Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Mitolojisinin Ana Hatları

Yaşar Çoruhlu

Türk Mitolojisinin Ana Hatları Sözleri ve Alıntıları

Türk Mitolojisinin Ana Hatları sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisinin Ana Hatları kitap alıntılarını, Türk Mitolojisinin Ana Hatları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çeşitli araştırmalara göre ilk ve en etkili şamanlar kadınlardı. Ancak daha sonra bu işte baskın rol almaya başlayan erkek şamanlar, ilk dönemlerde kadın şamanların büyük etkisi nedeniyle görünüş bakımından kadın şamanlara benzemeye çalışmış olmalıdırlar.
Sayfa 101Kitabı okudu
Ve bu sebeple diyoruz yeşili sev, doğayı koru :)
Ağaçtan türemeyle ilgili efsaneler, Türk topluluklarında kökü tarih öncesi devirlere kadar uzanan orman kültünün bir yansıması olarak ele alınmalıdır. Aynı şekilde kozmik ağaç, Dünya Ağacı ve Hayat Ağacı kavramları da temelde orman kültü ile ilgilidir.
Sayfa 175 - KabalcıKitabı okudu
Reklam
güneş doğarken uyumak evin bereketini kaçırır inancının temeli
Harput'ta, güneş doğarken uyuyan kişinin evinin bereketinin kaybolacağına İnanılır. Bu belki de Hunlardan beri süren güneş doğar doğmaz, ona saygı göstererek selam verme geleneğinin bir yansımasıdır ve bu nedenle güneş doğarken uykuda bulunmamak, güneşe duyulan saygının ifadesidir ve bereketin sağlanması için gereklidir.
Sayfa 31 - KabalcıKitabı okudu
Eski Türklerde yüksek tabaka'dan kişilerin defini
Eski Türklerde yüksek tabakaya mensup ölmüş kişilerin mezarları genellikle ulaşılması zor yerlerde olurdu. Moğolların da uyguladığı bir sistemle mezar yerinin üstünden nehir geçirilerek ya da mezarı inşa edenler öldürülerek defin yerinin bulunmaması sağlanırdı.
Sayfa 193 - KabalcıKitabı okudu
Dev
Osmanlı minyatürlerinde Kur'anı Kerim'de sözü geçmeyen ancak Tevrat'da Og olarak bahsedilen ve çok büyük bir dev olarak anlatılan Uc'un tasvirleri de bulunmaktadır. 3000 yıl yaşadığı rivayet edilen Uc'u Hz. Musa, on arşın uzunluğundaki asasıyla ve on arşın sıçramak suretiyle ancak topuğundan vurarak öldürebilmiştir.
Sayfa 91 - KabalcıKitabı okudu
Şamanizm
Bazılarına göre bir dini ifade eden bu terimin karşılık geldiği inanç sistemi, aslında İslamiyet, Hristiyanlık, Budizm gibi tam anlamıyla teşekül etmiş bir din değil tanrılar, ruhlar ve insanlar arasında ilişki sağlayan bir sistem ve tekniktir.
Sayfa 17 - KabalcıKitabı okudu
Reklam
Fil
Türk İslam eserlerinde ve bu kitapların minyatürlerinde fil çoğu kez güç, kuvvet, hükümdarlık, hakimiyet ve yiğitlik gibi kavramları vurgulamak üzere ele alınmıştır.
Sayfa 218 - KabalcıKitabı okudu
Eski Türklerde evren, dünya tasarımı
Çeşitli araştırmacılara göre Türkler Çinlilere benzer şekilde yeryüzünü bir dikdörtgen ya da dörtgen biçiminde tasavvur ediyorlardı bu dikdörtgen içinde var olduğu düşünülen daire gökyüzünü temsil ediyordu bu şekli merkezinde ise kutsal olarak kabul edilen bir dağ (Türklerde Ötüken dağları, Tengri, Altun-Yış "Altın Orman" gibi isimlerle anılan dağlar ) ve Dünya Ağacı çeşitli katlara ayrılmış ğöğü ve yeri birleştiriyordu.
Sayfa 142 - KabalcıKitabı okudu
Eski Gök Tanrı inancında Tanrılar ve Ruhlar
Derlenen mitler ve eski metinlerden anlaşıldığına göre, çeşitli Türk toplulukları, bazı tabiat unsurlarını "tanrı" olarak nitelerken bazılarını da yine "tanrı" anlamında olmakla beraber, derece olarak daha aşağıda olan "ruhlar" olarak ifade ederler.
Sayfa 21 - KabalcıKitabı okudu
Kaplumbağa
Kaplumbağa Göktürk döneminde hanedan simgeciliği ile ilgiliydi. Nitekim Kültigin, Bilge Kağan mezar külliyerlerinde olduğu gibi hanedandan olan kişileri yazıtlarında kaplumbağa şeklinde kaide bulunmaktadır. Ayrıca tepeleri genellikle Ejder takı biçiminde olan bu yazıtlar aynı zamanda evren / dünya şemasını ya da devletin uzun ömürlülüğünü simgeliyor olmalıdır. Öte yandan ruhu koruma işlevi de görülebilir.
Sayfa 219 - KabalcıKitabı okudu
Reklam
Kadın şamanlara dair
Eliade kadın şamanların gök yolculuğuna çıkmadıkları için daima kara şaman kategorisinde olduklarını belirtir ki bu düşünce de geç dönemlerde gelmiştir.
Sayfa 102 - KabalcıKitabı okudu
Kam ve dervişlerde hayvan donuna ( Ruhuna ) girme
İslamiyetten sonra hayvan donuna girip birbiriyle mücadele eden kamların yerini, dervişler ve şeyhler almıştır. Özellikle Bektaşi menakıbnamelerinde bu konuyla ilgili ilginç birçok örnekler mevcuttur.
Sayfa 96 - KabalcıKitabı okudu
Türklerde inanç sistemi
Türklerde en erken devirlerden beri inanç sisteminin Gök - Yer/Su - Atalar şeklinde formüle edildiği anlaşılmaktadır.
Sayfa 19 - KabalcıKitabı okudu
Türk Mitolojisinde Ay ve Güneşin Yeri
Türklere ait birçok efsane, masal ve hikaye de ay "erkek" güneş "dişi" olarak algılanır. Bu Umay kültüyle bağlantılıdır; çünkü bir tanrıça ya da dişi ruh olan bu ilah aynı zamanda güneşle de ilişkilendirilmiştir. Bu yüzden Anadolu Selçuklu mimarisine ait birtakım örneklerde erkek ve kadını temsilen (daire yada ışınlı daire) içinde ay (hilal) ve güneş kabartmaları bulunmaktadır.
Sayfa 30 - KabalcıKitabı okudu
Kötü ruhlar, Tanrılar ve Erlik Han
Türk mitolojisinde yer alan Erlik dışındaki şeytan cin vb tasavvurlar eski Türk dinsel inanışları, Budizm, Maniheizm gibi dinlerin etkileri ile şekillenmiştir.
Sayfa 62 - KabalcıKitabı okudu
383 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.