2024
Kalan Yayınları

2024 65. kitabı
Merhaba bugün sizlere sevgili Fırat Tosun'un kaleme almış olduğu,Kalan yayınlarından çıkan "SANRI" kitabı ile geldim. Konusuna gelirsek; ....İnsan denen varlıktan nefret ediyordu.Sürekli yorgundu.Hep uykulu aynı zamanda hep uykusuzdu. Bir işi yoktu.Konuşmuyordu.İşi olmadıkça insan içine çıkmıyordu. Sadece okuyordu. Kendini hiçbir yere ait hissetmiyordu.Bir amacı yoktu,belki de vardı ama o bunun farkında değildi. Adeta niteliksiz bir adamdı. Ama bir gün bir şey oldu ve dışarı çıktı.Yürüdü,çokça yürüdü ve kalabalık bir ortama girdi.O kalabalığın içinden bir çift göze takıldı.Bakmamaya çalıştı ama ne mümkün.. Bu başka bir şeydi,insan olamazdı.Ya da hayatında insan yerine koyabilecek tek kişi olabilirdi. O kişi aniden yanına geldi ve tanıdığı sahafların olup olmadığını sordu. Onun için bu bir ilkti.Dili çözüldü.Sahaf tanıdığı olmadığını ama isterse aradığı kitaplar için kendi kitaplığına bakabileceğini söyledi. Kız seve seve kabul etti ve ertesi gün tekrar aynı yerde buluşma kararı aldılar. Genc adam gerçekten de kızın istediği tüm kitapları buldu.Ertesi gün sözleştikleri gibi kitaplarla birlikte geldi. Kız intihar üzerine roman yazmak niyetindeydi ve bunun için intiharla ilgili yazılmış olan kitapları bulmak istiyordu. Böylece her gün aynı yerde buluştular.Adam çok konuşmasa da kız konuşurdu.Adam ömür boyu dinlemek isterdi. Böylece haftalar belki aylar geçti.Genç adam kabuğundan çıkmıştı artık. Ta ki bir gün kızın,buluşma yerine gelmemesiyle genç adamı korku sardı. Günlerce bekledi ama kız gelmedi.Sadece yanında bıraktığı,yazacağı kitabı ile ilgili notların bulunduğu defter vardı. Zor da olsa genç adam defteri açtı ve okudu. Bundan sonrası bende kalsın.:) Yazarın dili sade,İçsel bir kitaptı.Kısacık ve hemen okunuyor. Aralarda çeşitli kitaplardan,yazar ve şairlerden
2024 143. kitabı
Fırat Tosun'un "Sanrı" adlı eseri, kısa ama derin bir anlatım sunan bir ilk kitap. 75 sayfalık bu eser, yazarın hayal gücünün ve edebi yeteneğinin ilk yansımalarını taşıyor diyebilirim.Kitap,okuyucuyu kısa sürede içine çeken bir atmosfer yaratıyor ve sanrılarla gerçeklik arasındaki ince çizgiyi sorgulatıyor.Yazarın,ilk kitabı olmasına rağmen,dilin kullanımı ve anlatım tarzı etkileyici. Psikolojik derinlik arayanlar için ilginç bir okuma deneyimi olabilir ve kesinlikle yazarın gelecekteki eserleri için umut vaat eden bir başlangıç.Kitap bölümler şeklinde ilerliyor."Varolmanın Dayanılmaz Eksikliği" gibi derin felsefi temalarla başlıyor.Karakterin varoluşsal bunalımını ve hayattaki anlam arayışını oldukça içten bir dille ele almış.Yazarın karakterini bir kaybeden olarak tanımladığını,hayatla bağlarını kopardığını,toplumun dayattığı normlar ve rollerin dışında kalmış biri olarak resmediyor olması,karakterin hem fiziksel hem de zihinsel olarak tükenmişlik içinde olduğunu da gösteriyor.Yazarımızın,Dostoyevski'nin “Yeraltından Notlat” adlı eserinden yaptığı alıntı bilinçli olmanın getirdiği acıyı ve hareketsizliği vurguluyor olması,kitap boyunca işlenecek temaların öncüsü niteliğinde hissi yarattı bende. Karakterimizin içsel bunalımlarını,varoluşsal sorgulamalarını ve hayata karşı geliştirdiği kayıtsızlığı ele alması ve sessizliğin sesi,belirsizliğin kesinliği gibi ironik ifadeler,karakterin zihinsel durumunun ne kadar karmaşık ve çelişkili olduğunu da gösteriyor.Toplumun ona dayattıklarını kabul etmiyor,fakat bunlara karşı çıkacak gücü de kendinde bulamıyor.Hayatındaki her şey anlamsız ve boş geliyor,zamanın geçişi bile onu etkilemiyor. “Varlığın yokluğunu” ve “Yokluğun varlığı” gibi paradoksal kavramlarla yazar bu içsel karmaşayı daha da derinleştiriyor. Yazarın,dili son
2024 33. kitabı
Okunma: 22 Ağustos 2024 00:08
#okudumbitti Herkese merhaba sevgili kitap okuyucularım Nasılsınız ? Neler yapıyorsunuz ? Ben bu sıcak aylarda kitap okumaya devamve kendini okutan kitapları hep sevmişimdir ... Yazarımız Fırat Tosun'nun SANRI eserini okudum 75 sayfalık bir kitap , içinde dünyaları barındıran yeri geldi şairden alıntı okudum, yeri geldi kitaplardan alıntılar okudum. Yazarımızın kalemi sade ve akıcıdır, edebi anlamda birçok konuda mükemmel anlatılmıştır. Ve son aslında beklediğim gibi geldi. Kısa gözüken ama içinde birçok duyguyuele alan, psikolojik anlamda zorlayan bir eserdir, sanrılarla gerçek hayattan hikayeleri ince çizgi de anlatıyor. Ve bunu içinde bulundurduğu kitaptan alıntılarla güzel bir yazım dili ortaya çıkarmıştır yazarımız. İçindekileri kısaca size özetlicem. • -Bunaltı, varolmanın dayanılmaz eksikliği,yitirilen cinnet, niteliksiz bir adam, yokluğun varlığı, sessizliğin sesi, belki'nin kesinliği ve veda sahibi, sessizliğin gürültüsü,varlığın yokluğu... Her şeyin bir başlangıcı vardı. En azından o buna inanıyordu. Her şey bir şekilde düşünce, kıvılcım, hayal, Karartı olarak başlamış ve başlayacaktı ona göre. İnsan denen varlıktan nefret ediyordu. Sürekli yorgundu. Hep uykulu aynı zamanda hep uykusuzdu.Bir işi yoktu. Konuşmuyordu. İşi olmadıkça insan içine çıkmıyordu. Sadece okuyordu. İnsanın olduğu yerde daima başkaldırı aptallık ya da ölüm vardır. Aynıdan kaçarsan farklı düşünmeye başlarsın ve düşünmek, kendine aynı olma yoluna adayanlar için ölüm demektir, fakat sen orada var olursun. Kitapla kalın Hoşça Kalın
2024 Okuma Raporları
Sanrı
2025 11. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2025 12:13
Kitap İncelemesi: Fırat Tosun – Sanrı Fırat Tosun’un Sanrı adlı eseri, 75 sayfalık hacmine rağmen okuru derin bir iç yolculuğa çıkaran, yoğun varoluşsal temalarla bezeli etkileyici bir yapıttır. Kitap; hayattan kopuk, yalnız ve içe dönük bir karakterin gözünden gerçeklik ile sanrı arasındaki ince çizgiyi sorgular. Ana karakterin dünyaya yabancılaşması, sürekli bir yorgunluk hissi ve insanlara uyumsuzluğu, yaşamı adeta bir zorunluluk gibi deneyimlemesine yol açar. Yazar, Jean-Paul Sartre ve Albert Camus gibi varoluşçu filozof ve edebiyatçılardan ilham almış görünmektedir. Kitap boyunca karakterin şizoid kişilik özellikleri ve intihara meyilli düşünce yapısı, okuyucuyu derin bir psikolojik sorgulamanın içine çeker. Bu bağlamda Sanrı, klasik varoluşçu eserlerle aynı damar üzerinde ilerlerken, özgün bir atmosfer kurmayı da başarır. Eserde yer alan Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ı ve John Milton’un Kayıp Cennet’i gibi klasiklere yapılan göndermeler, metne felsefi ve edebi bir derinlik katar. Tosun, sade ve akıcı bir dil kullanmasına rağmen, aralara yerleştirdiği alıntılar ve alt metinlerle okuyucusunu düşündürmeyi ihmal etmez. Kitabın dili zaman zaman argo ve sokaktan da izler taşır; bira ve sigara gibi unsurlar sıkça karşımıza çıkar fakat bu, metnin samimiyetine zarar vermez, aksine atmosferi pekiştirir. Fırat Tosun’un hayata ve insana bakışı, kitabın satır aralarına yerleştirdiği sorgulayıcı notlarla iyice belirginleşir. Kapitalizme yönelik sert eleştiriler, bireyin yalnızlığı ve yaşamın anlamsızlığı gibi evrensel temalar, yazarın düşünsel çerçevesini ortaya koyar. Kitap boyunca yazarın sadece bir anlatıcı değil, aynı zamanda okuyucuya seslenen bir düşünür gibi davrandığını görmek mümkündür. Zaman zaman karşımıza çıkan şiirsel pasajlar ise metne farklı bir tat
2024 18. kitabı
Karakterimiz içine kapanık, hayattan bir beklentisi olmayan, kendisini karanlık bir odaya kapatmış, kitap okuyarak, sigara içerek, bira içerek hayatını geçiren, hayatı sorgulayan, sorguladıkça içinde koca bir boşluk bulan, melankolik bir karakterdir. Jean Paul Sartre gibi hayata tiksinti duyan, Albert Camus gibi hayatın koca bir saçmalık yada tekdüze olduğuna inan bir karakterdir. Hal böyle olunca sık sık intiharı düşünür. Çünkü hayat ona göre anlamsız, koskoca bir boşluktu. İnsanlar sahte, yaşam bir saçmalıktı. Yine de kitap okumayı sever, farklı dünyalarda yaşardı. Peki bu dünyada neden yaşıyoruz, etrafımızdaki herşey bir saçmalık mı? Hayat tekdüze giderken karakterimiz bir bayana rastlar. Bayan da kitaplara düşkündür ve bulamadığı kitaplar vardır. Bunları bulmak için pek çok sahaf gezmiş ama bulamamıştır. Karakterimiz bayana hangi kitapları bulmak istiyorsan liste yap der. Bayan bu gizemli adamı tanımasa da liste yapıp verir. Ertesi gün aynı yerde listedeki bütün kitapları bulur karakterimiz. Çünkü eski bir sahaf ona bütün kitaplarını bağışlamıştır. O evdeki kitap krallığında yaşayan yalnız bir adamdır. Daha sonra bayanla buluştuğu yere her gün gider ama onu bulamaz. Al sana işte bir tiksinti sebebi daha :) Kitap aralarında verilen, çeşitli yazarlara ait olan anektodlar çok güzeldi. Karakterimiz Şizoid hastasıymış meğer. Bu hastalığın girdabında kaybolur ve Varoluşsal sancılarına son verir. Peki hayat gerçekten yaşamaya değer mi? Severek okuduğum, kısa ama değer katan bir kitap olmuş
2024 125. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2024 16:34
Herkese selam Yine kısa ama çok sarsıcı bir kitapla geldim .Varoluşsal sancılar çektiriyor insana resmen kitap .Biz bu dünyaya niye geldik?Geliş amacımız ne ? Getirilen bize mi sordular? Sorular, Sorular, Sorular?? Bi de şey vardır ya hani sorgulama bir başlarsa, kolay kolay bitmez ..öyle oldu aynen. Kahramanımız bay X ,diyeyim adını bilmiyoruz yaşamak kendine ağır gelen bir abimiz .hic birşey yapmak istemiyor .Kitap okumak,sigara içmek, bira içmek ,kaliteli muzik...Başka birsey yok hayatında. Bir gün kendini zorlayıp dışarı çıkıyor ve onu görüyor Peri gibi bir kız ve gelip ona sahaf soruyor. Aradığı kitapları bulamadığı için yardım istiyor. Bay X in de evinde kitapları dolu. Bakıp bulabildiklerini getireceğini söylüyor. Ve hepsini bulup getiriyor Damla ya..kitapların en büyük özelliği hepsinin intiharla ilgili olması. Sonraki gün gene gidiyor aynı saatte aynı yere ..Gene görüyor fakat bir gün gidiyor ve Damla gelmiyor. Defteri de bay X de kalıyor. Defteri okumaya başlıyor. Ne yazdığını söylemeyeceğim tabiki ama şok bir sonuç la karşılaşacaksınız.. Kitapta Harika alıntılar var , Harika klasikler var ( gençliğime gittim resmen ,sigara içip duruyor bay X ve dinlediği müzikleri çok severim ,ben de onun gibiydim bir ara varoluşsal değil varolmuşsal sancılar çekerken) Kitapla kalın dostlar.... Sanrı Fırat Tosun
2024 209. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2024 00:09
"SANRI" "Ocağında kül olacaksam, adıma toz deseler ne çıkar? Odanın penceresiysem eğer, boşluk olsam ne yazar ? Su saatinde saat isem geçsem ne olur? Değil mi ki sana ait olduğum sürece duracağım. Ölsem ne olur? Sana ait oldukça ölmeyeceğim madem seni kaybetsem ne olur? Seni kaybettikçe bulacaksam eğer." Her şeyin bir başlangıcı vardı. Bu cümleyle başlıyoruz belki de en derin sorgularımıza. Hepimiz bir yerden başladık: bir düşünceyle, bir sessizlikle, belki de sadece bir karartıyla… Ama ya huzursuzluk? Ruhumuza sinmiş, içimize çöreklenmiş o tarifsiz uyumsuzluk nerede doğdu? Kimimiz için bu bir çocukluk anısıdır. Bir yabancı bakışı, bir sessiz gecede duyulan boğuk bir iç ses… Kimimiz içinse hiçbir zaman net bir cevabı yoktur. Belki de doğarken yanımızda getirdiğimiz görünmez bir yük gibi, isim koyamadığımız bir boşluk… Kimi zaman kendimizi bu dünyaya ait hissetmeyebiliriz. Belki de bazı günler, sadece "maruz kaldığımız" bir yaşamın içinde sürükleniyoruzdur. Ama bu hissin bile bir anlamı var. Belki de her şeyin bir başlangıcı varsa, bu sorgular da yeni bir başlangıcın habercisidir. İnsanlardan nefret eden bir adam. Yorgun, uykusuz, kelimenin tam anlamıyla "niteliksiz" biri. Hayata dair amacı yok, varsa da kendi bile bilmiyor. Konuşmuyor, görünmüyor, sadece okuyor. Günlerce, belki aylarca kendini dış dünyadan yalıtmış bu adam, sebepsiz bir şekilde dışarı çıkıyor. Kalabalıkların arasında yürürken bir çift gözle karşılaşıyor. Bu öyle bir karşılaşma ki, adamın buz tutmuş iç dünyasında bir şeyler çatlıyor. Bir kadın. Tanımadığı, fakat bir anda en yakını gibi hissettiği biri. Kadının sahaf arayışıyla başlayan konuşma, adamın sessizliğini bozuyor. Onun için bu, sıradan bir diyalogdan çok daha fazlası. Kitaplar aracılığıyla kurulan bağ, zamanla bir rutine, sonra bir meraka,