Sonbaharın Sonu

İngilizce
9786051982779

2023 112. kitabı
Okunma: 21 Temmuz 2023 23:44
Dupduru ve huzur veren bir anlatım tarzı var Mary Lawson’un. Daha ilk sayfadan itibaren yazarla aramda bir bağ kurulduğunu hissediyorum ve kendi kendime kitap bitene kadar Mary Lawson hakkında hiçbir şey öğrenmemeye söz veriyorum. O benim için altmış yaşlarında, yumuşak sesli, gümüşi beyaz saçlarını ensesinde kestirmiş, mavi gözlerindeki pırıltı karşımızdaki gölün rengini alan zarif bir hanımefendi. Kanada’nın Rice Gölü’nde bulunan bir evin verandasında oturduk ve Bayan Lawson’u dinliyorum. Evet okumuyorum, bu saygıdeğer hanımefendinin yumuşak sesinden Kuzey Ontario’daki küçük kasabayı ve orada yaşayan insanların hikâyesini dinliyorum. Kitabı üç farklı kişinin bakış açısıyla yazmış. Henüz sekiz yaşındaki Claire, karşı komşuları Elizabeth ve Toronto’daki işini ve evliliğini bırakıp kasabaya taşınan Liam. Claire’in pencere kenarında evden kaçan ablası Rose’un geri dönüşünü beklemesi, Elizabeth’in hastanede geçmişi ile yüzleşmesi, Liam’ın yeni bir hayata başlarken içinde bulunduğu ruh hali ve bu üç kuşağı birbirine bağlayan olaylar… Şimdi bunları yazarken kitabın beni en çok etkileyen yönlerinden birinin karakterlerin insancıllığı ve duyarlılığı olduğunu fark ediyorum. Küçük kasaba insanlarına özgü bu hassasiyeti görmeyi özlemişim. Bana çok iyi gelen bir kitap oldu. Ve az önce yazarın biyografisini okuyup tam da hayal ettiğim fotoğrafıyla karşılaştım. Diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım
2023 178. kitabı
Okunma: 28 Aralık 2023 22:28
İtiraf edeyim, bu kitabın beni bu kadar etkileyeceğini hiç düşünmemiştim. Başlarda sakin ilerlese de bir kırılma noktası var ki, ondan sonra katman katman açılmaya başlıyor. Kitapta adı geçen Solace kasabası, hayal ürünüdür. Fakat, hikâyenin geçtiği yerin gerçek olduğunu belirtir yazar; kuzey Ontario’daki, Kanada Kalkanı olarak bilinen, göller, kayalıklar ve ormanlarla kaplı muazzam bir bölge. Okurken hayran kalmamak elde değil bu doğa harikasına. Evden kaçan ablasını, her gün camda bekleyen küçük kardeş Clara’nın, kedisini beslediği yan komşuları Elizabeth’in evinde bir yabancıyı görmesi.. Var olan endişelerine ‘güvenilir alan’ sorunu eklenmesi.. Başlangıç bu şekilde. Olayları ve durumları, Clara, Elizabeth, ve esrarengiz yabancımız; Liam’ın gözünden görüyoruz devamında. Bu anlamda farklı bakış açıları edinmek mümkün. Kuzeyin eski evleri, birbirinden her an haberdar olan kasaba sakinleri, soğuk iklimin zorlu koşulları.. İlişkiler, evlilikler, mecburi ve gönüllü annelik, çocukların gözünden bilmiş yetişkinlerin dünyası, biraz gizem.. Tam bir mini dizi tadında. Gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir kitap.
2023 24. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2023 11:36
Yazardan okuduğum ilk kitap değil ama okuduğum en iyi kitabıydı. Bu sene okuduğum en iyi kitaplar arasına da girdi. Kitabı 3 kişinin ağzından okuyoruz. Ablasını evden kaçmış küçük bir kız, ölmek üzere olan yaşlı bir kadın ve kendini bilmediği bir kasaba da bulan genç bir adam. Ben bu kombinasyonu çok sevdim ve onların bakış açısından bir şeyler okumak da bana huzur verdi. Zaten yazarın sade bir anlatımı var. Çok karıştırmadan anlaşılır ve uzatmadan yazıyor. Karakterler olay örgüsü her şeyiyle çok güzeldi. Bir tek olumsuz yorum yapacak olursam o da kısa olması olurdu ben daha uzun olsun isterdim. Daha çok detay isterdim. Ama bu haliyle de çok çok güzel ve okuması keyifliydi.
Sonbaharın SonuMary Lawson · Domingo Yayınevi · 2023242 okunma
Kaderinden nereye kadar kaçabilirsin ?
2026 56. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 09:09
Kitap üç farklı karakterin gözünden anlatılıyor. Duygular, pişmanlıklar, annelik hayali, mutsuz bir birlikteliğin sonu, sevgisiz büyüyen bir genç kızın ailesinden intikam almak istemesi sonucu dünyasının alt üst olması. Bölüm bölüm ilerleyen Clara, Liam ve Elizabeth 'in iç dünyasından dışa dönük bir anlatımla devam eden bir eser. Yazar ile tanışma kitabın oldu bu. Dinlendirici , okuru yormadan akıcı bir şekilde ilerliyor. Çok fazla karakter olmadığı ve karmaşık olaylar yaşanmadığı için duygusal tonda bir kurgu. Kurga ama insanı bayağ etkiliyor işlenen konular. *Clara, çok sevdiği ablası Rose'nin evden kaçmasıyla bütün gününü onun yolunu gozlemekle geçiren küçük bir kız çocuğu. Ayrıca evlerinin karşındaki komşusu yaşlı ve hasta Mrs. Orchard 'in hastaneden çıkıp gelmesini beklemektedir. Komşusu ona evlerinin anahtarını da bırakmıştır çünkü beslemesini istediği kedisi Clara'ya emanettir. Birgün o eve yabancı bir adamın gelip yerleştiğini görür ve çok şaşırır. *Liam , Fiona isimli kız arkadaşı ile devam eden birlikteliği , evlilik ile noktalanacagi sırada bir tartisma ile biter. İşini oturduğu yeri arkasında bırakarak ona geçmişinden hiç ummadığı birinden miras kalan o gizemli eve taşınır. *Elizabeth, bir anaokulu öğretmeni, anne olmayı çok isteyen ama her denemesi düşük ile son bulan acılı bir anne . Eşini de kaybeder . Hayat ona acımasız davranmıştır bu çok açık. Bu üç karakteri birbirine bağlayan kederin , pişmanlığın ve sevginin katmanları size harika bir okuma deneyimi sunuyor satırlarda. Yaşadığımız hayatta herkes yapmak istediklerini yapabiliyor mu ? Mutluluk çok yakinimizdayken nasıl elimizden kaçıyor? Anne olmak hangi fedakarlıkları gerektiriyor ? Yalanlar ve sevgisizlik bir insanın hayatını nasıl mahfediyor ?
Duygu ve Düşünce
2024 11. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2024 21:30
2021 Booker Ödülü adayı “Sonbaharın Sonu (A Town Called Solace)” kitabı Kanadalı yazar Mary Lawson tarafından 2021 yılında kaleme alınmış. İki yüz altmış beş sayfalık bu kitapta okur, üç karakter üzerinden olayları görüyor: Clara, Liam ve Elizabeth. Yedi yaşındaki Clara’nın ablası Rose, annesiyle tartıştıktan sonra evden ayrılır ve ardından aile kayıp ilanı verir. Bu süreçte okuyucu Clara’nın ablası, ailesi, komşusu Elizabet ve sonradan kasabaya gelen Liam ile olan ilişkisine tanıklık eder. Elizabeth hayatının son günlerini hastanede geçiren ve çocuğu olmadığı için yıllar önce komşusunun oğlu Liam’ı kendi oğlu gibi benimsemiş biri. Arada sırada mektuplaşan Liam ve Elizabeth neredeyse otuz senedir görüşmez ve Elizabeth, Liam’a yazdığı bir mektup ile evi ona bıraktığını haber verir. Mutsuz giden sekiz yıllık evliliğini sonlandıran Liam ise gelen mektup ile Elizabeth’in evine kısa süreliğine taşınmaya karar verir ve olaylar başlar. Clara’nın ablasının dönmesi umuduyla yaptığı şeyler çok etkiledi beni. Ne gibi mi? Ablasının eve geri dönmesi umuduyla pencerenin önünde beklemesi, dişlerini belli sıraya göre fırçalaması gibi. Mary Lawson, her detayı özenle işleyerek okuyucuya derin ve gerçekçi bir deneyim sunmuş diyebilirim. Yazarın Clara'nın, Liam'ın ve Elizabeth'in duygularını da ustalıkla aktarması, okuma deneyimini zenginleştirdi benim için. Abla-kardeş, çocuk-anne/baba ilişkisine dair okuma yapmak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim.
İnceleme
2025 51. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2025 09:19
Bazen bir kitabın atmosferi, ilk sayfadan itibaren insanın içine işliyor. Mary Lawson’un Sonbaharın Sonu romanı da tam olarak böyle bir kitap. Kanada’nın soğuk ve sessiz kasabalarında geçen hikâye, aslında yalnızca bir ailenin geçmişine değil, kırılgan bağlara, suskunluklara ve kalbimizde iz bırakan yaralara dokunuyor. Lawson, geçmişle bugünü öyle ustaca iç içe geçiriyor ki; bir kuşağın hataları diğerine nasıl sirayet ediyor, aile içinde konuşulamayanlar nasıl sessizce hayatı şekillendiriyor, hepsini ilmek ilmek hissettiriyor. Benim için en vurucu yanı, karakterlerin derinliği oldu: herkesin kendine göre bir haklılığı, bir suskunluğu var.
Duygu ve Düşünce
2023 33. kitabı
Okunma: 29 Haziran 2023 17:47
domingo’dan çıkan önceki kitaplarını okuduğumda en en sevdiğim yazarlardan biri olmuştu mary lawson. hatta bir gün ismini sayıklayarak uyanmışlığım bile var :) sonbaharın sonu’nun çıkacağını duyunca o kadar sevindim ki alınca bir süre okumayı erteledim kıyamayıp. lawson’u neden bu kadar sevdiğimi tam açıklayamıyorum, sanırım bazı hislerimiz çok benzer ve o dingin tarzı beni çok alıyor. kanada’nın kuzeyine olan sevgi ve özlemi, o aitlik hissi metinlerinde çok kıvamında hissettiriyor kendini, ne eksik ne fazla. sonra doğanın tamamlayıcılığı, coğrafyanın karakterler üzerindeki etkisi.. her şeyiyle tam tamına geliyor bana. türkçe’ye çevrilen bu son kitabını ise az önce bitirdim ve yine o dingin hisle doluyum. yine de bir sıralama yapacak olsam en altta bu kitabı olurdu sanırım. belki konunun işlenişiyle belki de tam olarak konunun kendisiyle alakalı. aklımda karakterlerle alakalı çok soru kaldığından tamamlanmamış bir şeyler var hissim de oldu. SPOILER ! örneğin liam neden annesi tarafından bir türlü tam benimsenmedi? liam’ın sevememe/uyum sağlayamama sorunuyla mı alakalıydı? yoksa yumurta mı tavuktan çıkmıştı? rose neden evden kaçtı? vb. SPOILER mary lawson’la daha önce tanıştıysanız bu kitabını da severek okuyacağınıza eminim ama yazarla ilk kez tanışıyorsanız bu kitabıyla başlamamanızı tavsiye ederim. çevirisi ve baskı öncesi hazırlıkları tertemiz, herkesin eline sağlık.
Birbirinde "teselli" arayan ruhlar
·272 syf.·
2026 7. kitabı
Mary Lawson, 1946 yılında, Ontario eyaletinin küçük bir kasabası olan Blackwell'de doğmuş, Kanadalı bir yazardır. McGill Üniversitesi'nde Psikoloji eğitimi almış, bu akademik altyapısı eserlerindeki karakter tahlillerinin derinliği açısından önemli bir rol oynamıştır. 1960'ların sonunda İngiltere'ye taşınmış ve halen orada yaşamaktadır. Fakat eserlerinin neredeyse tamamı, çocukluğunun geçtiği Kuzey Ontario'nun izole kasabalarında geçmektedir. Ayrıca, ilginç bir bilgi olarak, "Yeşilin Kızı Anne" kitabının ünlü yazarı L. M. Montgomery ile uzaktan akraba olduğu bilinmektedir. Yazar, özellikle psikolojik derinliği olan aile dramaları ve Kanada’nın sert ama büyüleyici kuzey manzaralarını ustalıkla betimlemesiyle biliniyor. Yazarlık kariyerine kısmen geç başlasa bile, ilk romanı olan "Gölün Kıyısında (2002)" ile dünya çapında büyük bir başarı kazanmış. "Gölün Kıyısında" en popüler kitabıdır. Amazon.ca First Novel Award Ödülü'nü kazanmış. Ebeveynlerini bir kazada kaybeden dört kardeşin hikâyesi anlatılıyor. Bir diğer kitabı "Köprünün Öte Yanı (2006)", II. Dünya Savaşı döneminde geçen, iki erkek kardeş arasındaki rekabeti ve aşkı konu alıyor ve Man Booker Ödülü uzun listesine aday gösterilmiş. "Yolun Sonu (2013)" ise aile dinamikleri, görev bilinci ve kişisel özgürlük gibi konuları ele alan duygusal bir metindir. Okumuş olduğum "Sonbaharın Sonu (2021)" eseri "Booker Ödülü" kısa listesine kalarak yazarın uluslararası başarısını göstermiş. Lawson üç farklı kuşağın, sevgi, keder ve pişmanlık konularında kesişen yollarını ve her birinin kendine has trajedilerini ustalıkla kaleme almış. "Clara Jordon", 7 yaşında, metnin kalbi olan çocuk karakterdir. Duygusal olarak derin, içe dönük ve ciddidir. Ablası "Rose" evden kaçar ve Clara, abla kaybıyla başa çıkmak için ritüelleri vardır, örneğin
·272 syf.·
2025 37. kitabı
Kitap genel olarak akıcıydı ve küçük bir kasaba atmosferiyle birlikte sakinlik hissi verdi. Bu yönüyle okumak keyifliydi ama bir yandan da hep bir eksiklik duygusu vardı. Üç farklı anlatıcının ağzından yazılması başta ilgimi çekti ama ilerledikçe bu durum beni biraz sıktı. Karakterler arasında ise en çok Clara dikkatimi çekti. Küçük yaşına rağmen ablasının gidişiyle gelen değişimi sırtlanan kişi olmuş. Ablasının geri dönme ihtimaline göre hareket etmesi, pencere önünde beklemesi, dişlerini sırayla fırçalaması, ablasının eşyalarını sabit tutması, giysilerini karıştırmaması ve hatta onun için hazırlık yapması gibi detaylar Clara'nın iç dünyasını net gösteriyordu. Elizabeth’in kedisi Mose’a ve eşyalarına gösterdiği özen de anlamlıydı. Genel olarak kitap çok sakin ilerledi. Bu sakinliği sevdim ama bir kırılma noktası bekledim. Bir şey olacak hissiyle okudum ama öyle güçlü bir olay yaşanmadan kitap sona erdi. Dili sade ve okunabilir ama daha fazla duygusu ya da etkisi yoktu.
2025 15. kitabı
Mary Lawson'ın yine Domingo'dan çıkan "Gölün Kıyısında" adlı kitabını da çok beğenmiştim bu kitabını da çok beğendim. Çok dupduru yazan bir yazar kendisi. O kadar pofuduk, minnoş ki karakterleri. İnsanın içini ısıtıyor. Yazım dili çok akıcı, mekan ve karakter tasvirleri tek kelime ile şahane. Bu kitap arka kapağında da değinildiği gibi Clara'nın ablasının evden kaçışı ile başlıyor. Ancak aslında 3 farklı jenerasyonun birbirine görünmez iplerle bağlı hikayesi gibi. Elizabeth, Liam ve Clara. Hepsinin hikayesi ayrı ayrı o kadar etkileyici ki. Spoler olmasın diye detaya girmek istemiyorum. Ama bence mutlaka okumalısınız bu kitabı. Su gibi akıp gidiyor zaten. Aklımda tabi bazı soru işaretleri de kalmadı değil. Neden Liam bu kadar istenmeyen, kabul görmeyen bir çocuktu? Rose'un alt tarafı her evde yaşanabilen bir "ergen kız anne tartışması" evden kaçmasına neden sebep oldu ki??? (not: belki yazar burada hepimize, daha doğrusu ergen bir çocuk büyüten her aileye bir uyarı niteliğinde yazmıştır, aman sözlerinize dikkat edin çocuğunuz evden kaçabilir!!!) Özellikle Liam ile ilgili o "neden" sorusunun cevabı verilmiyor, bizim hayal gücümüze bırakılmış. Yani romanın geneli içinde çok da önemli bir detay değil aslında ama insan merak ediyor doğrusu... Kitapta geçen Solace kasabasının hayal ürünü olduğunu söylemiş yazar teşekkür sayfasında. Ama oraya ilham veren yerin neresi olduğundan da söz etmiş. Keşke gidip görme şansım olabilseydi... Bu kadar samimi insanların olduğu bir yerde yaşamak hayallerin en büyüğü olabilir... Okuma listenize almanız gereken bir kitap olduğunu tekrar vurguluyor keyifli okumalar diliyorum hepinize...

Mary LawsonYazar · 2 kitap
Kanadalı roman yazarıdır. Mary Lawson Ontarionun Güneybatısında doğmuştur. Çocukluğunu Ontario, Blackwellde geçiren yazar, Anne of Green Gables kitabının yazarı olan L.M Montgomerynin uzaktan akrabasıdır. Babası ise kimya araştırmacısı olarak çalışmakadır.