Herkes İçin

1998
Milliyet Yayınları

2011 13. kitabı
Okunma: 16 Mart 2011 17:51
Moderniteyi yıktığı iddia edilen postmodernizmin kökenleri ile edebiyat, resim, sinema, mimari ve medyadaki etkileri anlatılıyor. Kitap şöyle bitiyor: Postmodernizmin tek tedavisi, iflah olmaz romantizm illetidir.
Herkese, Herkesin Anlayacağı Şekilde Postmodernizm
2024 52. kitabı
Büyük anlatılara, aklın nesnelliğine, hiyerarşik yapılanmalara, analitik öngörülere, tektipçi dayatmalara, kültürel kamplaşmalara ve bu türdeki eminlik kiplerine karşıt bir duruşu simgeleyen postmodernizm karmaşık bir içeriğe ve çalkantılı bir geçmişe sahip sansasyonel bir fikir olarak Richard Appignasi, Chris Garratt, Ziauddin Sardar ve Patrick Curry dörtlüsünün birbirinden güzel görsel ve değerli analizlerle dolu kendisi ince içeriği dolu eserinde son derece başarılı bir şekilde anlatılmış. Bu kadar renkli bir perspektifin siyah beyaz görsellerle anlatılmış olması haricinde eserde eleştirebileceğim hiçbir nokta bulunmamakta. Postmodernizm giriş yapmak isteyen herkese ideal başlangıç eseridir.
Doktor MBC'den Kitap İncelemeleri
2022 24. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2022 19:39
Postmodernizm kavramını resimden edebiyata, reklamcılık sektöründen siyasete kadar çoklu bakış açılarından ironik bir üslupla anlatıyor. Kitap karikatürlerle keyifli bir hale getirilmiş ve başlangıç seviyesi olarak yayımlanmış olsa da temel kavramlara hakim olmayanların zorlanacağı bir anlatımı var. Aynı zamanda ufukları açan, okunmaya değer bir kitap. “Postmodernizmin tek tedavisi, iflah olmaz romantizm illetidir.”
Felsefe-Düşünce
2025 20. kitabı
Postmodernizm Richard Appignanesi Postmodernizm nedir ? Öncelikle 'Postmodernizm' terimi 1926'dan önce kullanılmaya başlamıştır. 1870'lerde Britanyalı sanatçı John Watkins Chapman ve 1917'de Rudolf Panwitz tarafından kullanılmıştır. Daha sonra bu terim yaygınlaşarak hayatın her yönüne hızlı bir şekilde yayılmıştır. Edebiyat, sanat, toplumsal düşünce, ekonomi alanında neredeyse hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Postmodernizmin sanat, teori ve tarih bileşenlerinin izini süren bu kitapta; Picasso, Foucault, Levi Strauss, Barthes, Derrida, Lacan, Andy Warhol gibi postmodernizm ikonları olmuş önemli kişilerden bahsedilmektedir. Ortaya koydukları temeller; yapısalcılık, semiyotik, yapıçözömü olarak açıklanmaktadır. Kendini geliştirmek, yeni bir şeyler öğrenmek isteyenlerin beğenerek okuyabileceği güzel bir kitap...
İnsan ve Toplum
Tam Şimdi'nin Sonrası
2025 74. kitabı
Açık konuşmak gerekirse sistemli bir şekilde öğrenilmediği zaman kapsamlı düşünce ve felsefe akımları; bir kitap üzerinden kolayca anlaşılmıyor. Dolayısıyla burayı bazı ufak notlar almak için kullanacağım sadece. Modern kelimesi "modo" kelimesinden gelmektedir. Modo ise "tam şimdi" demektir. Dolayısıyla bu kavram aslında kendinde bir fikir barındırmaz; söylediği şey eskiyi biraz terketmektir. Peki, eskiyi aşarak mı terk edecektir yoksa reddederek mi? Bunu da her bir alt başlıkta ayrıca değerlendirmek gerektiği aşikardır. Post- modern'lik kavramını da Türkçe'ye çevirdiğimizde ortaya kaypak bir şey çıkar; kavramın kendisi de biraz kaypakçadır zaten. " Tam şimdi sonrası" dolayısıyla geleceğe dair bir şey anlatır gibi durur ama fikri şimdiye aittir. Dolayısıyla post-modernizm'e ait her şey "modern"e aittir. Çıkış noktası olarak, bu düşünce ve felsefe akımları başta kendini mimarlıkta gösteriyor; sonra da dil'e sıçrılıyorlar. Ama kitaptaki özetleme resim (sanat) üzerinden başlıyor ve teknolojiyi karşısına alarak. Kameraların olduğu bir dönemde bir şeyin tıpkısını yapmak sanat olmaktan çıkıyor, ve yerine ise "algılama" geçiyor. Gösterilen'in gören'deki algılanmasının izi de bir sürü farklı SANAT kavramları ortaya koyuyor. Gerçekliğin temsili --> Cezanne, Kübizm, Dadaizm ve Gerçeküstücülük Soyutlama --> Yücecilik, De Stijl, Konstrüktivizm, Soyut Dışavurumculuk ve Minimalizm Estetiğin Terkedilmesi --> Kavramsalcılık Yazarlar gelinen noktayı da şöyle tarif ediyorlar: " Sanat yüksek hızlı orijinallik arayışı içinde gözden yitmiştir." DİL konusunu da " yapısalcılık" açısından değerlendirmeyle başlar yazarlar. Yapısalcılık bir şekilde dil'i ortak bir kümede eriterek öznellikten uzaklaştırarak bunu da sistematik bir noktaya getirme çabasıdır. En azından böyle düşünme