Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbn Sina, Suhreverdi, İbn Arabi

Üç Müslüman Bilge

Seyyid Hüseyin Nasr

Üç Müslüman Bilge Sözleri ve Alıntıları

Üç Müslüman Bilge sözleri ve alıntılarını, Üç Müslüman Bilge kitap alıntılarını, Üç Müslüman Bilge en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Peygamber ve Filozof
İBN SİNA Zamanının en bilgili kişisi olarak İbn Sina'yı gören bir öğrencisi neden peygamberlik iddiasında bulunup yeni bir din kurmaya girişmediğini kendisine sorar. İbn Sina gülümser ve cevap vermez. Ertesi sabah şafakta sabah ezan okunurken, soruyu soran öğrenci kalkar ve abdest almak için bir havuza gider. hava son derece soğuktur. İbn Sina, öğrencisine abdest alması için dışarıya çıkmamasını, aksi halde üşüyeceğini söyler. Fakat öğrencisi onun öğüdüne kulak asmaz. Dışarı çıkar abdestini alır ve namazını kılar. Namaz bittiğinde İbn Sina kendisini çağırır ve öyle der; -'İşte ben bunun için peygamberlik iddiasında bulunmuyorum. Ben burada sana hocan ve üstadın, aynı zamanda günün en büyük tıp otoritesi olarak soğuk suyla yıkanmamanı söylüyorum ve ben hayattayım da. Ama sen benim öğüdüme kulak asmıyor ve dört yüz yıl önce Arabistan'da yaşamış , okuma -yazma bilmez ve kendisiyle hiç karşılaşmadığın bir adamın yolunu izliyorsun. İşte; bir peygamberle bir bilge ve filozof arasındaki fark budur.''
Sayfa 58 - İNSAN
El-Kindî
'Gerçeği arayan için gerçekten daha değerli hiçbir şey yoktur; gerçek hiçbir zaman kendisine ulaşanı ucuzlatmaz ve alçaltmaz; aksine onurlandırır ve ona soyluluk kazandırır.’’
Sayfa 23 - İNSAN
Reklam
öle hoş
İbn Sînâ, ne zaman bilimsel veya felsefî sorunlarda herhangi bir zorlukla karşılaşsa, bir camiye giderdi; duânın, namazın, velîlerin türbelerine yapılan ziyaretin vb. yararı ve etkileri üzerine çeşitli risaleler de yazmıştır.
Sayfa 59 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
ibn-i sina'nın peygamberlik teorisi:
Peygamberî bilinç, tüm insânî melekelere en kâmil düzeyde sahip olan insânî durumun kemâl noktasıdır. Peygamber akıl açıklığı ve berraklığı, hayâl tamlığı ve insan vücudunun kendi emrine itaat etmesi gibi, dıştaki maddeyi kendine itâat ve hizmet ettirme gücü şartlarını yerine getirir.
Sayfa 60 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
İbn-i Sina
Birtakım aşırı zâhirî kelamcıların ve fakihlerin kendisine yönelttiği diznsizlik suçlamasına karşı duyarlı olup, bu konuda kendini savunduğu ve İslâm'a olan inancını vurguladığı bir dörtlük de yazmıştı: Bu kadar kolay ve basit değildir bana dinden çıkmış deyivermek Kimsenin dine inancı sağlam değildir, benimki kadar Dünyada eşim yoktur benim, eğer ben dinden çıkmışsam O halde başka hiç bir Müslüman yok demektir dünyada.
Sayfa 58 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
Reklam
İbn Sina
"Sonraki yıllarımda, on sekiz yaşında bir gençken bildiklerimin dışında hiçbir şey öğrenmedim."
"Söyleyene değil, söylenene bak!" | Hz.Ali
Sayfa 15 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
"Gerçeği itiraf etmek ve bize hangi kaynaktan gelirse gelsin, ister önceki kuşaklarca, isterse yabancı halklarca sunulmuş olsun, özümlemekten utanmamalıyız. Gerçeği arayan için gerçekten daha değerli hiçbir şey yoktur; gerçek hiçbir zaman kendisine ulaşanı ucuzlatmaz ve alçaltmaz; aksine onu onurlandırır ve ona soyluluk kazandırır." | el-Kındî
Sayfa 23 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Gerçek
"Gerçeği itiraf etmek ve bize hangi kaynaktan gelirse gelsin, ister önceki kuşaklarca, isterse yabancı halklarca sunulmuş olsun, özümlemekten utanmamalıyız. Gerçeği arayan için gerçekten daha değerli hiçbir şey yoktur; gerçek hiçbir zaman kendisine ulaşanı ucuzlatmaz ve alçaltmaz; aksine onu onurlandırır ve ona soyluluk kazandırır. "
Reklam
Kâinât'ta hiçbir şey, yalnızca göründüğü gibi değildir -yani, eşyanın taşıdığı gerçeklik zâhirinden ibaret olamaz. Her "fenomen" bir "nomen"e, İslâmî terimlerle açıklayacak olursak; her "zâhir" bir "bâtın"a işaret eder. Te'vil veya manevî tefsîr işlemi, zâhirden bâtına, dış gerçeklikten iç gerçekliğe gitmek demektir.
Sayfa 134 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
Gazzâlî'nin İslâm tarihindeki önemi, yalnızca rasyonalistlerin gücünü kırmasından değil, aynı zamanda tasavvufî öğretileri, sonunda medreselerde açıkça okutulacak kadar fakihlerin ve ilâhiyâtçıların gözünde kabul edilir ve saygı duyulur yapmasından gelmektedir.
Sayfa 75 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
Fakat, nasıl yere ekilen bir tohum bir ağaç halinde büyür ve ancak belli bir zaman geçtikten ve uygun bir topraktan beslendikten sonra meyve verirse; tıpkı bunun gibi, İslam medeniyetinin ağacı da kalp ve san'at düzlemindeki meyvelerini değil İslam'ın devraldığı önceki medeniyetlerin miraslarından da beslenerek yüzyıllar sonra vermiştir.
İşrâkî hikmet hem istidlâli akla, hem de kalbî sezgiye; hem zihnin formal eğitimine, hem de nefsin arıtılmasına dayanmaktadır.
Sayfa 86 - İnsan Yayınları, 9. baskı 2019Kitabı okudu
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.