Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şaman ve Türk Dünyası

Nebahat Akgün Çomak

Şaman ve Türk Dünyası Sözleri ve Alıntıları

Şaman ve Türk Dünyası sözleri ve alıntılarını, Şaman ve Türk Dünyası kitap alıntılarını, Şaman ve Türk Dünyası en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ölü aşı töreni, Şaman geleneğinin önemli bir kültürüdür. Günümüzde bu şamanist geleneğin izlerine hala rastlanmaktadır. Ölünün ruhu için hazırlanana yiyecekler bugün daha çok konuklara ikram için düşünülür. Türkiye'nin farklı bölgelerinde "hayır" adı altında ölüye dua edilmesine vesile olması için helva yapılır ya da lokma dökülür. Aş törenleri, Türk Dünyasında yerini ve önemini korumaktadır.
Türkçe'de gök, aynı zamanda ilahi gücün adı olan Tengri = Tanrı ile özdeş gibidir. Türk inanışında asıl büyük ve yüce gücün sahibi Tanrı'dır. Tanrı kelimesi, İslamiyet'in doğuşundan bin, hatta Sümercedeki "Dingir" şekliyle üç bin yıl kadar önce mevcut olup günümüze kadar gelmiştir. Türk insanının öz Tanrı'sı ile İslamiyet'in Allah'ı bir kabul edilmiştir ki aynı kavram demektir.
Reklam
Kam öldüğü zaman, ister yaz, isterse kış olsun, asla toprağa gömmezler. Baltayla ağacı oyup yontarlar, kamın cesedini içine koyup, üzerini bir kapakla kapatırlar. Kamın bütün takımlarını, kürkünü, tokmağını, şapkasını, tefini tabutun yanında saklarlar. Eşyalarını tabuta koymazlar. Onu gömdükleri yere ağaç dikip o ağaca bütün eşyalarını asarlar.
Uçmak Şaman-Noel Baba bağlantısı açısından dikkate değerdir. Şaman'lar, transa geçtiklerinde ve başka dünyalara gitmek istediklerinde hayvanlardan yararlanmaktadır. Özellikle, Sibirya Şamanları kuş motifli kıyafetleri kullanmaktadır.
Mezar taşı dikme geleneğinin, Türkler'in yaşadığı ve Orta Asya'dan gelme olduğu düşünülmektedir. Bir kısım Arap İslam ülkelerinde mezara taş dikme geleneği görülmez. Aksine ölünün gömülmesinden sonra yerin kaybolması istenir. Bu gelenek Türklerin atalar kültürüne dayanır. Türk'lerde mezarlar çok temiz ve bakımlıdır. Bu mekanın düzenlenmesinde kullanılacak bitki ve ağaçlara kadar her husus en ince ayrıntısına kadar düşünülmektedir.
Sayfa 183Kitabı okudu
Evren ağacı ve bu ağacın dallarında şaman doğurmak için kuluçkaya yatan kuşlar Asya mitolojisinde ağırlıklı yere sahiptir
Reklam
...Ayrıca evreni yansıtan ve gökte yazılı olana okumaya olanak sağlayan tunç bir ayna Şaman için önemlidir. Roux, aynanın Şaman için önemini "ayna, Şamana ait o denli önemli bir alettir ki, günümüzde ayna olması durumunda giysisiz, hatta davulsuz bile Şamanlık yapılabilir." şeklinde ortaya koymaktadır.
İbrahim Peygamber düşmandan kaçarken bir kavak ağacına sığınır. Ağacın kovuğuna saklanan İbrahim Peygamber'i bir kekelik görür. Keklik: "İbrahim gavakta, Halil İbrahim gavakta" diye bağırır. İbrahim Peygamber kekliğe beddua eder: "Seni yakalamaya çalışan yorulmasın, etini yiyen doymasın" der. Dolayısıyla bu söylence halk arasında ağızdan ağıza dolaşır. Halk, kekliğin davranışından hoşlanmaz ve kekliği sevmekten vazgeçerler. Yine halk arasında avlamak sevap kabul edilen bir kuştur.
Sayfa 103Kitabı okudu
Evren ağacı ve ağacın dallarında Şaman doğurmak için kuluçkaya yatan kuşlar, Asya Mitolojisinde ağırlıklı yere sahiptir.
Altay türklerinde iyi Tanrı ülgen'in bulunduğu iyi ruhlara yapılan ayin sırasında şaman cübbe giymeye bilir oysa kötü ruhların tanrısı erlik için yapılan törenlerde özel giysi giyilmesi kabul görmektedir buradan da anlaşılabileceği gibi şamanlar ruhların özel izinleri ile ilk yıllar cübbesiz ayın yapabilirler ama kötü ruhlara karşı zayıf konumda kalır ver açık bir ifade ile şaman için giysisi kötü ruhlara karşı korunmasını sağlayan bir zırhtır
Reklam
Yakut türklerinde şaman olabilecek kişilerde görülen ve kendinden geçmeyi neden olan hastalığa menerik denmektedir... Bu yaşanan olaylardan sonra şamana dayıya davuluna çalarak sakinleşir ve yeni hayatına başlar ya da bu değişimi kabul etmezse delirerek genç yaşta ölür
Hızırilyas gününde erken kalkmak kutsal ağaçlara çalılara özellik ve gülfidan ma yeşil ya da kırmızı bez çaput parçaları bağlamak niye tutmak ateşten atlamak yemek pişirmek adak yapmak bilinen adetlerden dir inanmak ve nazar değmemesi için mezarlık adı verilen nesne muska nazar boncuğu tavşan kuyruğu gibi taşımak yine nazardan korunmak için tahtaya 3 kez vurmaktır Anadolu'da yaygın bir gelenektir üzerlik otu ve tohumları yakılarak nazara karşı kullanılır üzerlik tohumundan yapılan süslemeler evlerin duvarına asılır
Anadolu'da ejderha ile Anka kuşunun dövüşmesi baharı müjdeler.
Sayfa 104Kitabı okudu
Kadim Şamanlıkta kızların ve lohusaların tanrısı "Ayzıt" veya diğer adıyla "Umay'dır". Genç kızlar evlendiklerinde, doğurgan olmak için Ayzıt'ın resmini yataklarının önüne koyarlardı. Bu inanca göre, doğumdan sonra Ayzıt, lohusanın yanına gelerek üç gün kalır ve lohusalığa ait işler bittikten sonra giderdi.
Sayfa 151Kitabı okudu
Anadolu'da basılı Mevlit kitaplarının sonunda "Hikaye-i Geyik" destanları bulunur. Bu hikayelerde, "okla yaralanan geyik kaybolunca, aynı yerden yaralı bir dervişin çıktığı" anlatılır.
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.