Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Bilimin En Büyük Dokuz Bilmecesi

Paradoks

Jim Al-Khalili

Paradoks Gönderileri

Paradoks kitaplarını, Paradoks sözleri ve alıntılarını, Paradoks yazarlarını, Paradoks yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
%10 (22/201)
·
Puan vermedi
Kuantum Biyolojisi
Kitabı okumaya yeni başladım. Jim Al-Khalili'nin belgesellerinde olduğu gibi kitabında da kuantum biyolojisinden bahsetmiş olduğunu umuyorum. Kendisi bu teoriyi dünya çapında popüler yapan kişi. Ayrıca benim bu alt bilim dalıyla lisedeyken ilk kez tanışmamı sağladı. Kitaba heyecanla devam ediyorum.
Paradoks
ParadoksJim Al-Khalili · Domingo Yayınevi · 2012613 okunma
Zamanın akışının dışına çıkaramayız kendimizi. Zaman hep akmaya devam eder, biz de onunla birlikte gideriz.
Reklam
201 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Paradokslarla ilgili bir kitap yazılacağı aklımın ucundan geçmezdi. Hele hele bu kadar eğlenceli , insanı sıkmayan , hatta baya baya eğlendirmeyi başarabilen bir kitabın yazılabileceğine asla inanmazdım. Ama yazar bunun üstesinden o kadar güzel bir biçimde gelmiş ki resmen bayıldım. Çoğunluğunu bilmeme rağmen , yazarın Bilal'e anlatır gibi anlatması ve bunu eğlenceli bir biçimde yapması bana harika vakit geçirtti... İnanın bana çok fazla fizik veya matematik bilmenize gerek yok , sadece bu konulara biraz merakınız ve kitap sevginiz varsa , çok eğlenceli vakit geçireceksiniz. Kesinlikle tavsiye ederim...
Paradoks
ParadoksJim Al-Khalili · Domingo Yayınevi · 2012613 okunma
Hiçbir şey göründüğü gibi değildir bu dünyada
Zaman hep akmaya devam eder, biz de onunla birlikte gideriz.
201 syf.
7/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
Fiziğ'e ve kuantum' a meraklıysanız aynı zamanda bu konuda az da olsa bir şeylere aşinaysanız mutlaka alıp okuyun diğer türlü okuması ve anlaması baya zor bir kitap.Düz roman gibi değilde her paragraftan sonra ne demeye çalıştığını düşünüp hayal ederek okumaya çalışırsanız taşların yerine oturduğunu göreceksinizdir. Ayriyetten her bölümden önce veya sonra internette o konuyla alakalı kısa bir araştırma yaparsanız kitaptan alacağınız verimin bayağı artacağını düşünüyorum. Herkese iyi okumalar.
Paradoks
ParadoksJim Al-Khalili · Domingo Yayınevi · 2012613 okunma
Reklam
201 syf.
8/10 puan verdi
Kuantum
Farklı yaşlarda jerkesin bir gün kendine sormuş olduğu soruları basit ve sade bir dille anlatan bu kitap, uzay, zaman ve kuantum alanında fark edebileceklerinizin çeşitliliğini arttırıyor ve sizi yeni düşüncelere maruz bırakıyor.
Paradoks
ParadoksJim Al-Khalili · Domingo Yayınevi · 2012613 okunma
Diğer muammaları ve gizemleri üç sınıfa ayırabiliriz: bilimin anlama ve çözmeye yakın oldukları; bilimin günün birinde çözmeyi umdukları; ve son olarak -ya bilimin ilgi alanı dışında olduklarından, ya da kesin ve doyurucu bir yanıta ulaşmak için nasıl bir araştırma yapmamız gerektiğine aklımız ermediğinden- bilimin belki asla yanıtlaya- mayacağı felsefi ve fizikötesi sorular.
Sayfa 197
Doğadaki dört temel kuvvetten biri güçlü nükleer kuvvettir. Bu kuvvet, atomun çekirdeğini bir arada tutan kuvvettir. İki hidrojen çekirdeği (tek başlarına birer proton) bir araya gelmezler çünkü güçlü nükleer kuvvet, bunu yapabilmek için yeterince güçlü değildir. Fakat bir proton ve bir nötronu bir arada tutarak "döteryum" denilen şeyi ("ağır hidrojen" atomunun çekirdeğini) oluşturmaya gücü yeter. Dōteryum, hidrojeni helyuma dönüştüren nükleer füzyon işleminde kilit rol oynar. Füzyon ise yıldızların yanmasını sağlayan süreçtir; biz de yaşam kaynağımız olan Güneş'in ışık ve sıcaklığını füzyona borçluyuz. Peki ya güçlü nükleer kuvvet birazcık daha güçlü olsaydı? O zaman gücü iki protonu bir arada tutmaya da yeterdi, ki o zaman hidrojen çok daha kolayca helyuma dönüşürdü. Hatta Büyük Patlamadan hemen sonra Evrendeki tüm hidrojen tüketilerek helyuma dönüşürdü. Hidrojen olmasaydı, oksijenle birleşerek oluşturdukları su da olmazdı, ve eğer su olmasaydı (bizim anladığımız anlamda) hayat da olmazdı.
Sayfa 194
Biyogenez, yaşamın sadece başka yaşamlardan ortaya çıkabileceğini, abiyogenez ise inorganik maddelerden doğal süreçler yoluyla yaşamın ortaya çıkabileceğini, bir başka deyişle kimyanın biyolojiye dönüşebileceğini savunur.
Sayfa 191
Reklam
Bir kelebeğin kanat çırpması,ayle sonra dünyanın diğer ucunda kasırga kopmasına neden olabilir.
Sayfa 150 - Lorenz
Görelilik kuramı, ışık hızına yaklaştıkça uzunlukların kısalacağını söyler. Örnek vermek gerekirse, ışığın 0,99 katı hızla giden birine 100 ışık yılı uzaklık sadece 14 ışık yılı olarak gözükür. İşığın 0,9999 katı hızla giden birineyse bu uzaklık sadece 1 ışık yılı olarak gözükür (dolayısıyla yolculuk da bir yıl sürecektir, çünkü uzaygemisi neredeyse tam ışık hızında gitmektedir). Ve eğer gemi ışık hızına daha da yakın giderse, örneğin 0,999999999 katı hızla, o zaman 100 ışık yılı 2 günden daha kısa bir zaman sürer.
Sayfa 95
Kuantum dünyasındaki belirsizlikten dolayı, hiçbir şeyin gerçek anlamda duruyor olduğu söylenemez, ayrıca her molekül, atom veya atomaltı parçacığın, mutlak sıfır noktasına kadar soğutulsa bile, minimum bir miktar enerjisi hep olur. Buna "sıfır noktası enerjisi" denir. Bu kural, içinde hiç madde olmayan boşluk için bile geçerlidir: kuantum fiziğine göre bütün Evren bu "boşluk enerjisi"yle doludur.
Sayfa 82
Işık, saatte 1 milyar kilometre gibi akıl almaz bir hızla hareket eder. Bu, Dünya'nın çevresinde saniyede yedi tur atmaya denk gelir. Işık hızı, Evrenimizin hız sınırıdır. Hiçbir şey ışıktan daha hızlı gidemez. Işık hızının bu ayrıcalıklı konumu, ışığın kendinden ziyade, hız dediğimiz şeyin uzay-zaman dokusunun ayrılmaz bir parçası olmasından kaynaklanır. Işığın ağırlığı yoktur, kozmik hız sınırında hareket edebilmesinin nedeni budur. Einstein 1905'te, görelilik kuramlarının ilki olan Özel Görelilik'te bunu zarif bir şekilde göstermişti (ilerleyen bölümlerde Özel Görelilik'e değineceğiz) -ve evet, illa bilmeniz gerekiyorsa, E=mc² bağıntısına yol açan kuram da bu kuramdır.
Sayfa 56
368 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.