Pedagoji Üzerine

2006
Yeni Zamanlar Yayınları

2020 21. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2020 03:26
Immanuel Kant - Pedagoji Üzerine Kitap Yorumu Kant'ın diğer eserleri gibi bu eser de oldukça değerli benim için. Çocukların nasıl eğitilmesi gerektiğini (Kant'a göre terbiye etmek) anlatmıştır. Kitabın içinde çoğumuzun bildiği; bebeklerin kundaklanmaması ve sallanmaması gerektiği, hangi çocuk oyunlarının çocuklara daha iyi fayda sağlayacağı gibi bilgilere de yer verilmişti. Kitap ile ilgili kötü eleştirimi yalnızca yayınevine yapıyorum. Normalde çevirisi güzel olan kitapları tercih etmeye çalışıyorum fakat bu kitabın çevirisini başka bir yayınevinde bulamadım, mecburen aldım. Kitabın içerisindeki cümlelerin çoğu yanlıştı. En basitinden "her şey ve ayrı yazılması gereken dahi anlamındaki de/da" bitişik yazılmıştı. Nb çatışmasına uymayan kelimelere de (penbe, tembel, kanbur gibi) oldukça yer verilmişti. Anlatım bozukluğu da fazlaydı. Okurken gözümü tırmaladı fakat her şeye rağmen görmezden gelmeye çalıştım. Son olarak yayınevi çeviriyi Eski Türkçe kelimeler ile yapmış. Tekellüm, mügayir, zaruret, ilmihal, nakıs, bilahare, filhakika, hulus, safvet, haslet, mütekkebir, müemmen.. Anlamını bilmediğim kelimelerden çok az bir kısım sadece. Yani size tavsiyem bu kitabın basıldığı başka bir yayınevi varsa alıp mutlaka okuyun. Eğer yoksa aynı yayınevinin güncel basımı varsa onu okuyun çünkü benim elimdeki kitap 2005'te basılmış. Eğer Kant okumayı çok isterim fakat söylediklerinizin hiçbiri yok derseniz, benim gibi bir gözünüz sözlükte diğer gözünüz kitapta olsun. Başka türlü anlamanız güçleşir. Yorumdan çok yayınevi eleştirisi gibi oldu fakat bu tarz hatalar kitabı seveceğiniz varsa da sizi soğutabiliyor ben baştan uyarmak istedim. Güzel günler dilerim.
Eğitim
Pedagoji ÜzerineImmanuel Kant · Yeni Zamanlar Yayınları · 200662 okunma
İmmanuel kant
2023 11. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2023 23:09
Kitab tərcümə edirsiniz amma oxucu heçnə anlamır, cümlə və sözlərdə texniki xətaların sayı hesabsız qədər çoxdur. Bir nəşriyyat üçün bundan utanc verici başqa birşey olmamalıdı fikrimcə. Anladığım qədəri ilə kitab mənə birşeylər qata bildi. Kantın adını görən kimi kitabı plansız almışdım, anlamıram niyə bu cür filosofların kitabları ya dilimizə tərcümə edilmiyib ya da tərcümə oxunmuyacaq qədər bərbaddır ? Arthur Schopenhauer kimi adları görəndə nəşriyyatlar niyə "skip" eliyir sanki anlamıram. Valideyn olmadan hərkəsin oxuması zəruridir dedirtəcək qədər dəyərli məlumatlar var əsərdə, heyif ki, bəzi yerlərini anlamadan düz oxuyub keçməli oldum, eləbil almancadan tərcümədə kitabın dəyərli məlumatlarının yarısını yox ediblər. Az qala cinayət törədiblər
PedaqogikaImmanuel Kant · İdiot Yayınevi · 201862 okunma

Immanuel KantYazar · 33 kitap
Immanuel Kant, 22 Nisan 1724 – 12 Şubat 1804 (Königsberg) tarihleri arasında yaşamış olan Alman filozofu. Alman felsefesinin kurucu isimlerinden biri olmuş ve felsefe tarihinin kendisinden sonraki dönemini belirleyici olarak etkilemiştir. Yaşamı Kant, eleştirel felsefenin babası olarak kabul edilir. Doğu Prusya'nın Königsberg (Kaliningrad) kasabasında doğdu. Hep burada yaşadı. Üniversite eğitimi sırasında birkaç yıl öğrencilere özel dersler verdi. Eğitimi sırasında Leibniz ve Woolf'dan etkilendi. 1755 tarihinde doçent derecesi aldıktan sonra üniversitede çeşitli sosyal bilimler alanlarında dersler vermeye başladı. Kant başlangıçta fizik ve astronomi alanında yazılar yazdı. 1755 yılında "Evrensel Doğal Tarih ve Cennetlerin Teorisi" adlı eserini yazdı. 1770 yılında Königsberg'de mantık ve metafizik kürsüsüne atandı. 1770'den sonra Hume ve Rousseau etkisiyle eleştirel felsefesini geliştirdi.12 şubat 1804'de Königsberg'te öldü. Felsefesi Modern felsefenin gelişim seyrine uygun olarak bilgi kuramını ön plana çıkartmıştır. Kant'ın gözünde bilim, liderleri kesin olan ve yöntemleri, ancak Hume'unki gibi felsefi bir kuşkuculuk benimsendiği zaman sorgulanabilen evrensel bir disiplindir. Bilim yansızdır ve nesneldir. O, felsefedeki ilk ve temel misyonunun bilimi temellendirmek, daha sonra da ahlakın ve dinin rasyonelliğini savunmak olduğuna inanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için, hem Descartes'ın rasyonalizminden ve hem de Hume'un empirizminden önemli gördüğü öğeleri alarak, transsendental epistemolojik idealizm diye bilinen kendi bilgi kuramını geliştirmiş, yükselen bilimin felsefi temellerini gösterdikten sonra, özgürlük ve ödev düşüncesine dayanarak Hristiyan ahlakını savunma çabası vermiştir. O, fenomenal gerçeklikle, yani bizim duyular aracılığıyla tecrübe ettiğimiz dünya ile numenal gerçeklik, yani duyusal olmayan ve hakkında bilgi sahibi olunamayacak dünya arasında bir ayrım yapmıştır. Kant öğretisiyle bilimsel bilginin olanaklı olduğunu göstererek, Newton fiziğini temellendirir, fakat varlığın genel ilkeleri, Tanrı'nın varoluşu, ruhun ölümsüzlüğü gibi konuları ele alan geleneksel metafiziği olanaksız hale getirir. Çünkü, metafizik alanında, ruh, Tanrı, evren kavramlarını düşündüğümüz zaman, burada duyu-deneyi tarafından sağlanan malzeme bulunmaz. Bilginin iki temel öğesinden biri olan deney, tecrübe öğesi metafizik alanında söz konusu olmadığı için, akıl burada antinomilere düşer. Öyleyse metafizik alanında bilimsel bilgi olanaklı değildir. Bununla birlikte, Kant görünüş-gerçeklik ya da fenomen-numen ayrımını insan varlığına uygulayarak, ahlak olanağını kurtarır.