Star Maker

İngilizce
Sıralamalar

2022 60. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2022 23:01
Olaf Stapledon 'ın 1937 yılında Son ve İlk İnsanlar eserinin ardılı olan bir kitap Star Maker. Ben yine tersten gidiyorum anlayacağınız. Anlatıcımız evinin yakınlarındaki bir tepede gökyüzünü ve yıldızları izlerken, bir anda kendisini izlediği yıldızların arasında zihinsel bir seyahat yaparken bulur. İlk anda bu durum onu korkutsa da yaşadığı deneyim ona haz verir ve merak duygusunu kamçılar. Yalnız olarak başladığı yolculuk giderek genişleyen bir kâşif ekibine dönüşür, evrenin en uzak noktalarına yaptıkları yolculuklar ile zekâ izlerini, başka dünyaların izlerini arayan bu kâşif ekibinin ilk keşfettiklerinin kendilerine benzeyen ya da yakın derecede zekâ seviyesine sahip Öteki İnsanlar olması ve keşifleri ile birlikte ortak bilinç/deneyim havuzunda toplanan bilgiler ile gelişen zekâ seviyeleri ile orantılı olarak ziyaret edilen Öteki Dünyalar'ında değişikliği /farklılığı çokça ilgi çekici idi. Diğer yandan ne kadar gelişmiş olurlarsa olsunlar tüm Öteki Dünyalarda da bizim dünyamız da olduğu gibi Kültürel Meselelerin var oluşu, manevi krizlerin yaşanıyor oluşu hep dikkatimi çekti. Bizim anladığımız ya da şekillendirdiğimiz türde İnsani özellikleri taşımasalarda özsaygı, nefret, sevgi, tutku, entelektüel merak, cinsellik tüm Öteki İnsanlar'a da mevcuttu. Çokça dikkatimi çeken son bir not daha düşeyim diyordum ki durdurdum kendimi. Benden bu kadar sevgili kitap dostları, çok daha fazlası için kitabı okuyunuz derim. Benim için yorucu ve uzun süreli bir okuma oldu zira kendisine İngiliz diyen anlatıcımızın, Öteki Dünyalar'a dair  tasvirlerini zihnimde canlardırmaya çalışmak hayli zorlayıcıydı.
Bilim-Kurgu
2022 42. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2022 12:23
Haftaya @cemyayinevi baskısından güzel bir felsefi-bilimkurgu eseri ile başlamak istedim : Star Maker.⭐ Çok kaliteli, sınırları zorlayan, düşündüren ve çok öğretici eserler gecrekten @cemyayinevi eserleri. Star Maker'de de bambaşka bir evrene yolculuk yapıyoruz anlatıcımız ile. Maker, bir gün mahallesinde bulunan bir tepeden evreni , gökyüzünü, yıldızları izler. Aniden kendini zihinsel bir seyahatin içinde bulur ve evrene doğru yükselmeye başlar. Kendini bambaşka bir evrende bulur. Ve keşfine başlar böylece.⭐ Ama bu keşif sırasında yalnız değildir tabi. Keşif ilerledikçe , insan benzeri varlıklar ve hayvanlar ile kalabalık bir grup olmaya başlarlar. Onların zihin ve gözünden de anlamlandırma çabaları başlar. Evrenin oluşum, gelişim aşamaları , yeni varlıklar tanıma ve fantastik bir dünyanın tüm gerçekliği sunuluyor okuyucuya. Ve siz de kendinizi bir anda yıldızların üstünde evreni keşfederken buluyorsunuz. Çok güzel , anlamlı bir eser.Özellikle gökyüzünü seven, astronomiye merakı olan, uzay bilimleri ile ilgili konuları okumayı sevenlerin mutlaka tercih etmesi gereken bir eser. Kitap bittikten sonra ise çok güzel bir tat kalıyor okuyucunun damağında. Keşke bitmese ,devam etse dedirten. Star Maker ve bu yolculukta ona eşlik eden sıra dışı arkadaşlarının öyküsünü seveceksiniz.Çok sevdim ben.⭐ @cemyayinevi başka eserleri ile yeniden görüşmek üzere. Sevgi ile kalın ve kalbinizin bir köşesine kitaplar dizmeyi unutmayın... #cemyayınevi #starmaker #kitapyorumu
2022 60. kitabı
Star Maker | Olaf Stapledon @cemyayinevi İnsan gerçekten de, bazen arzuladığı gibi, geçici bir boyutta da olsa, kozmik ruhun geliştiği noktada miydi? Ya da milyonlarca olan bu noktalardan yalnızca biri miydi? Ya da evrensel bir açıdan bakıldığında insanlığın katedraldeki farelerden daha fazla önemi yok muydu? Ve yine, insanın asıl işlevi güç mü, bilgelik mi, sevgi mi, ibadet mi yoksa bunlarin hepsi miydi? Evren herkesin ilgisini çekmiştir. Yüzlerce yıl öncesinde bile evrenin derinlikleri araştırma konusu olup, evren hakkında film senaryoları oluşturulmuş, bilimkurgu dediğimiz türünün en temelinde yer almıştır, evren… Bu eseri okuduğunuzda bambaşka bir dünyanın kapılarını aralayacaksınız. Hiperörümcekler, hiperbaliklar ve bilmediğiniz bir sürü şey sizi karşılayacak. Durup -düşünecek, sorgulayacak ve sonunda kendinizi çok soyutlamış halde bulacaksınız çoğu şeyden… . . Okuyunuz derim, çeviri de gayet güzeldi. Emeğinize sağlık Duygu Alçul. #duygualçul . #okurannebebek #cemyayınevi #starmaker
1000k
2026 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2026 01:45
Olaf Stapledon | Star Maker Bu kitap, okurken düşüncelerimin sınırlarının yavaş yavaş genişlediğini hissettiren bir kitap oldu benim için. Kitabın merkezinde, bilincin bedenden ayrılarak evrene yayılması fikri var. Yıldızlar arasında dolaşırken farklı gezegenlerdeki yaşam biçimlerine, uygarlıklara ve zihin yapılarına tanıklık ediyor. Ancak bu yolculuk bir keşif heyecanından çok, insanı küçülten bir farkındalık yaratıyor. Çünkü her yeni dünya, insanın kendini merkeze koyma alışkanlığını biraz daha kırıyor. Stapledon, evrende zekânın ve bilincin tek biçimli olmadığını, aksine sayısız formda var olabileceğini gösteriyor. Okurken beni en çok etkileyen şey, zamanın bu kitapta neredeyse önemsizleşmesi oldu. Yüzyıllar, binyıllar birkaç sayfada geçip gidiyor; uygarlıklar kuruluyor, gelişiyor ve yok oluyor. Bu hız, insan ömrünün ne kadar kısa ve kırılgan olduğunu sert ama dürüst bir şekilde yüzüme vurdu. Yok oluş bile evrenin doğal bir parçasıysa, belki de her şey sandığımız kadar dramatik değildir. Bu kitabı bitirdiğimde kendimi biraz yabancılaşmış, biraz da zenginleşmiş hissettim. İnsan olmanın ne anlama geldiğini, evrendeki yerimizi ve bilincin sınırlarını düşündüm. Star Maker, keyifli vakit geçirmek için değil; düşünmek, rahatsız olmak ve bakış açısını sarsmak isteyenler için yazılmış bir kitap. Bana göre asıl gücü de tam olarak burada yatıyor. Türünü sevenlerin yazarın kalemine şans vermesini tavsiye ederim.
2025 76. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2025 00:19
#kitabiistan_ Star Maker / Olaf Stapledon Evrenin sınırlarını zorlayan cesur bir hayal gücüyle yıldızların arasında dolaşmaya hazır mısınız? Okurken,sonsuzluğu yalnızca bir kavram olarak değil,gerçekten hissedebileceğimiz bir mekân gibi deneyimliyoruz.Stapledon’ın kurduğu güçlü bilim kurgu dünyası,yabancı uygarlıklar ve alışılmadık yaşam biçimleriyle zorlayıcı olsa da asıl çarpıcı olan,tüm bu kozmik çeşitliliğin insan zihnini-zihnimizi ne kadar genişlettiği. Yazardan daha önce okumuş olduğum “Son ve İlk İnsanlar” (yorumlu post profilimde mevcut) eserine bir devam niteliği taşıyan bu kitap,parlak yıldızlar eşliğinde daha ilgi çekici olmakla birlikte geleceğe dair öngörüler ve aynı zamanda insanlığın kendini evrenin içinde yeniden konumlandırmasını sağlamasıyla bambaşka bir etki bırakıyor üzerimizde.Yazarın anlatımıyla birlikte uzak galaksilere doğru yol alıyor ve bu yolculukta karşılaştığımız tuhaf varlıklar,karmaşık beyin yapıları, bitkisel zekâlar,garip birleşik canlılar sanki bambaşka gerçekliklerin kapısını aralıyor bizlere. Tüm bu yolculuk,aslında büyük ölçekli bir varlık mücadelesini gözler önüne ve bu varlık mücadelesi ilerledikçe,evrenin acımasız büyüklüğü içinde biz insanların ne kadar küçük ama bir o kadar da merak dolu bir varlık olduğumuzu da daha net anlamış oluyoruz. Kısacası kitap,yalnızca bir bilim kurgusalına sahip bir gezinti değil aynı zamanda insanın,kendini ve evrendeki yerini yeniden düşünmesini sağlayan benzersiz bir farklılığa sahip.Okurken hem şaşkınlık hem de dingin bir düşünme alanı yaratıp derin bir yolculuk sunacak kitap arayışındaysanız;Star Marker kesinlikle Tavsiyemdir. @cemyayinevi #olafstepledon #starmarker @burcununseckileri
Yıldızlar Arası Seyahat
2025 194. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2025 09:19
Sizlerle Olaf Stapledon'un Star Maker eserini paylaşacağım. Birinci dünya savaşından sonra akademik kariyerin pek çok alanda tamamlayan Stapledon bilim kurgu alanında yazdığı eserlerle birçok yazar ilham olmuş ki "Geleceğin Tarihi" diye isimlendirilen bu eseri bize zaman denen kurmacanın bilimle nasıl harmanlanabileceğini gösteriyor. Ayrıca iki dünya savaşı görmüş bir yazar olarak savaş uçaklarından atom bombasına kadar eserini dahil ettiği temalar savaşların ruhu nedenli etkilediğini kanıtlar nitelikte. Yıldızlar arasında seyahat eden bir gezginin ağzından kaleme aldığı bu eserinde anlattığı dünyaları okurken astronomi ilmine ilgi duymamak imkansız. Hele de gezginin Öteki Yeryüzü diye isimlendirdiği gezegeni uzun uzadıya betimlemeden evvel okura amacını duyurması eserin klasik bir romandan ibaret olmadığını gösteriyor. "Bu kitabı yazmamın amacı size kendi maceralarımı anlatmak değil, ziyaret ettiğim dünyalarla ilgili bazı fikirler vermektir." Çünkü Öteki Yeryüzü insanlarının hem bedenleri hem de yaşayışları farklıdır. Buharlı trenlerden tat alan organlara kadar bambaşka bir dünya söz konusudur. Ama en ilgi çekici olanı inançları ve din algısı. Öyle ki gezginin tanıştığı Bvalltu Samanyolunu yaratan, şükranlık duyup dua ettikleri Star Maker'dan (Yıldız Yapan) bahseder. Gezgin Bvallatu'nun söylemleri fazla coşkulu bulsa da Öteki Yeryüzü dünyasının gelişimini, dönüşümü ve yıkılışı anlattıktan sonra Bvalltu ile yıldızlar arası yolculuğuna devam eder. Seyahati sırasında sayısız dünyadan söz ederken Samanyolundaki çeşitlilik ikisi olduğu kadar okuyucuyu da şaşırtacak türden. Özellikle de Derisi Dikenli ve Nautiloidleri tanımak insanoğlunun haricindeki canlılar hakkında fikirlerinizi değiştirecek. Çünkü yıldızlar arası galaktik savaşlar ve salgın varoluş kaygısına uzaysal bir
2025 200. kitabı
• Star Maker, daha önce okuduğum Son ve İlk İnsanlar kitabının yazarı Olaf Stapledon’dan çıkan, derinlikli ve sorgulayıcı bir okuma deneyimi sunuyor. Yazarın önceki kitabında olduğu gibi burada da okuru klasik bir kurgu beklemiyor; olaylardan çok fikirlerin, düşüncelerin ve varoluşsal soruların ön planda olduğu bir kitapla karşılaşıyoruz. • Kitap, insan zihninin bedeninden ayrılarak evren boyunca yaptığı uzun ve soyut bir yolculuğu konu alıyor. Bu yolculuk sırasında yalnızca farklı gezegenlerdeki uygarlıkları değil, bu uygarlıkların gelişim süreçlerini, yok oluşlarını ve birbirinden tamamen farklı bilinç biçimlerini de keşfediyoruz. Stapledon evreni bir arka plan olarak değil, başlı başına düşünülmesi gereken bir varlık gibi ele alıyor. • Yazarın bu kitapta da güçlü bir varoluşsal sorgulama sunduğunu söylemek mümkün. Özellikle “bilinç nedir?” sorusu etrafında şekillenen anlatı, insanı merkeze koymak yerine onu evrenin çok küçük bir parçası hâline getiriyor. Bu bakış açısı zaman zaman rahatsız edici ama bir o kadar da düşündürücü. • Benim yazarın kaleminde en sevdiğim özelliklerden biri, okuru pasif bırakmaması. Kitabı okurken değil, bitirdikten sonra bile zihniniz çalışmaya devam ediyor. Son sayfayı kapattığınızda insanlığınız, bilinciniz ve evrendeki yerinizle ilgili pek çok soru zihninizde dolaşmaya başlıyor. • Dil ve anlatım oldukça yoğun ve yer yer zorlayıcı. Bu nedenle daha çok felsefi, sorgulayıcı ve deneysel okumaları seven okurların kitaptan daha fazla verim alacağını düşünüyorum. Star Maker, akıcı bir okumalar arayanlardan ziyade, düşünmeyi seven okurlar için yazılmış bir kitap.
2026 3. kitabı
Star Maker, İngiliz felsefeci ve yazar Olaf Stapledon'un milyarlarca yıla yayılan olayları zaman ve mekan ayrıntıları ile derinlemesine anlattığı bilimkurgu romanıdır. Romanda yazar okuru güneş sisteminden çoklu evrene, zaman ve mekan algısı içerisinde yıldızlararası bir uzay yolculuğuna çıkarıyor. Yazarın anlatım tarzı diğer bilimkurgu romanlarından biraz farklı. Bunu sayfalar arasında gezinirken daha iyi anlıyorsunuz. Sanki bir kurgu değil de belgesel izliyormuş gibi hissettiriyor. Kurduğu cümleler, kullandığı renk skalası ve canlıları tasvir ederken kullandığı betimlemeler okuru da bu serüvene dahil ediyor. Bir tepede yıldızları seyrederken Tanrı'nın varlığını sorgulayan anlatıcı karakterin bilinci bedeninden ayrılarak uzayda yıldızlar arasında savrulmaya başlar. İlk başlarda kozmoz onu etkilese de yalnızlık çeker ve zeki yaşam belirtileri aramaya başlar. Simbiyotik canlılar, evrimleşmiş balık, bitki, böcek, kuş insanlar, kompozit beyinler, tat duyuları ile iletişime geçenler, nautiloidler(kabuklu yumuşakça) gibi farklı yaşam formlarının bulunduğu gezegenleri ziyaret eder. Onların yaşamları hakkında bilgileri elde ettikten sonra burada edindiği dostları ile zihin birlikteliği yaparak kendi evrenine dönüş yolunu aramaya başlar. 1930'lu yıllarda yazılan eser bilimkurgunun yanında toplumların oluşturduğu kültür ve çeşitliliği inceleyen sosyal antropoloji ve felsefik düşünce bakımından da önem arz eder. İlk kitabı Son ve İlk İnsanlar da Homo Sapiens in evrimininden bahseden yazar Star Maker eserinde de kozmik evrende başka yaşam formlarının arandığı büyüleyici bir geziyi anlatır. Aklınızda olsun... @cemyayinevi @burcununseckileri ile okuyoruz #reklam değil #kitaptavsiyesi #nonamelibrary
2022 20. kitabı
1886 doğumlu olan felsefeci ve yazar Olaf Stapledon'un kaleminden; akılları zorlayan,yazarın yaşadıģı dönemi duşunursek oldukca zekice kurgulanmıs bir bilimkurgu örneği. Geniş bir hayal gücü ürünü olmasınin yani sıra; satır aralarında yazarın felsefeci kimliģinin yansımalarına da rastlamak, kurguya ayrı bir renk katmış. Kitabın anlatıcısı bir tepenin üzerinde yıldızları izlerken kendisini bir anda yıldızların arasında zihinsel bir yolculuk yaparken bulur. Farklı gezegenlerdeki insan benzeri canlıların zihinlerine girip onların gözünden kozmosu keşfetmeye başlar. Zamanla orada tanıştığı canlılarla dost olup onları da bu kesif yolculuğuna dahil eder. Bu yolculuk boyunca bir yandan gezegenlerin, yıldızların ve orada yaşayan canlıların milyarlarca yıllik gelişimine tanıklık ederlerken diğer yandan Kozmos'un varoluşunu sorgularlar. Açikcası yazarın zekasına ve varoluşu sorgularken kullandıģı tanimlamalara hayran kaldım. Ozellikle farkli dünyalardaki canlıların insan zekasına benzeyen eğilimlerini, duygularını ve savaslarını ayrıntıli gözlemlere dayanarak okumak çok keyifliydi.
2022 43. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2022 23:23
Bilimkurgu okumayalı uzun zaman olmuştu. Olaf Stapledon'un 1937 yılında yayımlanan Star Maker isimli kitabı, modern edebiyatın bu konudaki önemli klasiklerinden olmasıyla türündeki mihenk taşlarından sayılıyor. Kitap anlatıcının sınırsız evrende zihinsel olarak özgürce dolaşabilmesi ile başlıyor. Uzay boşluğundan yeryüzünü, yıldızları seyrederken başlayan kurgu, anlatıcının kendisini başka bir evdende "öteki insanlar" olarak adlandırdığı insana çok benzeyen ama bariz farklılıkları olan canlıların arasında bulması ile devam ediyor. Çatışmaları, ırk ayrımları hatta "Öteki Faşizmleri" ile insan zaman çizelgesinin, evrenin neresinde olursa olsun hiç değişmeyecek diye düşündürüyor. Kültürel ve manevi çatışmaları da değişmez sahnelerden. Yazarın burada çizdiği tabloyu karamsarlıktan ziyade realist bir yaklaşım olarak gördüm. Öteki insanlar üzerinden geçmiş ve gelecek tüm insanlığa göndermeler var. Kitaptaki şu kısımlar değişmez insanlığın yüzü ⭐"Hayatlarını kazanmakla, evlenmekle, aile kurmakla, birbirinden daha iyi olmak için çabalamakla o kadar meşguldüler ki hayatlarının amacı nedir diye düşünmeye ayıracak zamanları yoktu." ⭐"Bu dünyaların çoğunun bizimkilerden hiçbir farkı yoktu. Tıpkı bizler gibi onlar da ruhun umutsuzca acı çektiği, ilkellikten tamamen kurtulamamış ve olgunluktan çok uzakta olan aşamasına erişmişlerdi." ⭐"Her geçen yıl nezaket kayıplara karışıyordu." Tabii öteki insanlardan başka bir çok kozmik varlık mevcut evrende. Başka başka gezegenlerde karşılaştığı bu varlıkları okurken yazarın hayal gücüne hayran kaldım Dikkatimi çeken bir başka nokta ise yazarın kitapta kullandığı üslup, sanki bir tarih kitabı okuyormuş duygusu veriyor. Bu da fastastik bir dünyanın tüm gerçekliği ile etrafımızı sardığı hissini oluşturuyor. Metin bütüncül bir bakış açısıyla