Paralı Asker

Ocak 2009
Evrensel Basım Yayın

2023 7. kitabı
Okunma: 18 Mart 2023 16:48
Kara mizah tarzında yazılmış güzel bir kitap . Bir şehrin kurtuluş günü için yapılan organizasyonun etrafında şekillenen güzel bir olay örgüsü var. Kamu Kurumların işleyişleriyle ilgili ince eleştireleri bulunan ve esprilerin havada uçuştuğu güldürürken düşündüren tam bir kara mizah kitabı diyebilirim . Okumayanlar için yazarın “vatandaş abuzer” kitabını da öneririm.
İnsan ve Toplum
2026 14. kitabı
Okunma: 07 Mart 2026 00:00
Yücel Sarpdere & Paralı Asker "Evden şehri kurtarmak için çıktım, belediyeye geldim işgalci oldum. Bakınız insan hayatı nasıl karışık ve nasıl sürprizlerle dolu. Demek ki ne oldum demeyeceksin, ne olacağım diyeceksin!" Kara mizah konusunda kalemini en sevdiğim yazarlardan biri olan Yücel Sarpdere yine yapmış yapacağını. Paralı Asker, toplumsal yaşantımıza şekil veren kurum ve kuruluşların görünmeyen taraflarını bize anlatıyor. Anlatırken güldürüyor, güldürürken düşündürüyor. Bir Şehrin kurtuluşu günü için yapılan organizasyon ve sonrasında yaşanılanları anlatıyor. Oyuncular halktan seçilir. İşgalci ve Türk askerleri olarak belirleniyor. Amaçları şehri kurtarmak için bir tiyatro canlandıracaklardır. Ama olaylar hiç beklemedikleri bir hal alır ve işler fena karışır. Keyifle okudum. Okurken bazen güldüm bazen düşündüm. Tavsiye ederim. Kitapla ve sevgiyle kalın... #okudumbitti
2019 56. kitabı
Kara Mizah sevenlere selamlar ‍️‍️ Yanlış anlamalar sonucu gelişen olaylar silsilesinden oluşan bir kitap. Neolitik dönemde yaşayan akrabalarımız şahit olsun ki Okurken gülme krizine girdim bol kahkaha atabileceğiniz bir kitap olduğuna emin olabilirsiniz. Ama gülerken de insanı o kadar düşündürüyor ki günümüz dünyasında kitapta gelişen olayların örneklerini çokça görmeniz mümkün, mizah seviyorsanız ve mizah anlayışınız gerçekten genişse bu kitabı mutlaka okumalisin. Okuduktan sonra kahkaha atan arkadaşlardan alırım bir teşekkür ederim şeysi. ‍️‍️
2016 25. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2016 00:00
Yücel Sarpdere, bu romanında devletin ve yerel yönetimlerin işleyişindeki absürtlükleri, bir şehrin "düşman işgalinden kurtuluş" gününün canlandırılması organizasyonu üzerinden kara mizahla deşifre ediyor. Üç beş kuruş yevmiye karşılığında törende "düşman askeri" (paralı asker) rolü oynamak üzere kiralanan yoksul insanların düştüğü trajikomik durumlar, aslında gündelik hayattaki sınıfsal çelişkilerin grotesk bir sahnesine dönüşüyor. Bürokrasi çarklarının nasıl yalan, liyakatsizlik ve gösteriş üzerine döndüğünü, resmi ideolojinin hamasetinin altındaki o çürümüşlüğü acı bir tebessümle okuyorsunuz. Kurumların içler acısı halini ve "göstermelik" milliyetçilik anlayışını tiye alan eser, toplumsal eleştiriyi mizahın keskin silahıyla harmanlayarak sistemin röntgenini çekiyor.