er-Risaletü’l-Tevhid

Orijinal Adı:
Risâletu’t-Tecrîdi fî Kelimeti’t-Tevhîd -er-Risaletü ’ Ledunniy e

2021 35. kitabı
Okunma: 13 Ağustos 2021 13:12
"La ilahe illallah" kelime-i tevhidinin içinde yatan tılsımı mükemmel bir izah ile bizlere miras bırakan Hüccetü'l İslam İmam Gazali'ye Rabbim rahmet eylesin. Bizleri de onun yolundan giden kullarından eyleyip şefaatine mazhar eylesin.
Tevhid Risalesiİmam Gazali · Semerkand Yayınları · 2014241 okunma
İmam Gazaliİmam Gazali bu eserinde bizlere gerçek manada Tevhidi (La ilahe illallah) anlatmaktadır. Tevhid cümlesini ve taşıdığı anlamı zahirî ve batini yönleriyle; Kur'an dan ayet ayet ve hadisi şerifler ile kişide oluşturduğu ve oluşturması beklenen manayı en ince ayrıntısına kadar anlatmaktadır. Bu eseri okurken tevhidin muhasebesini kendi içinizde kendi nefsiniz ile yüzleşerek yapacaksınız... Çok güzel ve bilgilendirici bir eser...
1000k
Tevhid Risalesiİmam Gazali · Semerkand Yayınları · 2014241 okunma
2022 105. kitabı
Okunma: 29 Temmuz 2022 18:39
Allah'ın rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Elhamdülillah, İmam Gazali hazretlerinin bir kitabını daha okumak nasip oldu. Kitap hakkında inceleme yazısı olmadığını görünce, elimden geldiğince, kısa bir açıklama yazma ihtiyacı hissettim. Kitap üç risalenin bir araya gelmesi ile oluşuyor. Tevhid Akidesinin Esasları *Allah Teâlâ'nın subutî sıfatları * Ahiret ile ilgili bilinenler (Kabirde sorgulama, mizan, şefaat gibi) (Yayınevi bu arada Ömer en-Nesefi'nin risalesi olan Akaidi Neseffiye'ye de yer vermiş.) Nasihatların Özü (Daha çok bilinen ismiyle Ey Oğul risalesi) Aldanan İnsanlar (Kâfirler, abidler, sûfîler gibi) Hayırlı, bereketli okumalar. Rabbim okuduklarımız ile amel etmeyi nasip eylesin. Rabbim ilmimizi arttırsın. Âmin.
Tevhid Akidesinin Esaslarıİmam Gazali · Hikmet Neşriyat · 2010241 okunma
2018 101. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2018 00:00
Benim okumuş olduğum bu kitap,Semerkand Yayınlarınca hazırlanan " Gazali Risaleleri " serisinin 6. kitabı olup,sadece ' tevhid ' konusu anlatılmıştır. Kelime-i tevhidin manasıyla başlayan bu eser,Ayet ve hadislerle desteklenmiş olup ,Ariflere açılan sırlar konusuyla da bitiyor.Az ve öz bir anlatımı var. Tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Puan vermedi·102 syf.·
2022 23. kitabı
Minik adımlarla okuduğum bir eser oldu. Aslında bir solukta da okumayı tercih edebilirdim ancak günlerimi Gazali ile meşgul etmek istedim. Ruha iyi gelen şeylerle meşgul olmak şiarımdır. Tevhid ve ledüne gerekli gözle bakmak için faydalı bir okuma oldu. Güzel bir eser, tavsiyedir.
·142 syf.·
2024 5. kitabı
Selamün aleyküm, İmam Gazali'nin bu kitabını o kadar çok sevdim ki, henüz bitirmeden yazmak istedim. Elbette İmam Gazali gibi büyük bir imama inceleme veya yorum yazmak elbette benim harcım
Tevhid Akidesinin Esaslarıİmam Gazali · Hikmet Neşriyat · 2010241 okunma
·102 syf.·
2019 258. kitabı
Tevhid risalesi istifadeye mazhar.. Tevhid derinlikleri ile güzel anlatılmış. Anlatımlar içinde ince anlamlar var. Ledün risalesinde; kitaplar dolusu yazı yazılsa belki anlatılamayacak şekilde ruh anlatılmıştır. Özellikle ruh konusunun bazı hususlarda muhalefette kalmış noktalarında aydınlatıcı bir eser.
2021 817. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2021 17:50
Gazali kitaplarında da sona yaklaşıyoruz artık. 15 eserini bulabildiysek 150 eserini maalesef bulamadık. Manevi değerlere yönelik yazılmış bu eserde aynı zamanda ledün ilmiyle de muhatap oluyoruz. Peki, nedir bu bilgi? Görüp hissedebileceğimiz her detayı içine alıyor desek yanlış olmaz sanırım çünkü düşünmek, konuşmak, oturmak gibi temel hareketlerimizi kapsarken; aynı zamanda hava, ışık, su, doğa gibi kavramları da kapsamasıyla bu tanımı adeta hak ediyor. Aynı zamanda ilm yani bilgi, bilginin kısımları ve üstünlüğü, nasıl alınacağı gibi konuların yanında bu bilgiyle nasıl yaşayacağız, bilgiyi nasıl yaşayacağız bunları anlatmak amaçlanıyor. Yani bu böyle yaptı, o zaman böyle olsun deyip işin içinden çıkmak yerine bu böyle yapıyorsa mutlaka bir sebebi vardır yönünden bakma imkanı sunmaya çalışıyor yazar. Güzel bir bakış açısı diyebiliriz. Farklı bakışlar daima ilgi çekicidir. Dikkat çekici bir eseri daha geride bıraktık diyebiliriz, hepimize iyi okumalar dilerim..
Tevhid ve Ledün Risaleleriİmam Gazali · Furkan Yayınevi · 2013241 okunma
Eser aslında İmam Gazaliİmam Gazali nin iki ayrı risalesini içermektedir. İncelemede aşağıda ayrı iki paragrafta verilmiştir: İmam Gazaliİmam Gazali bu eserinde bizlere gerçek manada Tevhidi (La ilahe illallah) anlatmaktadır. Tevhid cümlesini ve taşıdığı anlamı zahirî ve batini yönleriyle; Kur'an dan ayet ayet ve hadisi şerifler ile kişide oluşturduğu ve oluşturması beklenen manayı en ince ayrıntısına kadar anlatmaktadır. Bu eseri okurken tevhidin muhasebesini kendi içinizde kendi nefsiniz ile yüzleşerek yapacaksınız... Özel anlamıyla değil de genel anlamıyla "Ledün İlmi" hayatımızın her safhasında ve her anında hâl, harekât, düşünüş v.s. gibi bütün İnsanî durumlarımızı içine almaktadır. Hava, ışık veya su gibi aslında her yere, her şeye sirayet etmiş durumdadır. Çünkü "âlem-i şehadet"te her şey "âlem-i gayb" ile irtibatlıdır ve âlem-i şehadet âlem-i gayb tarafından çepeçevre kuşatılmıştır. Ledün ilmi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için önemli bir kaynak...nEser bizlere izah ettiği bu bağlantıyı meydana getiren-sağlayan; gayb ve şehadet âlemleri arasında köprü vaziyeti gören ledün ilmini anlatmaktadır.
1000k

İmam GazaliYazar · 302 kitap
Gazzâlî (Farsça: الغزّالی) (d. 1058, Tus - ö. 18 Aralık 1111, Tus), Büyük Selçuklu Devleti devrinin İslam âlimi, filozofu, mutasavvıfı ve müderrisi. Fars asıllı olduğu sanılan Gazzâlî'nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn'dir. Genel olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle tanınmaktadır. Gazzâlî Hicri 450 (Miladi 1058) yılında Horasan'ın Tus şehrinde doğmuştur. İlk öğrenimini Tus'ta Ahmed bin Muhammed er-Razikânî’den almış, daha sonra Cürcân şehrine giderek Ebû Nasr el-İsmailî’den eğitim görmüş daha sonra 28 yaşına kadar Nişabur Nizamiye Medresesi’nde öğrenim görmüş, itikadî düşünce olarak Ebü'l Hasan Eş'arî’den ve ameli görüş olarak ise Şafiî'den etkilenmiştir. Hocası İmam-ı Harameyn lakaplı Abdülmelik el-Cüveynî 1085 yılında ölünce Nişabur’dan Büyük Selçuklu Devleti’nin veziri Nizamülmülk’ün yanına gider. Nizamülmülk'ün huzurunda olan bir toplantıda verdiği cevaplarla diğer bilginlerden üstünlüğünü kanıtlayarak 1091 yılında Bağdat’taki Nizamiye Medresesi'nin baş müderrisliğine tayin edilir. Burada bilgisi ve edindiği öğrenci topluluğuyla kısa sürede ün ve saygınlık kazandı. Tasavvuf'a yöneldi ve Ebû Alî Farmedî'nin tesiriyle bu alanda yoğunlaştı. Bu ilgi ve hac arzusuyla medresedeki vazifesini bırakarak 1095 yılında Bağdat'tan ayrıldı ve Şam'a gitti. Şam da iki yıl kaldıktan sonra 1097 yılında hacca gitti. Hac sonrası Şam'a döndü ve buradan Bağdat yoluyla Tus'a geçti. Şam ve Tus'ta bulunduğu sürede uzlet yaşamı sürdü ve tasavvuf alanında ilerledi. Bağdat'tan ayrılışından on bir yıl sonra 1106 yılında Nizamülmülk’ün oğlu Fahrülmülk'ün ricası üzerine Nişabur Nizamiye Medresesinde tekrar eğitim vermeye başladı. Buradan kısa süre sonra Tus'a dönerek yaptırdığı tekkede müritleriyle birlikte sufi yaşamı sürdü. Gazzâlî 1111 (Hicri 505) yılında doğum yeri olan İran'ın Tus şehrinde öldü. Gazzâlî’nin yaşadığı dönemde İslam âleminde siyasî ve fikrî büyük bir karmaşa hakimdi. Bağdat’ta Abbasi halifelerinin gücü zayıflamasına karşın Büyük Selçuklu Devleti’nin sınırları genişliyor ve nüfuzu artıyordu. Melikşah’ın veziri Nizamülmülk savaş meydanlarında zaferler kazanıyor, ilim meclisleri denilen tartışma ortamlarını ve medreseleri açıyordu. Bu dönemde Mısır tahtında Şiî-Fâtımî hanedanı vardı. Avrupa’da ise Endülüs Emevi Devleti gerilemekte idi. İlk Haçlı Seferi de Gazzâlî döneminde yapılmış, Gazzâlî 40 yaşında iken Antakya haçlılarca kuşatılmış bir yıl sonra da Kudüs ele geçirilmiştir. Hasan Sabbah ve Ömer Hayyam da Gazzâlî ile aynı çağda yaşayan tanınmış kişilerdir. İslam âlemindeki bu karışıklığı fikrî bir çöküntü tamamlıyordu. Gazzâlî'nin öğrenme merakı onun çok sayıda dini ve fikrî akımları araştırmasına neden oldu. Yaşadığı dönemde hakikati bulmak isteyen insanların dört kısıma ayrıldığını ve her birinin hakikati kendi yolunda aradığını gördü. Bunlar; felsefeciler, kelâmcılar, sûfiler, bâtınîlerdi. Hepsinin görüşlerini inceleyerek; kelâm, felsefe ve Bâtınîlik yolunu kitaplarında ayrıntılarıyla tenkit etti ve sûfilerin yolu olan tasavvufa yönelerek hakikati bu yolda aradı.