Roman Kuramı

1985
Say Yayınları

2025 45. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2025 04:16
Eski çağların epik anlatısı ile modern çağların modern anlatısının muazzam karşılaştırılması ve harika bir roman eleştirisi.Yazarın genç yaşlarda bu kitabı yazması kitabı felsefi derinliğin yanı sıra melankolik bir anlatıma da sevk etmiş. Okunması zor fakat dolu dolu bir eser.
2023 173. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2023 00:00
Açılış cümleleriyle bir kitabın “ne söylediği” kadar “nasıl söylediği” nin de önemini hatırlatan bir metinle selamlıyorum sizi. “Ne mutludur, yıldızlarla kaplı gök yüzünün tüm olası yolların ha­ritası olduğu çağlar- yolları yıldızların ışığıyla aydınlanan çağlar.” Baştan söylemekte fayda görüyorum. Bu kitap edebi bir tür olarak roman üzerine yapılmış “ilk büyük sistematik çalışmadır.” Olağanüstü bir donanıma sahip yazarın ince ince işlediği bu metin modernist estetiğin temel ilkesinin en keskin ifadelerinden biridir. Ampirik bir roman sosyolojisi olmayan bu metin biçimsel ve estetik kategorilerin tarih-mantık zorunluluğunu, olanaklarını ve çelişkilerini irdeler. Romanın en temel biçimsel ilkesi olan ironinin basitleştirilmiş #Mimesis kavramını geçersiz kıldığı gibi… Lukacs bu metinde bilginin değil anlamın peşindedir. Bu meşakkatli arayışı da “üslup” üzerinden yapar. Kant ve Hegel’in felsefeleri ile Schlegel gibi romantik yazarların düşünceleriyle modern edebiyat kuramları arasındaki en önemli bağlantı halkalarından biri olan bu metinde çok sevdiğim yazarların eserleri ile pek çok yazara ve metne ilham olmuş. Richard Wagner tarafından bestelenen #nibelungyüzüğü ile rastlaşmak da sevdaya dahil. George Lucas Roman Kuramı
Puan vermedi·160 syf.·
2024 154. kitabı
"Roman Kuramı bir edebi tür olarak roman üzerine yapılmış ilk büyük sistematik çalışmadır. Kuramlar, sınırları özenle belirlenmiş bir yaklaşım, birbiriyle tutarlı ilkelerin meydana getirdiği bir çerçevedir. Kuramlar bize edebiyat metinlerini hangi yollarla, nasıl okuyacağımıza dair yol gösterir. Kuramı oluşturan tekil örnekler değil, bütüncül bakıştır. Georg Lukács burada biçimsel ve estetik kategorilerin tarihsel-mantıksal zorunluluğunu, imkanlarını, iç çelişkilerini ve sınırlarını ortaya koyar.. Georg Lukács 'ın bu gençlik yapıtı, Walter Benjamin'den Adorno'ya, Paul de Man'dan Edward Said'e kadar birçok eleştirmen ve edebiyat kuramcısı için de her zaman ana kaynaklardan biri olmuştur.. Roman Kuramı Kant ve Hegel'in felsefeleri ve Schlegel gibi Romantik yazarların düşünceleriyle modern edebiyat kuramları arasındaki en önemli bağlantı halkalarından biridir. Georg Lukács 'ın önemli eseri Roman Kuramı'nı Orhan Koçak ’ın önsözüyle yayımlıyoruz.
Edebiyat eleştiri kuram
Podcast: Roman Kuramı, Georg Lukacs
2021 32. kitabı
Podcasti dinlemek için YouTube linki: youtu.be/-4kVOCfIKO4 Selam kitapçokseverler. Bu bölümümüzde bir edebi tür olarak roman üzerine yapılmış ilk büyük sistematik çalışmayı, Georg Lukacs'ın Roman Kuramı yapıtını konuşuyoruz. "Roman nedir?" sorusuyla başladığımız sohbetimizde, Lukacs'ın "bütünsellik" kavramı üzerinden romanın içsel biçimi, roman türleri ile romanın tarihsel, felsefi, mantıksal koşullanması ve bunun anlamı üzerine tartışıyoruz. Bir yandan Cervantes'in Don Kişot'undan, Goethe'nin Wilhelm Meister'ına, Tolstoy'dan, Dostoyevski'ye romanın günümüzdeki karşılığını sorgularken bir yanda da değişimin içindeki kalıcılığa, özün kalıcı geçerliliğindeki içsel değişimin düşünsel kavranışına dair fikirlerimizi paylaşıyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. Sevgiler.

Georg LukácsYazar · 22 kitap
13 Nisan 1885'te Budapeşte'de doğdu; 4 Haziran 1971'de aynı yerde öldü. Lukacs, Batı Marksizminin ünlü isimlerinden Macar Marksist filozof ve edebiyat bilimcisidir. Marksizmi Hegelci anlamda yeniden değerlendirmiş ve geliştirmiştir. Ernest Bloch, Antonio Gramsci, Karl Korsch ile birlikte Lukacs, 20.yüzyılın ilk yarısında, Marksist felsefe ve Marksist teorinin yeniden oluşturulmasında en önemli isimlerden biri olmuştur. Lukacs belirgin bir şekilde Ortodoks Marksizm savunucusu yapar, ancak metinleri bu anlamdaki Marksizm anlayışının her zaman sınırlarını aşmıştır. Özellikle Marksist sınıf kuramını ve bu kuramın bilinç ile ilgili yönünü geliştirmiş, sınıf bilinci teorisi ile her zaman konuşulan bir isim olmuştur. Bu konu İdeoloji teorisi bağlamında her zaman önemli bir alan olmuştur. Yabancılaşma ve meta fetişizmi konuları da Lukacs'ın özellikle belirli bir dönem esas konuları durumundadır. Öte yandan Lukacs bir edebiyat bilimcisi ve eleştirmenidir. Bu noktada etkili olacak ölçütler ve kavramlar geliştirmiştir.