1944-1945 ırkçılık Turancılık Davasında

2010
Türk Edebiyat Vakfı

Anne kedinin yavrularını yediği tarih: 3 Mayıs 1944
Puan vermedi
Eseri seneler önce okumuştum. Şimdilerde bir kez daha okudum; tarihi evrakların derlemesi niteliği taşıyan eserde sorgulananların fotoğraflarının yanı sıra evrakların aslını da görmek isterdim ancak bu konuda Yavuz Hoca pek de itina göstermemiş. Bu özensizlik önsözde de kendisini belli ediyor. Yavuz Bülent Bakiler eseri hazırlarken bence sadece 3, bilemedin 4 kişiyle görüşmüş intibaı verdi; Reşide Sançar, Filiz Tevetoğlu Ortaç, Sübidey Togan ve İsenbike Togan. Diğer kişilerin sorgu ve savunmalarına da ulaşmaya çalıştığını iddia ediyor ancak maznunlardan Fazıl Hisarcıklılar'ın soyadını, Hibetullah İtil'in hem adını hem soyadını, Hamza Sadi Özbek gibi mühim bir figürün de ikinci adını yanlış yazıyor ve bunu eser boyunca devam ettiriyor. Konya'ya konferansa geldiğinde Cemal Oğuz Öcal'ın sorgu ve savunmasının bir kopyasının bende olduğunu bunu da esere dahil etmenin güzel olabileceğini söylediğimde -evet çok iyi olur- diyor ama bu savunmayı nasıl elde ettiğimi, kendisine ulaştırmam için hangi yollara başvurmam gerektiği konusunda yılgın davranıyor. Orijinal evrakların dahil edilmeyişi, yanlış yazılan isimleri, çok aradığını ama bulamadığını iddia ettiği eksik savunmaları ile eser natamam ve özensiz görüntü çizmekten kurtulamasa da hiç şüphesiz 3 Mayıs 1944 olaylarının en önemli kaynağını teşkil ediyor. Hayri Yıldırım'ın da bu konuda bir eseri var fakat doğrusunu isteyecek olursanız Son Türkçü Atsız adındaki eserinde Dalkavuklar Gecesini tanıttığı bölümle kendisine, ilmine itimadım sıfırın bir hayli altında. Facebook hesabına göz attığımda ise her yazısının altına sanki profil onun değilmiş gibi Hayri Yıldırım yazması da narsistik olduğu izlenimini verdi. O yüzden 3 Mayıs Olayları hakkında birincil kaynak eksiklerine rağmen budur diğeri ise Çankaya'da Kabus adlı
Sorgular SavunmalarYavuz Bülent Bâkiler · Türk Edebiyat Vakfı · 201021 okunma

Yavuz Bülent BâkilerYazar · 32 kitap
Aslen Azerbaycan göçmeni bir ailenin çocuğu olan Yavuz Bülent Bakiler, 23 Nisan 1936 günü Sivas’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Sivas, Malatya ve Gaziantep’te tamamladı. İlk şiirlerini 1953 yılında Türk Sanatı dergisinde yayınladı. Hisar Dergisi Şairleri arasında yeraldı. 1960 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.Kısa bir süre Yeni İstanbul Gazetesinde çalıştı.TRT Ankara Radyosu Merkez Program Dairesinde Raportör olarak çalışırken çeşitli kültür programları sundu. 1969-75 yıllarında Sivas’ta avukatlık yaptı. 1975-76 yıllarında Başbakanlık Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığında Hukuk Müşavirliği yaptı. 1976-79 yıllarında Ankara Televizyonunda çalıştı. 1979-1980 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığında Müsteşar yardımcılığı yaptı. 12 Eylül sonrası müşavir kadrosuna atandı. 1992 yılına dek bakanlıktaki bu hizmetini sürdürdü. İki yılda Başbakanlık Müşaviri görevini yaptıktan sonra 1994 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Türk edebiyatının müstesna isimlerinden şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler, 89 yaşında 28 Eylül 2025 tarihinde vefat etmiştir. Şiir kitapları Yalnızlık, (1962) Duvak, (1971) Seninle, (1986) Harman, (2000) Bir Gün Baksam Ki Gelmişsin Sen Sen Sen Gezi notları Üsküp'ten Kosova'ya Türkistan Türkistan İncelemeleri: Şiirimizde Ana Sivas'a Şiir Âşık Veysel Elçibey Mehmet Akif'te Çağdaş Türkiye İdeali Sözün Doğrusu 1-2 Sevgi Mektupları Gidenlerin Ardından Arif Nihat Asya İhtişamı