Naçizane yorumum
·56 syf.·
2020 81. kitabı
Sizlere ilk önce gotik edebiyat ne demek ondan biraz bahsetmek istiyorum. Google'da araştırdığımız zaman karşımıza "Dışlanmış karakterler, lanetli mekânlar, çözülmesi gereken bir gizem, korku hissiyatı verecek olay örgüsü ve feminen bir üslup" olarak çıkıyor.⠀ Bu tanımdan sonra okuduğum kitabı incelediğim zaman tanımda dedilenlere uyuyor bu bile benim için yeterli oldu.⠀ Polidori'den bahsedecek olursak da bazıları tarafından "fantezi kurgu vampir türünün yaratıcısı" olarak tanımlanıyor. Verdiğim bu bilgiler bakımından çok değerli bir kitap okudum.⠀ Konusuna gelecek olursam da ebeveynlerini küçük yaşta kaybeden Aubrey kız kardeşi ile birlikte Londra'ya gelir. Orada bir baloda gördüğü Lord Ruthven ilgisini çeker, onunla tanışmak ister. Arkadaşlıkları ilerlediğinde Lord'la birlikte yolculuğa çıkar ve bir süre sonra Lord Ruthven'ın hareketlerindeki tuhaflıkları fark ederek ondan ayrılır yolculuğuna tek başına devam eder. Yolculuğunda uğradığı Yunanistan'da ise olaylar sarpa sarar tehlikeye atılır, arkadaşı Lord vurulur daha neler neler. ⠀ Lord ile Audrey'in arkadaşlığı nasıl bir hal alacak? Vurulan Lord'un durumu nasıl? Audrey başına gelenleri atlatabilecek mi? Hepsinden önemli soru bu Lord Ruthven kimdir? Bu soruların cevabı ve daha fazlası kitabımızda. ⠀ Sizlerde bu cevaplara ulaşmak isterseniz buyrun kitaba ⠀ Kısacık bir kitap ve hemencecik bitiyor. Çerezlik, kolay okunacak ve biraz korku biraz da gotik kitap okumak istiyorsanız kesinlikle okumalısınız. Ben severek okudum
Vampir
Puan vermedi·56 syf.·
2020 58. kitabı
Lord Byron ve arkadaşlarının hayalet öykülerinden bahsettiği bir gecede ortaya çıkan 'Vampir' hikayesinde;  Aubrey adındaki genç bir beyefendinin, gizemli ve çekici görünüşü ile dikkat çeken Lord Ruthven'in sırrını çözmesi ile ortaya çıkan olaylar zincirine ve kaçınılmaz sona şahit oluyoruz. 'Tıp öğrencimi gören en genç öğrenci' ünvanına sahip olan yazar 26 yaşında hayata veda etmiş. Kısacık yaşamının ardından geriye bu hayatı kadar kısa ama bir akıma öncülük edecek olan eseri bırakmış. 1819 yılında yayımlanan eserde İzmir ve İda Dağı (Kaz Dağları) na rastlamak büyük bir sürpriz oldu benim için.
Vampir
2022 15. kitabı
Kitap: Vampir Yazarı: J. William Polidori Sayfa sayısı : 56 Öykü kısa ve basit bir anlatımla bir çırpıda olup biten bir olayı anlatıyor. Derinliği yok. Zamanına göre böyle bir eserin yazılması güzel bir şey ama daha ürkütücü veya sürükleyici olabilirdi. Benim için çerezlik kategorisinde bir eser olmaktan öteye gidemeyecektir.
1000k
2020 92. kitabı
Fantazi, kurgu ve vampir türünün öncüsü olarak kabul edilen Polidori'den Vampir kitabını okudum. Gotik türünde ilk okumam oldu. Kısa ama etkileyici bir kitap. Konusundan kısaca bahsedeyim. Aubrey küçük  yaşta anne ve babasını kaybetmiş ve kardeşiyle başbaşa kalmıştır. Tabi bir de büyük bir servet. Aubrey kardeşi ile birlikte Londra'ya gelir, burada Lord Rutheven'i görür. Onda herkesten farklı biri olduğu hisseder. Onunla birlikte bir yolculuğa çıkar. Lord Rutheven'nin hareketlerinde ki tuhaflıkları fark eder ve yolculuğuna yalnız devam etmeye karar verir. Lord'un vurulmasıyla işler başka bir hal alır. Devamı mı? Tabi ki kitapta.
2020 127. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2020 00:07
Merhaba kitap severler, Gotik edebiyatının klasik yazarlarında öncü olan John William Polidorı hala bilmeyen var mı? Bu kitap yayınlandığında skandallara yol açan; o döneme bakıldığında hak vermemek pek mümkü değil... 56 sayfalık bir kitapda ki başarıyı siz düşünün ... Kitap Yorumu; Aubrey, küçük yaşta ailesini kaybetmiştir.Kız kardeşiyle kalan Aubrey günün birinde tertiplenen bir balo gecesinde Lord Ruthven ile karşılaştığında hayatında köklü değişimler geçireceğinin farkında bile değildir... Eserimiz ince olduğu için fazla detay veremiceğim ,bu tarz gotik edebiyatıyla tanışmak isteyenler merak edenlere öneririm... @cemyayinevi 'nden çıkan #Johnwıllıampolidorı 'nın kaleme aldığı ve #AltayiltanAktürk 'ün çevirisini yaptığı #Vampir isimli kitabı okudum. #fundaileheryerdeoku #books#bookstagram #kitapsever#
2020 125. kitabı
Aslında hiç sevmem vampir, zombi gibi kitapları okumayı ve filmlerini seyretmeyi... Fakat bu kitap öyle bildiğimiz tarz vampir kitaplarından değildi. Kısacık bir öykü sizi okurken içine alıyor ve tüyleriniz ürperiyor. Yazarı zaten Gotik Edebiyatın öncülerinden sayılıyormuş. İçinde mektuplar, açıklamalar vardı. Etkileyici bir okuma oldu tavsiyemdir.
2020 117. kitabı
Zengin bir ailenin çocuğu olan Aubrey ve kızkardeşi vasilerin gözetiminde yaşamaktadır. Sosyete partilerinde tanıştığı Lord Ruthven'le arkadaş olurlar ve birlikte Avrupa yolculuğuna çıkarlar. Yolculuk sırasında Ruthven'in farklı olduğunu anlar ve yolculuğuna tek devam etmeye kalkar. Lord Ruthven'le tekrar karşılaşır ve ölümüne tanık olur. Ölmeden önce tek isteği sırrının 1 yıl 1 gün boyunca açığa çıkmamasıdır. Verdiği sözde durmaya çalışırken yaşadığı şok bazı kişilerin hayatını etkileyecektir. Bu sır nelere sebep olacak diyorsanız kitabı okuyun derim
2020 184. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2020 15:05
Cümle alem önündeydi, o kalacağı yeri seçecekti, tanrı da onun klavuzu olacaktı... . . Yayınlandığı dönemde hatırı sayılır bir skandala sebep olan, Polidori'nin Vampir eseri, Lord Ruthven'i Gotik edebiyata kazandırmıştır. . . Yetim kardeşiyle büyük bir servete ve ünvana sahip olan Aubrey, bir davette karşılaştığı Lord Ruthven'in ulaşılmaz ve soğuk tavırlarına karşı engellenemez bir merak duyar. Özellikle vampir hikayelerinin sıkça konuşulduğu bu dönemde Lord Ruthven, görüntüsü itibariyle ilgi çeken bir karakterdir. Aubrey, sürekli O'nu takip eder. Roma'ya bir gezintiye çıkacağını öğrendiği Lord Ruthven ile seyehata katılır. Sonrasında Aubrey, Lord Ruthven 'den şüphelenir yolculuğuna tek başına Yunanistan üzerinden devam eder. . Aubrey aşırı cesur ve kendisine güvenen karakteri ile nasıl bir tehlikeye atıldığının, sevdiği kadın Ianthe' yi de peşinden sürüklediğinin farkına, çok acı bir şekilde varır. Artık dönülmez ve ölümlerle örülü bir yola girmişlerdir ve Aubrey'in kayıpları sonrası kardeşi dahi onun akli melakelerini kaybettiğini düşünmektedir. Peki onları nasıl bir gelecek beklemektedir? Vampir gerçek midir? Kuruntu mudur? Aradığımız cevaplar eserimizde der ilgililerine tavsiye ederim Kitapla Kalın
2023 57. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2023 00:17
Vampir denince akla hep Transilvanya gelir. Hele ki gotik edebiyat ise. Bu kez durak Londra genç kız yakışıklı birine aşık olur. Kısa ama güzel bir öykü olmuş. Özellikle midilli adasında uğrayan yazar için yakınımızdan Edirne, gulyabani, İzmir, Midilli adası gibi öğelerin geçmesi ayrı bir güzellik katmış bence
2021 111. kitabı
Vampir, çok sevdiğim bir fantastik edebiyat ürünüdür. Okumak da izlemek de benim için çok heyecanlı olur. İtalyan asıllı İngiliz doktor ve yazar olanJohn William Polidori ise, modern vampir edebiyatının ilk kurucusu olarak kabul edilir. Bugün analiz ettiğim "Vampir", yayımlanmış ilk vampir hikayesi olarak dikkat çekmektedir. Böylelikle bu eseriyle, fantastik korku edebiyatında pek çok yazara ışık tutmuştur. Polidori, suç ve cezalar kapsamında makaleleriyle fikirlerini belirten bi insandı. Bunun yanında, suç ile vampirlik arasında doğrudan bir ilişki kurdu. Ona göre vampirlik; henüz yaşarken, canlıyken işlenen bir suçun ölüm gerçekleştikten sonra çekilen cezasıdır. Vampirliği bir çeşit mahkumiyet olarak nitelemektedir. Tıp bitirdikten sonra "Don Juan" romanının yazarı Lord Byron'un özel doktorluğunu yaptığı sıralarda, dünya gezisinde bir yanardağ problemi nedeniyle İsviçre'ye giderler. Orada vakit geçirmek amacıyla herkesin bir korku hikayesi yazmasına karar verilir ve böylelikle sürükleyici "Vampir" öyküsü ortaya çıkar. Zaman ilerledikçe Polidori'nin sağlığı kötüye gitmeye başladı ve Lord Byron'la da araları bozuldu. Bu öyküsünü her ihtimale karşı Cenevre'de bir arkadaşına emanet etti. Bu öykü, Polidori'nin karşısına 1819 yılında New Monthly Magazine adlı dergide çıktı; ama Lord Byron'un imzası vardı. Bu olay yazarımızı küplere bindirir. Yazarın kumar borçları ve öyküsünün altındaki Lord Byron imzası, onun ölümünü hızlandıran etmenlerdir. Çoğu yabancı kaynak, Polidori'nin vampir karakteri Lord Ruthven'i yaratırken Lord Byron'ı temel aldığını ifade etmektedir. Ebeveynlerini küçük yaşta kaybeden ve kız kardeşiyle Londra'ya taşınan Aubrey, bir baloda Lord Ruthven'i görür ve karizmatikliğinden etkilenir. Onunla tanışır. Arkadaşlıkları ileri bir boyut kazandığında,
Roman
VampirJohn William Polidori · İthaki Yayınları · 20191,079 okunma

John William PolidoriYazar · 1 kitap
John William Polidori bir İngiliz yazar ve doktordu. Romantik hareketle olan ilişkileri ile tanınır ve bazıları tarafından fantastik kurgu vampir tarzının yaratıcısı olarak anılır. En başarılı çalışması, ilk yayınlanan modern vampir hikayesi olan "The Vampyre" adlı kısa öyküydü.