Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sıçrayış

Pema Chödrön

Sıçrayış Gönderileri

Sıçrayış kitaplarını, Sıçrayış sözleri ve alıntılarını, Sıçrayış yazarlarını, Sıçrayış yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
104 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Ünlü Budist öğretmeni Pema Chödrön'ün "Sıcrayış" kitabı, zihinsel ve duygusal zorluklarla başa çıkmak için rehberlik sunan bir eserdir. Kitap, hayatın zorluklarıyla yüzleşirken iç huzuru bulmayı, içsel gücü keşfetmeyi ve değişime uyum sağlamayı öğretiyor. Pema Chödrön, Budist öğretileri modern yaşamın zorluklarına uygulayarak okuyuculara ilham veriyor. Kitap, ruhsal gelişim, stres yönetimi ve içsel huzur arayışıyla ilgilenenler için değerli bir kaynak olabilir. Kitaptan çıkarılabilecek en net mesaj; herhangi bir olay yaşadığınızda anda kalıp duraklayarak kendinizi dinlemeniz. Hissettiklerini iyi kötü diye etiketlemeden düşüncelerin akıp gitmesine izin vermektir. İnsan olarak yaptığımız en büyük hatanın bir şeyleri etiketlemek olduğunu vurguluyor yazarımız.
Sıçrayış
SıçrayışPema Chödrön · Koridor Yayıncılık · 2020156 okunma
“Zeka, güç, güven, uyanmış bir kalp ve zihne erişmek burada, şu anda ve her zaman mümkündür. Onları sadece ortaya çıkarır ve yeniden keşfederiz. İcat etmez ya da başka bir yerden getiremeyiz. Zaten hep oradadır. Bu yüzden karanlığa saplanıp kaldığımızı hissettiğimizde bulutlar birden dağılabilir. Bir anda neşelenebilir, rahatlayabilir ya da zihnimizin enginliğini deneyimleyebiliriz. Bunu size bir başka kişi sağlayamaz. Birileri sizi destekleyebilir ya da yardım edebilir ama sonsuz potansiyelinizi ancak siz kendiniz deneyimleyebilirsiniz. “
Reklam
Günlerimizi uykuya geri dönmek yerine, uyanmak için çaba sergileyerek geçirebiliriz.
104 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ruhani tarafınıza hitap edebilecek bir kitap. Yoga felsefesine aşinaysanız aldığınız doyum artacaktır. Daha iyi bir çeviri olmasını dilerdim. İçeriğin hakkını verememişler gibi.
Sıçrayış
SıçrayışPema Chödrön · Koridor Yayıncılık · 2020156 okunma
Duygularımızın yoğunluğuyla körleşmediğimiz zaman, biraz boşluk oluşmasına izin ve fırsat verdiğimizde, durakladığımızda, doğal olarak ne yapacağımızı biliriz.
Şimdiki andan kaçma refleksimize odaklanan bir öğreti vardır. Buna shenpa öğretisi denir. Shenpa, ‘kapılmak’ demektir. Bir şeye kapılmanın ve saplanıp kalmanın yarattığı histir. En temel shenpa egonun kendisidir. Kimliğimize, olduğumuzu düşündüğümüz kişiye olan bağlılığımızdır. Düşüncelerimize, görüşlerimize, sahip olduğumuzu düşündüklerimize
Reklam
Budizme göre huzursuzluk hissetmemizin nedeni, her zaman ayaklarımızı yere sağlam basmaya çalışmamız ve bunun asla tam olarak işe yaramamasıdır. Doğru işi, doğru partneri, herhangi doğru bir şeyi bulursak hayatımızın pürüzsüzce ilerleyeceğini düşününürüz. Her zaman sabit bir referans noktası ararız ama böyle bir şey yoktur. Doğru bir sabit yoktur. Her şey geçicidir. Her şey her zaman değişim halindedir. Hiçbir şey tam anlamıyla olmasını istediğimiz gibi değildir. Ve hepimiz bunu reddetmeye programlanmışızdır. Belirsizliğe karşı toleransımız yoktur.
Zekâmızı öfke, kendine acıma duygusu veya şiddetli arzular ile gizlemediğimizde , neyin faydalı olacağını ve neyin durumun daha da kötüye gitmesine yol açacağını biliriz.
Reklam
104 syf.
·
Puan vermedi
Budist öğretileri ile sıkıntılar,acılar ve travmalar,sürekli tekrarlanan olaylar üzerine yazılmış ama bir etkisi olmayan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çünkü ana kökene inmek, yüzleşme olmadan bunu yapmak imkansız ve bunu kimi zaman psikologlar ile yapmamız daha iyi olacaktır. Keyifli okumalar.
Sıçrayış
SıçrayışPema Chödrön · Koridor Yayıncılık · 2020156 okunma
“Büyükbaba kalbinde savaşan iki kurt olduğunu söylemişti. Kurtlardan biri kindar ve öfkeliydi, diğeriyse anlayışlı ve iyi yürekliydi. Genç adam, büyükbabasına kalbindeki savaşı hangi kurdun kazanacağını sordu. Büyükbabası ‘Kazanan kurt, beslemeyi seçeceğim kurt olacak.’ diye yanıt verdi.”
Sayfa 9 - KoridorKitabı okuyor
Biz insanlar zehirli sarmaşıklar yüzünden büyük bir sıkıntı yaşayan küçük çocuklar gibiyiz. Rahatsızlığımızı gidermek için istemsizce kaşınmaya başlarız ve bunun gayet yerinde bir hareket olduğunu düşünürüz… Ama kaşındığımızda zehirli sarmaşığın etkisinin yayıldığını bilmeyiz. Çok geçmeden her yanımızı kaşımaya başlarız ve rahatlamak yerine kaşıntının arttığını görürüz… . ‘Shenpa’ bir şeye kapılmanın ve saplanıp kalmanın yarattığı his, o temel kaşınma hissi ve kaşınmanın kendisi ve aynı zamanda kaşıma isteğidir… Shenpa günlük deneyimlerimizde şöyle ortaya çıkar: Birisi size sert sözler söyler ve içinizde bir şey gerilir. Bir anda buna kapılırsınız. İçinizdeki gerilim hızla o kişiyi suçlamaya veya kendinizi kötülemeye dönüşür. Konuşmanın veya eyleme geçmenin ya da takıntı yapmanın yarattığı zincirleme tepki hızla gerçekleşir... . Shenpa’mızı kabul etmek, açıkça görmek ve tam anlamıyla deneyimlemek -ortaya dökmeden ve bastırmadan- gerekir. Shenpa’mızı kabul etmeye ve ertelemeden deneyimlemeye istekli olursak içimizdeki temel iyilikle, doğal zekamızla, açık olma halimizle ve içtenliğimizle bağ kurabileceğimizi ve bunlarla yaşayabileceğimizi bilen parçamız olan egonun yarattığı korkulardan bağımsız, kendimize ve diğerlerine sevecen davranmaya dayalı bilgelik erişebileceğimiz bir noktaya gelir. Zamanla bu shenpa’dan daha yoğun bir güç haline gelir ve doğal olarak zincirleme tepkiyi daha başlamadan durdurabiliriz.
Sayfa 32 - KoridorKitabı okuyor
Sanskritçede bütün varlıklara karşı sevgi dolu iyilikle yaklaşmak anlamına gelen maitri’dir. Maitri aynı zamanda kişinin kendine güvenmesi - kendimizi çaresiz hissetmeden, gördüğümüz şeyler yüzünden kendimize sırt çevirmeden tam anlamıyla ve eksiksiz bir şekilde tanımak için güvenmesi anlamına da gelir.
Sayfa 91
İhtiyaç Duyduğumuz Şeylere Sahibiz
İçinizdeki huzursuzluğu dış etkenlerin veya kendi zayıflıklarınızın üstüne atmak yerinde anda kalmayı ve deneyiminizin farkında olmayı tercih edebilirsiniz-onu reddetmeyin,ona tutunmayın hikayeşer üretip kendinizi kandırmayın.
141 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.