1920 - 1971

Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti

Arsen Avagyan

Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti Gönderileri

Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti kitaplarını, Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti sözleri ve alıntılarını, Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti yazarlarını, Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
291 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
KUZEY KAFKASYADAN GELENLER
Anadolu ve Kafkasya coğrafyası milletlerin çok fazla bir araya gelip, bir arada yaşadığı coğrafya olmuştur. Çok uzun zamandır vuku bulan bu durumlardan dolayı iki coğrafyada da çok çeşitli milletlere denk gelebiliyoruz. Yaşadığımız bu coğrafyaya 1800’lü yıllarda yoğun bir şekilde gelmeye başlayan Kuzey Kafkasya milletleri ise bu eserin ana
Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi Muhacereti
Türk Dış Siyasetinde Kuzey Kafkasya Siyasi MuhaceretiArsen Avagyan · Belge Yayınları · 20131 okunma
Kırbaç
Kuzey Kafkasya cemaatinde, 1969-1970 yıllarında yayınlanan ve Çerkes aydınlanı üzerinde büyük bir etki yapmış olan sekiz sayfalık "Kamçi" "aylık siyasi gazetesi", Türkiye tarafından güdülen hem iç, hem de diş siyasete karşı gelişmelerin büyümesinin en iyi örneğidir. Toplam on sayi yayınlandıktan sonra Türkiye yönetimi tarafından gazete kapattırılır, çünkü diğer tüm Kuzey Kafkas yayınlarının aksine "Kırbaç", net olarak vurgulanmış bir "Çerkes yanlısı (Circassianist)" yönelime sahipti.
Sayfa 271
Reklam
SSCB'nin sadece savaşta galip gelmekle kalmayıp, daha da güçlenmesi, 1920'li mülteciler üzerinde ağır bir etki bırakmıştır. Savaş sonunda arkadaşlarının tutuklanması ve farklı ülkelerde yaşayan sürgünlerin bazı tanınmış liderlerinin, örneğin Stepan Bandera'nın KGB ajanları tarafından öldürülmeleri bu etkiyi çoğaltmıştır.
Sayfa 269
Ankara'daki "Kuzey Kafkasya Kültür Derneği", kuruluşunun ilk yıllarında sadece kültürel çalışmalarla ilgilendikten sonra, ileriki yıllarda daha aktif olarak toplumsal faaliyetlere başlar ve hatta Türkiye'de faaliyet gösteren ilk Çerkes kuruluşu olarak 1960'lı yılların ikinci yarısında SSCB'ndeki "Rodina" (Vatan) komitesi aracılığıyla, Kuzey Kafkasya'da yaşayan vatandaşları ile ilişki kurar, bu ise Çerkes cemaati için görülmemiş bir olaydır.
Sayfa 264
1950'li yıllar
Daha 1950'li lerde Almanya ve Türkiye'de yayınlanan kitaplarında Çerkes yazarlar, Çerkeslerin Türkiye tarihi ve kültüründeki rolüne dikkat çekmekteydi. Örnegin, tarihçi R. Traho, 1956 yılında Münih'te yayınladığı "Çerkesler" kitabında "Çerkes sürgünlerinin 1864 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nda oynamış olduğu ve günümüzde Türkiye Cumhuriyeti'nde oynadığı önemli rolü vurgulamakta ve gururla, Türkiye Cumhuriyeti meclisinde 40'a yakin milletvekili ve çok sayıda diplomat ve bakanın Çerkes kökenli olduğunu belirtmektedir".
Sayfa 257
Şehire Yerleşen Çerkes Gençleri
Şehirlere yerleşen Çerkes gençleri, köylerde bulunan geleneksel Kuzey Kafkasya ortamıyla bağlarını kaybederek, milli asimilasyon tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Şehre yerleşen gençlik arasında, özellikle de karışık evlilikler durumunda, milli asimilasyonun genelde gönüllü olması bu tehlikenin büyümesine katkı sağlamıştır.
Sayfa 244
Reklam
52 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.