için hazırlanan bir gencin yanına imam kelimeyi şehadet telkin etmek için gidiyor, imam ve genç arasında ki konuşmalarda genç; kelimeyi şehadetin ehemmiyetine, gerçek manada ne demek olduğuna; Emri bil maruf’un ölüye telkin değil, dirilere olması gerektiğine; okunan ezanların ne manaya geldiğine; imamların, hocaların yani toplumların önde gelen din adamlarının görevlerini kavrayamamış olmalarına değiniyor. Çok hoşuma gitmiş olması hasebi ile şu kısmı paylaşmak istiyorum, şöyle anlatıyor kelimeyi şehadeti, ‘’Düşündüm, anladım, kalbimle kabul ettim ve dilimle söylüyorum ki: La ilahe illallah! Allah’tan başka kainat nizamını elinde bulunduran bir başkası yani bir ilah yoktur! İçimde putlaştırdığım makam, ideoloji, ilke, parti, hizip, kadın, erkek, evlat, sanatkar, sporcu, kulüp, loca, önder, şef, s.x ilahlarının tamamına ‘’la’’ deyip inkar ederek kalbimi ve düşüncemi, ruhumu ve bedenimi, elimi ve dilimi, ‘’illallah’’deyip Rabbimin emrine veriyorum! O’ndan başkasını güç tanımaya vesile olacak her şeye ‘’la’’ deyip, kenara itiyor, O’nu yani Allah’ı tek ve biricik güç ve hakim tanıyarak, ‘’illallah’’ diyor bağlanıyorum, bağlandığıma dair söz ve
Din
2020 207. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2020 12:33
Pakia'lı Tian'ın dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Müslüman kardeşleriyle yaptiği mektuplaşmalari içermektedir. Özellikle İslam ülkelerinde meydana gelen çözülmenin nedenleri ve bu çözülmelere karşi yapılmasi gerekenlere çözüm üretmeyi amaçlamaktadir. Günümüz Müslümanlarinin bir çoğunun sadece sözde Müslüman olmalari ve bu sebepden emperyalist devletlerin onların bu zayıf yönlerinin iyi kullanıp Müslümanı Müslümana karşi kişkirtmalarindan dem vurmaktadir. Batılı devketlerin Müslümanlari İslamdan uzaklaştirip onlari uyuşturmaya başlaması ve böylece Müslümanların kendi öz kardeşleri katledilirken olaylara nasil tepkisiz birakildiklarini çok güzel bir dil ile işlemiş.
2024 3. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2024 18:01
Kitapta yazarımız İhsan Süreyya hocanın Pakia ülkesindeki Müslümanların durumunu, toplumsal yapıdaki İslami uygulamaları ve Kamudaki sinsi yapılaşmaları dolaylı ve ironik tarzda anlatıyor olması bu kitabın özeti diyebilirim. Böylece aslında ülkemizdeki durumun bir fotoğrafını çekmiş oluyor. Benzer bir durum, kitap örneği, Hekimoğlu İsmail'in Minyeli Abdullah romanı... Olayın geçtiği yer Mısır denilse de Ülkemizdeki durum ve toplumsal yapı anlatılıyordu. Ülkenin kanunları, konjonktürel durumu dikkate alındığında böyle bir yöntem tercih edilebiliyor. Sonuç olarak İslami bir yaşam hassasiyeti olanların bu kitabı okuması faydalı olacaktır.
2020 189. kitabı
Kitap; İslâm coğrafyasında cereyan eden müessif olayları, Pakialı Tian'ın çeşitli ülkelerde bulunan arkadaşlarına yazdığı mektuplar ile anlatmaktadır. İlk kısım dinler tarihi profesörü Dr. Miyahara'nın, Pakia Devleti vatandaşları olan Müslümanların dinini araştırma göreviyle başlıyor. Orada yaptığı anket ve bu anketten aldığı sonuçlar onu oldukça şaşırtıyor. Ardından yazar Tian'ın mektuplarına geçiyor ve eğer biz bu mektupları, bize yazılmış düşüncesiyle okursak, daha iyi anlarız Pakia Müslümanlığını.. Kitap genel itibarıyla yüksek dozda ironi içerdiğinden dikkatli okunması gerektiğini düşünüyorum. En beğendiğim kısım "idam mahkûmuna dinî telkinat" oldu. Okumayı düşünenler için tavsiye edebileceğim, kısa sürede okunup anlaşılabilecek bir kitap.
2019 6. kitabı
Pakia Mektupları, Pakia´lı Tian´ın dünyanın çeşitli ülkelerinde bulunan arkadaşlarına yazdığı mektupları ihtiva etmektedir. Bunlar dikkatlice okunacak olursa, ne Batılılaşabilmiş, ne de Müslüman kalabilmiş fakat folklorik ve geleneksel olarak bile olsa, İslam´dan bazı değerleri muhafaza etmiş, halkının büyük çoğunluğu müslüman olan bir ülkenin hal-i pür melali ortaya çıkar. Özelde Pakia müslümanları ile, ülkenin sosyal yapısın anlatan mektuplar, genelde tüm halkı müslüman ülkelerin durumuna da ışık tutmaktadır.
2024 74. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2024 00:36
Yazarımız Pakia adını verdiği hayali bir ülkeden hayali arkadaşlarına mektuplar yazıyor. Bu mektuplarda ülkenin içinde bulunduğu durumu, Müslümanların içine düştüğü girdabı, dünya siyasetinin Müslüman coğrafyaya reva gördüğü zulümleri anlatıyor.
2021 14. kitabı
Okunma: 13 Nisan 2021 14:35
Bismillahirrahmanirrahim Okul telaşesinden geç bitmiş bir kitap... Gelelim kitaba; Müslümanlar'ı görseydim, Müslüman olmazdım. Iyi ki İslam'ı Kur'ân'dan öğrenmişim.. Yusuf İslam (Cat Stevens) Evet bu söz üzerinden yola çıkarsak kitap tamamen bunu anlatıyor. Dünyanın neresine gidersek gidelim “Müslümanım(!)” diyen her kişinin ve toplumun islamdan tamamen uzak bir hayat yaşadıklarını görüyoruz. Çağdaş müslümanlık adı altında kadınlar başörtüsünü çıkarırken, hristiyan bir adama saygıdan bahsediliyor. İnsanların müslümanlığı söylemesi, yaşaması sebebiyle aylarca belki yıllarca hapis cezasına çarptırılıyorlar, idam ediliyorlar. Peki neden ? Onların savunması : ^Kuran bize yeter, sünnete tabi olmasakta olur, ^Kuran geçmiş topluma indirilmiştir, bizler ona uyamayız, yobaz(!) olamayız vs. vs. İnsanların ayeti kerimeleri yazdığı mektupların, kitapların yakılıp, yıkılmasından bahsediyoruz. Neden peki ? Çağdaş müslüman olmadıkları için. Kitabı okuduğunuzda anlayacaksınız zaten nelerden bahsedildiğini, ne konuda eksiklerimiz olduğunu. Sadece sözde dinden bahsederken işimize gelen yerde haramdan taviz verildiğinden ve daha bir çok şey... Bıraksanız her kelimeyi yazarım Ama ben yazmayayım sizler okuyun :)
Hayali ülke
2023 106. kitabı
İçinde bulunduğumuz coğrafyayı hayali bir ülkeye dönüştürüp ironi ile karışık yazıya dökmüş yazar , aslında olayların çevrenizde birebir yaşandığını gördüğünüzde bu ülke bizim ülke deyiveriyorsunuz

İhsan Süreyya SırmaYazar · 54 kitap
Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA, 10 Temmuz 1944 yılında, Siirt’in Pervari ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Pervari’de yaptıktan sonra; Orta ve lise öğrenimini Siirt’te tamamladı. 1962 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni, 1966 yılında bitirdi. Üniversite öğrenimi sırasında, bir müddet Batman’da, Türk Petrollerinde işçi, bir müddet de Diyanet İşleri Başkanlığı’nda memur olarak çalıştı. Üniversite mezuniyetinden sonra, orta öğrenimini yapmış olduğu Siirt Lisesi’ne öğretmen olarak atandı. 1967 baharında, devlet doktora burs sınavını kazanarak, İslâm Tarihi dalında doktora yapmak üzere Fransa’ya gitti. Aslında o, İngilizce’den sınavı kazanıp İngiltere’de doktora yapması gerekirken, yetkililer, bilinmez bir sebepten dolayı onu Fransa’ya gönderdiler. Bundan dolayı bir senesini Fransızca öğrenimine harcadı. Paris’te, College de France’da Prof. Dr. Jacques Berque’le başladığı doktora öğreniminin yan çalışmaları içerisinde, Arapça öğrenimi için 1969-1970 ders yılında Tunus’ta bulundu; ve Zeytuna Üniversitesi’nde, Arapça’nın yanı sıra, Büyük sosyolog Fadıl b. Aşur’un derslerine devam etti. 1973 mayısında, “İslâmî İlimler” dalında doktor olarak Türkiye’ye döndü. 1973-74 ders yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde İslam Tarihi hocalığı yaptı. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesinde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başladı. 1980 yılında Doçent, 1989 yılında Profesör oldu. 1993 yılında naklen Sakarya Üniversitesine geçti; ve 1995 yılına kadar bu Üniversitenin İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihi öğretim üyeliği yaptı; ve aynı yıl zorla bu üniversiteden emekli edildi. 1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığı görevinde bulundu. İslam Tarihi dalında 30 kitabı, ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlandı. Ulusal, ve uluslar arası bir çok konferansa katılarak tebliğler sundu; Zaman, Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete; ve İslâm Mecmuası, Yeni Dünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplum gibi değişik dergilerde, tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7’de dört seneyi aşkın bir süreyle “Seyahatnâme” adı altında tarih programları yaptı. Kendi alanındaki araştırmalarını takip edip sürdürecek derecede Fransızca, İngilizce, Arapça, ve Farsça bilmektedir. İhsan Süreyya Sırma evli olup, üç çocuk babasıdır.