2012
Metis Yayıncılık

Dünden Sonra Aynı Kişi Değiliz
2026 74. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2026 09:30
Kitaba bir Proust incelemesi okuyacağımı düşünerek başladım. Proust gibi büyük bir yazarın gölgesinde kalacağını düşünüyordum ama Beckett’in sesi o kadar baskındı ki Proust’u anlatırken bile kendi
Felsefe
InsanSadeceSahipOlunmayanŞeyiSever SadeceErişilmeziAradığıŞeyiSever
·80 syf.·
2023 83. kitabı
PROUST'GIL DENKLEM hiçbir zaman basit değildir. BECKETT tan inceleme de hiç basit değildir... Buara en çok özlediğim okumalarım Marcel ProustMarcel Proust Kayıp Zamanın İzindeKayıp Zamanın İzinde Serisi iken Samuel BeckettSamuel Beckett ile okuma anılarımı tazeleyeyim
2019 6. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2019 13:01
Beckett benim okurken çok zorlandığım yazarlardan, ilk kitabı olan Proust her ne kadar ‘Kayıp Zamanın İzinde’ serisinin incelemesi de olsa Beckett yine tarzını yansıtıyor. Marcel Proust’u aratmayan
2020 37. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2020 00:58
Merhaba. Kayıp Zamanın İzinde serisini bitirdikten sonra hakkında yazılmış ya da onunla ilişkili kitapları da okumaya başladık, Beckett'in bu eleştiri kitabı da onlardan biri. Çeviriden mi, Beckett'in dilinden mi yoksa benim anlama kıtlığımdan mı bilmiyorum okurken çok zorlandım. Daha doğrusu önsözü okurken bile zorlandım belki de metis zorlamasıdır. Topu yayınevine attım gitti. Şaka şaka. Elimde üçlemesi var daha onu okuyacağım. O zaman karar veririm sorunun kimde olduğuna.☺ Neyse öyle işte. Sevemedim. Belki de eleştiri sevmiyorumdur çok sorgulamamak lazım. #okudumbitti'lerden olsun bu.
2021 62. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 20:34
Beckett, Proust kitabını, 1930’da henüz 24 yaşındayken yazmış.Kendisinin de ilk kitabıymış. Yaşadığı sürece, kitabın Fransızcaya çevrilmesine izin vermemiş.1970’lerin başında, bir sahafta Proust kitabının ilk baskısını bulan Deirdre Bair, kitapta Beckett’e ait kenar notları olduğunu görür. Beckett’in ilk sayfaya yazdığı “Kitabımı ucuz parlak bir felsefi jargonla yazmışım.” notu çok ilginç. Proust’un eserine yönelik, ilk önemli eleştiri çalışmalarından kabul edilen “Proust” günümüzde de başvurulacak bir kaynak olma özelliği taşıyor. Kitapta en çok ilgimi çeken, Proust’un imgelerinin çoğunun botanik nitelikli olması üzerinde durulmasıydı. Bir de, Beckett’in “ Proust alegoriye yanaşmamış, eşyanın ve deneyimin ‘anagojik’ anlamıyla ilgilenmiştir.” saptamasıydı. Beckett’in alıntılardan yola çıkarak yaptığı eleştirileri daha kolay algıladım.Bütün olarak beni zorlayan bir kitap oldu.Kayıp Zamanın İzinde serisini bitirdikten sonra okusaydım daha iyi olurdu.
Kayıp Zamanın İzindeki Rota
2020 12. kitabı
Merak alışkanlığımızın diken diken olmuş kıllarıdır.İrade dışı bellek patlayıcıdır.”Apansız,topyekûn ve lezzetli bir patlama.”Büyüleyen yada azap çeken Lazarus’u geri getirir;daha çoğunu=azını geri verir.Çünkü yararlı,uygun düşen,raslantısal soyutlanıp dışarıda kalır.Tutuşurken alışkanlık ve bütün işlevini yakıp yok etmiş ve parlayışıyla deneyim uyduruk gerçekliğin gösteremediğini ortaya çıkarmıştır.Proust’ta mucize on iki kez gerçekleşir “Kayıp Zamanın İzinde”iken. Proust ilk ve ünlü epizotunu -bisküvisini çaya bandırması-başlar.Swann’a da deneyimin bütün öğeleri ve doruk noktası diyebiliriz.Swann dolaysız biçimde Odette ve Gilberte’i,Verdurin’leri ve küçük klanları müziğin,Bergotte’un düz yazısını;dolaylı olarak Guermantes’ları Oriane ile Dük’ü,Prenses’i ve M.de Charlus merkezi figürleri ile valsini yapar.Bir fincanın anlaşılmaz sıradanlığı sığ kıyısından çekip çıkarıyordur onu.Düşlerimde bile okuduğum bir seri ısrarla ve sevgiyle tavsiye ederim.Esen kalın.
2025 135. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2025 17:39
Samuel BeckettSamuel Beckett ProustProust kitabında Marcel ProustMarcel Proust yazıları üzerinden hem bir eleştiri hem de daha iyi anlaşımasının veçhelerini vermiştir. Bu bağlamda Samuel BeckettSamuel Beckett anlam ve mana açısından Marcel ProustMarcel Proust zaman diyagramını, kültürel devinimleri, kırılmalarını ve bunu esere yansıtmasını yazıya dökmüştür. Samuel BeckettSamuel Beckett bu eserin ana teması olara belirlediği yazar, yazarın eseri ve bakığı açı güdümünde düşündüğümüzde; Marcel ProustMarcel Proust eserlerine bakış açımıza bir alan sunmuş, bu alan hem bir anlatı hem okuycunun kafasında bir at gözlüğü hem de okyucunun anlam siferine bir bakış olarak üçlü bir diyagram kurmuştur. Böylelikle Samuel BeckettSamuel Beckett kendi dünyası üzerinden Marcel ProustMarcel Proust eleştirisi yapmıştır. Sonuç olarak; eser bir eleştiri yazısı olduğu gibi bir anlatı ve anlam yazısı olarakta algılanabilir. Bu bağıntıdan hareketle Marcel ProustMarcel Proust okumayan biri dahi hem eserleri hem de yazar hakkında kısmi bir anımsamaya sahip olacaktır.
Duygu ve Düşünce
2025 8. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 18:42
Beckett, "Proust'ta her mızrak Telephos'un mızrağı olabilir." diyerek esere başlamakta, zamanı çift başlı lanet ve kurtuluş canavarı olarak tanımlamakta ve Proust'un yaratıklarının her şeye baskın koşul olan zamanın kurbanı olduğunu belirterek bu durumu sadece iki boyutun farkında olup da yüksekliğin gizemiyle karşılaşan bir organizmanın durumuna benzetmektedir. Beckett, bellek ve alışkanlık kavramlarını ise bir tapınağın payandaları olarak ele almaktadır. Belleği bir çamaşır ipine, geçmişe ait imgeleri kurtarılmış kirli çamaşırlara benzeten Beckett, alışkanlığı bireyin çevresiyle veya kendi organik tuhaflıkları arasında varılan bir uzlaşı olarak tanımlamakta, yaşamın da alışkanlıklar dizisi olduğunu ve Schopenhauer'a göre dünyanın bireyin istencinin nesnelleştirilmesi olduğunu ifade etmektedir. "Merak koşullandırılmamış reflekstir." diyen ve merakın kedinin ölümü değil, güvencesi olduğunu ifade eden Beckett'e göre rastlantısal ve firari kurtuluş ancak irade-dışı belleğin, alışkanlığın anlık bir ihmali ya da azabıyla, uyarılmasıyla gerçekleşebilecektir ve Proustgil çözümün tohumu sorunun ortaya konuluşunun içinde saklıdır. Beckett'e göre fetişlerin bir kısmı: 1-Demlenmiş çaya batırılan bisküvi (Swann'ların Tarafı) 2-Dr. Percepied'in tavanarası penceresinden görülen Martinville çan kuleleri (A.g.y) 3-Champs-Elysées’de umumi helâdaki küflü koku (Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde) …
2019 55. kitabı
Okunma: 14 Eylül 2019 11:57
"Bu kitapta Marcel Proust'un efsanevi yaşam ve ölümüne değinme yok." Samuel Beckett'in 24 yaşında Paris'te öğretmenlik yaparken yazdığı kitabın içeriği konusunda kendisi de böyle bilgi veriyor. Kitabın adı Proust olsa da, kitap "Kayıp Zamanın İzinde"ye odaklanıyor. Biraz felsefi, akademik bir açıdan inceliyor ve kitaptaki olayların sırasına göre gitmiyor. "(Proust'ta) kimseyle karşılaştırılamayacak kadar harika şeyler var ama insanı taciz edecek ölçüde kılı kırk yaran, yapay ve neredeyse dürüstlükten uzak pasajlar da var. Onun hakkında tam ne düşüneceğimi bilmiyorum. Kendi biçiminin o kadar mutlak biçimde ustası ki, sık sık kölesi de oluyor." Proust'la ilgili böyle de müthiş bir yorumu var.
2022 12. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2022 23:43
Kitabı okumadan önce Proust'un 'Kayıp Zamanın İzinde' sini okursanız çok daha iyi ve anlaşılır olacaktır. Çünkü Beckett, bu kitabında Proust'un Kayıp Zamanın İzinde adlı kitabıyla ilgilenmiş, "yazar burada neden böyle düşünmüş?" gibi sorular üzerinden inceleme yapmış. Ben Proust'un kitabını okumadan bunu okumaya çalıştığım için biraz zorlandım. Kitabın sadece 'Kıskançlık' olan bölümünü okumuştum daha önce ve Beckett'in bu kısımlarla ilgili olan yorumları daha anlaşılır oldu benim için. Dili biraz ağır gelebilir, felsefi terimler ve mitolojik hikayeler içeriyor. Ama bahsedilen kitabı okuduktan sonra okursanız katkısı olacak bir kitap. Kapağı için bile okumaya değer. :)

Samuel BeckettYazar · 38 kitap
Samuel Barclay Beckett, (13 Nisan 1906; Foxrock, Dublin - 22 Aralık 1989, Paris), İrlandalı yazar, oyun yazarı, eleştirmen ve şair. 20. yüzyıl deneysel edebiyatının önde gelen yazarlarından biridir. James Joyce'un takipçisi olduğu için "son modernistlerden", daha sonraki pek çok yazarı etkilemiş olduğu için de "ilk postmodernistlerden" biri olarak değerlendirilir. Beckett ayrıca, Martin Esslin'in "Absürd Tiyatro" olarak adlandırdığı akımın en önemli yazarı sayılmaktadır. Eserlerinin çoğunu Fransızca ya da İngilizce yazıp, diğer dile kendisi çevirmiştir. En bilinen eseri Godot'yu Beklerken'dir. Beckett'in eserleri sade ve temel olarak minimalisttir. Bazı yorumlara göre, çağdaş insanın durumu hakkında oldukça kötümser, hatta hiççi eserler vermiştir. Gittikçe daha kısa ve özlü eserler veren Beckett, bu kötümserliği kara mizah yoluyla anlatır. "Roman ve drama türlerinde yeni formlarda oluşturduğu eserlerini, modern insanın yoksunluğu üzerine kurguladığı" için, 1969'da Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen Beckett, ayrıca 1984'te Aosdána'da Saoi seçilmiştir. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Samuel_Bec...