Aileler ve Öğretmeler İçin

Terbiye Psikolojisi

İbrahim Alaeddin Gövsa

Terbiye Psikolojisi Sözleri ve Alıntıları

Terbiye Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Terbiye Psikolojisi kitap alıntılarını, Terbiye Psikolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dikkat terbiyesi yalnız küçük sınıflardan ve anasınıfından değil, aile kucağından, ta beşikten başlamak lazımdır. Esasında çocukları eşya ile temas halinde bulundurmaya, eşyayı gözle, elle, kulakla; özetle, ilgili olabilecek bütün duyularla ayırt etmeye sevk ettiğimiz zaman amacımız dikkatlerini terbiye etmektir. Zaten duyularımız zihinsel kabiliyetlerin mecraları olduğu için o mecraları terbiye edince dikkatimizi de geliştiriyoruz demektir. Öğretmenlerin dikkat terbiyesi konusunda özen gösterecekleri başlıca noktaları kaydedelim: 1. Öğretmen ders verirken mümkün olduğu kadar eşya üzerinde, tabiat üzerinde yahut bunların şekilleri, modelleri ve resimleri üzerinde açıklama yapmalıdır. Çünkü çocuklar sözden ibaret olan tariflere dikkat edemezler. Halbuki görülebilen, tutulabilen eşyaya dikkat etmeleri mümkündür. Öğretim yönteminde böyle ders vermeye sezgisel yöntem denildiğini söylemiştik. Çok defa bizim anladı zannettiğimiz, önemsiz zannettiğimiz tarifleri çocuk kavramamış bulunur. Bir ağacı inceletirirken gövdesine, kabuklarının şekline, rengine, yapraklarının büyüklüğüne, küçüklüğüne, biçimine ve rengine, dallarının durumlarına vs. uzun uzun dikkat ettirmek, bir hayvan hakkında ders verirken hayvanın derisine, rengine, ayaklarının biçimine, ağzının, diş ve dilinin şekline, nasıl yediğine, nasıl yürüyüp koştuğuna vs. bücün ayrıntılarıyla dikkat ettirmek lazımdır. Çocuklar böylece her şeyi etraflıca görmeye, incelemeye alışırlarsa etraflarındaki şeyleri ve olayları basit bir bakışla görüp gezmek kusurundan kurtarılmış olurlar.
Ezberlerimiz zihnimizin sermayesidir. Hafızasında sermaye olmayan bir zekâ faydalı bir hâlde işleyemez. Çocuklar anlayarak, severek ve zihnen hazmederek öğrenmeye alışmalıdırlar. Yukarıda bahsettiğimiz üzere birçok konuyu mealen bellemek, fakat bazı esaslı ve lüzumlu şeyleri de aynen ezberlemek alışkanlığını kazanmalıdırlar. İyi ve temiz yazıları ezberlemiş olmak dilde ilerleme ve gelişme için faydadır. Bundan harekedde özlü ve kısa nesir ve nazım parçalarını arada ezberlermek tavsiye edilir.
Reklam
I. Çocukta gururun doğmasına engel olmak için faaliyeti ve çalışmasını mümkün olduğu kadar tarafsız ve soğuk bir tarzda takdir ediniz. Ta ki çocuk gerçek değerini idrak etmiş olsun. II. Kibirli olduğunu anladığınız bir çocuk karşısında takdirlerimiz ihtiyatlı, eleştirilerimiz daha bol olmalıdır. Ancak meziyetine inanan kibirli bir çocuk onu düşürecek şiddetli bir eleştiriyi kolaylıkla kabul etmeyeceği için bu eleştirilerinizin zorlarını ılımlı olarak seçiniz. III. Gururdan doğan haşinliği ve küstahlığı karşııksız bırakmayınız! IV. Kibirli çocukları önce yalnızken, daha sonra arkadaşları önünde hatalarını itiraf ettirmeye çalışınız! Övünme hissi hakkındaki terbiye tutumlarına gelince; övünme alışkanlığı bulunan çocukların görünmek, takdir olunmak ve bu uğurda yalana başvurmak meylinde oldukları görülür, Yetişkin adamlar için de bu hal geçerli olup çirkin olacak derecede süslenen kadınlara daima rastlarız.
Sayfa 143Kitabı okudu
1. Doğruluk hissini verebilmek için mürebbilerin ilk görevleri çocuklara yalan örnekliği vermemektir. Dolayısıyla çocuğun dürüst ve samimi olmasını istiyorsanız siz bizzat buna örnek olunuz! Çocuğa her şeyi olduğu gibi anlatarak değiştirmekten sakınınız! Kendi hatalarınızı itiraftan çekinmeyiniz! Sözlerinizle ve hareketlerinizle çocuğa samimiyet dersi veriniz!
Sayfa 167Kitabı okudu
Bir tesir, duyularımızdan ne kadar fazlasına etki ederse hafıza da o derece kuvvetli olur. Mesela bir kitabı yüksek sesle okursam hem gözlerim hem kulaklarım hem dudaklarım aynı tesiri almış olacağından okuduğum şeyin hatırımda kalması ihtimali daha çok olur. Aynı şekilde insan yazdığı bir şeyi kolay unutmuyor. Çünkü gözlerinden başka elleri de ondan etkilenmiştir.
Şuna da dikkat etmek lazımdır ki tekrarlar arasında ara bulunursa, ara vermeden yapılan tekrarlardan daha faydalı olduğu tecrübe edilmiştir. Mesela bir manzumeyi on beş defa okumakla ezberliyorsak bu beş defa tekrarı bir saat içinde yapmaktan ziyade birkaç saat ara ile beşer defa okumak suretiyle yapacak olsak veya tekrarlarımızı birbirini takip eden günlerde yapsak o manzume hatırımızda daha iyi kalır.
Reklam