Ruhum Mutlu Kal

2025
Flora Yayıncılık

2026 14. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2026 00:00
Merhabalar, Ahî Aratoğlu’nun kaleme aldığı, ince görünmesine rağmen dolu dolu bir içeriğe sahip olan “Ruhum Mutlu Kal” kitabının yorumuyla geldim. Otuz yedi ana başlıktan oluşan bu kitap; insanın iç dünyasına, sabrına, duasına, umutlarına ve hayata bakışına dair çok güzel düşünceler barındırıyor. “Duaların kabulü için ne yapılmalı?”, “Hayat neden zor?”, “Kalpteki herhangi bir üzüntü ve sızı geçer mi?”, “Evlilik kader midir?” ve “Hangi gökyüzünde insanlığımızı kaybettik?” gibi pek çok soru üzerinden hem kendimizi hem de yaşamı sorgulamamıza vesile oluyor. Her bölümde ele alınan konu sade ve samimi bir dille anlatılıyor. Bölüm sonlarında ise Farah’a yazılmış kısa ama etkileyici notlar yer alıyor. Bu notlar, anlatılan konunun özünü farklı bir şekilde hissettiriyor. Mesela, “Allah insanı ne zaman mutlu eder?” başlığında, “Dua, Allah’a ulaşmak için yeryüzüne sığmayan muazzam bir yoldur.” diyor. Ardından bir sonraki sayfada, “Farah, bazen aniden bunaltır insanı bu hayat. Ne yap biliyor musun? Karanlıktan çıkan o ışığı bekleme; dışarı çıkıp gökyüzüne koşacaksın. Her gün diri bir umutla, daha gür bir heyecanla…” diyerek, umudu kaybetmeden yolumuza devam etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. “İki yabancı insan nasıl iyi anlaşır?” sorusundan sonra gelen “Farah, etrafın kalabalık! İnsanlar yaşıyor ama nasıl yaşıyor bir bilsen. Sadece yaşamak için yaşıyorlar…” sözleri de insanın amaçsız bir yaşamla, anlamlı bir yaşam arasındaki farkı düşündürmeden geçmiyor. Mesela “Kalpteki herhangi bir üzüntü ve sızı geçer mi?” başlığında hiçbir acının sonsuza kadar sürmeyeceği, zamanı geldiğinde yaraların iyileşeceği anlatılıyor. Ardından gelen “Format at kendine Farah! Bir gün kendin için öyle bir şey yap ki seni görenler, seni yeniden kazanmak için uğraşıversin.” sözleri, insanın önce kendine
Kişisel Gelişim
2026 32. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 14:37
RUHUM MUTLU KAL ~ AHİ ARATOĞLU İçerik; Deneme Ruha iyi gelen satırlar Tevekkül, inanç, umut 99 sayfa Merhaba dostlar… Bugün çayınızın, kahvenizin yanında size eşlik edecek bir kitabın yorumuyla geldim. Yazarın üç kitabından biri #ruhummutlukal Kitabın isminden de anlaşılacağı gibi gerçekten ruhumuza iyi gelen, yön veren, derdine ortak olup ferahlığa ulaştıran satırlar eşlik ediyor bize. Zaten kitabın içinde de Farah’a yazılmış kısa deyişler var. Bu yanıyla bana Oğuz Atay’ın Olric’ini hatırlattı. Burada da Farah sorulan sorulara ya da söylenen cümlelere çok güzel ve düşündüren yanıtlar veriyor. Ben baştan sona kitabı ilgiyle okudum. Pek çok yerin altını çizdim. Size de bir kaç alıntı bırakıyorum. Benim ruhuma iyi gelen bir kitap oldu. Umarım size de iyi gelir. Tavsiyemdir efendim #alıntılar “İnsan insanı en çok inandığı yerden kırıyor. Bu da böyle bir çağ Farah.” “Kimsen yoksa Rabb’in var. Sen yok iken; bir hiç iken seni en güzel surette var edende O’dur.” ”Zayıf insan kimdir bilir misin? Bir şeyleri yıkmak için elinden geleni yapan, kalbinde merhamet olmayan, vurdumduymaz olan kişilik sahipleridir. Sen yüce gönüllü ol elinden gelenin en iyisini yapıver. Baktın olmuyor o ortamdan uzaklaş ve kendine git.” ”Zannederim ki aşk, imkanı mümkün olmayan bir servettir; sahip olanı hiç yoktur.” ”Bir çocuk büyütür gibi ruhunuza ilgiyle yaklaşmayı denerseniz size sonsuz bir mutluluk verir.” Okuma listemin 1671.kitabı… Kitabı Melis Ünler #kısakısaokuyoruz etkinliğinde okudum. @ahi.aratoglu
2026 26. kitabı
Ruhum mutlu kal, otuzyedi deneme ile güzel sözler ve şiirlerden oluşmaktadır. Yüz sayfalık kitabımız @lorayayınları ndan Aralık 2025 te basılmıştır. . Okuduğum bu ikinci kitabı . Daha önce Kalbimiz İslam (tevhid) kitabını okumuştum. . Bu kitabımızda en dikkatimi ceken basliklar sırasıyla. - Allah insanı ne zaman mutlu eder? - İnsan nasıl mutlu olur? - Evlilik kader midir? - Hayat neden zor? - Aşkta en çok aci veren şey nedir ? . Bu kitaptan alıntılarla yazıma devam ediyorum. . Sayfayirmiiki Ben tek başıma ayaklarımın üstünde durabilirim demek her ne kadar mantıksal anlamda güzel görünse de Bu iş pek de sandığımız gibi ilerlemiyor. . Sayfaelliiki Ben kalbime söz geçiremiyorum ne yaparsam yapayım seviyor, diyorsun. Bu kişiye özel bir durum değil, çok kötü bir süreç ile karşılaşmayan her kalp asırlar boyu da sever. . Sayfayetmişüç Evlilik bir ihtiyaçtan çok bir vefa B bekleme işidir. İnsanın evlilik beklentisi baş edemediği gönlüne bir yuva aramasıdır. .
2026 47. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2026 14:13
İnsan mutluluğu hep maddi hazlarda arıyor uzun zamandır kısa ve geçici mutluluğun ardındaki karanlığı görmeden. Zamanın hızı insanı aceleci, umutsuz, özünden uzak anlamını yitirmiş hayata doğru yönlendirirken asıl cevherin özünde olduğunu fark edemiyor. Ruhun mutsuz halleri yaşamdan zevk almaya da engel oluyor. 37 sorunun cevaplarını kısa ve en etkileyici şekilde veren yazar Farah diye seslendiği ruhuna cevap sonlarında bir cümle ile yol gösteriyor. Farah okurken senin ruhun oluyor çünkü kendi sorularında var kitap ssyfalarında. İnancın gücünü, Allah'ın kolay kıldığını insanın nefsiyle nasıl zorlaştırdığını, iç huzurun önemini, akıl ve kalp ikilemini ve daha birçok sorunun cevabını bulabileceğimiz kısa ve etkileyici bir kitap. Yazardan okuduğum ikinci kitap ve huzur veren kalbe dokunan satırları ile içsel bir yüzleşme sunuyor okurken. Manevi yönü, anlam arayışına verdiği cevapları ile türü sevenlere tavsiye ederim Gülerken kalbin çarpsın Farah! O kadar anlam dolu gül ki; sana bakanlar Seni tanımadan seni bilmeden, o halinle seni yaşayabilsinler. Bak Farah! Ne için mücadele edersem bil ki en çok da o senin imtihanın olur. Hayat üzerine gelirse Farah! Yaşamak için kaygılanma, zor imtihanlar kolay hayatın demirden anahtarıdır. Her zaman ve her yerde bunu yap Farah! Allah için sev, Allah için yaşa, Allah için mutlu et.
2026 27. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 23:38
‎Merhaba sevgili kitap kurtları bugün sizlere deneme-kişisel gelişim tarzında yazılmış bir kitapla geldim ‎Yazar kitapta bizlere mutluluğu dışarıda değil içimizde yani ruhumuzda bulmamız gerektiğini samimi bir dille sohbet ediyor gibi anlatmış. ‎Bazen her şeyi bırakıp kendimize dönmek gerekir. Ruhumuzu dinlemek, anlamak gerekir. Mutlu olmak için kimseye ihtiyaç duymamak gerekir. Rabb'imiz bize yeter. ‎Ruhun sıkıldı, bunaldın, rahatlamak mı istiyorsun? Aç kitaptan bir sayfa oku. Ruhuna merhem olacaktır, ilaç gibi gelecektir. ‎Yazarımızın kalemine sağlık ‎ Ahi Aratoğlu
2026 32. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2026 21:11
​"Kalbin kimin için attığından çok, hala bir kalbin olduğuna ve attığını hissederek şükretmelisin." ​Bazı kitaplar vardır; sadece okunmak için değil, dertleşmek için yazılmıştır. Ahi Aratoğlu, Ruhum Mutlu Kal ile tam olarak bunu yapıyor. Hayatın keşmekeşinde kendi sesimizi bile duyamaz hale geldiğimizde, elimizden tutup bizi en derindeki o sessiz odaya, kendi ruhumuza götürüyor. ​"İnsan en çok inandığı yerden kırılıyormuş bu çağda." ​Kitabın en vurucu tespitlerinden biri bu. Yazar, modern çağın getirdiği o duygusal yorgunluğu öyle naif bir dille anlatıyor ki; okurken sanki beni tanıyor demekten kendinizi alamıyorsunuz. Ancak bizi o kırgınlıkta bırakmıyor; o çatlaklardan sızan ışığı takip etmemiz gerektiğini hatırlatıyor. ​Bu kitap benim için sadece bir okuma değil, içsel bir yolculuk oldu. Eğer siz de bu sıralar ruhunuzun dinlenmeye ihtiyacı olduğunu hissediyorsanız, bu satırlarda kendinizden bir parça bulmaya davetlisiniz. ​
2026 70. kitabı
#fundaokuyupyorumluyor @ahi.aratoglu nun kaleme aldığı #ruhummutlukal adlı kitabı yazarla ilk tanışma kitabım oldu. İnsanın iç dünyasına, kırgınlıklarına, sabrına, sevgisine ve hayata karşı verdiği manevi mücadelelere odaklanan deneme türünde bir kitaptır. Kitapta tek bir olay örgüsünden bahsedilmeyip, her okurun kendinden bir şeyler bulabileceği günlük hayatta sıkça düşündüğü sorular üzerinden ilerleyen samimi ve düşündürücü bir yapısı var. Yazar, eserinde; aşk, yalnızlık, kırgınlık, sabır, kader, dua, insan ilişkileri ve Allah’a olan bağlılık gibi konular sade bir dille ele almış. Özellikle insanın ruhsal yorgunluğunu ve modern hayatın insanı nasıl tükettiğini anlatırken okuyucuya iç huzuru bulması için manevi bir bakış açısı sunuyor. Kitapta bahsedilen İnsan neden mutlu olamaz, Kalp yarası nasıl geçer, Aşkın en acı veren yanı nedir? gibi konular da kitabın duygusal ve sorgulayıcı yönünü gösteriyor. Ahi Aratoğlu’nun dili oldukça içten, akıcı ve sohbet havasında ilerletiyor. Okuyucuya öğüt verir gibi değil de bir dostla sohbet havası hissi oluşturuyor adeta. Bu nedenle özellikle duygusal yoğunluğu olan, hayatı ve insan ilişkilerini sorgulayan okurların kendilerinden parçalar bulabileceği bir eser. İnsan; yaşadığı kırgınlıklara rağmen umudunu kaybetmemesi, kalbini kötü duygularla kirletmemesi ve ruhunu huzurlu tutmaya çalışmalı. Manevi yönü ağır basan, okuyucuya sabretmenin, affetmenin ve iç huzuru korumanın önemini anlatan değerli bir eser. Huzurlu bir okuma yapmak sonrasında omuzunuzdaki yükleri bir kenara koymak için okumanızı tavsiye ederim. Kitapla ve sağlıkla kalın
2026 6. kitabı
Merhabalar, sizlere çok seveceğiniz bir kitap anlatmak istiyorum. Yazarın bu okudugum ikinci kitabı ve hakikaten okunmaya değer bir çalışma.. Alın çayınızı, kahvenizi gecin kitap başına.. Kitap insanın kalbine dokunan ve günlük hayatta hepimizin zaman zaman kendine sorduğu soruları samimi bir dille ele almış. “Neden bunlar beni buluyor?”, “İnsan nasıl mutlu olur?”, “Ne kadar sabredeceğiz?”, “Hayat neden zor?” gibi başlıklar.. Kitap, aşk, sabır, kader, dua, evlilik, kalp kırıklıkları ve Allah’la olan bağımız gibi hayatın en derin meselelerine sade ama etkileyici cevaplar sunuyor. Kalbi yorulmuş, hayatın anlamını sorgulayan ve iç huzur arayan herkes için çok kıymetli bir rehber niteliğinde. Bazen bir cümlesiyle teselli ediyor, bazen de insanın kendisiyle yüzleşmesine yardımcı oluyor. Kitabın en sıcak ve samimi yönlerinden biri de yazarın bölüm aralarında okuyucuya doğrudan “Farah” diye seslenmesi. Yazarın yalnızca düşüncelerini paylaşmadığını; aynı zamanda okuyucunun omzuna dokunup ona teselli verdiğini hissettiriyor. Sanki “Yalnız değilsin, yaşadıkların anlaşılmaya değer” der gibi… Okurken Kalbe dokunan, okuyucusunu anlayan ve ona umut veren bir yol arkadaşı gibi hissettiriyor. Çok severek okudum. tavsiyedir.
2026 102. kitabı
Bazı kitaplar vardır; size bir hikâye anlatmaktan çok, ruhunuzun sessizce yanına oturup “yoruldun biliyorum” der… Ruhum Mutlu Kal tam olarak böyle bir kitap oldu benim için. Ahi Aratoğlu’nun kaleminde insan, kendi iç dünyasına doğru sakin ama derin bir yolculuğa çıkıyor. Kitap boyunca mutluluğun dış dünyada değil; insanın kendisiyle kurduğu bağda saklı olduğunu hissediyorsunuz. Özellikle “İnsan insanı en çok inandığı yerden kırıyor.” cümlesi kitabın ruhunu en iyi anlatan satırlardan biriydi benim için. Bu eser; kırılmanın, yorulmanın ve bazen sadece durup nefes almak istemenin ne kadar insani olduğunu hatırlatıyor. Yargılamadan, acele etmeden, insanın kendi ruhuna şefkat göstermesi gerektiğini fısıldıyor. Farah’a yazılan kısa deyişler ise kitaba ayrı bir samimiyet katmış. Okurken sanki biriyle dertleşiyormuş hissi oluşuyor. Benim için bu kitap, karmaşık hayatın içinde küçük bir iç huzur molası gibiydi. Altını çizdiğim o kadar çok cümle oldu ki… Bazı satırlarda durup uzun uzun düşündüm. Eğer siz de son zamanlarda ruhen yorulduğunuzu hissediyorsanız, kendinize biraz sakinlik ve anlayış hediye etmek istiyorsanız bu kitaba bir şans verebilirsiniz. “Dünya ne kadar karmaşık olursa olsun, insan ruhunu iyileştirmeyi seçebilir.” Peki sizin ruhunuza en iyi gelen kitap hangisi?
2026 21. kitabı
Ahi Aratoğlu’nun "Ruhum Mutlu Kal" eseri, mutluluğun dış koşullarda değil içsel bir duruşta saklı olduğunu hatırlatan, sabrı umutla harmanlayan ve yorgun ruhlara dinginlik veren samimi bir yol arkadaşıdır; iç dünyanızda huzuru bulmak ve hayata daha hafif bir pencereden bakmak için bu kitabı okumanızı tavsiye ederim

Ahi AratoğluYazar · 1 kitap
Ahi Aratoğlu, 1992'de Ağrı ilinde doğmuştur. Eğitim hayatını İmam Hatip Lisesi ve İlahiyat lisans bölümü mezuniyeti ile tamamlamıştır. Bildiği diller Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İngilizcedir. İlk şiir ve söz kitabı ile tanınan yazar 2018 yılında en çok okunanlar listesine girmiştir. Sonraki süreçler de Evrensel Değerler Eğitimi, Sosyoloji, Psikoloji, İslâm Felsefesi, Akaid, Kişisel Gelişim üzerine eserler yazmaya sevk etmiştir. İnsanın dünyada bir anlam arayışında olduğunu bütün eserlerinde vurgulamıştır. Yazarın kendine has özelliği ise birçok eserinde Tevhid inancını temel ilke kabul etmekten geçmektedir. İslâm dışı ideolojilere ve İslâm'a eklenen bid'at ve hurafeler hakkında da birçok eşleştirisi bulunan bir davetçidir.