Proje 2417

Sinem Ataklı
Mayıs 2018
Epsilon Yayınevi

2018 4. kitabı
Bu kitap bize Atalarımızın yaptığı şeyleri günümüzden 400 yıl sonra bile tekrar nasıl yaptığımızı anlatan bir eser. Bize asla köle gözüyle bakamazsiniz dedirten , İnsanı en zor anda bile pes etmemeye sevk eden bir kitap. Hera ve Ervin çıkmazında olan bir Ruh ve Köleliğe karşı olan mükemmel mücadelesi. Her şeyi göze alacak olan Türk milletinin her zaman nasıl ayakta durduğunu rahatlıkla göz önüne seren ve beni çok etkileyen bir kitap.
Bilim
2025 122. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2025 14:16
Seriye toplu şekilde yorum yapacağım o yüzden spoiler içerir. Ben yazarı Ardel serisiyle tanımış ve o seriye hayran olmuştum. Herkes bu serinin daha güzel olduğunu söylediği için de okumak istedim. Öncelikle yazım dili muhteşem. Bunun için yazarı tebrik ediyorum. Sonra bu distopik kurgu Türkiye'de geçiyor ve isimler Türkçe ! Bunun için yazari bir daha tebrik ediyorum. Çünkü Türk yazarların fantastik bilim kurgu kitaplarında Türkçe isim yok neredeyse?! Bu çok can sıkıcı bir durum bence. Simdi gelelim kurgu ve karakterlere... Bir kere kurgu baya iyiydi. Dövüş sahneleri, strateji oyunları da kararındaydı. Ancak 3 kitap çok uzundu. 2 kitapta da bu konu işlenirdi diye düşünüyorum. Çünkü okurken bazı yerlerde koptum hikayeden. Karakterlerden kastım da Ervin tabi ki... Dürüst olmak gerekirse ben kusursuz karakterlerden pek hoşlanmıyorum. O yüzden Ervin'i çok sevdim diyemeyeceğim. Git gelleri ve Ender'le olan ilişkisi güzel olsa da yine de bu karakteri çok icsellestiremedim. Kuzey ise tamamen Ervin'in gölgesiydi... Genele bakınca seri güzel mi? Güzel. Okunur mu? Kesinlikle. Ama bayıldım mi? Ardel kadar değil...
2018 26. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2018 10:24
Bilim kurgu ve distopya severler toplaşın :) Çok sevdiğim ve gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir kitap okudum. Öncelikle biraz konusundan bahsedelim. — 2100'lü yıllarda dünya nüfusunu büyük oranda yok eden felaketlere sebep olacak bir madde keşfedildi; Şeytanın Gözyaşı. Büyük yıkımın ardından Türk ve Çinli bilim insanları bu maddeyi tamamen kontrol altına alıp kendi lehlerine kullanmayı başardılar. İlk etapta yaşlanma belirli bir yaşa kadar durduruldu, daha sonra da Ölümsüzlük Deneyleri başladı. Deneyler için zenginler parasını, fakirler ise canını sunmak zorunda kaldı. Ölümsüzlüğü elde etmek için öldürülen masumların haddi hesabı yoktu. — Yıl 2302. Hera lakabıyla anılan Ervin Altan, Hava Kuvvetlerinde askeri pilot. Görünürde Ölümsüzlük Deneyleri'nin büyük destekçisi fakat hakikatte bu caniliği durdurmak için çalışan Proje adındaki gizli bir örgütün üyesi. Sistem, ölümsüzlüğün formülü bulunduğunda kaynak yetersizliğini bahane ederek tüm fakir halk için ölüm emri verecek. Ve bu katliam planını durdurmak isteyen Proje, başarılı bir asker olan Ervin Altan'ı kendisine en çok ihtiyaç duyulan zamanda uyandırılmak üzere cryonics yöntemiyle donduruyor. O zaman geldiğinde Hera, ölümsüzlere karşı başlatılacak olan isyan hareketine liderlik edecek. — Her şeyden önce kurguyu çok beğendim. Ortada büyük bir emek var, bu belli oluyor. Yazılan hiçbir cümlenin altı boş değil. Bu gibi kurgularda mantık hatasına yer yok, bunun için de büyük uğraş gerekir. Ve yazar hakkıyla bunun üstesinden gelmiş. Ayrıca böyle özenli bir kurguyu bir Türk yazardan okumak gurur verici. Malum, bizden bilim kurgu ve distopya türünde çıkan eser yok denecek kadar az. Hatta bu türde bir kitap yazma riskini göze almak bile büyük cesaret. Kaldı ki kitap popüler pek çok seriye taş çıkartacak kadar güzel. Okurken
Bir Sahafta Eski Dostla Yeniden Karşılaşmak Gibiydi
2025 10. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2025 16:56
Türk işi bilim kurgu okudunuz mu hiç? Bizim milletin hayal gücü gerçekten bazen sınırları zorlayabiliyor, yakın bir gelecekte ölümsüzlük deneyleri adı altında meşrulaştırılan bozuk düzeni belki de en gaddarca işlenmiş olarak okuyabilirsiniz. Bir ara wattpad'de okuduğumu hatırlıyorum bu kitabı, geçen sene Çanakkale'de sahafları gezerken yeniden karşılaştık, telefonumdaki kütüphaneden teyit edip aldığımda hatırladığımdan daha iyi dünya inşası olduğunu fark ettim, yazar anlatım diliyle sizi adeta o dünyanın içine çekmeyi başarıyor. Okuyan neyi kaybeder bilemem ama okumayan çok şey kaybetmiştir.
Alıntı
Proje 2417
2023 1. kitabı
Özgün, yenilikçi, cüretkâr bir kitap. Konusu ilgi çekici, ele aldığı noktalar güzel seçilmiş. Türkiye'nin güçlü durumda olması gurur verici. Ana karakter Ervin Altan'ın kişiliği hayranlık uyandırıcı. Güçlü bir Türk kadın karakter okumak zevk verici. Buz-ateş benzetmelerinin biraz fazla olmuş, sanıyorum ki yeni basımında daha kaliteli betimlemeler yer alır. Bir de karakter anlaşılması zor biri olduğundan, üslup iyice geliştirilmeli diye düşünüyorum, bunu da yazarın deneyimsizliğine ve ana karakterin karmaşıklığına veriyorum. Ervin bizim gibi değil. Ervin sıradan biri değil. O, Göklerin Kraliçesi. O, Hera. O, safir madalyalı savaş pilotu. O, devrimin lideri. Onun gibi kompleks ve azametli bir karakterin anlaşılması için epey içsel tasvir yapmak gerekir. Onun motivasyonunu içselleştirmek için geçmişini daha fazla öğrenmek isterdim. Onun gücüne, iradesine yeterince tanık olduğum gibi zayıflığına, kendinden şüphe ettiğine de biraz daha şahit olmak isterdim. Tabii seri onu sadece güçlü göstermiyor, o da bir insan. Onun da ağladığına, sarhoş olduğuna, kendinden korktuğuna tanık oluyoruz elbette. Sadece bana biraz az geldi ama o da nazar boncuğu. Hiçbir eser kusursuz olamaz nitekim. Yapılan araştırmalar, yazılan sloganlar, koyulan alıntılar gerçekten dikkate değer. Büyük bir emek verildiği bariz. Herkese okumasını tavsiye ederim.
Roman
·457 syf.·
2026 27. kitabı
Bunu beklemiyordum. Bu kadar çok sevip elimden birakamayacagimi hiç sanmamistim. Verdiğim puandan göreceğiniz üzere kitaba bayıldım. Heyecan ve merakla okuyup iki günde bitirdim. 2119 yılında araştırmacılar güçlü bir madde kesfediyorlar. Şeytanın gözyaşı adını verdikleri bu madde zamanla güçlü bir silaha dönüşüyor. Birkaç yıl sonra maddenin kontrolü kaybediliyor büyük bir patlamayla Amerika kıtası ve Avrupa'nın yarısı sular altında kalıyor. Zamanla madde kontrol altına alınıp aslında iyileştirme gücü olduğunu kesfediyorlar ve onunla birlikte yapılan arastirmalar sonucunda ölümsüzlük serumu bulduklarını iddia ediyorlar ve işte o zaman ölümsüzlük deneyleri başlıyor Yıllarca süren acımasız insan deneyleri. Bu kısım kitabın başında sadece bir sayfada hızlıca anlatılmıştı ve çok hoşuma gitti. Çok fazla detaya girmeden, okuru sıkmadan anlatmış yazar. Baştan konuya hakimsiniz ne olduğunu biliyorsunuz. Kitapta en çok hoşuma giden şeylerden biri kesinlikle Hera'nin güçlü duruşu oldu. Kendisine hayranlık duymamak elde değil. Bir sürü işkenceye ve soruna katlandı ama duruşu hiç değişmedi. Kitap slowburn buna da bayıldım çünkü, bu kitaba birden başlayan aşk hiç yakışmazdı. 2417 yılına girdiğimiz de önce Araf ve Ayda ile tanıştık sonra Kuzeyle. Araf'ı ne kadar sevsem de Kuzey beni daha çok çekti kendine. Kitabı okuyarak yaşayın. Öyle sürükleyici bir kitap ki okurken kendinizi kaybediyorsunuz. Şuan ikinci kitabın ortasındayım ve hala mükemmel hiçbir şekilde sıkmadı heyecanla devam ediyorsunuz. Ama uyarmaliyim ağır bir kitap küçükler okumamali çok fazla işkence var.
2021 36. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2021 02:36
Ervin Altan 2302 yılı Türkiye’sinde yaşayan, Hava Kuvvetleri’nde pilot bir askerdir. Dıştan ülkesine bağlı, Şeytanın Gözyaşı maddesinin bulunmasıyla başlayan ölümsüzlük deneylerini destekleyen biri olarak görünse de aslında artık bu düzenden sıkılmış, kendi halkını ezmekten bıkmış bir askerdir. Gizli bir örgüt olan ve onun gibi artık bu sistemden sıkılmış insanların bulunduğu Proje adlı ekip Etvin'e düzeni yıkmak için bir teklifte bulunur. Ervin deneylerin sonunu getirebilecek olmanın düşüncesiyle teklifi kabul eder ve ailesini, hayatını, arkadaşını geride bırakarak 100 yıllık bir uykuya dalar. Biz de Ervin'in o 100 yıllık uykusundan uyandıktan sonra yaşayacağı olayları okuyoruz. Kitap harikaydı. Kitabı kapattığımda ilk dediğim şey “iyi ki devam kitaplarını almışım.” oldu. Başta kitaba bağlanmakta zorlansam da giriş kısmını atlattıktan sonra yani asıl macera başladığında kitaba hayran kaldım. Hiç dur durak bilmeden sürekli olaylar oldu. Teknolojinin şu anki evresinden daha da ilerisinin düşünülüp yaratılan evren harikaydı. Evrende alışık olduğumuz tek şey halk tabakalarıydı. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanoğlunun elinde güç oldukça güçsüzü ezmekten hiç çekinmiyor. Ervin bahsetmek istersem, başlarda Ervin ile yıldızlarımız uyuşmasa da okudukça o güçlü karakterini çok sevdim. 2. ve 3. kitapta yaşayacaklarını okumak için sabırsızlanıyorum. Kitapta aşk falan yok. Zaten bu kadar olayın arasına sıkıştıramazlardı bence hadi erkekler sıkıştırsa Ervin'in onları takacağını düşünmüyorum. Tabi ilerleyen kitaplarda bir aşk defteri açılırsa Kuzey benim gözdem. Ervin ile çok ateşli bir etl yaşayabilirler. Unutmadan arkadaşlar bir yer geldi kitapta, Ceyda’yla oturduk ağladık. Bilimkurgu romanında bu kadar duygusallık olur mu? Kahroldum. Birkaç işkence sahnesi
2019 17. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2019 19:38
1996 doğumlu sevgili Sinem Ataklı. Üstelik hepimizin ön yargı ile yaklaştığı hatta yargılarımızın da çoğunda haklı çıktığı bir platform olan Watpadd yazarı. Yalan yok, okuduğum kitabın zerresi kadar bir umudum yoktu. Yerli bilimkurgu diye ifadeler görünce aldım ve keyifle okudum. Hatta bir üçlemenin ilk kitabı olduğunu da duyunca daha da keyifle okudum. Tekrarı olmayan, havada kalmayan, son derece emekle düzenlenmiş bir konu. Karakterler muazzam, ve nerede olursa olsun beni içine çeken aşk kıvılcımı, bu kez savaş ortamında var :) benden tam puan! okumanız gerek efendim, sevgilerimle.
Puan vermedi·%48 (220/457 syf.)·
pek bir şey diyemeyeceğim çünkü yarım bıraktım. sadece gördüğüm kadarıyla şunu söylemek istiyorum ki yazar, kafasında karakterini öyle güçlü, öyle harika biri olarak tasarlamış ki bunu bize kurgu aracılığıyla, yaşanan olaylar ve karakterin seçimleri ile vb. aktarmak yerine her cümlesinde, her paragrafında bunu yazmaktan geri durmayarak vermiş. ben anlamıyorum, o söylüyor zaten bana. ben karakteri tanımıyorum, yaptığı seçimleri görüp onun hakkında bir fikir sahibi olmuyorum, o zaten bana direktif veriyor. bir fikir varsa ortada, bana o fikre katılma ya da katılmama hakkı verilmiyor, yazar ve karakteri zaten neyin doğru olduğunu söylüyor. yani, onlara göre tabii. kitap okumuyordum ders dinliyordum sanki. analiz yapmayı, seçimler üstünden karakterin psikolojisini gözlemlemeyi çok seven biri olarak bunun elimden alınmış olması beni çok rahatsız etti. devamı ve serinin diğer kitapları da böyleyse çok kötü bir durum açıkçası. yeni serilerinde başarılar diliyorum ama ben çekiliyorum
2021 115. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2021 19:09
| 2417 serisi ~ Sinem Ataklı | . Çıkacak isyanı ve savaşı yönetebilmek, doğru olduğunu düşündüğü şey için dondurulup yüz yıl sonra uyandırılmayı kabul eden Ervin. Bulunduğu sistemin yanlışlığını ve koruması, kurtarması gereken insanların varlığının farkında oldukça cesur bir kadın. Kitabın başlarındaki Ervin ve Ender arasında geçen kırlangıç hikayesi çok hoşuma gitti. Sanırım artık benim için de umudun sembolü olacak. Ender demişken o da bu sistemin içinde ve hapishanedekilerin adını duyduğu an itirafa başladığı ceza infaz subayı. Ervin'in bir asker olarak Hera diye anılması... Ve proje için uyutulan Hera'nın uyanış günü geldiğinde yepyeni bir dünyaya konuk oluyoruz. Ölümsüzlük bulunmuş ve ölümsüzlerden oluşan Cennet arada kalan Gölgeler ve en dip ölümlülerden oluşan Koza. Cennetin yönetimini devralmak için yapılan yıllardır süregelen bir plan ve bunun için yeni görünüşü ve adıyla Serra. Sonra da savaş başlasın! Çok iddialı bir cümleyle başlıyorum bu kitap olağanüstü. Tamam distopya okuyacağımı biliyordum hatta aşırı merak ettiğim bir kurguydu ama bu derece müthiş bir şey beklemiyordum. Her detayı o kadar güzel işlenmiş, karakterlerimiz o kadar güzel kurgulanmış ki hem hayranlık duyarak hem de büyük bur heyecanla okudum. Araf benim için hâlâ gizem barındıran ama daha çok tanımak istediğim bir karakter oldu. Hem sırlarını merak ediyorum hem de ona sistemsiz şekilde bir güvenim var. Hera zaten bambaşka bir karakter... Hem kusurlu hem de kusursuz müthiş bir karakter. Nasıl tanımlayacağımı bilemiyordum. Kuzey... Allahım tüm karakterlerden ve okuduğum her şeyden bahsetmek istiyorum ama özellikle ikinci kitap için spoiler vermeden anlatabileceğimi sanmıyorum. Özellikle bir yerde var yaaa nasıl şok oldum anlatamam. Amaaaa kitapla ilgili birkaç teorim var tutarsa son kitapta

Sinem AtaklıYazar · 6 kitap
Sinem Ataklı , 24 Haziran 1996 tarihinde Samsun'da doğdu. İstanbul Aydın Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra çocukluk hayali olan yazarlığa ağırlık verdi. Anadolu Üniversitesi'nde senaryo yazarlığı ve İstanbul Üniversitesi'nde yaratıcı yazarlık eğitimi aldı. Bilim kurgu türünde yazdığı romanları üst üste yılın en iyi yerli bilim kurgu romanı seçildi. Sinem Ataklı , bilim kurgunun yanı sıra psikolojik-gerilim ve fantastik türlerinde de kurgular üretmekten hoşlanmaktadır.