Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şiirler Yorumları ve İncelemeleri

Şiirler yorumları ve incelemelerini, Şiirler kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Şiirler puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Sonunda babası ikinci eşini köyde bırakarak ilk eşi ve çocukları ile Sinop'a yerleşir. İlkokulun ilk 3 'cü sınıfını Sinop'ta okuyan Ahmet Muhip doğa sevgisini de burda kazanır. Bu doğa sevgisi izleri daha sonra yazdığı şiirlerin de Ve yazıların da kendini gösterir.
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Yapı Kredi Yayınları · 20061,256 okunma
170 syf.
7/10 puan verdi
Ye Sen, Güven; Faydasını Göreceksin!
. Ne kadar duru bir anlatımı var şiirlerinde Ahmet Muhip’in. Dolayısıyla seçtiği kelimeler de o derece sade ve tanıdık. (Hal böyle olunca seçtiği konular da...) Şiirlerinin şiirselliği oldukça yüksek ama hemen her şiirinde sanki neyden bahsettiğini ancak kendisi biliyor gibi... Okur için şiirlerinin hikayesini ve amacını keşfetmek, şiirlerin okurun zihninde bir resim ya da anlam oluşturması oldukça oldukça oldukça zor görünüyor. Buna rağmen şiirlerin okurdaki (kalbindeki) dolaylı etkisi büyük; bunun da sebebi anlatımdaki sadelik, kelimelerdeki yakınlık, anlaşılmazlığına rağmen hiç anlaşılmaz ve yabancılık hissi vermemesi, şey gibi; elmayı yemen için içeriğinde neler olduğunu bilmene gerek yok; güzel ve tatlıdır. Ye sen, güven... Faydasını göreceksin! B/Öyle bir şey! Ama acaba okudukça okudukça bir şey keşfedebilir mi insan bu şiirlerden! Bilemiyorum şimdiden. Şiir gibi şiirler doğrusu! Okuduğuma, okumaya devam edecek olmama seviniyorum... Zamandan ve mekandan sıyrılmış havasıyla, sembolizme yakın tarzıyla zor gerçi bu şiirlerle kucaklaşmak ama kesinlikle bir sefer tanıştıktan sonra insanı bırakmıyor. Ahmet Haşim gibi ama onun berisinde... Sade kalarak derin, daha doğrusu nüfuzlu olmak nasıl olur’un şiirleri bunlar..... Sade, derin, nüfuzlu ve de sırlı, sihirli, zamansız, keşfe de daima açık şiirler... .
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20161,256 okunma
Reklam
170 syf.
·
Puan vermedi
·
2 saatte okudu
Kaçıncı sınıf kitabıydı hatırlayamıyorum ama ders kitabımızda ilk defa okuduğum, çok sevdiğim bir şiiri vardı Ahmet Muhip DIRANAS'ın. Ortaokul sıralarından bildiğim şair benim için şu şiirdir: "Yeşil pencerenden bir gül at bana, Işıklarla dolsun kalbimin içi." Tabii bundan sonrasını her seferinde kendim uydurmasyon söylerdim. Şu şöyledir bu böyle bilmem ne canımın içi filan diye. Evet çok saygısızca bence de. Tabii ki pişmanım. Ahmet Muhip DIRANAS Sinop'ta doğmuş, Ankara'da vefat etmiş son hececilerden bir şairimiz. Allah rahmet eylesin. Geçenlerde
Cehennem Kayası
Cehennem Kayası
diye bir kitap okudum. 2. el bir kitapçıdan almış ve kitabın varlığına bile rastlayamamıştım hiç bir yerde. Meğer DIRANAS çevirmiş o kitabı. O şekilde bulabilmiştim. Bana çok ilginç gelmişti bu durum. "Su... ", ama boşunadır avuntu aramak! Mümkün mü, kan susamışlığını suvarmak?
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20161,256 okunma
170 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 saatte okudu
Ahmet Muhip'in şirindeki ahenk anlayışı -bence- halk şiiri, klasik dönem divan şiiri, Şeyh Galip, Tanzimat Dönemi epik şiir ve serbest vezinden etkiler taşıyarak, Dede Korkut'tan Modern Türk Şiirine köprü olabilecek kadar geniş bir yelpazeyi kucaklamaktadır. Şiirlerinin içeriği ise epik bir sesle söylenmiş lirik bir türkü olarak kavramlaştırılabilr. Attila İlhan'a göre hece ölçüsünde iyi şiir yazan iki şairden biridir (diğeri Necip Fazıl). Nitekim şiirlerine baktığımızda şiirin ne olduğunu iyi bilen bir şair olduğunu ve onu yazdığını görürüz. Edip Cansever'in kendisiyle ilgili unutamadığı bir anısıdır; Dıranas- masa da masaymış ha şiirin çok güzel.. Cansever- üstad benim başka şiirlerim de var, bıktım artık ben o şiirden dem vurulmasından. Dıranas- (gülerek); ben de fahriye abla'dan bıktım, hepimizin bıktığı bir şiiri vardır. Dıranas kendisi de belirttiği gibi fahriye abla şiiriyle anılır sürekli ama pekçok eşsiz şiire imza atmıştır.
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20161,256 okunma
161 syf.
·
Puan vermedi
·
8 günde okudu
Yazarın kalemini ilk kez okuyorum. Çok etkilendiğim bölümler de oldu, anlamayıp üzerinde durmadığım yerlerde. Kötü diyemem kesinlikle ama. Alışılmış bir tarz olmadığından çok da sevdiğimi söyleyemem.
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Yapı Kredi Yayınları · 20061,256 okunma
170 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Bir gün, laf arasında, bana: "Bir bejik gibi sallanır dünya, rahat uyusun diye bütün çocuklar. .. " gibi bir söz sö'y­ lemiştin. O gün bu gün düşünürüm ki, insanların barıjtnt ve evrensel sevgiyi daha özge bir biçimde anlatmak kabil değil. Ben yajantımı şiire, şiirimi de bu sevgiye verdim. Sanırım, kitapta savaş sözcüğünü bulmayacaksın. Kaldı ki, esinim senden gelir. Onun için, kitabı, sevinerek, sana armağan edi­ yorum; sana ve bu inançla yajayanlara, ölenlere...
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20161,256 okunma
Reklam
170 syf.
·
Puan vermedi
Prof.Dr. Mehmet Kaplan'ın TRT Arşivinde bulup izlediğim, muhtemelen 70li yıllarda kameralara karşı içtenlikle okuduğu bir şiir vardı: Elif. Ahmet Muhip Dıranas'ın şiiriydi... Öncesinde Dıranas pek dikkatimi çekmemişti, bazı popüler şiirlerini okumuştum sadece o kadar. Bugün bütün şiirlerini okumak nasip oldu. Açıkçası böyle bir tat alacağımı ummuyordum Dıranas'ta şimdilerde herkesin unuttuğu Vasfi Mahir Kocatürk'ün edebi sesini duyar gibi oldum sonra bazı şiirlerin Charles Baudelaire'in örgü yapısıyla yazılmış olduğunu gördüm. Bunları okurken fark etmek zevk verdi bana. Bazı şiirlerde kâfiyelerin -s, -z gibi benzer seslerle meydana getirildiğini fark ettiğimde şiirin aksayıp aksamadığına dikkat kesildim bazılarında uyum sağlanabilmişken bazısında maalesef istenen tesiri yakalayamamış.. Olumsuz bir özellik olarak şiirlerde ölçü önemsenirken mısra geçişlerinde cümlelerin devam edip yeni bir cümleye aynı mısrada geçilmiş olması mısradan sonra es vermeyi adet haline getirmiş biz geleneksel şiir kârileri için alışılmadık ve bazı yerlerde rahatsız edici bir hâl almış, bir de şâir Türkçeyi bazı yerlerde ustalıkla kullanırken, bir şiirinde gördüğüm "ve de" gibi Türkçede iki bağlacın yan yana bulunamayacağı ilkesini ihlal etmiş olmasını ölçünün tutması için imlâyı feda hareketi mi yoksa halk dilinde yer etmiş bulunduğundan fark etmeksizin mi bu yanlışa düştüğünü anlayamadım. Kadı kızında da bulunur elbet bir kusur, bunları görmezden gelirseniz keyifli saatler geçirebilirsiniz bu eserle.
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20161,256 okunma
161 syf.
8/10 puan verdi
·
31 saatte okudu
Dili, söyleyişi önemseyen bir şair uyak, redif, kafiye düzeni var. Çoğunlukla hece ölçüsü kullanmış lakin bildiğimizin dışında durak bağıntısını saf dışı tutarak... Biçim olarakta anlam olarakta okuduğunuzda kendini belli ediyor şiir ben Dıranas’ın ürünüyüm diyor. Ahenge, söyleyişe özen göstermiş şair ( sanki biraz Ahmet Haşim etkisi var) arka planda hayale ve müphemiyete önem vermiş. Bence Cumhuriyet Edebiyatı’nın mihenk taşlarından.
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Yapı Kredi Yayınları · 20061,256 okunma
170 syf.
10/10 puan verdi
Metinlerarasılık Bağlamında Ahmet Muhip Dıranas ve İlhan Berk Şiiri
İlhan Berk "Güneşi Yakanların Selamı" adlı şiirinde: Bir ateş yakalım ki geçmesin hatta bir an Ve sussun kurtlar, kuşlar bir gök gürültüsüyle; Bir ateş yakalım ki, tutuşsun gökler bile Ve Güneş içilsin o gün, kızıl çanaklardan!... der Ahmet Muhip Dıranas ise "Selam" adlı şiirinde: Ve sanki ufkuna baştanbaşa gül
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Everest Yayınları · 20161,256 okunma
189 syf.
·
Puan vermedi
Hava keskin bir kömür kokusuyla dolar, Kapanırdı daha gün batmadan kapılar. Bu, afyon ruhu gibi baygın mahalleden, Hayalimde tek çizgi bir sen kalmışsın, sen! Hülyasındaki geniş aydınlığa gülen Gözlerin, dişlerin ve ak pak gerdanınla Ne güzel komşumuzdun sen, Fahriye abla! Eviniz kutu gibi bir küçücük evdi, Sarmaşıklarla balkonu örtük bir evdi; Güneşin batmasına yakın saatlerde Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede. Yaz, kış yeşil bir saksı ıtır pencerede; Bahçende akasyalar açardı baharla. Ne şirin komşumuzdun sen, Fahriye abla! Önce upuzun, sonra kesik saçın vardı; Tenin buğdaysı, boyun bir başak kadardı. İçini gıcıklardı bütün erkeklerin Altın bileziklerle dolu bileklerin. Açılırdı rüzgârda kısa eteklerin; Açık saçık şarkılar söylerdin en fazla. Ne çapkın komşumuzdun sen, Fahriye abla! Gönül verdin derlerdi o delikanlıya, En sonunda varmışsın bir Erzincanlıya. Bilmem şimdi hâlâ bu ilk kocanda mısın, Hâlâ dağları karlı Erzincan'da mısın? Bırak, geçmiş günleri gönlüm hatırlasın; Hâtırada kalan şey değişmez zamanla. Ne vefalı komşumdun sen, Fahriye abla!
Şiirler
ŞiirlerAhmet Muhip Dıranas · Kültür Bakanlığı yayınları · 01,256 okunma
68 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.