Proje 2417

Parola Yayınları

Proje 2417
2024 13. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2024 07:38
Selamın aleyküm! Öncelikle, Proje 2417'nin benim okuduğum kurgusal kitaplar topluluğunda tahtın sahibi olduğunu söylemem gerek. Bu kitabı ilk olarak Epsilon yayınevi baskısından okumuştum. Ancak ikinci kitabı o yayınevinde tükenmişti ve devamını okumak nasip olmamıştı. Uzunca bir aradan sonra (ki bu arada bu kitabı 3 kere tekrar tekrar okudum) yazarımız Sinem Ataklı yeni bir yayınevinden değişiklikler yaparak tekrar basılacağını duyurduğunda heyecanla beklemeye başladım. Çok şükür ki elime ulaştı ve ulaşır ulaşmaz kendimi sayfalara bıraktım. Türk edebiyatında da Dünya edebiyatında da yakın geçmişte verilen eserlerde kadın karakterin güçlü, ayakları yere basar bir şekilde ele alan (Feminist eserleri dâhil etmiyorum) kurgu bulmak oldukça güç. Proje 2417 ise bu kapsamda okuduğum ilk ve tek kitap. Ayrıca distopik ve ütopik kitaplara ayrı bir ilgim var. Her birinin geleceğe bakış açısı farklı ve bu farklılıkların teoriler üzerine beni düşündürtmesini seviyorum. Tüm bunlar bi yana kitabın içeriğine gelecek olursam, gerek psikolojik çözümlemeleriyle gerekse de olay kurgularıyla ince ince işlenmiş bir eser. Yazarın Ardel isimli serisini de okudum ve vardığım kanı yazarımızın kaleminin bu alanda oldukça sağlam olduğu yönünde. Ana karakterimiz Ervin, 'Hera' olarak benliğinde çift kişilik barındırmaya zorunlu bırakılmış bir savaş pilotu, hemide yaşadığı zamanın en iyisi. Kendisini eğiten askerler, onun potansiyelinin farkında olarak kendi emelleri için Ervin'i bir yıkım makinesi, bir dikdatör olması için adeta beynini yıkayarak ikinci bir kişilik oluşumu için çabalıyorlar. Ve başardıklarını da görüyoruz. Kitap içerisinde sık sık Hera'nın acımasız, vicdansız olduğuna; Ervin'in ise merhamet, fedakârlık gibi duyguları barındırdığına değiniliyor. Bu iki kişilik; kitap içerisine
Edebiyat & Roman
2024 55. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2024 23:15
Hiç birşey hiç kimseyi zorla canavara çevirmez. Bu bir seçimdir...’’ Selamlar günlerdir kitabım elimde okumayı yavaşlatmayı tercih etmem benim seçimim çünkü uzun zamandır böylesine doyumda bir bilim kurgu-distopya keyfi tatmamışım... Yıl 2302! Yıllar boyu süren kaynak savaşları sonucunda dünyada Çinli bilim insanıyla Türk bilim insanı iki güçlü serum yarattı ve İstanbul -Pekin'de iki ayrı merkez kuruldu sonunda ölümsüzlük deneyleri başladı. Öncesinde Gözyaşı denilen çok güçlü bir madde keşfedilmişti ve bu maddenin kontrolünün kaybedilmesi sonucuna büyük bir patlama meydana gelmiş akabinde Amerika kıtası ile Avrupa’nın büyük bir bölümü sulara gömülmüştü. Sonrasındaki devam süreci kıyamet çağı ve nihayetinde ayakta kalan birkaç şehirle kontrol altına alınan madde ile bir uyanış çağı başlamıştı... Ervin Altay...Hakim bir anne ve bakan bir babaya sahip, dört ayrı dereceye ayrılan asiller arasında birinci derece olarak doğup asker olmayı tercih ederek dördüncü sıraya gerileyen bir kız.. Tam olarak adalet, eşitlik veya olumlu anlama sahip diğer tüm kelimelerin ruhlarını yitirmiş bir çağda onun tercihinin çok kutsal bir nedeni vardı. Ölümsüzlük deneyleri için Koza denilen en alt tabakada yaşayan insanlar kullanılıyordu. Evet zenginler parasını verip çağın tüm kaynaklarını kendilerine kullanırken denek olarak kullanılan canlarını sunmak zorunda bırakılan kesim göz ardı ediliyordu. "Ölümsüzlük, bu dünyaya yalnızca ölüm getirdi" Tüm bu kaosun içinde Proje isimli bir örgüt ve onlara inanan askerler ve bilim insanlarından oluşan bir kısım kesim ise gizli olarak bir devrim hareketinin planlarını yapıyordu. Ervin, Hera ismiyle askeri başarılarıyla nam saldığı bir dönemde gönüllü olarak Cryonics yöntemi ile bedenini dondurup, yüzyıl sonra uyandırılmayı ve bu yeni dönemde
2024 39. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2024 02:28
𝐄𝐧 𝐲𝐞𝐧𝐢𝐥𝐦𝐞𝐳 𝐚𝐬𝐤𝐞𝐫, 𝐚𝐬ı𝐥 𝐬𝐢𝐥𝐚𝐡ı 𝐫𝐮𝐡𝐮 𝐨𝐥𝐚𝐧𝐝ı𝐫. 𝐒𝐢𝐧𝐞𝐦 𝐀𝐭𝐚𝐤𝐥ı & 𝐏𝐫𝐨𝐣𝐞 𝟐𝟒𝟏𝟕 Acill serinin devamı diyerek başlıyorum.Bu nasıl bir kurguydu ba-yıl-dım Açlık oyunlarından fırlamış gelmiş gibi bir kitap düşünün. İşte tam da öyle.Ölümlülerin ve ölümsüzlerin olduğu, aksiyonu bol hissedeceğiniz bir kitap. Ah birde sonu vardı Kuzey Hanlı bütün duygularımı alt üst ettin.Umarım devam kitabında sağlam bir açıklaman olur. Dünya, "Şeytanın Gözyaşı" adı verilen bir maddeyle büyük bir felakete sürüklenir. Bu maddenin patlaması sonucu dünya nüfusunun büyük bir kısmının yok olmasına neden olur. Kalan insanlar, maddeyi kontrol altına alıp bazı şehirleri ayakta tutarlar.Ancak, maddeyi kullanarak ölümsüzlük arayışına girerler. Sonuç olarak, insanlar arasında iki ayrı grup oluşur: asiller ve deneylerde kullanılan diğer halk. "Proje Ekibi" adı verilen gizli bir grup, sistemi değiştirmek ve özgürlüğü yeniden sağlamak için mücadele eder.Bu mücadelede, Hera lakaplı asker Ervin, sistemi yıkmak için umut dolu bir devrimci olarak öne çıkar. Proje ekibi Ervin'i 100 yıl uyutarak ölümsüzlüğün bulunduğu dünyaya uyandırmak isterler. Bu şekilde amaçlarına ulaşacaklarını düşünürler.100 yıl sonunda Ervin uyandırılır. Ölümsüzlük bulunmuştur, dünya tamamen değişmiştir ve Ervin'in uyandığı dünya, eskisi gibi değildir tabi kendisi de eski Ervin değildir yüzünü değiştirmişlerdir. Ölümsüzler, korunaklı bir şehir olan "Cennet"te yaşarlar, yerin altında ise "Koza" adını verdikleri ölümü bekleyenler bulunur. Orta kısımda ise askerlerin ve ölümlü asillerin yaşadığı "Gölge" adı verilen bir bölge vardır. Ölümsüzlerin gözüne girip içeriye sızması için Proje 2417 ekibinin ayarlamasıyla onu askeri okula gönderirler.Eğitimlerde gösterdiği üstün başarıyla birilerinin gözüne girmiştir veliahtımız Kuzey Hanlı'nın da
2024 68. kitabı
Bugün de sizlere çok sevdiğim türlerden biri olan Distopya türünde yazılmış bir serinin ilk kitabının yorumu ile geldim ve Türk bir yazardan nadir yazılan bir türün böylesine kaliteli oluşunu sadece alkışlayabilirim Aslında yıllar evvel nerden hatırlamıyorum ama bu seri ile ilgili aşırı bir öneri gelmişti. Çok iyi mutlaka al dendi ve ben eski baskılarının ilk ikisini almıştım ama okuma fırsatı bulamamıştım ne yazık ki . Şimdi yeni baskıları ile ilk kitabı okuyup bitirdim ve kesinlikle çok sevdim Yani açıkçası karakterlerin de Türk olması biraz endişe vermiş olabilir ama okumaya başladığımda hiç garipsemedim Her şey çok ince ayrıntısına kadar düşünülmüştü. Karakterler hem mükemmel hem de oldukça kusurluydu. Dengeyi güzel yakalamış yazar. Yani kitabın sonu sizi sinir edebilir ve iyi ki ikinci kitabı da çıkmış diyorum, yakında onu da okuyacağım inşallah . Gelelim kitabın konusuna. Kitabın başında belli tarihlerle özetler geçilmiş. İşte 2100’lü yılllarda bulunan ve adına “Şeytanın Gözyaşı” denilen çok güçlü ve tehlikeli bir madde ile bir kaç yıl sonra neredeyse dünyayı yok edecek bir patlama yaşanmış. Bundan onlarca yıl sonra da bu madde baz alınarak insanları ölümsüzleştiren bir serum geliştirilmiş. Artık buradan sonra da ölümsüzlük için bir kör oluş mevcut. Ölümsüz olmayı kim istemez dimi? Ama tabi ki buna da sahip olanlar zenginler oluyor Onlar Cennet denilen yerde yaşarken, yerin dibinde kurban edilmeyi bekleyen fakirler var. Bir de arada kalan askerler ve ölümlü asiller de Gölge de yaşıyor. Hal böyle sürüp giderken asillerin içinde doğmuş kızımız Ervin, bu sisteme kesinlikle karşı ve bu yüzden de asker olarak seviyesini isteğiyle düşürür. Kendisi kişiliği bozuk bir karakter ama onu da kendince silaha çevirmiş durumda. Dışarıdan ölümsüzlüğü destekliyor gibi
2024 33. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2024 15:00
Sinem Ataklı ~☆PROJE 2417 Ölümsüzler bu dünyada kendilerini Tanrı ilan etmiş ve kendi hükümlerini sürmeye karar vermişlerdi ancak bu çok uzun sürmeyecekti. "_İntikam" dedim. "_Bugüne dek pes etmiş çok insan gördüm. Ama onlar kendilerine acı çektirenlerden intikam alma fırsatını geri çevirmedi." Merhaba ️hemen 2.kitap gelmeli diyerek başlıyorum çünkü nasıl beklenir bu sonla bilemiyorum @siinematakli kaleminden okuduğum ilk kitap ve bayıldım da az kalır, şahane bir kurgu,Postapokaliptik kurgu beni alıp o zamana kesinlikle götürdü. Üstelik yaşananlar bizim topraklarımızda İstanbul da geçiyor tabi geriye ne kaldıysa....Fazla merakta bırakmadan sizler için kısaca konusuna geçelim; Kahramanımız şahane bir kadın, bir savaş pilotu asker. Ervin Altan, Dünya 2119 da Amerikalı bilimadamı Evan R.Grase in Dünya dışı araştırmalarda bulduğu madde "Şeytanın Gözyaşı " ile tanışır. Yapılan gizli deneyler ve geliştirme çalışmaları sonunda bir silaha dönüştürülür. Kontrolsüz kullanılan madde Kıyamet Çağı nın başlangıcı olur. Amerika kıtası ve Avrupanın büyük bölümü sular altında kalır. 2170 de Çinli ve Türk bilim insanları maddeyi kontrol altına alır. Bu madde geliştirilerek ölümsüzlüğün serumu haline getirilir. Üst düzey kişiler bundan faydalanarak dünyayı büyük bir kaosa sürükler, kast sistemi gelir, insanlar sınıflara ayrılır.Fakat bundan sonra da Çin ve Türkiye arasında kaynak savaşları başlar. Ervin Altan, asiller arasındaki ailevi dercesini asker olmak için düşürür. Artık dördüncü seviye bir tebadır.Gururlu ve vatanına bağlı bir asker olmasının yanı sıra tarihin gördüğü en iyi savaş pilotu olmuştur. Eğitimi insanüstü zorluklarla doluydu, onun disiplininde ve başarısında bir savaşçı daha yoktu, girdiği savaşlardan dünyaca ünlü ve korkulan bir asker olarak çıkmış tarihe "Hera
2024 44. kitabı
Proje 2417 Selam yıldızlarım! Bugün uzun zamandır merak ettiğim ve sonunda okuyup bayıldığım “Proje 2417” kitabıyla geldim. Kitabın kapağını çok sevmiştim zaten okuyunca ayrı bir sevdim. Başlangıçtaki tarih kitabından alınmış sahneye bayıldım! Kitaba bu şekilde başlamak muazzam hissettirdi. İnsanın kafasında o kadar farklı ve tuhaf bir evren canlanıyor ki anlatamam. Daha ilk sayfalardan hikayenin temelleri atılıyor. ‘Neden buradayız?’ , ‘Neden bu kız bunu yapacak?’ sorularının cevaplarını alacaksınız. Ervin o kadar keyifle okutturuyor ki kendisini; o güçlü halini ve seçimlerini kolayca anlayabiliyorsunuz. En güzel olaylar bence ‘malum’ zamandan sonra başlıyor. Ervin’in kendine olan güveni size de geçiyor ve onu okurken ‘yapabilirsin’ demeden edemiyorsunuz. Onun kendine olan inancını, kazanma arzusunu hissetmemek imkansız. Zamanında aldığı eğitimlerin onu bu denli sağlam bir kayaya dönüştürmesini hayranlıkla okudum. Sadece kendisine değil; gerek gördüğü kişiye de bunu öğretmesine bayıldım. Herkes ona kibirli diyor ama onun merhametini de hiçbir şeye değişmem ben. Kendini savunmasını, nerede durması ve nerede hareket etmesini bilen bir kadın Ervin. Daha da önemlisi, yaptığı çıkışın hakkını veren de birisi. Güçlü karakterlerin hastasıyız yani yalan mı söyleyelim? Araf konusunda çok tereddütlerim var. Onu kitapta nereye koyacağımdan hala emin değildim, ta ki kitabın sonuna kadar. Onun bence artık bir yeri var ve ben o yerin doğru olduğuna neredeyse eminim. Kuzey konusunda şaşırmakla beklenmiş olanı okuduğumu düşünmek arasındayım. Başlarda, o hayranlık konusundan elbette emindim. Yani, kim ona hayran olmazdı ki zaten? Ama asıl içinde göremediğimiz tarafı beni biraz korkutuyor. Kuzey’i kitapta bir yere koydum ama sanki o yer yanlışmış gibi hissediyorum. Benim en merak
Kitap Yorumu
2024 77. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2024 20:12
PROJE 2417 #sinemataklı #kitapalıntısı Sürekli güçten bahsedenler, ona en çok ihtiyaç duyan kişilerdir." #kitapyorumu Selam Tam dozunda doyurucu bir distopya ile geldim bugün. Sinem Atakli'nın kaleminden çıkan iki kitaplık bir seri ile tanımıştım kendisini ve artık ne yazsa okurum dediğim yazardır kendisi. Proje 2417 serisini uzun zamandır merak ediyordum ama böylesi alt zemini sağlam, her cümlesi anlamlı ve sizi kendine çeken bir kitap okuyacağımı düşünmemiştim. Gerçekten bu türde bizden birinden böylesi bir kurgu okumak aşırı gurur verici. Distopya türü her zaman okuduğum bir tür değil ama arada okuyup da en güzellerine denk gelmek beni ayrıca mutlu ediyor. Yıl 2302. Ervin Atay en yüksek mertebedeki ailelerden birinin kızı. Hera lakabıyla Hava Kuvvetlerinde tüm donanıma sahip başarılı bir asker. Her ne kadar sistem ile çalışıyor gibi gözükse de aslında bunu durdurmak için çalışmalar başlatan Proje adlı gizli kişilerle birlikte. Türk ve Çinli bilim insanlarının bulunan bir maddeyi kullanarak yaşlanmayı durdurmayı başardılar. Sıra geldi ölümsüzlüğü bulmaya. Bunun için de sayısız deney yapmak zorundalar. Bunun için zengin insanlar parasını fakirler ise canını feda ediyor. Sistem ölümsüzlüğü bulunca da tüm fakir insanların gereksiz olduğunu savunup ölüm emrini verecek.Tüm bunları durdurmak isteyen Proje ise yüz yıl sonra ihtiyaçları olacak zamanda İçlerinde en iyi askeri Hera'yi dondururlar ki zamanı geldiğinde isyanın başına geçsin. İşte yüzyıl sonda uyanan Ervin'in adım adım sonuca gitmesini okuyoruz.. Hem Türk yazardan böyle güzel hikaye okumak hem de olayın ülkemizde geçmesi çok güzeldi.Özellikle bilim kurgu ve distopya ile ilgili kurgu oluşturup, yazım şekli, anlatımı olayların sıralanış şekli ile Sinem Atakli harika bir iş çıkartmış. Baş kahramanımız Ervin'in
2024 29. kitabı
PROJE 2417 – Sinem Ataklı Merhabalar, Bugün zekice kurgulanmış bir serinin ilk kitabının yorumu ile geldim. yazarın kalemi ile tanıştığım ve hayran kaldığım bir eser oldu. Bilim kurgu ve fantastik severlere tavsiye ediyorum. #konusu “GEÇMİŞİ BU GÜNDEN AYIRAN TEK ŞEY İYİ BİR GELECEK İHTİMALİYDİ.” Bu evrende ölümsüzlerden oluşan, yoksul insanların yapılacak deney için denek olarak kullanmak isteyen Ölümsüzlük Deneyi adı altında toplanmış bir grup ‘insan’ vardır. Onlar hedefe giden bu yolda insanları asiller ve denekler olarak sınıflandırmıştır. Zenginler bu proje için kaynak sağlamakta fakirler ise oluşturulan kimyasalların uygulandığı denekler olarak kullanılmaktadır. Ervin, yüksek rütbeli bir ailenin kızıdır ve asker olmaya karar vermiştir. Yaşananların önüne geçmek, dünyayı yeniden eski haline getirebilmek için hayatını ortaya koyan Ervin, Proje Ekibi adı altındaki gizli oluşuma dâhil olur. Ve tam tamına 100 yıl uyutulmayı ve ölümsüzlük bulunursa ‘eğer’ uyandırılmayı kabul eder. Ervin, uyandırıldığın da ise bambaşka bir kimlik, farklı fiziksel özellikler ve tanımlanamaz bir dünya ile karşılaşacaktır. Duydukları gerçekler ile sarsılacak lakin hedefinden sapmadan kendisi için ayarlanan pozisyonda yeteneklerini gösterecektir. Hava Kuvvetlerinde görevine başlar ve bu iş için kendini heba eden insanların aksine sınavı kısa süre de aldığı eğitimle geçmeyi başardığı için gözleri üzerine çeker. Onun artık afı Hera’dır. Başarılı bir askerdir ve etrafındakiler için dişli bir rakip haline gelecektir. Bu başarılı halleri Kuzey Hanlı’nın dikkatini çekecek, her şey o andan sonra başlayacaktır. #kitapyorumum Sınıf farkının gözler önüne serildiği ve bu koşulların ne gibi sonuçlar meydana getirebileceğine şahitlik ettiğimiz muazzam bir kurguydu Birçok filme ve romana konu olan
Roman-Edebiyat
2024 106. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2024 23:34
Proje 2417 ~ Sinem Ataklı . Kalemini çok sevdiğim yazarımın en sevdiğim serisini yepyeni haliyle okumak öyle güzeldi ki Bu seri ve Ervin’e olan hayranlığım asla bitmeyecek… Distopya bilimkurgunun harmanlandığı şahane bir kurguydu. Ölümsüzlük deneylerim sahnedeydi ve herkes bunu desteklemek zorundayı. Zengin ve fakirlerin sınıfsal ayrımı yine yüzümüze çarpıyordu. Ölümsüzlük deneylerinin ölümü getirmesi kadar trajikomikti birçok şey. Ervin bu uğurda çok şeyden vazgeçmişti. Savaşı yönetebilmek ve doğru olduğunu düşündüğü şey için dondurulup yüz yıl sonra uyandırılmayı kabul ediyor. Sisteme bakış açısıyla, düşünceleriyle muazzam bir kadın. Bulunduğu sistemin yanlışlığını ve koruması, kurtarması gereken insanların varlığının farkında oldukça cesur bir kadın. İlk okuduğumda kitabın başlarındaki Ervin ve Ender arasında geçen kırlangıç hikayesi çok hoşuma gitmişti.Sanırım artık benim için de umudun sembolü olacak demiştim. Okurken tüylerim diken dikendi ve yine aynı duyguları hissettim Ender’in kitaptaki rolünü, sonrasını bilsem de yine aynı heyecanla okuyorum şimdi yüz yıl geçti Ervin yani savaşçı Hera tarihe gömülen bir asker oldu. Proje için uyutulan Hera’nın uyanış günü geldiğinde yepyeni bir dünyasına giriyoruz. Ölümsüzlük bulunmuş ve ölümsüzlerden oluşan Cennet arada kalan Gölgeler ve en dip ölümlülerden oluşan Koza karşımızda. Cennetin yönetimini devralmak için Serra sahnede! Kitap ve uyandırdığı hisler olağanüstü! Yıllar sonra da okuduğumda bana aynı şeyleri hissettirmesi çok özel Her detayı, karakterleri öyle güzel öyle hayranlık verici şekilde işlenmiş ki Araf gizem barındıran ama daha çok tanımak isteyeceğiniz bir karakter. Sırlarını merak ettiren ama istemsizce güven veren biri. Hera zaten bambaşka bir karakter... Her zamanki gibi hem kusurlu hem de kusursuz
2024 26. kitabı
İnanılmaz güzel bir bilim kurgu kitabı önerisiyle geldim. Uzun zamandır bu türde bu kadar güzel kurgusu olan bir kitap okumamıştım. Kitap inanılmaz akıcı ve sürükleyici bence. Okuduğum her satır okurken gözlerimde canlandı. Yazarımızı gerçekten kalpten tebrik ediyorum çünkü inanılmaz bir evren oluşturmuş ve bunu okurlara çok güzel aktarmış. Ölümsüzlük Deneyleri'ni bütün halk desteklemek zorundaydı. Zengin olanlar paralarıyla, fakir olanlar ise denek olarak katılıyordu. Gelecek nesillere sonsuz yaşam şansı sunan bu proje amacına ulaşabilecek mi? Ervin, bu sistemde çalışan bir asker ama olan biten hiçbir şey ona doğru gelmiyor. Sistemi yıkmak ve amacına ulaşmaması için çabalar. Kitabın devamını inanılmaz merak ediyorum. Hatta tam ilk kitabı bitirdim ve ikinci kitap elime ulaştı. Çok yakında büyük bir heyecanla okuyacağım. Bilim kurgu ve distopya severler için harika bir kitap önerisi, mutlaka okuyun derim

Sinem AtaklıYazar · 6 kitap
Sinem Ataklı , 24 Haziran 1996 tarihinde Samsun'da doğdu. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra çocukluk hayali olan yazarlığa ağırlık verdi. Anadolu Üniversitesi'nde senaryo yazarlığı ve İstanbul Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık eğitimi aldı. Bilim kurgu türünde yazdığı romanları üst üste yılın en iyi yerli bilim kurgu romanı seçildi. Sinem Ataklı , bilim kurgunun yanı sıra psikolojik-gerilim ve fantastik türlerinde de kurgular üretmekten hoşlanmaktadır.