Güzel Sanat Üzerine Dersler

Estetik

Georg Wilhelm Friedrich Hegel
“Düşünce ve düşünüm, sanatın üzerinde kanatlarını açarlar.” Hegel’in Estetik’i adeta felsefe adına çıkarılmış bir veraset ilamıdır. Burada tarihsel boyutlarıyla ortaya koyduğu “sanatın ölümü” tezi, dünden bugüne Adorno’dan Heidegger’e, Lukács’tan Derrida’ya birçok düşünürde yankı bularak bitek bir tartışma odağı oluşturmuştur. Taylan Altuğ ile Hakkı Hünler’in birer felsefeci gözüyle çevirip derledikleri bu seçki, Hegel’in yıllara yayılan ciltler dolusu ders notları içindeki köşebentleri bir araya getiriyor
104 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1982
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

96 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
"Bu hem bireyin kendisinin hem de başkalarının bilincine göründüğü şekliyle dünyanın sıradanlıgıdır: bir sonluluk ve değişkenlik dünyası, göreli olana dolanma dünyası, bireyin hiçbir konumda kendisinden kaçamadığı zorunluluğun baskısına sahip bir dünya. Çünkü her yalıtılmış canlı şey, kendi gözünde bizzat kendi-içine- kapatılmış bir birim olma ve yine de başka bir şeye bağımlı olma çelişkisine yakalanmış kalır ve bu çelişkiyi çözme mücadelesi bir girişimden ve bu öncesiz-sonrasız savaşın sürdürülmesinden öteye geçmez " Hegel in Estetik i adeta felsefe adına çıkarılmış bir veraset ilamıdır. Burada tarihsel boyutlarıyla ortaya koydugu "sanatın ölümü " tezi, dünden bugüne Adotno dan Hedegger e, Lukacs tan Derrida ya birçok düşünürde yankı bularak bir tartışma odağı oluşturmuştur. Bu seçki Hegel in yıllara yayılan ciltler dolusu ders notları içindeki köşebentleri bir araya getiriyor. "Düşünce ve düşünüm, sanatın üzerinde kanatlarını açarlar". Akademik bir kitap. Okuması ve anlaması emek isteyen zor bir seçki. Düşündüren, zihin yoran bol bol terimsel cümleler ve paragraflarla dolu. Ben çok keyif aldım.İyi okumalar dilerim.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020218 okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ESTETİK _____Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Dünyaca ünlü alman filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel 'in Esetik kitabı bence başyapıtlarından biri kesinlikle harika kitap takdire şayan.Hegel Hegelin sanat ve sanat felsefesi, estetik , tin,, idealar ,güzel sanatlar sanatçı gibi konular hakkında çok harika bir kitabı.Hegel hem kendi fikir ve görüşlerini sanat felsefesini anlatıyor
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020218 okunma
96 syf.
6/10 puan verdi
Hegel için estetik nedir? Sanat nedir? Bu iki kavram insanlar için ne anlama gelir? Sanat bir ihtiyaç mıdır? İnsan hayatında estetik olmazsa olmaz mıdır? Duyguların sanata yansıtılması neyle mümkündür? Hristiyanlıkta sanat nasıl gelişmiştir, dinin sanata etkisi nedir? “Tin”, “idea”, “töz” kavramlarının sanatla ve estetikle ilişkisi nedir? Hakikat varlıkla birleşip tini oluşturduktan sonra sanatla ilişkisi nasıl olur? Bir sanat eseri ideal olanı içermezse sanat olmaz mı?
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020218 okunma
92 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Hegel’i bir felsefeci olarak okumadan da sevmiştim. Ama bu kitapta sanat hakkındaki görüşlerini ve özsel tarafsız eleştirilerini okuduktan sonra daha da çok sevdim. Felsefe hakkında hiç bir bilgisi olmayan bir kişi için ağır ve anlaması zor bir kitap olabilir. ‘Tin’ , ‘idea’ , ‘Töz’ kavramlarını kendi anlam bütünlüğüne göre yorumlayan Hegel, bu kavramları sanat içerisinde düzenli başlıklar altında inceliyor ve sanatın derinlerine kadar nüfuz ediyor. O kadar çok incelemesi var ki hangisinden başlayacağımı bilemiyorum. Sanatı, şiir, edebiyat, resim, heykel gibi sanatın bölümlerini kendi tözümüze indirgiyor. Tin kavramını ortaya çıkarmadığımız, içimizde kalan, yüzeye çıkmayan tehlikeli bir dürtü olarak görüyor. Ne zamanki o tin özselliğilini ortaya çıkarırız o zaman özgür ve kendini gerçekleştirmiş bir birey oluruz. Bu kavramı Shakespeare’in karakterlerini örnek vererek açıklıyor. Genelinde ortaya çıkan kaderci bireylerin olayların akışına ve başlarına gelen olayları sanki kendi eylemleri değilde kader çizgisi içerisinde kabullenerek yaşıyorlar bu da tin kavramını ortaya çıkarmadan, eylemlerimizin sonuçlarını kadere malederek yaşıyorlar. Çok yönlü bir ataştırma ve gözlemde bulunması Hegel’i daha çok sevmeme sebep oldu.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020218 okunma
96 syf.
7/10 puan verdi
Bazı düşünceler bana ilkel geldi, tabii yazıldığı dönemin çok etkisi var. Bir ara tekrar okuyacağım, okurken kafamı çok dağıttı ve ara ara baydı. Konuyla özellikle ilgilenmiyorsanız boşverin.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020218 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
Kitap sanat ve sanatçının hayattaki duruşunu tutumunu ve estetik algısından söz ediyor. Sözlük açtıran cinsten yeni kelimeleri hayatınıza dahil ediyor. Sanatçı tribini anlamak için kesinlikle okunmalı
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınları · 2019218 okunma
297 syf.
·
Puan vermedi
Bu kitap, Hegel'in verdiği derslerin daha sonraları derlenip toparlanmış halinden oluşmaktadır. İlk başta Hegel'in felsefesinin ana özelliğinden biraz bahsedeyim. Diyalektik rasyonalizm, Hegel’in felsefesinin yapı taşıdır. Hegel’e göre hakikat ve varlık iki karşıt unsurdur, yani tez ve anti tezi oluştururlar. Hakikat olarak idealar tek
Estetik - Güzel Sanat Üzerine Dersler - I
Estetik - Güzel Sanat Üzerine Dersler - IGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Payel Yayınları · 2012218 okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Aslında 4 ciltlik olan Hegel’in eserinden belli başlık ve konular hâlinde ayrılmış ve kısaltılmış bir kitap. Okuması çok zor hele hele Felsefe ile ilgili en ufacık bir ilginiz yoksa hiç okuyamazsınız. (Yani okursunuz ama çoğu şeyi anlamadan) Çünkü içinde çok fazla felsefi kavram var . Örnek: tin, pathos, töz .. vb . Benim Felsefe ile olan ilgim sayesinde yadırgamadan okudum ama bütün satırlar aklımda , her satırını anladım diyemem . O yüzden kolaylıkla tavsiye edebileceğim bir eser değil kaldı ki bir kez okunmayla anlaşılacak bir eser de olduğunu düşünmüyorum. Bu noktada eseri okuyup okumayacağınıza siz karar vereceksiniz. :) İyi akşamlar .
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2020218 okunma
104 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Sanat: ideal olan ve ruhta olan
Hegel sanatı katmaanlarına ayırmış idealist felsefe ile harmanlamış ve estetik olanın ruh üzerindeki anlamını tartışmış. Sanatın manevi yönünü ve ideal olanı taklide dayanan yönünü ayıran Hegel sanatı mimarlıktan yani dopaya en yakın olan haliden başlayarak incelemiş ve sınıflandırmış.
Estetik
EstetikGeorg Wilhelm Friedrich Hegel · Kırmızı Kedi Yayınları · 2019218 okunma

Yazar Hakkında

Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich HegelYazar · 26 kitap
Günümüzde Almanya'nın güneybatısında yer alan Stuttgart, Württemberg'de doğan idealist Alman filozof. Etkisi, hem onu takdir edenler (Bradley, Sartre, Küng, Bauer, Stirner, Marx ) hem de acımasızca eleştirenler (Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Heidegger, Schelling) gibi çok farklı konumlardaki insanlar üzerinde çok geniş bir yelpazede olmuştur. Felsefenin sürekli tartışılan sorunlarının fasit dairesinin dışına çıkmak için, muhtemelen felsefede ilk kez, tarih ve yapının önemli olduğunu ileri sürdü. Efendi-köle diyalektiği nin kavramsallaştırması öz farkındalık oluşması için ötekinin öneminin altını çizdi. Bir memurun oğluydu. Tübingen'de ilahiyat okuduktan sonra Bern ve Frankfurt'ta felsefe öğretmenliğine başladı. 1805'te Jena Üniversitesi'ne profesör oldu. Başlangıçta Schelling'in öznel idealizm felsefesine inanmış görünüyordu, sonradan kendine ayrı bir sistem kurup onun savunmasını yapmaya başladı. Kurduğu bu felsefe sistemini 'phanomenologie des Geistes' adındaki eserinde anlatmıştır. Bir süre Nürnberg'de kaldıktan sonra Berlin ve Heidelberg üniversitesinde profesörlük yaptı. Bu devrede yazdığı eserler arasında 'Mantık Bilimi' ve 'Felsefe Ansiklopedisi' dikkati çekti. Hegel'in kurduğu sisteme 'diyalektik mantık' denilir. Buna göre bir fikir(yani tez), karşısındaki başka bir tezle(anti-tezle) karışır, bundan yeni bir anlayış doğar ki buna sentez denilir. Hegel, Kant'ın felsefesine inanmakla beraber onun fikirlerini yetersiz buluyordu. Kant'ın aksine insanların her şeyi öğrenebileceklerine inanmıştı. Hegel'e göre dünya demek mantık demekti. İnsanlar mantığın sınırlarını çözdükleri anda beşerin sınırlarını da çözmüş olacaklardı. Hegel'e göre, biricik, canlı felsefe, çelişmelerin -daha doğrusu karşıtların- felsefesidir; çiçek, meyvanın ortaya çıkmasına yol açar, ama meyvenin ortaya çıkması için de, çiçeğin ortadan kalkması gereklidir. Demek ki üremenin gerçeği, hem çiçek hem meyva olmaktır. Ölüm hem ortadan kaldırmadır, hem yeniden doğuşu sağlayan koşuldur. Hegel ömrünün son yıllarını Berlin'de geçirdi. 1831 yazı ve sonbaharı boyunca süren kolera salgınının son kurbanlarında biri oldu. 14 Kasım'da kısa süren bir hastalıktan sonra aniden ölmüştür.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.