Ablamın sayesinde okuduğum ilk kitaptı.Her çocuğun o yumuşak kalple okuması gereken bir kitap bence.Çünkü büyüdüğünde de içinde ki o kalp daima yumuşak kalacaktır...
Kitap küçük bir kızın hayallerinden oluşuyor. Küçük ve sakat bir kızın... Küçük kız adeta bu dünyadan sıyrılmış ve kendi hayal dünyasına gitmiş. Okur(ben) kitabın sonunda baya duygusallaşıyor.." Usta yazar yine güzel bir kitap yazmış"diyor içinden.....
İlk önce bu kitabın bir fabl gibi olduğunu ve serçeler in gerçekten öyküler anlattığını sandım meğer öyle değilmiş.Suna kendi kendine öykü yazıp serçeler den dinliyor gibi yapıyormuş.Birbirinden farklı birçok masal var içinde.Hepsi de birbirinden güzel.
7 veya 8 yaşındaydım, öğretmen olan canım halamın bana hediyesi ve bende kitap okuma sevgisini oluşturan ilk kitabım. Kızıma da okumayı öğrenir öğrenmez almıştım. Kızım da severek okudu.. Çocuklara okuma zevki aşılayacak çok güzel bir kitap..
Hareketli ve sevgi dolu çocuk olan Suna'nın geçirdiği bir kaza sonucu yürüyememesini ve bu vahim olay sonrasında kendi dünyasını oluşturur. Suna belki de yaşadığı olayı çok unutmak ve kısa sürede yürümek ister. Ve her gün bir serçe gelip Suna'ya en beğendikleri öyküleri anlatır ve kısa sürede Suna yürür
Serçelerin konuşması evet belki mümkün değildir ama hayel edersen neden olmasın?
Bu kitapta yalnız kalan küçük Suna'nın hallerinde kurduğu hikayeleri bize, serçelerin anlatıp onun bu durumdan mutlu olmasından bahsediyor.
Çocuklar için yazılmış çok güzel bir eser . Çocukların okuyabileceği sade bir dille yazılmış . Kitap 18 öyküden oluşuyor .Suna'nın geçirdiği kazadan dolayı artık oyun oynayamayacağı ve sokağa çıkamayacağı için serçelerle olan diyaloğunu anlatıyor. Suna yaşadığı kötü olayı bastırmak için serçeler ile kurduğu diyalog ve kendince hikayeler uydurmasını anlatıyor.
Beğendim. Okunabilir. Hikayeler eğlenceli ve güzel. Merak uyandırıyor. İlk başta kuşlar falan konuştuğu için fabl zannetim. Kitabın sonunda anladım kafasından uydurduğunu. Ayrıca ''Öykü demeti'' de güzel. Öyküler kısa ve anlamlı.
Kitap çok güzel. Suna erkeklerle futbol oynarken top kaçıyo sonra top bir yer düşüyo suna da topla düşüyo sonra sunanın ayakları kullanılamaz hale geliyo. Suna artık evden çıkamyor. Sonra birsürü serçe gelip ona hikaye anlatıryor. Suna mutlu oluyor...
Gülten Dayıoğlu 1935'te Kütahya'nın Emet ilçesinde doğdu. İstanbul'da Atatürk Kız Lisesi'ni bitirdi. Bir süre Hukuk Fakültesi'nde öğrenim gördü. Dışarıdan sınavlara girerek ilkokul öğretmeni oldu. On beş yıllık hizmetten sonra 1977'de istifa etti.
Romanlar öyküler radyo ve televizyon oyunları yazdı. 1965'ten beri eğitim ve öğretim sorunlarıyla ilgili görüşlerini Cumhuriyet ve Milliyet gazeteleri ile çeşitli dergilerdeki yazılarıyla dile getiriyor. Daha çok çocuk edebiyatıyla uğraştı. 1963-1971 yıllarında çocuklar için birer hikâyelik yirmi altı küçük kitap yayınladı. Altı-dokuz yaş grubu için 20 kitaplık "Ece ile Yüce" isimli bir de dizi hazırladı.
ÖDÜLLERİ:
1965 Yunus Nadi Yarışması Öykü Ödülü ikinciliği Döl ile 1974 Arkın Çocuk Edebiyatı Yarışması armağanı 1987 Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı Ödülü Gül Gelin adlı öyküyle 1987 Kültür ve Turizm Bakanlığı Çocuk Edebiyatı Ödülü Kafdağı'nın Ardına Yolculuk ile 1989 İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Romanı Ödülü Parpat Dağının Esrarı ile 1990 Altın Kitap Ödülü
ESERLERİ:
Dört Kardeştiler (1971)
Suna'nın Serçeleri (1974)
Yurdumu Özledim (1977)
Ben Büyüyünce (1979)
Dünya Çocukların Olsa (1981)
Ölümsüz Ece (1985)
Kafdağı'nın Ardına Yolculuk (1987)
Parpat Dağının Esrarı (1989)
Midas Kartalının Gözleri (1991)
Tuna'dan Uçan Kuş (1992)
Yeşil Kiraz (1992)
ÖYKÜ:
Uçan Motor (1965)
Kırmızı Bisikletin Binicisi (1965)
Leylek Karda Kaldı (1979)
Şenlik Günü (1983)
Kır Gezisi (1983)
Azat Kuşu (1984)
Deli Bey (1984)
Kumluktaki Yavru Martı (1984)
Sıcak Ekmek (1984)
Uçurtma (1984)
Neşeli Boyacı (1988)
Küskün Ayıcık (1989)
Yaşanmış Hayvan Öyküleri I-II (1991)
Leylek Karda Kaldı (1991)
BİLİMKURGU:
Akıllı Pireler (1982)
Işın Çağı Çocukları (1987)
GEZİ:
Bambaşka Bir Ülke Amerika'ya Yolculuk (1990)
Efsaneler Ülkesi Çin'e Yolculuk (1990)
Kangurular Ülkesi Avustralya'ya Yolculuk (1991)
Doğal Güzellikler Ülkesi Kenya'ya Yolculuk (1993)
gultendayioglu.com