Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ulusların Zenginliği - Cilt 1

Adam Smith

Ulusların Zenginliği - Cilt 1 Sözleri ve Alıntıları

Ulusların Zenginliği - Cilt 1 sözleri ve alıntılarını, Ulusların Zenginliği - Cilt 1 kitap alıntılarını, Ulusların Zenginliği - Cilt 1 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İyi de zenginin rekabeti ile fakirin rekabeti bir mi?
Merkantilizmin tüccarlara sağladığı tekel ayrıcalıklarının kaldırılması ile dış ticaret ve loncalar, yoksullara yardım kanunları gibi emek piyasalarına devlet müdahalelerinin kaldırılması konusunda “serbest rekabet”in üstünlüğünün ortaya konması gerekiyordu.
Epup
Laissez Faire Laissez Passer. "Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler"
Reklam
Batı Avrupa’da Rönesans ve Reformasyon, doğa bilimleri kadar, bireysel ve toplumsal ilişkilerin, toplum düzeninin açıklanmasını da laik akılcı temellere dayandırmanın yolunu açılmıştı.
Uygar bir toplumda, her an çok sayıda insanın işbirliğine, yardımına gerek duymasına rağmen, insan hayatı, birkaç kişinin dostluğunu kazanmaya ancak yeter.
Sayfa 26
Smith için tüm erdemlerin temeli "kendi kendini yönetme", duygularımızı kontrol etme, tutkumuzu çıkarlarımız için bastırma ve başkalarına duyduğumuz duyguları güçlendirme yetenekleridir ama kendi kendimizi yönetebilme yetisine ancak başkalarının bizi onaylamamasıyla ve buna bağlı olarak da kendimize karşı olan sevgimizin azalmasıyla ulaşabiliriz.
Kazanma şansını her insan biraz abartır, kaybetme ihtimalini ise çoğu kişi küçümser, üstelik sağlığı ve keyfi yerinde olan hemen hiç kimse, kaybetme ihtimalini gözünde büyütmez.
Sayfa 122
Reklam
Bir kişinin haftalığı altın yerine bir TL (guina) degerindeki bir kağıtla ödeniyorsa, o kişinin geliri tabii ki o kağıt parcası değil, o kâğıt karşılığında elde edebileceği şeylerden oluşur.
Sayfa 307Kitabı okudu
“Para parayı çeker. Biraz paranız varsa, daha fazlasını elde etmek çoğu zaman daha kolaydır.”
Sayfa 107Kitabı okudu
Gelişmemiş toplumlarda bir tek adamın gördüğü işi, ileri toplumlarda bir kaç kişi yapmaktadır.
Yemeğimizi kasabın, biracının ya da fırıncının yardımseverliğinden dolayı değil, onların kendi çıkarlarını gözetmeleri nedeniyle elde ederiz.
Reklam
“Dünyanın her yerinde zenginlik altınla ya da gümüşle değil aslında emekle satın alınmıştır.”
Kâr, zengin ülkelerde, doğal olarak düşük, yoksul ülkelerde ise yüksektir.
Sayfa 278Kitabı okudu
Yıkılmaya doğru en hızlı giden ülkelerde ise, kâr her zaman en yüksektir.
Sayfa 278Kitabı okudu
Her birey bir ekonomik aktördür, toplumun çıkarını gözetmediği gibi kendisinin topluma ne kadar faydası olduğunu da bilmez. Kontrolünde olan piyasayı yönlendirirken kendi ürettiklerinin en yüksek değere ulaşmasını hedefler ve sadece kendi çıkarlarını gözetir. Her birey kendi çıkarı peşinde koşarken, adeta görünmez bir el değmişçesine, katkıda bulunmaya niyetleneceğinden çok daha etkin olarak topluma katkıda bulunur.
711 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.