Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Orhan Koçak

Orhan KoçakTurgut Uyar ve Başka Şeyler yazarı
Yazar
Çevirmen
7.1/10
15 Kişi
62
Okunma
20
Beğeni
2.841
Görüntülenme

Hakkında

Orhan Koçak, (d. 1949), yazar, eleştirmen, çevirmen, editör ve yayıncı. ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi mezunudur. Defter dergisinin ve Kanat Yayınları'nın kurucularındandır. Virgül dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmıştır. (Ekim 1997'den itibaren 12 yılı aşkın bir süre aralıksız yayımlanan dergi, ekonomik zorluklar ve dağıtım sorunları yüzünden yayın hayatını 131. sayısıyla sona erdirdi.) Gerek çevirilerinde, sunuşlarında, önsözlerinde, sempozyum konuşmalarında; gerekse arka kapak yorumlarında, kimi zaman bir kitap boylamındaki makalelerinde fenemonolojinin, psikanalizmin ve Marksist diyalektin uzamında dilin ve yazarının üstüne çıkarak, Türkiye'deki eleştirel teorinin Frankfurt Okulu, diğer adıyla Frankfurt Ekolü (Institut für Sozialforschung) doğru anlaşılmasını sağlamaya öncülük etmiştir. 2016 yılında " yazarlık yaşamı boyunca edebiyat, özellikle son yıllarda şiir eleştirisi alanına yaptığı kapsamlı, tutarlı ve kuramsal derinliğe sahip katkıları, nitelikli dergicilik, çevirmenlik, yayıncılık etkinlikleriyle, günümüz Türkiye edebiyat dünyasında oynadığı öncü rol nedeniyle"[1] Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne değer görülmüştür.
Unvan:
Yazar, Eleştirmen, Çevirmen, Editör ve Yayıncı
Doğum:
1949

Okurlar

20 okur beğendi.
62 okur okudu.
5 okur okuyor.
115 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Gizlenen, gösterilmeyen, hissettirilmeyen sevginin zerre değeri kıymeti yok gözümde. Bu duvar da beni çok seviyor olabilir, bilemem…"
Metis Yayınları
Reklam
Seni seviyorum ama bu bende kalacak . Çünkü sen de diğerleri gibi sevgiyi ziyan ediyorsun
Herşeyi düzeltmeye çalışırken bazı şeyleri kaybetmişti....
Genç Engels
Engels’in çocukluk yıllarını geçirdiği ortam kendisini zaten Genç Almanya mensuplarının dile getirdiği fikirlere duyarlı kılmıştı. Gerek doğduğu şehrin bir sanayi bölgesinde yer almasından, gerekse babasının fabrikatör olmasından ötürü fabrika hayatının insanları nasıl gayrı-insanileştirdiğini, daha da önemlisi, romantik milliyetçilerin göklere çıkardığı Alman maneviyatçılığının, mistisizmin böyle bir ortamda ne gibi bir işlev gördüğünü yakından görmüştü. İlk yayınlanan eseri olan “Wuppertal’den Mektuplar’da”, mistisizmin ve alkolün işçilere sunulan ve onları, boynu bükük tutan başlıca iki armağan olduğunu yazdı. Öte yandan, işadamları arasında olanların, işçileri alkole teşvik eder bahanesiyle ücretleri en düşük tutanların Piyetistler olduğunu gözlemlemişti.
Sayfa 45 - İletişim
Gizlenen, gösterilmeyen, hissettirilmeyen sevginin zerre değeri kıymeti yok gözümde. Bu duvar da beni çok seviyor olabilir, bilemem…
Turgut Uyar ve Başka Şeyler
Turgut Uyar ve Başka Şeyler
Reklam
Ölümden söz edilebilir, ama ancak yaşarken. Sessizliği seviyorum diyen kişi de çoktan sessizliği bozmuştur.
Orhan Koçak
Orhan Koçak
İmge, 60 sonrası şiir eleştirisinin en gözde terimidir. Bu dönemin şiir yazınını bir bütün olarak inceleyenler, dergilerde kalmış ve unutulmuş yazılara ve küçük değinmelere bir bütün olarak bakanlar, şiirin nerdeyse imgeyle özdeşleştirildiğini de görebilirler. İmge, bütün bu dönem boyunca, hem şiiri şiir olmayandan ayıran şeydir, şiirin işlenmesini sağlayan temel birimdir (zaman zaman, bu türden başka terimlere değinildiği olur: “edâ”, ‘Humor’, vb) hem de yeni şiirin yeniliğini ve zorluğunu açıklamak için başvurulan kavramdır. Öte yandan, dönemin dergilerine ve şiir yazılarına dalanlar, imgenin açık bir tanımının yapılmamış olduğunu da fark edeceklerdir. (1996: 115)
Orhan Koçak
Orhan Koçak
kaynak: “Image” den “İmge” ye Attila İlhan’ın Edebiyat “Savaşı”, Yalçın Armağan

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
72 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Hem kamusal alanda hemde entelektüel alanda farklı noktalarda konumlanmış olan iki yazar Cemil Meriç ve Nurullah Ataç. Fikirsel olarak yollarının kesiştiği tek nokta olan Shakespeare' in Fırtına' sında , her iki yazarın da kolonyalizmin ve emperyalizmin kökenlerini farkedememişlerdir. Avrupamerkci bakışa karşı ya geçkalınmışlığın çaresizliği yada gizli bir hayranlıkla beraber içe bakışta, içe dönen yatay bir nefret şeklinde reaksiyon göstermişlerdir. Dolayısıyla bir söylem olarak şarkıyatçılığı kavrayamadıklarından Edward Said 'ın Şarkıtatçılığı mahiyetinde bir eser üretememişlerdir. Yazar , Cumhuriyet ' in kurulma aşamasında milli mücadelenin bir sloganlı haline gelen emperyalizmle mücadelenin, emperyalizme karşı çıkmadan gerçekleştiğini ve çelişkinin varlığını 1955 yılında gerçekleşen bandung konferansına ve 1921 yılındaki Rif ayaklanmasına karşı Türkiye ' nin tutumunun Avrupanerkezci bakışın içinde kaldığını anımsatarak kanıtlamaya çalışır. Kitabın Oryantalist okumalar için farklı açılardan bakabilme yeteneğini geliştirdiğini düşünüyorum. Alan çalışması olarak oryantalizm için kısa ama dolu bir eser. Keyifli okumalar
Ataç, Meriç, Caliban, Bandung
Ataç, Meriç, Caliban, BandungOrhan Koçak · Zoom Kitap · 20184 okunma
242 syf.
7/10 puan verdi
·
27 saatte okudu
çalışma yaşamında yaşanan etik olmayan durumları insan kaynakları açısından, sendikalar açısından anlatan bir kitap. Eğer bu tarz kitaplardan hoşlanıyorsanız dili anlaşılırdır. Sizi sıkacağını düşünmüyorum.
Çalışma Yaşamında Etik
Çalışma Yaşamında EtikOrhan Koçak · Ekin Kitabevi · 20112 okunma
Reklam
250 syf.
6/10 puan verdi
Romanın Kaygısı
Yazma çabasına yeni başlayanlar, ilgili romanları okumayanlar hatta bu tür kitapları yıllardır okuyan ben için bile oldukça yoğun, derinlikli tahlillerle dolu bir kitap oldu. Orhan Koçak değerli bir edebiyat insanı, bu çok belli ama okurken her cümlede başımdan aşağı bilgi bocalanıyormuş, bir sonraki cümlede kendimi, biraz önce okuduğumu kaybediyormuş gibi hissettim. Tavsiyem donanımlı ve hatta bu kitabı edebiyat, yazmak konusunda sona bırakmanız ve muhakkak ilgili eserleri okuyarak mücadeleye girişmeniz. Size kolaylık sağlamayacak.
Romanın Kaygısı
Romanın KaygısıOrhan Koçak · Metis Yayınları · 20233 okunma