Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Resimli Dünya

Nedim Gürsel

Resimli Dünya Gönderileri

Resimli Dünya kitaplarını, Resimli Dünya sözleri ve alıntılarını, Resimli Dünya yazarlarını, Resimli Dünya yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sen istediğin kadar güven dipsiz kuyuya, suyu sırdaşın bil. Gün olur dile gelir ser verip sır vermeyen su, evet su bile. Kuyunun dili çözülür. İşte o zaman seyreyle dünyayı.
318 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitap; sanat tarihi profesörü ve ressam olan Kamil Uzman'ın Gran Turco, yani Fatih Sultan Mehmet'in tablosunun ressamı olan Gentile Bellini'nin izini sürmek ve yaşamını araştırmak adına gittiği Venedik'teki serüvenini anlatan bir roman. Serüveni boyunca İtalyan Rönesans devrinin en ünlü ressamlarından Jacopo Bellini, oğulları Gentile ve Giovanni Bellini, Leonardo Da Vinci gibi İtalyan ressamlar ve Türk ressam Fikret Mualla hakkında harika tarihsel anlatımlarda bulunuyor. Tarihsel anlatımları hikaye tadında yazması hiç sıkılmadan okumanızı sağlıyor. Venedik'teki gezintisi sırasında tutkuyla bağlandığı genç ve güzel bir kız olan Lucia'ya olan aşkını da sürekli dile getirmesi romana duygu yüklü bölümler de katmış. Belliniler'in hayatını anlatırken, Gentile'nin İstanbul'daki günlerine değinmesi, o dönemin İstanbul'unu tahayyül etmenizi sağlayacak kadar güzeldi. Resme olan aşkı ve tutkusu sayesinde, gördüğü tabloları sanki yaşarcasına anlatması ve tarif etmesi o tabloları adeta gözlerinizin önüne getiriyor. Ben okurken hiç sıkılmadan büyük keyif ve merak ile okudum. Hem edebi yönden duyduğum haz, hem de kitabın aşıladığı kültür-sanat-tarih bilgileri muhteşemdi. Nedim Gürsel'in diğer kitaplarını da çok merak etmeye başladım. Devamı mutlaka gelecektir.
Resimli Dünya
Resimli DünyaNedim Gürsel · Doğan Kitap · 200458 okunma
Reklam
318 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Eğer sanata ilginiz varsa keyifle okuyacağınız hem de yavaş yavaş okuyup haz duyacağınız bir kitap. Kitabı okurken bir yandan da tablet/pc/telefonunuzdan kitapta ismi geçen eserleri görerek okumanızı öneririm. Bu şekilde belki kitap biraz uzun sürebilir fakat bir tablonun nasıl okunduğunu da öğrenirsiniz. Ayrıca eserin kahramanı Kamil Uzman 'ın Venedik'te gezerken yanından geçtiği, gördüğü bina ve saray isimlerini de görerek okumanızı öneriyorum. Böylece kitabı ve Venedik' i yaşıyorsunuz... Kitap ise anlatımı ile çok etkileyici, bitirdikten sonra aynı tarz başka kitaplar okumak isteyeceğiniz düşünüyorum. İyi okumalar
Resimli Dünya
Resimli DünyaNedim Gürsel · Doğan Kitap · 200458 okunma
318 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Ah biraz daha sanat bilgim olsaydı diyerek okuduğum bir eser oldu. Yazarın anlatımına ve sanat tarihi bilgisine hayran kaldım. Venedik’e hiç gitmedim ben ama kitabı okurken gondollarla o kanallarda gezinip kanal kenarında küf kokan o evleri iliklerime kadar hissettim. İstanbul’un ve Venedik’in tasviri bakımından da roman, görsel bir zenginliğe sahiptir. Elinizde telefon tabloları araştırmaya koyulmak her okurun kaderi bu kitap için. Kahramanımız Kamil Uzman ustalıkla anlatılmış. Soyadı gibi Uzman olan kahramanımız Venedik’teki tabloları seyrederken dalıp gittiği ayrıntılar satır satır bilgi içerirken hayal ve gerçek iç içe geçmişti. Buna hayran kalmamak imkansızdı. Kamil Uzman, sanat resim konusunda cüretkar cesur olsa da aşık olduğu kadına açılma konusunda tecrübesiz bir ergen gibi davranır eser boyunca. Hayallerde cesur, gerçekler karşısında utangaç bir kimliğe bürünüyor. Kamil Uzman sayesinde eserde adı geçen Fikret Mualla’yı araştırdım. Kitapta da Mualla’nın bekâr odasının kirasını ödeyemediğinde bir kışı paltosuna sarınarak Bebek İskelesi’ndeki bir kayıkta geçirdiğini okumak beni hüzne boğdu.” Kamil’in içinden ressamın ölümüne değil de yaşamına ağlamak gelmişti.” S.164 S.198 “Zavallı Fuzuli! İstanbul’un düşünü kur yıllar yılı,Diyarbakır’a, uzak ülkelere kaçış özlemiyle yan tutuş ve Kerbela’da geçir ömrünü! Orada peygamberin torunlarının türbesine karşı kuş konmaz kervan geçmez bir çölde şiir yaz senden daha yeteneksiz şairler Topkapı Sarayında göklere çıkartılır, yumurtladıkları her dizeye bin akçe bağışlanırken. Ve orada yalnızlık içinde öl kahrından!”
Resimli Dünya
Resimli DünyaNedim Gürsel · Doğan Kitap · 200458 okunma
318 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Eser aslında romanlaştırılmış bir geziyazısı. Ressam Bellini ile ilgili araştırma yapmak için Venedik'e gelen sanat tarihi profesörü Kamil Uzman'ın bakış açısından görüyoruz Venedik'i. Yazar bizi Fatih'in portresini yapan Gentile Bellini ve ailesinin ünlü tablolarına, Academia müzesine, Osmanlı tarihi içinde Fatih Sultan Mehmet ve Cem Sultana, Leonardo da Vinci'ye, Fikret Mualla'ya; bol bol kanallara, gondollara, Venedik'in labirentvari sokaklarına götürüyor. Aynı zamanda profesör Venedik'te sanata hayran olurken İstanbul'a özlem duyuyor. Profesörün çocukluğu, gençliği, aşkları... Batının gözünden doğuyu anlatıyor. Sanatla, resimle, mimariyle, tarihle dolu bir roman. Eserde bahsedilen tablolara tek tek baktım. "Doğu'yu düşlemek yetmez Vittore! Doğu'nun gizine varmak için çilesini de çekmek gerek." İtalya tutkunu biri olarak ben romanı sevdim, kitapla kalın.
Resimli Dünya
Resimli DünyaNedim Gürsel · Doğan Kitap · 200458 okunma
Yaşamın evrelerini simgeleyen dört mevsim saatin işleyişini düzenliyordu. İlkyaz (doğuş), yaz (gençlik), güz (olgun yaş) ve kış (yaşlılık).
Sayfa 376
Reklam
Sonra, "İyi ki manzara resimleri yapıyorum" diye geçiriyordu içinden, "ya bir de insanları çizip boyamaya kalkışsaydım! Kim bilir nasıl çullanırlardı üstüme, ayaklanıp hesap sorarlardı benden: 'Suratımı kendininkine benzemişsin, burnum böyle patlıcan gibi mosmor değil ki, hayatımda da hiç şapka giymedim, ya bir göz doktoruna görün ya da deli doktoruna!' diyerek. 
Sayfa 363
Simitçi ile salepçi de tam o sırada gelirler iskeleye. İlk vapurun yolcuları fincanda buğusu tüten salebin üzerine bol tarçın koyup öyle içerler. Sevdiğinden değil sırf kokusu için salep içerdi.
Sayfa 362
“Atinalı ressam Parhasios,yaşlı kölesine işkence yaparak zincire vurulmuş Prometheus’un portresini daha iyi yapabileceğini sanıyor.O,modelinin acıdan gerilmiş yüz çizgilerini resmederken ,cellat çivi çakmakta ayaklarına.Sonunda can vermeden önce ‘ÖlüyorumParhasios!’diyor köle.Ressamın yanıtıysa kısa ve sert:Kıpırdama sakın ,öyle kal!”
318 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Eserde sanat tarihi profesörü Kamil Uzman’ın Fatih Sultan Mehmet’in portresini yapan Bellini’yi araştırmak için Venedik’e gidişi anlatılıyor.Yazar; Venedik’in meydanlara açılan dar sokaklarını,gondollarını,köprülerini,kanallarını öyle güzel resmetmiş ki ben de kitapla birlikte şehri yeniden gezdim;Vededik’in o nemli havasını tekrar soludum.Kamil Uzman,Venedik’te gezerken geriye dönüş tekniğiyle İstanbul’a dönüyor ve kendiyle hesaplaşıyor.Yalnızlığı,arayışları ve annesizliğin ruhunda açtığı derin yara hayatı boyunca onu takip ediyor.Venedik’te yaşayan Rönesans ressamlarının yaşamları ,Batı’nın Osmanlıya bakışı eserin merkezine yerleşiyor.Eserdeki tablolar,renkler,mevsimler adeta onun haleti ruhiyesine hizmet ediyor.Kamil Uzman, kitapta hayatında yer alan kutsal kadınlara da bir türlü ulaşamıyor.O daima hayatını aydınlatacak güneşi arıyor ama ne yazık ki karanlıktan kurtulamıyor. İlk kez okuduğum Nedim Gürsel eserini çok beğendim.Duru bir dil ,başarılı roman tekniği ve hepsinden önemlisi evrensel bakış açısı..Özellikle sanat tarihine ilgi duyanlar okusun diyorum. “Gidip de dönmeyenin,bir yaşam boyu süren bekleyişin resmini kim yapabilmiş ki!"
Resimli Dünya
Resimli DünyaNedim Gürsel · Doğan Kitap · 200458 okunma
Reklam
‘’Doğu’yu düşlemek yetmez Vittore! Doğu’nun gizine varmak için çilesini de çekmek gerek.’’
"Günaydın' diye mırıldandı kendi kendine. Ona dünyanın bütün dillerinde her sabah günaydın demek isterdi, yanında uyanmasa da günaydın, işte yeni bir gün var önümüzde, biz işinde gücünde insanlarız, ertesi sabaha dek günaydın; gün çarçabuk geçsin eğer canın sıkılıyorsa, hayattan bezmişsen; yoksa saatler uzasın, hava kararmasın hiç! Günbatımlarını sevmiyorsan, benim gibi geceden korkuyorsan, yalnızsan... Ona da kendisi gibi yalnızlığı yakıştırdı."
"Zaman neydi ki zaten! Geçer gibi görünüp de geçmeyen bir süreç, uzun bir sıkıntı."
“Yazmanın, çocukluğundan bu yana Allah'a özgü olduğunu düşünürdü Kâmil. Her insanın kaderini alnına görünmez harflerle yazan o değil miydi? Ama Allah hiçbir zaman çocuk olmamıştı ki ! Allah resmedilemez, hiçbir şeyle karşılaştırılamaz, hayale bile sığmazdı. Bulutlara yazı yazardı yalnızca. Bir de her insanın alnına kaderini çizerdi.”
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.