Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Spinoza: Bir Yaşam

Steven Nadler

Spinoza: Bir Yaşam Sözleri ve Alıntıları

Spinoza: Bir Yaşam sözleri ve alıntılarını, Spinoza: Bir Yaşam kitap alıntılarını, Spinoza: Bir Yaşam en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Neşe denilince ... Zihnin daha yüce bir kusursuzluga geçtigi tutkuyu anlıyorum." Bir tutku olan neşe de her zaman için dıştaki bir nesneden kaynaklanır. Öte yandan Üzüntü, daha düşük bir kusursuzluk durumuna geçmektir ve o da dışımızdaki bir şeyden kaynaklanmaktadır. Sevgi, neşenin yanı sıra, daha yüce bir kusursuzluğa geçişi ortaya çıkaran dışsal nedenin ayrımında olmaktır. Bize yararı olan ve bizde neşe yaratan nesneyi severiz. Nefret, "Üzüntü ile birlikte dışsal bir nedenin ideasıdır." Umut ise aslında "sonucundan kuşku duydugurnuz gelecekteki ya da geçmişteki bir şeyin imgesinin yarattıgı degişken neşedir." Varlığı, henüz kesin olmasa da, neşe yaratacak bir şeyden umutlanırız. Korku ise, yine kesin olmasa da, bir şeyin varlığının üzüntü yaratacağı kuşkusundan kaynaklanır. Sonucu kuşkulu olan şey kesinleştiginde, umut güvene, korku ise ümitsizlige dönüşür.
Sayfa 341 - İletişim Yayınları
Bir tutku olan neşe de her zaman için dıştaki bir nesneden kaynaklanır. Öte yandan Üzüntü, daha düşük bir kusursuzluk durumuna geçmektir ve o da dışımızdaki bir şeyden kaynaklanmaktadır. Sevgi, neşenin yanı sıra, daha yüce bir kusursuzluğa geçişi ortaya çıkaran dışsal nedenin ayrımında olmaktır. Bize yararı olan ve bizde neşe yaratan nesneyi severiz. Nefret, "Üzüntü ile birlikte dışsal bir nedenin ideasıdır." Umut ise aslında "sonucundan kuşku duyduğumuz gelecekteki ya da geçmişteki bir şeyin imgesinin yarattığı değişken neşedir." Varlığı, henüz kesin olmasa da, neşe yaratacak bir şeyden umutlanırız. Korku ise, yine kesin olmasa da, bir şeyin varlığının üzüntü yaratacağı kuşkusundan kaynaklanır. Sonucu kuşkulu olan şey kesinleştiğinde, umut güvene, korku ise ümitsizliğe dönüşür.
Sayfa 341 - İletişim Yayınları
Reklam
Yazık ! Tüm insanlar bilge ve Daha iyi niyetli olsaydı Dünya cennet olurdu Oysa bir cehennem
Sayfa 263Kitabı okudu
Tüccar Spinoza, felsefeye adanmış bir hayatın maddi anlamda kendisini ne denli zorlayacağının elbette ki farkındaydı. Ama "statü ve zenginliğin getirdiği avantajlann", "değerli bir insan hayatı" nasıl yaşanır keşfetmeye yarayacak bilgeliği bulmanın getirdikleri yanında esamesi okunmayacak şeyler olduğuna karar vermişti belki de
Sayfa 175 - İletişim Yayınları
Tecrübelerim bana günlük hayatın ne denli boş ve fuzuli olduğunu öğretti ve korkularımın kaynağı olarak gördüğüm şeylerin aslında kendi başlarına ne iyi ne de kötü olduklarını anladım, sadece kafamda yaratıyordum iyiyi kötüyü, sonunda kendini açığa vuracak gerçek bir iyi olup olmadığını araştırmaya karar verdim; bu öyle bir iyi olmalıydı ki diğer şeyler reddedildiğinde zihni ferahlatmalı bir kez bulunup ele geçirdiğimde bana sonsuza dek ve sürekli mutluluk vermeliydi.
Sayfa 157 - İletişimKitabı okudu
Aforoz
27 Temmuz 1656'da, Houtgracht'taki büyük sinagogun kapısına İbranice yazılmış olan aşagıdaki metin asıldı: Uzun zamandır şeytani görüş ve faaliyetleri bilinen Baruch de Spinoza'nın, bu şer yolundan dönmesi için ma'amad efendileri (cemaat tarafından yönetici olmaya layık görülenler), çeşitli yollar deneyerek onu ikna etmeye
Sayfa 183 - İletişim Yayınları
Reklam
Hem 1660'ların başında başlamış Spinoza'nın başyapıtı Etika'da, hem de daha eski bir çalışma olan ve Etika'daki fikirlerin olgunlaşmamış ya da henüz çekirdek halinde boy gösterdiği ''Tanrı, İnsan ve İnsanın Mutluluğu Üzerine Kısa İnceleme'' eserinde Spinoza insan ruhunun ölümsüz olduğunu temelde inkar
Sayfa 196 - İletişimKitabı okudu
Biz fikirlerimizi bile sahip değiliz… Aksine fikirlerimiz hep başımıza gelen şeylerdir. Bu durumu Spinoza Etiğinin ikinci kitabının hemen başlarında teyit eder: Fikirler bir taraftan “nesnel bir gerçekliğe” sahiptirler yani “bir şeyleri temsil ederler”…. Ama öte yandan her zaman herhangi bir fikre dair bir “fikir”de oluşturabilecek yaratıklar olduğumuz için, fikirler birer “şey”dirler ve gelip bize çarpıp geçerler… İnsanlık halinin önemli bir kısmını, fikirlerin birbirini kovalayıp durması, birbirlerini destekleyip reddetmesi oluşturmaktadır.
Sayfa 20 - İletişim Yayınları
“Herkes dininde özgür olmalıdır ve hiç kimse kutsal inançları yüzünden rahatsız edilmemeli ya da sorgulanmamalıdır.”Çağı için alışılmamış olan bildirinin imzacıları, Reform Kilisesi dışında kamusal ibadetleri yasaklasalar da dini inançları yüzünden kimseye eziyet edilmemesini şart koştular.
Sayfa 37 - İletişim Yayınları
Son olarak Deleuze, Spinoza‘nın “tüm filozofların hükümdarı” olduğunu yazar ve eseri felsefeler arasında bir felsefe değil felsefe denilen şeyin ta kendisidir.
Sayfa 18 - İletişim Yayınları
Reklam
Alman seyyah Gottlieb Stolle onunla l704'te konuştuğunda, Spino­za'nın aforoz edilme sebebinin "Musa'nın kitaplarının insanlar tarafından yapıldığını (ein Menschlich Buch) ve Musa tarafından yapılmadığını iddia etmesi" olduğunu iddia eder.
Sayfa 200 - İletişim Yayınları
Spinoza, Torah'ın kökeniyle ilgili görüşlerini erken bir dönemden itibaren, muhtemelen Yahudi toplumundaki resmi ve gayrı resmi eğitimi bittikten sonra oluşturmaya başlamıştır. Pentateuch'un konumuyla ilgili o sonuçlara varması aslında Yahudi dinine dair ugradığı hayal kırıklığını açıklamaya yetiyor. Geleneksel olarak ona yazdırıldıgına inanılan tüm Tevrat kitaplarını Musa'nın yazmış olamayacagına inanan orta çağ filozofu [Abraham] lbn Ezra'nın Tevrat yorumundan Spinoza'nın haberdar olması, muhtemelen aforozundan öncesine denk gelir. Bu dönemde ayrıca, Menasseh'in dostu olan lsaac La Peyrere'nin Amsterdam'da iken basılmış Pre-Adamites [Adem'den önceki yaşamı anlatan kitap] kitabını da okumuş olabilir. La Peyrere'in tezine göre sahip oldugumuz Tevrat aslında pek çok kaynağın derlenmiş halidir. Tüm bunlar, Spinoza'nın cherem dönemi civarında ilahi kökeni ve Musacı otoriteyi inkar etmiş olabilecegi ihtimalinin inanılırlığına işaret ediyor. Spinoza'nın kendisi de Teolojik-Politik İnceleme eserinde "Burada yazdıgım her şeyi uzun süredir düşünüyorum," diyerek bu görüşü pekiştiriyor.
Sayfa 200 - İletişim Yayınları
Spinoza hiç bir zaman şu soruyu sormaksızın herhangi bir düşünce üretmemiştir: Peki bunlarla ne yapacağız? Felsefesi derinden derine pratiktir, bütün örnekler günlük hayata dairdir; hayattır... Ama hayatta size daha da kötü gibi gelecek bir hakikat daha vardır. Fikirler bizde olurlar ve birbirlerini kovalayıp dururlar, elden hep kaçarlar... Ama herbiri bir “şey" de olduğu için, onların “yetkinliğinden", Spinoza'nın deyişiyle “varoluş gücünden" de bahsetmeliyiz. Bu mesele Spinoza felsefesinin anahtarıdır: bunu anlarsanız her şeyi anlamışsınız demektir: Sonlu bir varlığa dair bir fikir olarak “örümcek” fikri, sonsuz bir varlığın fikri olarak “Tanrı" fikrinden sonsuzca daha az yetkindir, varolma ve etkileme kudreti sonsuzca daha azdır... Böyle bir şeyi (yani fikirlerin birbirlerinden farklı kuvvetlere sahip olduklarını) anlarsanız Spinozacısınız demektir.
150 kitap ;)
Odasını yalın ve işlevsel bir şekilde döşedi ve az sayıda eşyası vardı: bir yatak, meşe ağacından bir küçük çalışma masası, üçayaklı bir köşe masası ve iki tane daha küçük masa; mercek perdalılama tezgahı ve bir kitaplıkla yüz elli kitap. Duvarda siyah çerçeveli bir portre asılıydı. Aynca bir de satranç tahtası vardı. Harcamaları konusunda özenliydi ve yaşarnının yalınlıgıyla gurur duyuyordu. Colerus, konuştugu ev arkadaşlarından şöyle söylerligini işitmişti: "Kuyruğu ağzında bir yılan gibi yaşıyorum; yılın sonun da, uygun bir cenaze için gerekli olanlar dışında hiçbir şey bırakma amacında degilirn. Akrabalarıma benden miras kalma yacak, tıpkı bana onlardan bir şey kalrnadıgı gibi. "
Sayfa 409
Spinoza felsefesinin muazzam zerafeti işe tam da bu noktada belirir. Evet, "düşkün" ruhlarız biz. En kolaycı bir umudun peşine düşebildiğimiz gibi, en sapkın, en tahakkümcü tiranlık tarzlarının bile bizi rahat ettireceğine inanabilir, boyun eğeriz. Boyun eğmek üzere muazzam karmaşıklığa sahip makinalar ve sistemler yaratmışızdır: Din bunların en yalını, dolayısıyla en namuslusudur. İşte Spinoza'nın insanı kanını donduracak sorusu --Tanrı ne işe yarar?
Sayfa 22 - İletişim Yayınları
241 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.