2000
1983
Varlık
Sıralamalar

2018 150. kitabı
Biliyorsun ölüm diye birşey yok, diyor adam kadına. Biliyorum evet artık öldüğüme göre diyor kadın İki gömleğin de utulendi çekmecede Sadece küçücük bir gül benim özlediğim
Şiir
ŞiirlerYannis Ritsos · Varlık · 200054 okunma
Barış
2022 50. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2022 15:45
Çocuğun gördüğü düştür barış. Ananın gördüğü düştür barış. Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış. * Gözlerinin içinde uçsuz bucaksız bir gülümseme elinde yemiş dolu bir zembil ve alnında ter tomurcukları -pencerede suyu soğutan testideki damlalar gibi- akşamüstü eve dönen babadır barış. * Dünyanın yüzünde yara izleri kapanırken ağaçlar diktiğimizde havan mermilerinin kazdığı çukurlara yangının kavurduğu yüreklerde ilk tomurcuklarını açarken umut ve ölüler kanlarının boşa gitmediklerini bilerek yana dönüp içerlemeksizin uyuyabildiklerindedir barış. * Barış yemek kokusudur tüten akşamleyin arabanın yolda durmasının korkutmadığı kapı çalınmasının dost demek olduğu ve pencereyi saat başı açmanın, renklerinin uzaktaki çanlarıyla gözlerimizin bayram etmesini sağlayan gökyüzü demek olduğu zamandır barış. * Barış bir bardak sıcak süt ve bir kitaptır uyanan çocuk önünde. Başaklar birbirlerine eğilip ''İşte, ışık.! ışık.! ışık.!'' dedikleri
ŞiirlerYannis Ritsos · Varlık · 200054 okunma
2006 12. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2006 00:00
Yunanistan Komünist Partisi üyesi, hayatı sürgünlerde ve cezaevlerinde geçmiş büyük bir devrimci şairin, Akdeniz'in sıcaklığıyla harmanlanmış enternasyonalist çığlığı. Ritsos'un şiirleri, faşist cuntalara, emperyalizme ve sömürüye karşı direnen dünya halklarının ortak vicdanıdır. Özdemir İnce'nin yetkin çevirisiyle, sosyalist mücadelenin estetikle nasıl bütünleşebileceğinin evrensel bir kanıtı niteliğinde.
ŞiirlerYannis Ritsos · Varlık Yayınları · 198354 okunma

Yannis RitsosYazar · 20 kitap
Yannis Riços, Yunan şairdi. Peloponez yarımadasında Monemvasia'da doğdu. Ritsos liseyi bitirdikten sonra, on yedi yaşında Atina'ya gitti. Daha sonra yüksek öğrenimden vazgeçti. 1927-1931 yıllarını verem hastalığı nedeniyle bir sanatoryumda geçirdi. İlk şiirlerini bu dönemde yayımlamaya başladı. 1931'te komünist gruplara katıldı, bu şiirinin doğrultusunu çizdi; ilk şiirlerinde burjuva karşıtı devrimci sanatçıların çizgisini izledi. Trakter (1934, Traktör) adlı, Sovyetler Birliği'nde sosyalist düzeni ele aldığı ve teknik temasını da Yunan şiirine sokan ilk kitabında, nihilizme karşı tavır aldı. Epitaphios (Yazıt-Mezar Yazıtı) (1936) adlı kitabı Atina'da Zeus tapınağında, faşist cunta yönetimi tarafından törenle yakıldı. Şair, solcu siyasal görüşleri yüzünden Metaksas (Limnos, Agios Evstratios, Makronisos adaları) ve Papadopulos (Giaros ve Leros adaları) dönemlerinde Ege Adalarında sürgün olarak yaşadı. Ayışığı Sonatı (1956) adlı kitabıyla Ulusal Şiir Ödülü'nü, 1976'da Etna-Taormina Şiir Ödülünü ve pek çok uluslararası ödülü kazandı. Ritsos'un otuzdan çok kitabı yayınlanmıştır. Ritsos 1977 Lenin Uluslararası Barış Ödülü'nü almıştır. Ritsos, metaforlarla örülü şiirlerinde, Yunanistan coğrafyasını arka plana alarak, yurtseverlik duygularını işledi. İnsanın günlük yaşamdaki durumuna yaklaşımı, nesnelere duyduğu ilgi, ayrıntıları bütün yalınlığıyla yansıttığı kısa şiirlerinde iyice belirginleşir. Şiirleri 80 kadar dile çevrilmiş ve milyonlarca insana ulaşmıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Yannis_Riços