Aileler ve Öğretmeler İçin

Terbiye Psikolojisi

İbrahim Alaeddin Gövsa

Terbiye Psikolojisi Gönderileri

Terbiye Psikolojisi kitaplarını, Terbiye Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Terbiye Psikolojisi yazarlarını, Terbiye Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
208 syf.
8/10 puan verdi
Talim ve Terbiye
Talim ve terbiye konularını ele almakla birlikte birey üzerinde çeşitli etkenler sonucunda hangi sonuçlar doğurabileceğini anlatmaktadır, ben çok sevdim. Uykunun, beslenmenin, psikolojinin insanın öğrenme sürecinde nasıl etkileri olacağını anladım. Köy okulları ile değindiği yazılarıyla da oldukça hoş bir kitaptı. Özellikle küçük çocuk yetiştirme görevi olanlar, eğitimciler için öncelikli okunacak listesine eklenmesi gereken bir kitap. Eğitim ve öğretim birbirine çok karıştırılıp, insanları felakete sürükleyebilen bir konu, bu kitap bir anda tüm fikri değiştirmeyebilir pek tabii fakat bilinç oluşturabilir
Terbiye Psikolojisi
Terbiye Psikolojisiİbrahim Alaeddin Gövsa · Büyüyenay Yayınları · 20235 okunma
1. Doğruluk hissini verebilmek için mürebbilerin ilk görevleri çocuklara yalan örnekliği vermemektir. Dolayısıyla çocuğun dürüst ve samimi olmasını istiyorsanız siz bizzat buna örnek olunuz! Çocuğa her şeyi olduğu gibi anlatarak değiştirmekten sakınınız! Kendi hatalarınızı itiraftan çekinmeyiniz! Sözlerinizle ve hareketlerinizle çocuğa samimiyet dersi veriniz!
Sayfa 167Kitabı okudu
Reklam
I, Çocukların meraklarını önce tahrik, ondan sonra tatmin ediniz! Bu kural bütün öğretimin temelini oluşturur. II. Çocukların meraklarını bir gayeye dayalı ve seçime değer olan şeylere tercih ediniz! III, Çocuk merakının özelliği ilgiye dayandığından bu merakı hayata ve çevreye bağlamaya çalışınız! IV. Çocuğu yavaş yavaş menfaat düşüncesinden uzak meraklara doğru yükseltiniz! Hakikati hakikat için sevmek hissini de çocukta uyandırmaya uğraşınız! V. Değersiz, anlamsız, gülünç şeylere karşı uyanan meraklarla mücadele ediniz!
Sayfa 164Kitabı okudu
Bir toplumda iş bölümüne ihtiyaç vardır ve her fert en uygun ve hazır olduğu işi yapmalıdır. Kadın da toplum görevleri arasında en ziyade çocuk yetiştirmeye, çocuk terbiye etmeye, bir ailenin huzur ve mutluluğunu meydana getirecek sebepleri meydana getirmeye fıtraten daha kabiliyetli ve daha uygundur. Şu hâlde öğretmenler ve mürebbiler ailelerle temas ettikçe onlara bu şekilde telkinde bulunmalıdırlar, Kız çocukların daha ziyade bu gaye ile yetiştirilmesini temine çalışmalıdırlar.
Sayfa 157Kitabı okudu
I. Çocukta gururun doğmasına engel olmak için faaliyeti ve çalışmasını mümkün olduğu kadar tarafsız ve soğuk bir tarzda takdir ediniz. Ta ki çocuk gerçek değerini idrak etmiş olsun. II. Kibirli olduğunu anladığınız bir çocuk karşısında takdirlerimiz ihtiyatlı, eleştirilerimiz daha bol olmalıdır. Ancak meziyetine inanan kibirli bir çocuk onu düşürecek şiddetli bir eleştiriyi kolaylıkla kabul etmeyeceği için bu eleştirilerinizin zorlarını ılımlı olarak seçiniz. III. Gururdan doğan haşinliği ve küstahlığı karşııksız bırakmayınız! IV. Kibirli çocukları önce yalnızken, daha sonra arkadaşları önünde hatalarını itiraf ettirmeye çalışınız! Övünme hissi hakkındaki terbiye tutumlarına gelince; övünme alışkanlığı bulunan çocukların görünmek, takdir olunmak ve bu uğurda yalana başvurmak meylinde oldukları görülür, Yetişkin adamlar için de bu hal geçerli olup çirkin olacak derecede süslenen kadınlara daima rastlarız.
Sayfa 143Kitabı okudu
Dikkat terbiyesi yalnız küçük sınıflardan ve anasınıfından değil, aile kucağından, ta beşikten başlamak lazımdır. Esasında çocukları eşya ile temas halinde bulundurmaya, eşyayı gözle, elle, kulakla; özetle, ilgili olabilecek bütün duyularla ayırt etmeye sevk ettiğimiz zaman amacımız dikkatlerini terbiye etmektir. Zaten duyularımız zihinsel kabiliyetlerin mecraları olduğu için o mecraları terbiye edince dikkatimizi de geliştiriyoruz demektir. Öğretmenlerin dikkat terbiyesi konusunda özen gösterecekleri başlıca noktaları kaydedelim: 1. Öğretmen ders verirken mümkün olduğu kadar eşya üzerinde, tabiat üzerinde yahut bunların şekilleri, modelleri ve resimleri üzerinde açıklama yapmalıdır. Çünkü çocuklar sözden ibaret olan tariflere dikkat edemezler. Halbuki görülebilen, tutulabilen eşyaya dikkat etmeleri mümkündür. Öğretim yönteminde böyle ders vermeye sezgisel yöntem denildiğini söylemiştik. Çok defa bizim anladı zannettiğimiz, önemsiz zannettiğimiz tarifleri çocuk kavramamış bulunur. Bir ağacı inceletirirken gövdesine, kabuklarının şekline, rengine, yapraklarının büyüklüğüne, küçüklüğüne, biçimine ve rengine, dallarının durumlarına vs. uzun uzun dikkat ettirmek, bir hayvan hakkında ders verirken hayvanın derisine, rengine, ayaklarının biçimine, ağzının, diş ve dilinin şekline, nasıl yediğine, nasıl yürüyüp koştuğuna vs. bücün ayrıntılarıyla dikkat ettirmek lazımdır. Çocuklar böylece her şeyi etraflıca görmeye, incelemeye alışırlarsa etraflarındaki şeyleri ve olayları basit bir bakışla görüp gezmek kusurundan kurtarılmış olurlar.
Reklam