The double helix : a personal account of the discovery of the structure of DNA / by James D. Watson.

The double helix

The Double Helix: A Personal Account of the Discovery of the Structure of DNA
İngilizce

2019 71. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2019 14:21
bir biyoloji öğretmeni ne okuyacak başka : ) DNA nın bulunuş serüveni. Watson ve Crick beraberce uzun emekler sonucu hücrelerimizin içindeki bu karmaşık yapının varlığını kanıtlayıp Nobel aldılar. kolay bir dille çok bilim diline girmeden okunuyor. öğrencilerime hep tavsiye ediyorum. size de ediyorum tabiki bir biyoloji aşığı olarak : ) eğlenceli okumalar: )
İkili SarmalJames D. Watson · Tübitak Yayınları · 1997267 okunma
Tutkudan Gerçeğe, Sosyal Yaşamdan Bilime...
2021 8. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2021 19:01
Muhteşem bir kitaptı. DNA'nın çözümünün öyküsünün bu kadar sürükleyici bir şekilde anlatılmasını beklemiyordum, özellikle kitabın sonlarında elimden bırakamadım. O kadar heyecanlandım ki bugün onların sayesinde bildiğim cevabı yine onlara bağırasım geldi. Kitabı elime aldığımdaki beklentimden çok daha farklı ve çok daha güzel bir içerikle karşılaştım. Kendi mesleki alanıma dahil olduğu için midir bilmiyorum ama yalın ve sade anlatımıyla herkesin anlayabileceği bir şekilde yazıldığını düşünüyorum. Bilimin yanı sıra dönemsel öğelerin ve kültürlerin de dahil edilmesi ayrı bir değer katmış. Her ne kadar kitabın başlarında bilim adamlarını tanıtırken onların yaptıkları çalışmalardan ve başarılarından bahsedip bir bilim kadını olan Rosalind Franklin'i tanıtırken onun vahşi tavırları, giyimi ve dış görünüşünden bahsetmesi, bilimsel geçmişine yer vermeden konuşmacı olarak katıldığı konferansta kendi çalışmalarını anlatırken bile giyim tarzına göre değerlendirilmesi ve sadece kadın olduğu için laboratuvarda kabul görmemesi sinirimi bozmuştu. Franklin’in tavırlarında erkek egemen olarak kabul edilen bir meslekte tutunmaya çalışan bir kadının kendini korumaya alışını ve üzerinde oluşturulan baskıya sert bir tutumla karşılık verişini görüyoruz aslında. Bu sert tutum kimi zaman bazı deneysel verileri nesnel bir biçimde yorumlamasına engel olsa da psikolojik açıdan düşündüğümüzde onu nasıl suçlayabiliriz ki? Kaldı ki Rosalind Franklin'in çalışmaları olmasaydı DNA'nın o tarihte o şekilde keşfedilemeyeceği ve bilimsel açıdan günümüzde çok daha geri bir konumda olacağımız bir gerçek. Kitap ve tarih boyunca Franklin ve bütün kadınlara yapılan haksızlıklar her ne kadar canımı sıksa da kitabın sonunda DNA'nın keşfinde geçen emeklerinden ve sonrasında bilime katkılarından bahsedilip
2018 123. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2018 04:07
Çocukluğumdan beri biyolojiye ilgi duyan biri oldum. Ufak yaşlarda tohum biriktirmeye gözlemlerimi yazmaya ve bol miktarda deney tasarlamaya başladım. Benim içimdeki o merakı ilk keşfeden kişi babamdı. TÜBİTAK yayınlarının birçok kitabını - özellikle resimli ve kavram haritalı olanları - bana almıştı, sürekli yanımda bulundurmamı öğütlemişti. İlerleyen yıllarda eğitimim sosyal bilimler çevresinde ilerlese de her zaman bir biyolog olmayı gönülden istedim.Şartlar beni hukuk öğrencisi yaptığında biyolojiyle bağımı kesmedim ve okumalara devam ettim. Bir Campbell edindim Fringe gibi dizileri izledim ve gün geçtikçe bilgimin de artmasıyla kitapları okumaya başladım. DNA ve RNA son derece yeni konular insanlık için. Bu konularla ilgili çalışmalar kimyanın biyolojiyle bir araya geldiği o ince çizgide başladı. Eterna adlı sistem, kimya ve biyolojiyi baz alarak bugün dünyanın her yerinden gen tasarımcılarını kabul ediyor. Ben de onlardan biriyim. Daha iyi gen tasarımı için edindiğim bu kitap çizimler ve anlatımlarla bana çok yardım etti. Size de hem DNA nın hem de W. Crick modelinin ilerleyişi hakkında bilgi verecektir.
Eğitim
Puan vermedi·210 syf.·
2018 58. kitabı
DNA çift sarmalını keşfedip bunu dünyaya açıklayan Watson&Crick in bu süreçte neler yaşadıklarını Watson'ın kendi kaleminden okuduk. Kendilerini nasıl bazen bıraktıklarını sonra bir an akıllarına gelen bir şeylerle yeniden tutunuşlarını çok akıcı bir dille anlatmış. Kendi hayatını da anlatan Watson a okuma sürecinde daha da hayran kaldım.
2022 10. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2022 12:08
Adım adım fikirlerle, yanılgılarla o zamanki doktora öğrencileri ile laboratuvar da DNA yı keşfetmek Eşsiz bi deneyim. O zamanki insanların da bizim gibi endişeleri hayatları günlük yaşantılarıyla okumak muazzam. Bu alana ilgisi olan veya biyoloji bölümü okuyan arkadaşlara şiddetle tavsiye ediyorum .
·162 syf.·
2017 3. kitabı
DNA çift sarmal yapısının oluşumu sırasında izlenen çalışmaları, o sırada günlük olarak yaşadığı olayları ve Francis Crick’le tanışmalarına kadar her şeyi olduğu gibi anlatmıştır James Dewey Watson. Watson & Crick DNA çift sarmal modelini oluştururken karşılaştıkları güçlükleri, bu güçlüklerin üstesinden nasıl geldiklerini ve detaylandırılarak sunulmuştur ve Nobel Kimya ödülünü alana kadar geçen süreyi gözler önüne sermiştir. Kitapta bir sürü bilim insanının ismi geçilmesine rağmen üzerinde durulması gereken kişiler olan Maurice Wilkins ve Rosalind Franklin’dir. Eserin bu kısımda Maurice Wilkins ve daha fazla Rosalind Franklin’in deneysel verilerine dayanarak ortaya attıkları çift sarmal yapısını çözdüklerini ifade ederek belirtmişlerdir. Franklin’in hakkı yenmiştir (Nobel Komitesi) orası ayrı. Eser, biyoloji, genetik veya moleküler biyoloji terimlerine aşina olanlar için anlaşılması oldukça kolaydır. Ancak yine de eserde pek çok bilim insanı ve biyolojik terimlerin bilinmemesi durumuna karşı internet kullanılması gerekmektedir
2015 223. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2015 00:58
Bilimsel bir kitap olduğu için biyoloji bilimine uzak olanların okurken zorlanacağı bir eser olabilir.Fakat buna rağmen herkesin şu an bildiği bir gerçeğin bulunma hikayesini okumak oldukça heyecanlı oluyor.Ayrıca ikinci dünya savaşının hemen ardından oldukça zor bir dönemde kısıtlı koşullarda insanların birbirlerinin ayaklarını kaydırarak bilime hizmet etme çabalarını da görmek eksiklerimizi daha iyi farketmemizi sağlıyor.
2015 107. kitabı
DNA'nın keşfinin akıcı anlatımı. Okuduğunuzda şaşırmaktan ve gülümsemekten kendini alamayacaksınız. Bazı kitapların insanın karşısına özellikle çıktığına inanırım.Bu kitap ta onlardan biriydi benim için. Genetiğe ilgi duyanlar için başlangıç kitaplarından birisidir. İyi okumalar.
“İkili Sarmal” üzerine;
·162 syf.·
2025 2. kitabı
İkili Sarmal DNA'nın sarmal yapısının keşfi sonunda gerçekleşmiştir. Birçok bilim insanının rekabet hâlinde verdiği bu savaşı Watson ve Crick ikilisiyle beraber Wilkins de kazandı. Rosalind Elsie Franklin ise yaptığı X-ışınımı kırınımı çalışmalarıyla uzmanlık elde ederek,1951'de DNA yapısını araştırmakla görevlendirilmiştir. Wilkins ile birlikte çalışan Rosalind, DNA yapısının keşif rekabetinde özveriyle ve sabırla çalışan bir bilim insanıydı. Çektiği X ışını fotoğrafıyla DNA'nın moleküler yapısını keşfetti. Yıllarca X ışınlarına maruz kalan Rosalind Franklin ise kansere yakalanarak henüz 38 yaşında hayata gözlerini yummuştur. Watson ve Crick fotoğrafi inceledikten sonra DNA'nın yapısını keşfederek,nobel ödülüne layık görülmüşlerdir. Watson ve Crick;Rosalind'in adını bile anmazken, Wilkins konuşmasının sonunda Rosalind'e katkılarından dolayı teşekkür etmiştir.
İkili Sarmal Üzerinden
2023 2. kitabı
Günümüzde eğer iyi (yeterli) bir hoca ile çalışmıyorsak bilimsel anlamda çok bir şey katamaz. Ancak popüler bilim kitapları bizleri merak etme, araştırma konuları belirlemede ve bilimsel kimlik oluşturmada belli bir noktaya kadar taşıyabilir. Her neyse kitap, genetik biliminin ötesinde bizlere akademik hiyerarşiyi (kullanmayı sevmediğim bir kelime) anlamamıza katkı sunuyor.Ayrıca araştırmacıların akademik yaşantısından pek çok örnek var. Mesela birbirleri ile olan iletişimleri, araştırma konularını birbirleri ile paylaşmaları (belirli ölçüde) gb... Bunların yanı sıra sosyal anlamda neler yaptıklarına ya da yapmadıklarına da değinilmiş. Kısacası genç bir biliminsanı için pek çok çıkarımı bünyesinde barındırıyor.