Resmigeçit

Orijinal Adı:
Parade
Orijinal Dil:
İngilizce

Söylenen Değil, Sızan Hakikat...
2026 34. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2026 00:00
Rachel Cusk’ın Resmigeçit’i, klasik anlatı beklentisini bilinçli şekilde kıran bir metin. Hikâye anlatmaktan çok, insanın kendini anlatma biçimini ifşa etmeye odaklanıyor. Ancak bunu doğrudan değil, “kulağı tersten tutan” bir dolaylılıkla yapıyor. Anlatıcı geri çekildikçe, konuşan karakterler öne çıkıyor; ama asıl dikkat çekici olan, onların ne anlattığından çok nasıl anlattıkları. Bu yüzden kitap, yüzeyde sakin ve düz bir dil kullanırken, alt katmanda oldukça yoğun bir psikolojik çözümleme sunuyor. Metnin gücü tam da burada başlıyor: insan manzaraları son derece gerçek, hatta rahatsız edici ölçüde tanıdık. İnsanların kendilerini anlatırken aslında nasıl sakladıklarını, çarpıttıklarını ya da farkında olmadan ele verdiklerini görüyorsunuz. Bu durum ister istemez okuru metnin içine çekiyor ama aynı zamanda zihinsel bir yük de bindiriyor. Çünkü bu kitap pasif bir okuma kaldırmıyor; dikkat, sabır ve aktif katılım istiyor. Hatta yer yer kendi overthinking döngülerimi tetikledi diyebilirim. :) Tam da bu yüzden, kitabın etkileyici olduğu kadar yorucu bir tarafı da var. Zihniniz zaten dağınıksa ya da karmaşık bir dönemden geçiyorsanız, bu metin sizi itebilir. Buna rağmen, sunduğu psikolojik derinlik ve gözlem gücü tartışılmaz derecede güçlü. Yine de içimde küçük bir itiraz var: anlatım biraz daha açık olsaydı, bu kitap benim için tartışmasız favori olabilirdi. Şu haliyle hayranlık uyandırıyor, ama mesafe de koyuyor. Okur kalın...
Alıntı
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 15:38
Rachel Cusk, klasik bir roman yerine deneysel bir anlatımla kurgulamayı seçmiş, 4 bölüm ve her bir bölümde hayatın içinden geçen insanlar, ilişkiler, annelik, sanat ve kadınlar var. Ama bölümlerin baş kahramanı aynı isme sahip farklı sanatçılar. Hatta isim bile değil sadece G. Bu yüzden daha çok bakmayı öğreten bir kitap. Kimse uzun uzun kendini anlatmıyor biz onların kim olduklarını bazı kırılma anlarından anlıyoruz. Ve bu kitap kime iyi gelir; aksiyondan çok sessizliği sevenlere, “ne oldu” dan ziyade “bende ne kaldı” diye soran okurlara, sanatı estetikten çok bir düşünme biçimi olarak görenlere ve tüketilen kitaplardan yorulup yavaş okumaya ihtiyacı olanlara Daha önce üçlemesini okudum ancak #resmigecit i daha çok sevdim.
2025 25. kitabı
Okunma: 26 Mart 2025 21:18
Dört bölümden oluşan kitap her bölümde G. İsimli farklı bir sanatçı ve sanat dünyası yazarın kendine özgü tarzı ile kaleme alınmış. Aslında bir roman olarak yayımlanmış fakat klasik bir romanın oldukça dışında bir anlatım söz konusu. İç içe geçmiş hikayelerde sanat, aile, kadınlık gibi konuların üzerinde durulmuş. Tek bir konuya bağımlı kalınmadığı için şöyle bir konusu var başkarakter şudur gibi bir yorum yapmak pek doğru olmayacaktır. Her bölümde bahsi geçen G. İsimli kişilerden dolayı biraz karmaşa yaşamış olsam da benim için farklı bir deneyimdi. Alışılmışın dışında bir roman okumak isteyenler şans verebilir.

Rachel CuskYazar · 5 kitap
Rachel Cusk 1967’de Kanada’da doğdu. Çocukluğunun büyük bölümü Los Angeles’ta geçti. 1974 yılında Londra'ya taşındılar. Oxford’da İngiliz edebiyatı okudu. Sanatçı Siemon Scamell-Katz ile evlenen Cusk'ın iki kızı vardır. Romanları: Saving Agnes (1993) The Temporary (1995) The Country Life (1997) The Lucky Ones (2003) In the Fold (2005) - (Bir Zamanlar Seviyordun, Doğan Kitap, 2006) Arlington Park (2006) The Bradshaw Variations (2009) Outline (2014) - (Çerçeve, YKY 2016) Transit (2017) Cusk’ın ayrıca; - annelik üzerine yazdığı A Life's Work: On Becoming a Mother (2001), - evlilik ve boşanma üzerine yazdığı Aftermath: On Marriage and Separation (2012), - İtalya’da ailesiyle geçirdiği bir yazı anlattığı The Last Supper: A Summer in Italy (2009) olmak üzere üç anı kitabı bulunmaktadır.