Renklerden Moru

Alice Walker

2024 11. kitabı
Okunma: 12 Mart 2024 01:36
15'inde bile olmayan bir çocuğun, babasının ensesti yüzünden iki çocuk sahibi olması, akabinde kaba saba bir lavukla evlendirilmesi ile başlayan hikayeler, Tanrı'ya yazılan mektupların kronolojik sırası ile anlatılmış. Kitabı, sosyal hizmet alanının en önemli profesörlerinden bir tanesinin tavsiyesiyle okudum. Sinemaya da uyarlanan kitap, vicdan yaralıyıcı.
2015 1137. kitabı
Orijinal adı "Colour Purple" olan roman, Amerikan edebiyat tarihinin önemli eserlerinden biridir. Zamanın Amerikan toplumunda dördüncü sınıf insan sayılan siyah kadınların öyküsü. Erkeklerin dünyasında hayatta kalmaya çalışan kadınlar arasındaki dayanışma, aşk ve cinselliğin keşfi gibi hassas konular yazarın usta kalemiyle okuyucuya aktarılmış.
2020 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2020 11:37
Eğer bir kadınsan dil, din, ırk, mezhep, ülke ne olursa olsun nerede olursan ol hor görülme, ezilme aşağılanma kaderin mi bilmem. Renklerden Moru kitabında siyahi bir kızın yaşadıkları yıllar önce kaleme alınmış lakin yıllar öncesinden bu güne kadar değişen gelişen hiçbir şey olmamış. Günümüz yaşantısında da görmediğimiz, duymadığımız hiçbir zaman kimsenin sesini duymadığı nice Celile’ler olduğunu bilmek kadar üzücü, incitici bir şey yok. Okuduğum bir kitabın bir satırınca geçti bu kitabın ismi. Sırf isminin bana farklı gelmesinden dolayı arayıp buldum ve okumaya başladım. İlk sayfaları o kadar tüylerimi ürpertti o kadar beynimden aşağıya kaynar sular döktü ki devam etme konusunda çok tereddüt yaşadım. Kitap okurken ağlamayı mutsuz olmayı sevmem. Çünkü genelde mutsuz olduğum zamanlarda kitaplara sığınırım ki teselli bulayım. Ama bu kitap bende acıma acı yaşadığım dünyaya olan ne de değişmez gelişmez bir yer hala neden böyle hayatlar var bu keşke sadece bir kitap olsaydı şeklinde sonlandı. Ve tek tesellim kitapta Celile karakterinin bir zaman sonra pes etmeyip, çok güçlü bir karakter olarak ayağa kalkması oldu. Umarım bütün kadınların sonu Celile gibi olur.Güçlü ayakları yere basan mutlu kadınlar. Ama lütfen sadece sonu.
·288 syf.·
2019 40. kitabı
Bazı kitapları okuyup bitirdiğinizde içinizde tatlı bir sızı olur ya Renklerden Moru benim için bu kitaplardan biri oldu. Celie dünyaya pek çok açıdan eksik olarak geldi, pek çokları gibi. Kadındı, zenciydi, çirkindi . Ama aslında anlatılan yalnızca onun hikayesi de değildi. Altta Celie'nin öyküsüyle ilerleyen baska hikayelerde vardı; başka kadınlar başka sömürüler ve baska sömürülenler... Bunlardan beni en çok etkileyeni kardeşi Nettie' nin öyküsüydü. Afrika'ya açılan bir pencere sundu bize. Beyaz adamın kendi üretim sistemini devam ettirebilmesi için yerli halkı hiçe sayıp talan etmesini gördük o pencereden. Yazar halkına dair sosyolojik tespitlerde yapmıştı bir bakıma. -Ama galiba uyuya halkların özellikleri ırk, din, dil ayrımı gozetmiyor; ortaklık icinde.- Karakterler statik değildi hepsi başladığı noktadan bambaska bir yerdeydi. Değiştiler, dönüştüler, olgunlastılar tıpkı hayatta oldugu gibi. Değişmeyenler ise öldü zaten. Yazar tanrıya, kadına, erkeğe, topluma, ırkçılığa, acıya, dayanışmaya ve daha atlamış olabileceğim pek çok değere yer verip bunları öyle güzel eritmiş ki birbiri icinde, hiçbiri fazla gelmiyor okuyana. Sorgulanması gerekenleri, soruları hatırlatıyor adeta. Bu inceleme okumanız icin bir şey ifade etmiyor olabilir, yazarın Pulitzer'i olduğunu hatırlatmalıyım...
2020 206. kitabı
Okunma: 03 Kasım 2020 15:02
Bir kitabın sinema uyarlamasını, kitabı okumadan önce seyretmeyi sevmem.Tercih de etmem.Yıllar önce Steven Spielberg’in yönettiği, Whoopi Goldberg’in başrolünü oynadığı Mor Yıllar’ı seyrettiğimde bir kitabı olduğunu bilmiyordum. Çok etkilenmiş, çok beğenmiştim. Daha sonra kitabına rastladım, aldım, ancak, kitaplığımın raflarında kaldı gitti. Alice Walker kitaplarını okumaya başladığımda ona da sıra gelmiş oldu. Celie’nin yaşamı çok ama çok zor.Siyahi olmak zor.Ama siyahi bir kadın olmak çok daha zor. Babası bildiği adamdan (çocuk yaşta ) iki kez çocuk doğuran, üstelik çocukları da elinden alınan Celie, evlenip gittiği evde de insan yerine konmaz. Evlendiği adamın sevgilisi ile sıra dışı bir dostluk kuran Celie’nin değişim ve dönüşümü inanılmazdı.Mutsuzluk, acı dolu bir kitabın, umut dolu bitişi çok hoşuma gitti.Alice Walker Pulitzer Ödülü kazanmış bir yazar.
Puan vermedi·240 syf.·
2026 161. kitabı
Tanrı'ya mektup yazan Celie, kitabın sonlarına doğru kız kardeşi Nettie'ye mektuplar yazmaktadır, Nettie de ona. Ey Koca Tanrım", ""Ulu Tanrım", "Ey yaradanallahım", "Sevgili Celie" ve "Sevgili Nettie" şeklinde başlayan mektuplardan sesleniyor okura Böyle başlıyor Kitabımız Renklerden Moru Genel olarak kadın odaklıdır. Kadınların yaşadığı sorunlar, farklı kadınlardan ve onların yaşamlarından kesitler sunmaktadır bize. Kadınların yaşadığı tecavüzleri, şiddeti, erkelerin onlara bakış açılarını ve diğer kadınalrın onlara nasıl baktıklarını da okuduk Dünyanın en büyük sorunlarından olan hala bir çözüm bulunamiyan sorunlardevam ediyor.. Celie daha çocuk denecek yaşta tecavüze uğrar ve iki kere hamile kalır. İki seferde de çocuklarının öldüğünü sanmasına rağmen, babaları tarafından çocuklar satılır. Bir şekilde, kızı ile krşılaşan Celie onalrın yaşadıklarını anlar. Kız kardeşi Nettie'ye çocuklarını gördüğü rahibin eşinden bahseder ve Nettie'nin mucize diye anlattığı bir şekilde Nettie çocukların olduğu aile ile beraber misyoner faaliyetlere katılır. Teyzeleri olarak çocukları asla bırakmaz. Celie ise, babası tarafından zorla dört çocuklu bir adam ile evlendirilir. Celie, kendine her denileni yapmaktadır, tam anlamıyla bir hizmetçi gibi evin her işinden sorumludur. Renklerden Moru Erkekler kurbağa gibi görünüyor bana. Ne kadar öpersen öp kurbağa olarak kalıyorlar...S:176
Anı Mektup Günlük Edebiyat Roman
2024 3. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2024 00:00
Kitap mektuplaşma şeklinde ilerliyor, öncelikle ana karakter Celie’nin Tanrı’ya yazdığı mektuplar var, ardından romanın ortalarında kardeşi Nettie’nin Celie’ye yazdığı mektuplar var. Nettie’nin mektupları o kadar güzel ve öğretici ki… Afrika ile ilgili birçok bilgi içeriyor. Kültürleri hakkında detaylar içeriyor. Kitap ilk sayfadan yüreği ve aklı sarsan bir hikaye ile başlıyor. İnsanlık tarihinin en korkunç ahlaksızlığı ve katlanılmaz bir suçu olarak gördüğüm ensest bir durumdan bahsediliyor. Böyle de kalmayıp, ırkçılık, istismar, şiddet, sömürgecilik, kölelik, taciz, tecavüz ne tür suç ararsanız mevcut gibi romanda. Genelde bu tür kitapları okumaya kalbim katlanamaz ama bu kez hem sinirlenerek hem üzülerek okumayı sürdürdüm. Tüm zulme uğrayan karakterlerin sabrına eşlik ettim , çekip gitsem sanki öyle güçsüz olacaktım ki, öyle ayıp etmiş olacaktım ki onlara. Yaşadıklarını dinlemeye bile tahammül edemezken onlar bu durumu yaşadılar ve anlattılar. Böylesi katlanılmaz acılara eşlik ettim. Hem acı hem hayatın fazlasıyla içinden gerçeklerle başedecek gücü tüm karakterlerle beraber bulmaya çalıştım. Neden mor diyecek olanlar için; Mor renk baş kaldıran, her türlü acıya dur diyebilen kadınların rengidir. Anadolu’da da yörük kadınları genç kızların çeyizlerine mor cepken hazırlar, bir gün eşinden şiddet görürse o mor cepken’i giymesi her şeyi sessizce anlatırmış çevresine. Ne adam bir daha ona yaklaşabilirmiş, ne de ortak bilinç içerisinde başka insanlar o adama kız verirmiş. Öyle bir saygısızlığa dahil olup mor cepken giymeye sebebiyet yaratmak istemezmiş erkekte. İşte böyle tarifsiz, susarak çok şey anlatan bir rengi taşıyor kitap adının içinde. Ayrıca kitabın benim için en şaşırtıcı yanı kuir özellikleri de taşıyor olması çıktı.
2022 35. kitabı
Önce kitabı mı okumak istersiniz, yoksa filmi izleyip sonra kitaba mı dönersiniz bilemem, ama iki şekilde de hiç bir kaybınız olmaz inanın. Alice Walker 'ın Pulitzer ödüllü romanından, Steven Spielberg tarafından '' Mor Yıllar '' adıyla uyarlanan film 11 dalda Oscar adayı olmuştu. E daha ne olsun? Kitap 1900’lü yılların başında Amerika’nın Georgia eyaletindeki kırsal topraklarda yaşayan Celia adında bir kadının hayat hikayesini anlatıyor. Celie, kadın, siyahi, çirkin ve sahipsiz. Bu kombinasyon onun hayata 1-0 yenik başlamasına neden oluyor. Aile içi taciz, zorla evlendirilme, aile içinde çocuk bakıcısı ve hizmetçi muamelesi görme, her şekilde bastırılıp susturulmuş bir kadın Celie. Sonra hayatına kocasının eski aşkı bağımsız ve güçlü bir kadın olarak Shug giriyor ve Celie' nin dünyası değişmeye başlıyor. Ana hikayenin yanı sıra Nettie ile misyoner yaşantısı ve Sofia ile zenci ve gururlu olmanın negatif etkileri de hikaye edilmiş. Kitap hakkında çok şey söylemek istiyorum, ama öfkeye yenilmeden yorum yazmak pek güç. Hala haberlerde ülkemizde çocuk gelinlerin sayısının katlanarak arttığını izlediğim anda içimde uyanan aynı öfke bu.
Ertelemeyi Bilmek Lazım
Hani, ilk başlarda bir kitaba başlarsınız ve o kitap çok sarıyor gibi hissettirir. Hatta hayatınızın bir kısmında yoldaşınız olur. Bu kitap, ilk 50 sayfasında harika bir etki bırakıyor, içine çekiyor. O dönemlerdeki gerçeklerden ve ayrımlaştırılmaktan söz ediyor ve en yaralayıcı kısmı da bu. Bu da yoğun bir empatiyle okumanıza vesile oluyor. Fakat 70. sayfalara geldiğim zaman ertelemeye başladım. Okurum, yine okurum, başka bir kitaba başlayayım, yine döner şans veririm dedim. Denedim, ama olmadı. Başaramadım. İleride yeniden bir şans vermeyi düşünüyorum çünkü yazımı gerçekten çok hoşuma gitti. Fakat o zaman bu zaman değil. Bazı şeyleri ertelemeyi bilmek lazım. Hayat zannedildiği kadar uzun değil.
Duygu ve Düşünce
2019 2. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2019 12:38
Yazarin sesi bize dayanilmasi nerdeyse imkansiz olan trajedilerin kendisini anlatmak icin evriliyor ve bir kizkardese yazilan mektuplar gibi icten samimi yalin melodik belki biraz hoşlu ama sevgi dolu olarak ulasiyor. Hımmmmm diye duyulan sessizz sesle dogadaki herseye tum yasam birimlerine sevgiyle bagliligimizi animsatmak istiyor. Bunun yanisira insanin kendinden olmayana yaptigi zülmü farkli formlarda onumuze seriyor ve bizi empatiye davet ediyor. Etkileyici buldum

Alice WalkerYazar · 7 kitap
Alice Walker (d. 9 Şubat 1944) ABD'li yazar, şair, yayımcı ve feminist. Yoksul bir ailenin sekizinci çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Bir kaza sonucu 8 yaşında bir gözünü kaybetmiştir. 1960'ların İnsan Hakları Hareketi(en) içinde yer aldı ve Martin Luther King ile çalıştı. Mississippi eyaletinde Yahudi avukat Melvyn Leventhal ile evlendi. Birçok şiir, roman ve öykü yazdı. Ayrıca Mor Yıllar filmi, Alice Walker'ın Renklerden Mor adlı kitabından esinlenmiştir. Renklerden Moru adlı kitabıyla Pulitzer ödülüne layık görüldü. (1983)