Puan

8.210 üzerinden
1.484 kişi
2025 24. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2025 08:30
Yaşar Kemal’in Sarı Sıcak’ı, Çukurova’nın kavurucu güneşini yalnızca bir arka plan olarak kullanmaz; sıcağı hikâyelerin içine, karakterlerin nefesine, toprağın dokusuna kadar işler. Bu kitapta sanki
Sarı SıcakYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20236,8bin okunma
Sarı Sıcak - Y. KEMAL /Memleketimden insan manzaraları!
2024 2. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2024 23:57
Kimi hikayeler vardır, damarlarındaki kanın çekildiğini hissedersin okurken. Sen artık onu okumuyor, yaşıyorsundur. O gerçekliğin bir parçası, bir kahramanı, üstelik acıdan, zorluktan payına düşeni
Hikaye-Öykü
2022 93. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2022 13:14
Yaşar Kemal çoğu eserinde yokluğun pençesinde kıvranan hayatları hikaye ediyor. Kısa hikayelerden oluşan bu eserde beni halden hale soktu. Yokluk, açlık, sefalet, perişanlık, ezilmişlik.. Bu hali anlatmaya bu kelime kalıpları dışından tabir bulmakta imkansız. Fakir ama gururlu; Çalışkan ama bir türlü önünü göremeyen.. Sarı sıcak kavurucu güneş altında Çukurovada pişmeye mahkum bu canlar. Üstüne üstlük hayatlarını daha da zorlaştıran yetkili insanlar, ağalar var.. Birbirlerinin yarasına basmalarıda cabası. Bilmem ki bu insanoğlu niye birbirine böyle eder. Babasız kimsesiz İbrahim'in çocukların alay malzemesi olmasına mı yanayım (babasıyla olan dünyasının hayali..), Şahan Ahmedin bunca zorlukla edindiği tarlanın haince elinden alınışına mı yanayım, İsmail'in doğan çocuğuna süt anne bulamamasına, gözünün önünde erimesine mi? İnsan insana kendi acılarının baskısıyla şifa olamayabilir; birbirinin kurdu da olmayabilirlerdi! Ve yine insanın dilinin ayarsızlığıyla verebileceği tahribatların ruhda yarattığı yangınları göstermede güçlü bir eser oldu benim için. Artık bir tutun şu dilinizi eşek arıları sokasıcalar. Sakinim..
·242 syf.·
2018 44. kitabı
Toz, ter, emek, acı, çaresizlik, Çukurova ve Sarı Sıcak Toplam 22 öykü, 22 sorun, 22 hüzün 22 sıtma, 22 ezilmişlik ve garibanlık.
2025 59. kitabı
Okunma: 28 Ekim 2025 16:31
Yaşar Kemal’in yazma kabiliyeti o kadar güzel ki, Bir gün tarlada çalışan ırgat ertesi gün ağanın kızı olarak hikayelerin içine girebiliyorsun. Adana’ya gitmediğim halde görmüş gibiyim. Sarı sıcak kitabı küçük küçük hikayelerden oluşup uçurdu yine beni:))