Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Şiir Hikayeleri

Haluk Oral

Şiir Hikayeleri Gönderileri

Şiir Hikayeleri kitaplarını, Şiir Hikayeleri sözleri ve alıntılarını, Şiir Hikayeleri yazarlarını, Şiir Hikayeleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Orhan Veli'nin kaleminden Yahya Kemal
İstanbul Milletvekilliğini Yahya Kemal kazandı. Buna sevinmek mi lazım bilmiyorum. Çünkü Yahya Kemal, şimdiye kadar birçok büyük mevkilerde bulundu. Bu mevkilerin en büyüğü de Yahya Kemallik mevkii idi. Bana göre Yahya Kemal milletvekili oldu diye kutlanmamalı. Millet vekilliği Yahya Kemal'e vasıf olduğu için kutlanmalıdır!..
Yılmaz Güney'in 1974'te çevirdiği Arkadaş filminde bir kitapçı sahnesi vardır. Yılmaz Güney, Melike Demirağ'a okumasını tavsiye ederek bir şiir kitabı verir: Hasretinden Prangalar Eskittim. Bu sahne belki de kitap için yapılan tek reklam olarak kabul edilebilir.
Sayfa 40 - Türkiye İş Bankası YayınlarıKitabı okudu
Reklam
166 syf.
·
Puan vermedi
·
22 saatte okudu
Şiir okumayı mı? Dinlemeyi seversiniz?, Yada bır şiirin hangı duyguyla yazılmış nasıl bir hikâyesi var dıye düşündünüz mü? Ozamn doğru yerdeniz.. Birlıkte şiirin yolculuğına çıkıyoruz hrmde kımınle biliyormsunuz Sabırszlık etmeyin yazıyorum, yazdım
Haluk Oral
Haluk Oral
, matematik profesörü olmasına rağmen tarihle ve edebiyatla ilgileniyor. Ayrıca
Şiir Hikayeleri
Şiir HikayeleriHaluk Oral · İş Bankası Kültür Yayınları · 2020321 okunma
Melih Cevdet, 1950 yazında, Abidin-Güziıı Dino çiftinin Çifte- havıızlar’daki yazlık evinde eşiyle birlikte misafirdir. Nâzım Hik­ met de bu evin müdavimleri arasındadır. Melih Cevdet’ten bir is­ teği olur:
Sayfa 38 - İş bankası kültür yayınları Ocak 2020Kitabı okudu
Ozdemir Asaf’ın en bilinen şiirlerinden biridir Lavirıia. Memet Fuat bir yazısında bu şiirin, şairin alametifarikası haline gel­ diğini vurgular: "Özdemir Asaf’ın unutulmaz bir yanı da 1960’ların ünlü edebiyat matine­ lerindeki tavırlarıydı. Son derece tatlı bir havayla gelir, kendine özgü peltek konuşmasıyla şiirlerini söyler, alkışa boğulur, iki elini birden kafasının iki yanı­ na götürerek çift yanlı asker selamı verir, koca bıyıklarıyla gülümser, gösteri­ sini genel istek üzerine ‘Lavinia’ adlı şiiriyle noktalardı." ’ Özdemir Asaf’ın şiirlerinde tek kadın ismi vardır: Lavinia. Pla­tonik bir aşkın mahsulü olan aynı adlı şiiri de hâlâ dillerdedir:..iü
Sayfa 15 - İş bankası kültür yayınları Ocak 2020Kitabı okudu
"Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerde" Pablo Neruda
Everest YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Salim Rıza hocanın anısına Doğan Hızlan'ın kaleme aldığı yazıdan
... Onun öğrencileri hem iyi bir edebiyat okuru, hem de iyi birer yazar, şair oldular. Çünkü ancak onun gibi edebiyat öğretmenleri, yetenekleri mayalandırmayı başarabilirlerdi. Edebiyatı, teknik bilgilerden, kurallar toplamından, vezin eziyetinden arındırıp, onun hayatı güzelleştiren işlevini öğretti. Edebiyatın, bir yaşama sevincine dönüştüren gücünü gene onda gözlemledim. Türkiye'de yayınlanmış bütün antolojilerinden daha fazla şiir belleğindeydi. Çok güzel şiir okurdu. Sevmediğiniz bir şairi bile ondan severdiniz. Salim Rıza Kırkpınar öyle bir edebiyat öğretmeniydi ki, aynı zamanda sözlü geleneğin büyük ustası ve önemli bir temsilcisiydi. Genç kuşaktan bazı yazarlarla, şairlerle karşılaştığında, diyaloglarına tanık olur, şaşırırdım. Yalnız ben mi, daha çok konuştuğu genç yazarlar, şairler. “Beni tanıyor musunuz efendim,” diye yanına yaklaşıp adını söyleyen bir genç edebiyatçıya, kitapları üzerine eleştirilerini söyler, hayranları arasına onları da katardı. Edebiyat öğretmenliğinden emekli olmuştu, edebiyattan değil.
Sayfa 147Kitabı okudu
Muradı gözünde kalanlar
Sevin Seydi, Oğuz Atay’ın yaşamındaki en önemli kadındır. Tutunamayanlar’ı onunla birlikte olduğu çok kısa dönem içinde yazmıştır, Tehlikeli Oyunlar'ı ise onun yokluğunun getirdiği gittikçe büyüyen dayanılmaz acı içinde...
Sayfa 159Kitabı okudu
Bakınız bir Türkçe öğretmeni kimlerin elinde yetişiyordu eskiden
Salim Rıza Kırkpınar 1906 ’da İstanbul’da doğar. Önce İstanbul Darül Muallimi (Öğretmen Okulu) daha sonra da Gazi Terbiye Enstitüsü’nü bitirerek Türkçe-edebiyat öğretmeni olur. Salim Rıza anılarında, bu okuldaki öğretmenleri arasında yer alan Nurullah Ataç, İsmail Hikmet Ertaylan, İbrahim Necmi Dilmen, Cemal Köprülü ve Ahmet Hamdi Tanpınar’dan çok şey öğrendiğini söyler. Özellikle, Nurullah Ataç’ın edebiyat dersleri sayesinde, divan edebiyatını öğrenecek ve sevecektir. Salim Rıza, önce Sivas, daha sonra da Samsun liselerinde öğretmenlik yapar. Askerlik için geldiği İstanbul’da, Edebiyat Fakültesi’nin Felsefe Bölümü’nü de bitirir. Kumkapı Ortaokulu, İstanbul Erkek, Kabataş ve Atatürk Kız liselerinde çalışır. Daha sonra Güzel Sanatlar Akademisi’nde Estetik dersleri verir.
Sayfa 140Kitabı okudu
Eskilerin en çok öğretmenlerini kıskanırım
Salim Rıza Kırkpınar, bir edebiyat öğretmenidir. Öğrencileri arasında kimler yoktur ki: Cahit Külebi, Vedat Türkali, Kemal Özer, Adnan Özyalçıner, Cengiz Bektaş, Arif Damar, Necdet Evliyagil, Sait Maden vs... Meclisinde bulunduğu Türk edebiyatının ustalarının sayısı da bir hayli kabarıktır.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
Ben Orhan Veli
“1914'te doğdum. 1 yaşında kurbağadan korktum. 9 yaşında okumaya, 10 yaşında yazmaya merak saldım. 13’te Oktay Rifat'ı, 16’da Melih Cevdet'i tanıdım. 17 yaşında bara gittim. 18'de rakıya başladım. 19’dan sonra âvarelik devrim başlar. 20 yaşından sonra da para kazanmasını ve sefalet çekmesini öğrendim. 25’te başımdan bir otomobil kazası geçti. Çok âşık oldum. Hiç evlenmedim, şimdi askerim.
Sayfa 114Kitabı okudu
Olaylar Olaylar
Necip Fazıl otobiyografisinde, Peyami Safa’nın, Kaldırımlar’ın kendi romanlarından birinden aktarma olduğunu iddia ettiğini yazar. Gerçekten Necip Fazıl’ın Kaldırımlar’ı ile Peyami Safa’nın Bir Tereddüdün Romanı'ndaki bir bölüm arasındaki benzerlik, Beşir Ayvazoğlu’nun da belirttiği gibi dikkat çekicidir. Bir Tereddüdün Romanı’ndan: - Beyoğlu kaldırımlarındayım. Ağır ağır yürüyorum. Caddenin çizgileri bir makas ağzı gibi açılarak bana doğru geliyorlar. - Ne yürüyüş, enfes! Ben, gece yarısı, kaldırımlara bayılırım. Gece yarısı kaldırımların hürriyetine, kimsesizliğine vurgunum. Ben de kimsesiz ve hürüm, ben de kaldırım çocuğuyum. ... İki edibe de haksızlık etmemek için Kaldırımlar şiirinin Peyami Safa’nın kitabından önce yayınlandığını, ama daha önceki dostluk döneminde Necip Fazıl'ın kitabın bu bölümünü bir arkadaş toplantısında, mesela Fikret Adil’in evinde dinlemiş olabileceğini belirterek bu bahsi noktalayalım.
728 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.