Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ulusların Etnik Kökeni

Anthony D. Smith

Ulusların Etnik Kökeni Gönderileri

Ulusların Etnik Kökeni kitaplarını, Ulusların Etnik Kökeni sözleri ve alıntılarını, Ulusların Etnik Kökeni yazarlarını, Ulusların Etnik Kökeni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir topluluk kuşaktan kuşağa kendi soyunu yeterli sayıda yeniden ürettiği sürece, demografik süreklilik, kültürel kavrayıştaki küçük değişikliklerle birlikte, zaman içinde etnik bekayı sağlayacaktır.
366 syf.
9/10 puan verdi
·
15 saatte okudu
Ulusların Etnik Kökeni - Anthony Smith
Milliyetçilik üzerine çalışanlar bu kitabı es geçmesin, mutlaka okusun. Modernisterle primordialistler arasında köprü kurmaya çalışan birisi yazar. Puan olarak 9/10 veriyorum. Siyaset-bilimcilerin okumasını tavsiye ederim.
Ulusların Etnik Kökeni
Ulusların Etnik KökeniAnthony D. Smith · Dost Kitabevi · 20036 okunma
Reklam
Tipik olarak, herhangi bir ulusal mitoloji veya etnik köken ve soy mitinde bir dizi motif veya unsur bulabiliriz. Bunlar; 1) zamandaki başlangıç miti; yani topluluğun ne zaman 'doğduğu'; 2) mekandaki 'başlangıç miti; yani topluluğun nerede 'doğduğu'; 3) soy miti; yani kim bizi doğurdu ve nasıl onun soyundan geldik; 4) göç miti; yani nereleri aşıp geldik; 5) kurtuluş miti; yani nasıl özgürleştik; 6) altın çağ miti; yani nasıl büyük ve kahraman olduk; 7) çöküş miti; yani nasıl bozulduk ve fethedildik/sürgün edildik; 8) yeniden doğuş miti; yani eski şanlı günlerimize nasıl dönebiliriz.
Ulusları ethnielerden ayıran şeylerin kısmen 'Batılı' görünümler ve nitelikler olduğunu söylemek, gerçekten de meseleyi abartmak olmayacaktır.
Öyleyse, etnik toplulukların uzun vadeli çözülmesine ya da bekasına yol açan özel faktörler nelerdir? Farklı bir kültür olmaya dair hiçbir tortunun kalmadığı bir evreye kadar...
aşırıya kaçan ilericiliğin tehlikesi:
Eğer etnisite duygusu yayılacak ve gelecek kuşaklara aktarılacaksa, formlar, nüfus biriminin hiç olmazsa bir kısmı için öneme sahip olmalı, gelenekler yaşatılmalı ve geliştirilmelidir.
Reklam
Ethnie'nin şunlardan oluştuğu kabul edilebilir: 1) Bir nüfus birimi için ortak olan sembolik, düşünsel ve normatif öğeler. 2) Kuşaklar boyunca onları bir arada tutan adetler ve töreler. 3) Ortak olarak sahiplenilen, onları diğer halklardan ayıran duygular ve tavırlar
mülteci krizi üzerine:
Öte yandan, doğurganlığın azalması, göçmen nüfuslarla karışmalarını zorlayan bir baskı ya da kısmi soykırım yüzünden demografik sürekliliğin aşınması, etnik sürekliliği kesecek ve etnik bekayı tehdit edecektir.
Gördüğümüz gibi etnik kimlikler sürekli, fakat kaygandır ve belli bir etnik topluluğun kendi tarihinin farklı dönemlerinde değişen ihtiyaçlara ve deneyimlere göre çeşitli karakteristikler göstermesi kaçınılmazdır.
Etnisizm temel olarak savunmaya dayalıdır. Dış tehditlere ve bölünmelere karşı verilen yanıttır. Status quo anteye, ilkel geçmişin idealize edilmiş hayaline dönmeyi amaçlar. Grup etnisitesi tasavvuru zayıfladığında veya bozulduğunda ve yıkıcı dış olaylar tarafından saldırıya uğradığında ortaya çıkar.
Reklam
Kolektif yaşamın çeşidi sembolleri (kıyafet, töre, beslenme, sanat, ritüeller, dil ve benzerleri) gerçekte ethnie'nin üyelerini dışarıdakilerden ayırt etmeye yarar; bu yüzden zamana ve mekana göre farklı şekillerde topluluğun sınırlan süteğen bir biçimde savunulur.
İngilizcede etnik grup ya da etnik topluluk kavramını karşılayan bir terim yoktur. Müphem ve belirsiz bir terim olarak "halk" bazen önerilir, çoğunlukla bu etnik topluluk yabancı anlamlar taşır ve onların her zaman ve kaçınılmaz olarak "popüler" olduğunu ima eder. Yunancadaki terim çeşitli kullanımları içerir: İlyada'da arkadaş takımı anlamında ethrıo etairön, veya insan kalabalığı anlamında ethnos laön; Homeros'ta Akha ya da Likya kabilesi anlamında ethnos Achaiön ve Lukiön; Odysseia'da şanlı ordu müfrezeleri/ölü anlamında kluta ethnea nekrön; yine İlyada'd arı kovanı ya da kuş sürüsü anlamında ethnea me/issön ve ornithön, Pindaros'ta erkek ve kadın ırkları anlamında ethnos anerön ve gunaikön veyaHerodotos'ta ve aynı şekilde Attikalı hatiplerde Med halkı ya da millet anlamında Medikon ethnos ifadelerini görüyoruz.(sf45)
Etnisizm temel olarak savunmaya dayalıdır. Dış tehditlere ve bölünmelere karşı verilen yanıttır. Status quo anteye, ilkel geçmişin idealize edilmiş hayaline dönmeyi amaçlar. Grup etnisitesi tasavvuru zayıfladığında veya bozulduğunda ve yıkıcı dış olaylar tarafından saldırıya uğradığında ortaya çıkar.
Etnik geçmişlerinde köklerini arayan ulusların tutkularını yok farzeden bir sürekli dünya düzeni kurulamaz ve bu geçmişi tamamıyla ihmal eden hiçbir ulus ve milliyetçilik çalışması meyve veremez.
68 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.