Popüler Science Türkiye - Sayı 132

Popular Science Türkiye Dergisi

Popüler Science Türkiye - Sayı 132 Sözleri ve Alıntıları

Popüler Science Türkiye - Sayı 132 sözleri ve alıntılarını, Popüler Science Türkiye - Sayı 132 kitap alıntılarını, Popüler Science Türkiye - Sayı 132 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Uzay Zaman Teorilerinin Tarihi
1. 100 Ptolemaios Modeli Claudius Ptolemy, Dünya'nın her şeyin merkezinde olduğu ve Güneş, Ay ve gezegenlerin etrafımızda dolandığı bir model oluşturdu. Ancak neden bu şekilde davrandıklarına dair bir açıklaması yoktu. 2. 1543 Kopernik, Güneş merkezli modelini yayınladı. Polonyalı matematikçi Nikolas Kopernik, Güneş'in Güneş sisteminin
Çünkü burası Dünya'nın en aktif kırık hatlarının olduğu, Dünya'yı kaplayan plakaların kesişme noktası. Yani yaşadığımız coğrafyada depremlerin olması, Londro'da yağmur yağması kadar doğal bir olay.
Reklam
KEDİLER, PATİLERİNE DOKUNULMASINDAN NEDEN RAHATSIZ OLURLAR? Oldukça tatlı olmalarının yanı sıra kedi patileri pek çok fonksiyona sahiptir. Patiler kedilerin terlemesine yardımcı olmasına ek olarak, bir yerden bir yere atlama esnasında şokun absorbe edilmesini de sağlar. Ayrıca patilerinde; yürüdükleri zemini yapısal olarak iyi anlamalarını sağlamak için basınca, zemin dokusuna ve zemin ısısına duyarlı olmalarını sağlayan pek çok sinir reseptörüne sahiplerdir. Bu nedenle kedilerin patilerine dokunmak, bu reseptörler üzerinde yoğun uyarımlar neticesinde hassasiyete ve rahatsızlığa sebep olur. Ufak dokunuşlar bile ciddi boyutta rahatsız edici bir etki doğurabilir. Son olarak kedilerin tırnakları savunma mekanizmalarının bir parçası olduğundan, pati kavrandığında bu tırnakların etkisiz hale gelmesi de içgüdüsel olarak kedilerin rahatsız ve saldırgan olmasına yol açar.
VÜCUDUMUZUN TUZA İHTİYACI VAR MI? Tuz olmadan yaşayabilmemiz mümkün değil. Sinirsistemimizin işlevsel kalabilmesi, kaslarımızın gevşeyip kasılabilmesi ve sıvı dengesi sağlayabilmemiz adına tuzun önemi bir hayli büyük. Fakat bu faaliyetlerimizin tamamını sağlıklı şekilde yürütebilmek için gerekli olan tuz alım miktarı oldukça küçük; bir çay kaşığının çeyreği kadar günlük tuz alımı yeterli. Günümüzde işlenmiş gıdalar nedeniyle çoğumuz günde bu miktardan çok daha fazla tuz tüketiyoruz. Uzmanlara göre bir çay kaşığından daha fazla tuz tüketmek, özellikle yüksek tansiyon sahibi insanlar için ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
YİYECEK VE İÇECEKLER SON KULLANMA TARİHLERİNDEN HEMEN SONRA MI BOZULUR? Ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihleri, genelde ürünlerin sağlık sorunu yaratacak kadar bozulma tarihlerini göstermez. Bu tür tarihler daha çok gıdanın kalitesinin iyi bir seviyede kalacağı tarihlere işaret eder böylece stok yönetimi yapılarak satışta kalacak ürünlerin her zaman taze ve kaliteli olması sağlanır. Son kullanma tarihinden sonra tüketilen ürünlerin tazeliği, görüntüleri, dokuları, kokuları veya işlevlerinde azalma meydana gelmeye başlar; ancak doğru koşullarda saklandıklarında bu ürünlerin tüketilmesinde ya da kullanılmasında bir sakınca yoktur. Son kullanma tarihinden ne kadar süre sonra ürünlerin bozulacağıysa değişkenlik gösterir, taze etler ve süt daha hızlı bozulurken paketli ve donmuş gıdalar daha uzun süre dayanacaktır.
GİZEMİN ANAHTARI Mısır hiyerogliflerini çözme yarışı 23 yıl önce, 1799’da Napoleon Bonaparte'ın Mısır'ı fethetmesinden ve ardından Nil deltasındaki bazı eski kalelerin genişletilmesini emretmesinden bir yıl sonra başlamıştı. 19 Haziran sabahı Fransız askerleri, Rosetta kentine birkaç kilometre uzaklıktaki Raşid Kalesi'nde eski bir duvarı yıkmaya başladılar. Yıkım sırasında yaklaşık bir metre yüksekliğinde ve bir tarafı yazıtlarla kaplı siyah bir taş blok ortaya çıktı. Fransızlar, hiyeroglifleri görmeye alışkındı ama bu taş farklıydı. Üzerinde her biri farklı bir yazıyla oyulmuş üç yazıt bulunuyordu. Napoleon'un bilim insanları taş bloğu daha detaylı incelediklerinde, en alttaki metnin Eski Yunanca, en üsttekinin Mısır hiyeroglifleri ve üçüncüsünün de o zamanlar bilinmeyen ve daha sonra "Demotik" olarak adlandırılan, esiri dönemde günlük amaçlar için kullanılan basitleştirilmiş bir yazıyla yazılmış olduğunu gördüler. Yunanca metni okumak çok kolaydı. Yazıtta, taşın MÖ 196 yılında Antik Mısır kenti Memphis'in rahipleri tarafından, MÖ 304'ten MÖ 30'a kadar Mısır'ı yöneten Yunan Makedon hükümdarlarından biri olan V. Ptolemy onuruna verilen bir ferman olduğu yazıyordu. Bilim insanları diğer iki metni okuyamadılar ama üç yazıtın da ay m mesajı verdiğine ikna oldular. Başka bir deyişle, artık ellerinde hiyeroglif kodunun kırılmasını sağlayacak bir anahtar vardı.
Reklam
48 öğeden 51 ile 48 arasındakiler gösteriliyor.