Şirin Cemgil Sinan Cemgil'i Anlatıyor

Ayrıntı Yayınları

Yarım Kalan bir Aşk - Sinança
2024 39. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2024 17:06
SinançaSinança, Nurhak Dağında 31 Mayıs 1971′de jandarma ve köylülerin birlikte açtığı ateşle öldürülen 68 Kuşağı'nın öğrenci liderlerinden Sinan Cemgil'in
2021 446. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2021 22:00
Seni o kadar özlüyorum ki, tarifi olamaz. Yanımda olsan “aç­sam yüzün baksam dursam". Dostluğuna, sevgine, şefkatine, tesel­line o kadar muhtacım ki sevgilim. Beni senden başkası avutamaz,
·576 syf.·
2017 1. kitabı
İlk incelemem olacak. Bu kitabı uzun zamandır merak ediyordum ve sonunda okuyabildim. Şirin Cemgil gerçekten çok güçlü bir kadın.68 kuşağının kadın devrimcilerinden ve FKF kurucularından. Sanatın her dalına meraklı özellikle de tiyatroya.Kendini elinden geldiğince her konuda geliştirmiş ve hep devrimci mücadelenin içinde kalmış biri. Bu kitabı sadece Sinan Cemgil'e yazılmış bir kitap olduğunu düşünerek aldım ama yanılmışım, iyiki de yanılmışım. Evet Sinan Cemgil'i anlatıyor fakat sadece onu anlatmıyor.Kitabın çoğu yerinde kendi otobiyografisini de katmış,o kuşaktan arkadaşlarını anlatmış, Sinan Cemgil ile olan mektuplarını yazmış yani bir nevi içini dökmüş. Onun acısını o kadar derinden hissettimki... İşkence görmüş, siyasi sürgün olarak yurt dışına çıkmış ama asla davasından vazgecmemis. Oğluna sımsıkı tutunmuş ve acılarını içine gömmüş. Kitap akıcıydı ama sade ya da düz bir anlatımı yoktu. Kitabı bitirdiğimde biraz eksik hissettim çünkü Şirin Cemgil kitabı bitiremeden göçtü bu dünyadan. Zaten bunun için adı da bitmemiş yazılar. İncelemem burada bitiyor. Kitabı kesinlikle tavsiye ediyorum. Okuyun, okutun efendim. Ek: Kitapta en çok şaşırdığım noktalardan biri Şirin Cemgil ile Mahir Çayan'ın dostluğuydu. Yanlış hatırlamıyorsam ikisi de FKF kurucularından yani arkadaş olmalarını bekliyordum ama dost gibi olduklarını bilmiyordum. Mahir Çayan'ı da biraz anlatmış kitapta.
2020 11. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 06:17
Sinança Sevdiğini çok özleyen bir kadının sevdiği adamı bu kadar güzel anlattığı bir kitap daha yoktur galiba. "Ben ömrümce sana hazırlanmışım." Bir kitap ancak bu kadar güzel yazılırdı belki kitap yazma gayesi taşımadığından belki sadece Sinan için yazıldığından, inceleme yapmayı pek tercih etmiyorum ama bu kitap için özellikle yazıyorum kesinlikle okunması gereken bir kitap. Şirin Cemgil'in kendi hayatını , hayat mücadelesini ve Eşi Sinan Cemgil'i mektuplarla anlattığı bir kitap. Sinanı okumayı daha çok bekliyordum ama genel anlamda kendini anlatmış. Elbette sadece onları degil Kitapta Ruhi Su,Hüseyin İnan, Can Yücel, İsmet Özel gibi isimlerle olan anılarına da yer vermekte , kitapta üzüldüğüm tek nokta yarım kalması Şirin Çemgil'in kitabın sonunu getirememesi ama bu bile bir anlam katmış cok genç yaşta insanin en sevdigini kaybetmesi tıpkı kitap gibi ömrünü orta yerinden durduruyordur ne denir ki bu kadar güçlü bir kadının kaleminden ne çıksa elbet çok güzel olurdu.
Sinança
2020 102. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2020 20:28
Sinança; seni nasıl anlatabilmeli bilmiyorum. Kimi tarihsel bir belge, kimi anı, kimi roman, kimi derleme olarak değerlendirmiş bu kitabı. Oysa bana göre hem hepsi hem hiçbiri... Bana göre sadece
2020 1. kitabı
Sosyalist bir kadının hayat mücadelesini anlatan kitap. Bir anı kitabından bu kadar güzel bir edebi tat almayı beklemiyordum, kitabın yazım dili mükemmel. Başından itibaren sizi içine alıyor. Anlatılanlara gelecek olursak kitap aslında mektuplardan oluşuyor diyebiliriz . Sahibine hiç gönderilmeyecek mektuplardan... Çünkü bu mektuplar Sinan Cemgil'e yazılıyor. Kitapta hep sen diye bahsedilen kişi o. Sinan Cemgil'den başka kendi hayat hikayesini de okuyoruz. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim bir detay var. Anıların içinde bazen önemli insanlar da yer alıyor. Yani okurken "Onu da mı tanıyormuş!" diye hayret etmedim değil. Kitap maalesef yarım kalıyor, tamamlamaya ömrü yetmiyor. Tıpkı sevdiğiyle doyasıya yaşayamadığı hayatı, aşkı gibi o da yarım kalıyor. Sonuç olarak kesinlikle okunması gereken bir kitap, tavsiye ederim.
Hani Bizim Sevdamız...
2024 10. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2024 16:20
“Eğer vatan savunması sebep değil ise, her gencin ölümü bir cinayettir!” Mustafa Kemal AtatürkMustafa Kemal Atatürk
Anılar
2023 49. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2023 00:00
Sinança için sosyalist bir kadının , Şirin Cemgil'in hikayesi denebilir. 1970'lerden bu yana Türkiye'de yaşanan mücadele süreçleri düşünüldüğünde , sayısız devrimci- sosyalist kadının duygularının , dirençlerinin ifade bulmuş hali de denebilir.
2024 3. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2024 21:43
Sinan hocam… Yani bu kitap özelinde neler söylenir neler yazılır kelimelere dökmekde zorlanıyorum. 26 yerinden kurşunlanmasına mı yanayım 1 yaşında babasız bıraktığı evladına mı yanayım sevdiğine mi Anasına babasına mı yanayım. 68 kuşağının popüler önderleri vardır. Deniz mahir yusuf hüseyin gibi fakat asılmadığı için çok da popüler olamayan önderlerden biridir sinan. Ben aslında 68 kuşağı ile ilgili efsanelerin anlatılmasına onları olduklarından fazla görğndürmeye çalışılmasından oldum olası haz etmem. Fakat sinanı bi tanıyın isterim…Turan feyzioğlunun sinan kitabını ve erikler çiçek açınca kitabını okursanız sinan ile ilgili daha detaylı bilgiye sahip olursunuz bir de tabi erdal öz gülünün solduğu akşamda tanırsınız sinanı. Bu kitap ise aslında sinandan çok kendi gibi devrimci olan eşi şirin cemgili anlatıyor. Sinan bir kere öldü ama o hergün ölmüş. Bu kitap ile ilgili en çok etkilendiğim yeri ise sinanın şirine yazdığı bir mektupda belki de eline silah alıp dağlarda ölmek en romantiği ve kolayı bu işlerin diyor. Sanki önceden başına gelecekleri görür gibi. Bir de dikkatimi çeken mektuplarda birbiriyle ne kadar saygılı ne kadar güzel türkçeyle konuşmuş olmalarıydı. Gencecik pırıl pırıl insanlar silindi bu ülkeden. Son olarak 4 dil bilen o zamanın en iyi üniversitesinin en gözde bölümünde okuyan bilgi birikimi ile herkesin hoca lakabı taktığı gencecik bir çocuk çıkınında 4 kitap ve bir baş soğan ile birlikte 26 yerinden kurşunlanmış bi şekilde göçüp gitti bu diyardan…
Aşkla Direnişin Kesişiminde Bir Kadın
2025 21. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2025 14:07
Şirin Cemgil'in "Sinança" adlı kitabı yalnızca bir devrimcinin ardında bıraktığı yas ve hatıralar toplamı değil aynı zamanda bir dönemin ruhunu, Türkiye solunun sancılı tarihini, bir
Felsefe-Düşünce

Şirin CemgilYazar · 1 kitap
11 Mayıs 1945'te Buldan, Denizli'de doğan Şirin Yazıcıoğlu [Cemgil], Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra kısa bir dönem avukatlık yaptı ve siyasi suçlamalarla yargılanan ilerici–demokratların davalarına girdi. Türkiye İşçi Partisi Çankaya şubesi üyesi ve F.K.F kurucusu'ydu. 1968 öğrenci hareketi içinde aktif roller üstlendi. Hareketin öncülerinden Sinan Cemgil ile öğrenciyken evlendi. 12 Mart darbesinden sonra cezaevine girdi. Serbest bırakıldıktan sonra Hikmet Kıvılcımlı geleneğinin içinde yer aldı. 12 Eylül askeri darbesini izleyen günlerde de tutuklandı. Serbest bırakıldıktan sonra 1982'de politik sürgün olarak ülkesini terk etti. Şirin Cemgil, Sinan Cemgil'in yanında toprağa verildi.