The Subjection Of Women

John Stuart Mill

The Subjection Of Women Yorumları ve İncelemeleri

The Subjection Of Women yorumları ve incelemelerini, The Subjection Of Women kitabı hakkındaki okur görüşlerini , The Subjection Of Women puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

7.910 üzerinden
43 Kişi · 11 İnceleme
160 syf.
8/10 puan verdi
Mill Oryantalizm'i üzerine
Oryantalist liberalizmin rüzgarlarının estiği kıta avrupasının uçsuz bucaksız ovalarında esen rüzgarı soluyarak yazılmış bir eser. Dolayısıyla kadını erkeğin karşısında eşitsiz kılan, alt sınıf gösteren, ötekileştiren belli başlı paradigmalar gözardı edilmiş. Örneğin hristiyanlık ahlakına, katolik ve protestan açmazlarına hiç değinilmemiş olması
Kadınların Köleleştirilmesi
Kadınların KöleleştirilmesiJohn Stuart Mill · Bilge Kültür Sanat · 2017177 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Tahakküm,iradenin ve hakimiyetin karşı cinse ait olması,iş ve sosyal yaşamda her daim bir adım geriye itilmesi,köleleştirme,itibarsızlaştırma,ötekileştirme vs.21. yüzyılda bile kadınların başına gelen ve daha kim bilir kaç zamanı kapsayacak bir süreci içerdiğini bilmediğimiz ve maruz kalacağımız olgular bütünü.Feminist okumalarda rastladığımız bu tanıdık olguların hepsi var bu kitapta,peki “neyi farklı geldi ve tercih ettin?” derseniz.Dili diye cevap verebilirim.Aslında çok beğendiğim bir tarzda yazılmamış ancak sade olduğu için tercih edilebilir.Kitaba;üye olduğum bir YouTube kanalında rastladım.Aşırı beğendiğimi söyleyemem ancak kitap kapak tasarımını çok çok beğendim diyebilirim.Sayfa sayısının az olması ve dilinin sade,anlaşılır olması nedeniyle tavsiye edebilirim.Tercih edeceklere keyifli okumalar diliyorum :)
Kadınların Köleleştirilmesi
Kadınların KöleleştirilmesiJohn Stuart Mill · Bilge Kültür Sanat · 2017177 okunma
Reklam
160 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
İyi günler arkadaşlar Bugün kucağınıza bir bomba atıp kaçacağım. Uzun uzun düşünmeme, çevremle özdeşleştirerek kavramaya çalışmama sebep olan bir kitapla geldim. Günlük hayatta hepimizin bildiği ama farkında olmadığı ( ya da öğretilmiş demek daha yerinde olacaktır) durumlar çarptı yüzüme. İktidar arzusu... Geçmişten bugüne hep erkeklerle özdeşleştirilmiş bir kavram. Kadına, işçiye, çocuklara, anneye... Mill kadınları ele almış. 'Bu durumu yasalarla meşru kılınmasına birazda siz sevgili kadınlar müsaade ettiniz ve hala da ediyorsunuz diye sitemde bulunmuş. Toplumda erkeklere öz irade, öz denetim ve cesaret; kadına ise öz feragat, teslimiyet, uysallık tabularının oluşturulmasına karşı çıkamadınız. Siz nasıl yetiştiyseniz kızlarınızı da o şekilde yetişirdiniz. Köle gibi davranılmasına göz yumdunuz, oğullarınızdan itaat beklememekle birlikte gözlerinin önünde onlar için kız kardeşlerini ötelediniz.' . Kadının ilgisi sadece ailesi ve çevresiyle sınırlı tutuldu. Onun zekasının ve kişiliğinin ayırt edici yönü saf dışı bırakıldı. Uygulamaya yönelik olan zekası geliştirilmedi. Toplum, bundan çok şey kaybediyor. Ayrıca kadının çoklu algılama yönünü de hafife alıyor. Kadın özgürleştirilmeli. Onun, iradesine sahip olması ve bu iradeye göre yaşaması için eğitim şart. Adab-ı muaşeret adı altında alışılagelmiş yasalarla kesinleştirilmiş bu sınırlandırmayı eğitim kaldırabilir. Gönüllü bir kölelik istemini egitim kaldırabilir. Kadınların sesinin yükselmesini eğitim sağlayabilir. . Mill ayrıca modern toplumun bu durumu ortadan kaldırabileceğini savunmuş. Şimdiyi görmediğine o kadar sevindim ki... .
Kadınların Köleleştirilmesi
Kadınların KöleleştirilmesiJohn Stuart Mill · Bilge Kültür Sanat · 2017177 okunma
173 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
"Kadın, tiranıyla yaşamaya mecbur edilmiş bir köledir."
Kitap 1869 yılında yazıldığı için genel olarak güncel olmayan problemler üzerine değinmiş ve bunlarla ilgili argümantasyon yapılmış. Seçme ve seçilme , miras, boşanma , meslek edinme konularında yasal olarak kadınlara yapılan eşitsizliklere değinilmiş. Bu problemler ne kadar güncel olmasa da Mill'in bu konuda yaptığı analizlerde değerli olan birçok nokta da var. Kitabın bazı yerlerde Hristiyanlığın kendini müdafaasına dönmesi Mill'in bakış açısını sorgulamama neden oldu. Kadın hakları konusunda Hristiyanlığı objektif değerlendirebildiğini pek sanmıyorum ve bu durum kitabın değerinin benim açımdan düşmesine neden oldu. Kısaca benim için kitabın kayda değer iki problemi vardı. Birincisi kitabın yazıldığı yıl sebebiyle doğal olarak kadın mücadelesinin büyük oranda kazanmış olduğu haklar bağlamında yazılmış olması. İkincisi ise Mill'in Hristiyanlığı müdafaa etmek için çaba harcamış olması. Kitabı okurken veya okumayı düşünürken bunları göz önünde bulundurmak gerektiğini düşünüyorum.
Kadınların Köleleştirilmesi
Kadınların KöleleştirilmesiJohn Stuart Mill · Bilge Kültür Sanat · 2017177 okunma
·
Puan vermedi
#qotd Feminizm ve kadının toplumdaki yeri hakkındaki görüşlerinizi yorumlara bekliyorum… #kitapkonusu John Stuart Mill’in, “bir cinsiyetin diğerine olan bağımlılığı” üzerine, eşi Harriet Taylor Mill ile birlikte geliştirdiği düşüncelerin bir ürünü olan ve eşinin ölümünden sonra kızı Helen Taylor’ın desteğiyle tamamladığı Kadınların
Kadınların Köleleştirilmesi
Kadınların KöleleştirilmesiJohn Stuart Mill · Bilge Kültür Sanat · 2017177 okunma
Reklam