Midi Özel Baskı

Mithat Cemal Kuntay

2025 22. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2025 23:03
En iyi ilk 10 roman listesine girmiş Mithat Cemal Kuntay’ın tek romanı. Roman İstanbul’un 3 farklı dönemini (Abdülhamit’in istibdat, Meşrutiyet ve işgal yılları) anlatıyor. Kendi de İstanbulu anlatan bir roman yazan, padişah karşıtı Avukat Adnan devlet işleriyle yakinen ilgili iken her gördüğü kadına aşık olabilen baş karakter. En düzgün karakterlerden birinin Adnan olduğunu düşünürseniz geri kalan 20 kadar karakteri siz tahmin edin. Gündüz saraydan para alıp, gece kuyusunu kazanlar, kuranı kullanan din tüccarları, memleket elden giderken, cebini dolduranlar, Avrupa görmüş, namuslu adam beğenmeyen görgüsüzler, para ve mevkii için karısını kullanan p.venkler, hırsızlar, yalancılar, sahtekarlar, sarayda yaşarken bir sabah kendini sokakta bulanlar, sokaklarda büyüyüp bir sabah kendini konaklarda bulanlar.( Şimdi farklıymış gibi) Kitap bu karakterleri, o günkü şartları, imkanları, tercihleri açısından çok cüretkar bir şekilde anlatmış. Bir yorumda bundan dolayı kitabı, imkanı olsa yasaklayacak yorumlar gördüm. Bu da, kitap okumuş insanın bile Anadolu- İstanbul insanını tanımıyor oluşunu kanıtlıyor. Kitap tamda ülkemiz insanının birebir anlatıyor maalesef. Mithat Cemal Kuntay’a gelirsek, 1885 yılında İstanbul’da doğan yazar İskodra asılı bir aileden geliyor. Saint Josep Lisesi’nde başlayan eğitimi Vefa Lisesi’nde bitiyor. 17 yaşında babasını kaybedince ailesine bakmak zorunda kalıyor ve çalışma hayatına giriyor. 1903 yılında Mehmet Akif‘le tanışıyor. Padişah karşıtı olduğundan bir müddet tutuklu kalıyor. Mehmet Akif istibdat adlı şiirini Mithat Cemal Kuntaya’ya ithaf ediyor. Çanakkale cephesine yollanan 40 kadar şairin arasında yer alıyor. 30 Ağustos zaferinden sonra yazdığı Vatan Hisleri adlı şiiri Mustafa Kemal tarafından TBMM de okunuyor. Ölmez bu vatan Varsayalım ölse
Üç İstanbul'a Dair
2025 22. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2025 11:15
İstanbul'un üç farklı dönemi,Adnan'ın çırpınışları,Belkıs ve Süheyla arasında gidip gelmeleri,düşüşleri,dönemin özellikleri gibi adım adım yozlaşması, mevki hırsı, ihtiraslarıyla bataklığa saplanmasıyla beraber devleti ayakta tutan tüm kurumlarında aynı çöküşe sürüklenişinin hikâyesi.'Herbiri ayrı bir dalkavuk olan bu kadar kahraman nasıl bir araya gelebilmiş?'diye düşündürüyor insana. Kalabalık roman kadrosu, kişileri not alma ihtiyacı doğuruyor.Başkahramanla beraber yan kahramanların hepsinde bir izbe ve çürüme durumunu, kaldırılan her kapaktan fışkıran rögarın kirini, çöpünü destekler nitelikteki kişilikler.İyilik ve insanlık halini ayakta tutan romanın iki iyi ve dürüst kahramanı;Şair Raif ve Süheyla.Bataklığın ortasında açmış iki nilüfer.Silik karakterde olmalarına,romandaki diğer tüm kötülüklere rağmen insanın umudunu diri tutmaya sebep olacak duyguları ve vakarı üzerlerinde taşıyabilen iki kahraman. Yazar,kendi yarattığı kahraman Adnan'dan romanın sonuna doğru kendi eliyle haksız yere oğlu Uşak Ahmet'in ölümüne sepep olmasndan son anda kürek cezasına döndürülmesiyle yaptığı tüm kötülüklerin intikamını az da olsa almış gibidir. Yazarın kendi deyimiyle tam bir 'muaşeret romanı'.Bende uyandırdığı intibaa, Abdülhamid ,İtp ve Mütareke Dönemi'nde yaşanan bir çok olayın günümüzden farkı yok.Günümüzden tek fark cephede canlı savaş yok.Günümüzdeki savaşın çehre,ittifak ve müttefikleri farklı, herkes,kendi bireysel var olma savaşını verirken dalkavukluk, iltimas, liyakatsizlik, çürüme her tarafıyla o günlerle aynı.Hatta bu zaman daha da zor Süheyla ve Şair Raif gibi dürüstler için.
Ah Adnan ahh...
2026 11. kitabı
Okunma: 20 Mart 2026 23:15
Yazar aslında hukuk mezunu ve bu kitap tek romanı. Edebiyat hayatı gazete/dergi yazıları ve biyografi ağırlıkta. Kitapta 2. Abdülhamid, Meşrutiyet, Mütareke dönemleri ve İttihat ve Terakki'nin topluma yansıyan durumlarını işlemiş. Daha çok İstanbul'un önde gelen isimlerinin yaşadıkları ya da önde gelenlerinden olmak için her türlü namussuzluğu yapmaya hazır zavallıları işlemiş. Yazarın İttihat ve Terakki'ye büyük hayranlığı olduğunu görüyoruz, özellikle Talat Paşa'ya... Ve Atatürk... Ona hayran olmayan bir Türk düşünülebilir mi? İttihat ve Terakki cemiyetine üye olanların bazılarının ülkeyi düşünmekten çok statü için orada oldukları, oradaki varlığıyla istediği kadar parayı bulamayınca nasıl topukları bir yerlerine vura vura Hürriyet ve İtilaf Cemiyetine gittiklerini okuyoruz. Nasıl da günümüzde parti değiştirenleri hatırlatıyor! Dönemin okumuş hainlerinin çok olduğunu, dinin tamamen maşa olduğunu(bir dönem umumi ev işletenleri, üç beş sene sonra sarıklı hoca oluyor), halkın da bu şerefzikleri bildikleri halde nasıl hipnoz olmuş gibi bu düzenbazlara çanak tuttuğunu görüyoruz. Bu kadar hainin içinden sıyrılıp kurulmuş bu ülke. Bu kitabı okumak bana sinir krizleri geçirttiği gibi umut da aşıladı. Biz bu günleri atlatacağız. Talatlar, Mustafa Kemaller biter mi... Ayrıca ana karakter Adnan beni öldürdü. Her kadını da elde etmeye çalışmazsın kardeşim! İnsanda bir ahlâk, bir utanma, bir kırmızı çizgi olur. Kimin kocası hasta Adnan hemen o kadının tepesinde, hangi arkadaşının karısı güzel Adnan o kadının dibinde, kim ona yüz vermedi Adnan aşkından deli divane. Ama hangi kadını elde etse o kadın ona sıradan, çirkin ve bayağı... İğrenç ötesi bir karakter Adnan... Tarihî olayları kadar karakter tahlilleri çok iyiydi. İnsanın ruhundaki bütün çiğlikleri okuyabilirsiniz. Çok
2026 47. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2026 14:36
**Üç İstanbul, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerini anlatan önemli bir romandır. Eserde İstanbul’un üç farklı dönemi ele alınır: II. Abdülhamid’in baskıcı istibdat dönemi, II. Meşrutiyet dönemi ve işgal altındaki mütareke dönemi. Romanın merkezinde Adnan adlı genç bir adam vardır. Fakir ve zeki bir genç olan Adnan, başlangıçta dürüst, idealist ve kültürlü biri olarak görünür. Hayattaki en büyük isteği yükselmek, güçlü olmak ve toplumda saygın bir yere gelmektir. Adnan zamanla siyasi çevrelere girer, etkili insanlarla tanışır ve yükselmeye başlar. Ancak güç kazandıkça karakteri değişir. Önceden eleştirdiği insanlara benzemeye başlar; çıkarcı, kibirli ve ahlaki değerlerini kaybeden biri hâline gelir. Roman boyunca Adnan’ın bu değişimi üzerinden insanın iktidar karşısında nasıl bozulabileceği gösterilir. Eserde Belkıs karakteri de önemli bir yere sahiptir. Belkıs güzel, soğuk ve üst sınıfı temsil eden bir kadındır. Adnan ona büyük bir tutkuyla bağlanır. Ancak bu aşk yalnızca duygusal değildir; Belkıs aynı zamanda Adnan’ın ulaşmak istediği sosyal sınıfı temsil eder. Bu yüzden Adnan’ın aşkı biraz da güç ve kabul edilme arzusuyla bağlantılıdır. Roman yalnızca bireysel olayları değil, toplumun çöküşünü de anlatır. İstanbul her dönemde farklı bir ruh hâline bürünür. İstibdat döneminde insanlar korku içinde yaşarken, Meşrutiyet döneminde özgürlük umutları ortaya çıkar fakat kısa sürede yerini çıkar kavgalarına bırakır. Mütareke döneminde ise İstanbul işgal altındadır ve toplum büyük bir ahlaki çöküş yaşamaktadır. Mithat Cemal Kuntay bu romanda devletin, siyasetin ve insanların bozulmasını sert bir şekilde eleştirir. Romanın temel düşüncesi, yalnızca yönetimlerin değişmesinin yeterli olmadığı; insanların ahlaki olarak değişmemesi durumunda düzenin yine bozulacağıdır. Bu nedenle
2025 39. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2025 09:00
Yazarın tek romanı olan Üç İstanbul’un ilk baskısı 1938 yılında yayımlanmıştır. II. Abdülhamit, Meşrutiyet ve Mütareke dönemlerini, dönemin en üst tabakasından en alt tabakasına varana kadar sosyolojik, psikolojik, toplumsal, kültürel açıdan değerlendirdiği bir romandır. Okurken insanların el değişen hükümetle, esen yelle nasıl taraf değiştirip nasıl hemencecik adapte oluşlarını fark edebilirsiniz. Bazı yerlerde de günümüzle bağ kurabilir ve nasıl da hiçbir şey değişmemiş diyebilirsiniz. Sinirlenebilirsiniz. Geniş karakter varlığıyla beni zorlasa da tahminimden kolay okudum. Yalnız yazıldığı dönem itibariyle yazım dilinde eski kelimeler olduğundan sözlükten yardım alma ihtiyacı hissettim. Severek okudum. Eğer o dönemlere meraklıysanız okuyabileceğiniz nadide eserlerden bir tanesi.
2026 16. kitabı
Okunma: 11 Mart 2026 01:26
ÜÇ İSTANBUL Mithat Cemal’in tek romanı, edebiyat derslerinde adını sıkça duydum ve sabırla okudum işte. II. Abdülhamit dönemi,II. Meşrutiyet ve mütareke yılları, üç dönemin romanı Üç İstanbul… Kitapta yüzlerce karakterle tanıştım, yüzüne de bir daha selam vermemek kaydıyla. İnatla okuduğum üç İstanbul ile neler öğrendim: 1.İnsanlar kötüdür. 2. İnsanlar çıkarcıdır. 3.İnsanlar ahlaksızdır. Eğer yazarın amacı buysa başarılıydı, keşke bir umut ışığı iki iyi insan olsaydı, dedim. Velhasıl bu kitap TRT ‘de dizi olarak yayınlanmış, çok merak ediyorsanız onu seyredebilirsiniz. Tavsiyedir.
2024 58. kitabı
Okunma: 22 Temmuz 2024 17:59
Üç farklı devrin İstanbul'unu en derin detaylarıyla işleyen ilginç bir eser. Kâh Adnan'ın tavırlarına sinirleniyor kâh Adnan karakterinin tuhaf hayatına üzülüyorsunuz. Karakter izinde dönemin insanlarının yaşam tarzları içinizi burkuyor.
2024 356. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 13:19
Üç İstanbul, İstanbul'un ve aynı zamanda imparatorluğun üç dönemini, 2. Abdülhamit, ittihat ve terakki ile mütareke dönemleri anlatılır. Kahramanımız (ve yazarımız) ittihat ve terakkicidir ama ama ittihatçılara da körü körüne bağlı değildir, yanlışlarına yanlış diyebilecek bir hakkaniyettedir. Yine kahramanımız her insan gibi zaafları da olan bir insandır. O bir kahraman da değildir, anti kahramandır, hatası ile sevabı ile insandır. Bu üç dönem içinde kahramanımızın savruluşlarını da izleriz, onun vicdan muhasebelerine, gel gitlerine şahit oluruz.
Üç İstanbulMithat Cemal Kuntay · Everest Yayınları · 20233,388 okunma
10 Temmuz Meşrutiyet 2.kez ilan edildi.
2026 1. kitabı
Kitaptan;ittihat ve Terakki cemiyetinden bir aza diyordu ki: Siz azmedin ;Londra'yı takalara binerek,Berlin 'i takunyalarla koşarak fethedersiniz! Böyle coşturuyordu halkı. Çok aşina geldi.
Maalesef...
2023 8. kitabı
Dostlar kitapla ilgili övgüler çok fazla, puanı da yüksek ama ne yazık ki ben bi eleştiri yazısı yazmak durumundayım. Çok uzatmadan sadede gelmek gerekirse; 1- Hacminin karşılığını verdiğini düşünmüyorum. Sonuç olarak 635 sayfa okuyoruz fakat dolu dizgin bir süreç ve haz duygusu bakımından eksiklik hissettim. 2- Karakter sayısı çok ama çok fazla. Akılda tutmakta zorlanıyorsunuz. Ufak bir kağıda tüm isimleri not almakta fayda var; ki bazıları çok da gerekli çıkmıyor. Bir ara baş karakter Adnan’ın bile adı sayfalarca anılmadı. 3- Çok fazla mevzu dönüyor, hangilerinin gelip geçici olduğunu bilemiyorsunuz. Bazısı tek bölümde bitiyor anlamlandıramıyorsunuz, bazısı uzadıkça uzuyor. Sanki kitabın içinde birden fazla kitap var gibi. Sonuç olarak benim değerlendirmem düşük/orta/yüksek arasından orta olur. Mithat Cemal Kuntay’ı severim herkes yine de okumalı diye düşünüyorum. İstibdat döneminden başlayıp mütareke dönemine kadar İstanbul’daki insan ve toplum yapısını ele alıyor.
Deneme, İnceleme

Mithat Cemal KuntayYazar · 10 kitap
Mithat Cemal Kuntay, (1885, İstanbul - 30 Mart 1956, İstanbul), Türk yazar, şair ve hukukçu. Yazdığı vatanseverlik şiirleri onu Türk edebiyatının en tanınmış hamaset şairlerinden birisi yaptı. Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılış dönemini konu edinen, Üç İstanbul (1938) adlı ilk ve tek romanı ile ünlendi. Biyografi yazarlığı yönüyle de tanındı. Yaşamı 1885 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mithat Cemal, İşkodra’dan gelen bir ailenin oğludur. Babası Selim Sırrı Bey, annesi Rumeli’nin Tırhala Kasabası’ndan Samiye Hanım’dır. Henüz çocukken annesinin okuduğu Cezmi romanı ona ilk edebiyat zevkini verdi. Orta öğrenimini Aksaray’daki Mekteb-i Osmaniye Rüştiye’sinde, Saint Joseph Lisesi’nde başladığı lise öğrenimini Vefa Lisesi’nde tamamladıktan sonra Mekteb-i Hukuk’tan birincilikle mezun oldu. 17 yaşındayken babasını kaybedince 10 kişilik ailesinin geçim yükünü üstüne aldı ve öğrencilik yıllarında gazetecilik, özel öğretmenlik, daha sonra avukatlık yaparak bu yükü taşımaya çalıştı. Aynı dönemde ilk şiirlerini dergi ve gazetelerde yayımladı. İleride yakın dost olacağı ve biyografisini yazacağı Mehmet Akif ile 1903 yılında tanıştı. Bu tanışma, onun sanatını ve düşüncelerini etkiledi. Padişaha jurnal edildiği için 1906’da bir süre tutuklu kaldı. Mehmet Akif’in II. Meşrutiyet’ten sonra yazdığı İstibdat adlı şiiri, bu olayın hatırasına Mithat Cemal’e ithaf edilmiştir.[3] Mehmet Akif ile birlikte yazdığı ‘Elhamra’ adlı şiiri ve ‘Acem Şahına’ adlı manzumeyi Resimli Kitap’ta yayımladı. Acem Şahı, şair olarak ününü arttırdı. 1908 yılında kazandığı imtihan sonucu doktoraya başlayarak, hukuk idaresi dersi vermekte olan İbrahim Hakkı Paşa’nın asistanı oldu. Eğitimini tamamladığında Türkiye’de ilk hukuk doktoru ünvanını aldı. Bir süre “hukukta hitabet” dersleri verdikten sonra sınav kazanarak Adliye Nezareti Özel Kalem’ine kâtiplik görevine başladı, zamanla müdür yardımcılığına yükseldi. Kısa bir süre Birinci Hukuk Mahkemesi üyesi olarak yargıçlık yaptı. I. Dünya Savaşı sırasında hükümetin Çanakkale Cephesi’ne gönderdiği 40 kadar şair arasında Mithat Cemal de yer aldı. Savaş yıllarında çıkartılan Harp Mecmuası’nda hamasi şiirlerini yayımladı. Milli Mücadele yıllarında da hamaset şiirleri yazmaya devam etti. 30 Ağustos Zaferi’nden sonra yazdığı ‘Vatan Hisleri’ adlı şiirinin son iki mısrası TBMM’de Mustafa Kemal tarafından okundu: Ölmez bu vatan farz-ı muhal ölse de hattâ / Çekmez kürenin sırtı bu tâbât-ı cesîmi (Ölmez bu vatan varsayalım ölse bile / Çekmez dünyanın bedeni bu kocaman tabutu). Bu olay, ününü birden arttırdı. Mithat Cemal, 1923 yılında noterliğe başladı. Beyoğlu 4. noterliğine tayin edildi ve 1956 yılında yaşamını yitirinceye kadar noterliği sürdürdü; Türkiye’nin en uzun süre noterlik yapan hukukçusu unvanını aldı. 1950 seçimlerinde CHP listesinden Çorum milletvekili adayı olduysa da seçilemedi. Hicaz Valisi Ahmet Ratip Paşa’nın torunlarından Naile Hanım ile evlenen Kuntay, çok sevdiği eşini genç yaşta yitirdikten sonra tekrar evlenmedi. Naile Hanım (1895-1945) ile evliliğinden Vedat (1918-2011) isimli tek bir oğlu ve fotograf sanatcisi Lale Tara tek torunudur. Kuntay akciğer kanseri nedeniyle 30 Mart 1956 günü İstanbul’da hayatını kaybetti. Kabri Karacaahmet Mezarlığı’ndadır. Edebi Yaşamı Mithat Cemal’in yayımlanan ilk şiiri, Çırçır Suyu’nda başlığını taşır. 1901 yılında Malumat Dergisi’nde çıkmıştır.[3] Sırat-ı_Müstakim Dergisi ve Tercüman-ı Hakikat gazetesi’nde yayımlanan şiirleri ile adını duyurdu. Tek şiir kitabı Türkün Sehnamesi'nde 82 şiiri yer aldı. Şiirlerinde aruzu ustaca kullandı. Ağır bir dille sahip olan şair, dilini zamanla sadeleştirmiştir. Vatan ve millet sevgisi temalı epik ve lirik şiirleri yazdı. Hiciv türünde de şiirler yazdı, aşk temasını hemen hemen hiç işlemedi. Hiçbir edebi topluluğa katılmadı. Çınaraltı dergisinde 1943-1944'te yayınlanan son dönem şiirlerinde Yahya Kemal Beyatlı'dan da etkilendiği görüldü. Oyunlarında yalın bir dil kullandı, yurt sevgisi konusunu işledi. Yazdığı tek roman olan Üç İstanbul, onun en önemli eseridir. Eser, II.Abdülhamit II. Meşrutiyet ve Mütareke yıllarının İstanbul'unu anlatır. Eserin, yazarın hayatını yansıttığı söylenir. Roman, 1983 yılında TRT tarafından televizyon dizisi olarak çekilmiştir. Monografileri, titizlikle düzenlenmiş birer belgeler kitabı gibidir. Kuntay, ayrıca edebiyat araştırmaları yapmış, Fransız yazarlardan tercüme eserler vermiş bir sanatçıdır.