Ruhların Sonbaharı

Şubat 2016
Editura Yayıncılık

2019 197. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2019 11:37
“Hiç bir zaman hiç bir şey için geç değildir ve insan yaşadıkça yalnızlıktan çok insanlara muhtaçtır” diyebilirim bu kitabı okuduktan sonra. İki yaşlı insanın birbirlerine nasıl bağlandığını anlatıyor. Addie ve Louis’in monotonlaşmış eylemlerin verdiği zevkin aslında yanında ki kişiyle alakalı olduğunu bize açıkça anlatıyorlar. Kitap gayet güzel ilerliyor. Sıkıcı olmaktan da bi o kadar uzak.
Leyla Yolalan
2026 33. kitabı
Ruhların Sonbaharı, Amerikalı yazar Kent Haruf’un kısa ama bir solukta okunacak romanı. Okurun içine işleyen teması: yaşlılık ve yalnızlık… Yaşlılık, çoğu zaman kayıplar demektir.Eksilen aile bireyleri, boşalan evler, giderek sessizleşen günler…Belki de insanın en büyük kaybı romanda anlatıldığı gibi bir eşin yokluğunun yanında insanın hayatını paylaşacağı bir sesin eksikliği…Ruhların Sonbaharı, tam da bu sessizliğin içinden filizlenen sıcak bir hikâye anlatıyor bize.Addie ve Louis, hayatlarının sonbaharında yolları kesişen iki yalnız insan…Bir gün Addie’nin yaptığı sıra dışı teklif, hem okuru hem de Louis’i çok şaşırtır.Ancak roman ilerledikçe anlarız ki mesele aynı yatağı paylaşmak değil; geceleri büyüyen yalnızlığı, konuşarak ve birbirini dinleyerek biraz olsun hafifletebilmek…Ömürlerinin son demlerinde birbirlerine sığınak olan bu iki insan, çocuklarının ve çevresindekilerin itirazlarına rağmen yan yana kalmayı başarabilecek mi?
Roman
2018 891. kitabı
Okunma: 23 Ağustos 2018 07:47
Filmini çok önceden izlememe rağmen çok beğendim kitabı ,filmide güzeldi zaten filmle kitap arasında çok küçük ayrılıklar var oldukça iyi uyarlama yapmışlar. Sevginin her zaman insan ihtiyacının en önemli özelliği olduğunu anlatan romanı çok beğendiğimi söyleyebilirim. Yazarın okuduğum ilk eseri bilmem başka kitapları var mı. Oldukça duru akıcı bir anlatım çeviri iyi olmuş kesinlikle.
Ruhların Sonbaharı
2026 4. kitabı
Kitap o kadar sade, o kadar süssüz bir anlatımla yazılmış ki okuyucuyu hiç yormuyor. Konusu ise aslında belli bir yaştan sonra önemli olanın aşk, tutku, evlilik değil de çok başka bir yoldaşlık, arkadaşlık olması üzerine. İki yaşlı, yalnız insan… Özellikle diyor Addie akşam olduktan sonra zaman bir türlü geçmiyor. Düşünsenize gününüzü bir şekilde doldurursunuz ama akşam olduğunda, herkes evine çekildiğinde yanında hiçkimsenin kalmayışı… Her neyse, bu şekilde bir yalnızlığı paylaşmak adına kendilerince cesur bir hareketle akşamları bir arada geçirmeye başlayan bu yaşlı iki insanın hikayesinin sonu da aslında hikayenin kendisi gibi çok vurucu değil ama kitap bence vurucu. Sanırım ben yaşlı ruhların hikayelerinden çok etkileniyorum, bu yüzden de olabilir. Çok basit bir konu gibi görünse de beni hüzünlendiren, içimde yer eden bir kitaptı. Keyifli okumalar dilerim.
2026 2. kitabı
Kitabı beğenemedim… bir film olsa ki varmış, evet izlenir ama kitap olarak hiçbir değeri yok, film senaryosu gibiydi, fakat senaryoda bile parantez içinde karakterlerin hal ve haraketlerinden bahsedilir sanıyorum, kitapta sadece diyaloglar var, karakterleri betimleyen, sizi o anın içine sokacak, durumu daha iyi anlamanızı sağlayacak bir anlatımı yok. Karakterlerin sadece ne dediğini okuyorsunuz, bir yüz ifadesi, jest mimikten bahsedilmiyor hiç. Çok yüzeysel çok basitti. Duygu düşünce uyandırabilen bir anlatımı asla yok. Okumaya yeni başlayanlar dışındaki hiç kimseye önermem
Oğluna Yenilen Bir Anne,Topluma Teslim Bir Adam:Boş Bir Son
2026 3. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2026 17:25
​"İki yaşlı insanın yalnızlık üzerine kurduğu, hiçbir aksiyon barındırmayan, merak duygusunu beslemeyen ve başladığı noktada sönüp giden durağan bir hikaye. Hayatın zaten içinde olan sıradanlığı, sanatsal bir derinlik katmadan tekrar önümüze koyuyor."
Alıntı
2026 1. kitabı
Eşi ölmüş ve yıllardır tek başına yaşayan iki insan. Yılların getirdiği yalnızlığa yenik düşen Addie, Louis'e birlikte yaşama teklifinde bulunur. Küçücük kasabalarında dedikodular hızlı yayılır. Birlikte yaşadıkları hemen duyulur. İki yalnız insanın her şeye rağmen yalnızlığını dindirme çabasına şahit olacaksınız. Yatırım tavsiyesidir.
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 23:03
Çok sade bir dille yazılmış bir günde okunup bitirilecek bir kitaptı. Edebi değeri var diyemeyeceğim. Sürpriz sonlu olduğunu düşünmüştüm ama düşüncem doğru değilmiş. Benim için çok bir şey ifade etti diyemem.
2026 7. kitabı
Okunma: 28 Mart 2026 21:32
Beni aşırı şaşırtan bir kitap oldu, kitabın adına bakınca sanki mutsuz bir kitap okuyacakmışım gibi gelmişti çünkü Sonbahar bana biraz kasveti hatırlatıyor ancak bu kitap mutsuz bir kitap değil aksine yaş almış 2 insanın mutluluklarını, kendilerini, birbirlerini ve hayatı yeniden keşfedişlerini okuyoruz. Kitabımızın ana karakteri olan Addie uzun zaman önce kocası öldüğünden ve yalnızlıktan muzdarip olduğundan bir gün Lois adında komşusu olan adama bir teklifle gider. Bu teklif: her gece birlikte yatıp sohbet etmek. Lois şaşırır ve beklemediği bir tekliftir o yüzden çevreyi katarak elalem ne der diye Addie’ye söyler ancak Addie elalemi umursamayacak kadar yalnız kalmıştır ve aslında iyi bir insan olduğundan uzun zamandır Lois’i gözlemlemiş ve karar kılmıştır. Böylelikle her gece sürecek yatak arkadaşlığı başlar ancak bu yatak arkadaşlığı cinsellikten tamamen uzak uyuyana kadar sohbet edip birbiriyle konuşma, birbirinin yalnızlığını paylaşma durumudur. Tabi zaman geçtikçe sevgi ve alışkanlık durumu da olucaktır. Hayatlarında bir gün büyük değişikliklerin başlangıcı olarak Addie’nin torunu Jamie, annesi ile babası ayrılık durumları olduğundan Addie’ye gelip kalmak durumunda kalır ve Addie, Jamie ile Lois’i tanıştırıp böylelikle hayatlarının seyrini daha da değiştirirler. Bu 3’lü iyi bir dost olurlar ancak maalesef hayatları istedikleri gibi gitmeyecektir ve Addie gibi cesur bir kadının bile elini kolunu bağlayacak bir durum gerçekleşecek ve Lois ile durumları sekteye uğrayacaktır. Mükemmel bir kitaptı cidden. Akıcı, okunaklı, anlaşılır ve okurken insanı zevke getiriyor kitap. Lois ile Addie’nin arasında yaşanılanları okudukca insan yaş alsa bile bazı duyguları aradığını ve sevgi durumunun hiç geçmediğini, bazı şeylerin olmasa bile mesela cinsellik gibi insanın yine de
2026 3. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 09:08
Birgün kadının kapısı çalıyor Adam eskilerden bir tanıdık Ve diyor ki Geceleri uyuyamıyorum, uyku ilaçları da işe yaramıyor, tanıdığım başka bir kadın da yok. Senin için de sorun olmazsa bazı geceler birlikte uyuyabilir miyiz? Sadece biraz sohbet edip kolayca uyumak istiyorum. Hikaye böyle başlıyor. Hayatlarının ikinci yarısında iki arkadaş, yalnızlığı unutmak istemenin ne kadar tabii bir dilek olduğunu hatırlatıyor. Başından sonuna çok samimi, sahici ve bir o kadar da huzur veren bir hikaye okudum. Dili ve anlatımı çok basitti ama bu basitlik etkileci olmadığı anlamına gelmesin. Ömrünüzün bir iki gününde bu kitaba denk gelmeniz dileğiyle..