Toplumun İntihar Ettirdiği

Van Gogh

Antonin Artaud
Van Gogh, Toplumun İntihar Ettirdiği, K Yayınevi'nde, 1947 yılında yayınlanmış, 3000 adet basılmıştır. Artaud'nun isteğine uygun olarak, kitapta Van Gogh'un 7 tablosu yer almaktaydı. Sekizinci tablo, bir Otoportre, kapakta görünmekteydi. Yapıt, 16 Ocak 1948 günü Sainte-Beuve ödülünü almıştır. Antonin Artaud, Pierre Leob'un bir mektubunu okuduktan sonra, kitabı yazmaya karar vermiştir: Mektupta, Leob, Artaud'ya Van Gogh konusunda bir kitap yazmasının ne kadar iyi olacağını belirtmekteydi, ek olarak da Arts dergisinin 31 ocak 1947 sayısında yer alan Van Gogh'la ilgili bir yazıyı yolluyordu (yazının başlığı: "Onun Deliliği?", doktor Beer adlı şahsın Van Gogh'un deliliği konusundaki görüşlerini içeren psikiyatrik bir inceleme). Artaud'nun bu metne tepkisi, Paule Thévenin'e göre, kitabın yazılışında belirleyici olmuştur. ''Van Gogh özel bir sayıklama durumundan ölmemiştir, ama başlangıçtan beri bu insanlığın haksız tininin çevresinde çırpındığı bir sorunun bedensel olarak zemini olmaktan ölmüştür. Tenin tine, ya da bedenin tine, ya da tinin her ikisine üstünlüğü sorununun. Ve nerdedir bu sayıklamada insan benliğinin yeri?'' Beckett'i, Genet'yi, Ionesco'yu ve çağdaş tiyatro akımlarını etkileyen, Antonin Artaud'dan... O gerçeküstücü, yazar, oyun yazarı, şair ve oyuncudan... Alçaklık üzerine, sözcükleri aşan ''altüst'' edici bir dille Toplumun İntihar Ettirdiği Van Gogh.
64 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
intihar itkisi
Antonin Artaud, ne zamandır okumak istediklerimin arasındaydı. Bu kısa kitap; deliliğe bir adım kalmanın eşiğinde olanları, Toplumun, sonsuzluğun içinde kıvranan zihinleri ötekileştirdiğini, Üreten ruhun sancılarını, Ve aslında bu sancıların yine toplum yüzünden tetiklendiğini, Zihnin evrensel düzlemde ürettiği ürünlerin -her ne olursa- ; Yine bunların toplumdan bir kaçış yolu olduğunu anlatıyor.. Toplum çoğu üreten kişide intihar itkisine sebep olmuştur, çünkü üreten ve bunu birebir özümseyen kişinin en temel amacı anlaşılmaktır. İnkâra açıktır elbette ama bir vazgeciş ardında, anlaşılamamak, yankı bulamamakdan ötesi yoktur fikrimce.. İçeriğinde tabloların soyutsal hallerinin yine ressam tarafından kaleme alınıp somuta dönüştürüldüğü bir kaç metin de yer alıyor.. Cüretkar bir dilde yazılmış, betimlemeler oldukça güçlü, yazarın yazı dili hakkında fikir sahibi olmak için uygun bir kitap..
Van Gogh
Van GoghAntonin Artaud · Nisan Yayınları · 1991184 okunma
62 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
14 saatte okudu
Her şey Antonin Artaud'a gelen bir mektupta;"Van Gogh hakkında bir kitap yazsan ne kadar iyi olacak" diyen bir dostunun tavsiyesiyle başlar. Artaud, kendisi dokuz yıl akıl hastanesinde kalmış ve Vincent'in deliliğini daha doğrusu toplum tarafından ona dayatılan farklı olma olgusunu delilikle bağdaştıran çürümüş bir topluma verilen bir
Van Gogh
Van GoghAntonin Artaud · Nisan Yayınları · 1991184 okunma
62 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Dahası, yalnız başına intihar edilmez. Kimse yalnız olmamıştır doğmak için. Kimse de yalnız değildir, ölmek için. Ama, intihar durumunda, doğaya karşı kendi hayatından kendini yoksun etme eylemine vücudu karar verdirmek için bir kötü varlıklar ordusu gereklidir." Artaud, yukarıda ve kitabın genelinde olduğu gibi toplumun intihar üzerinde etkisini iyi şekilde analiz eder. Bu etkide en büyük rollerden biri de psikiyatrinindir ona göre. Delilik üzerine yorumları bana hep Foucault'yu çağrıştırdı. Bence van Gogh'un deliliği de 'aklın dışladıkları' terimi kapsamında işlenmiştir Artaud tarafından. İktidarın elinde olan bilgi, akıl, tıp, psikiyatri; ona uyum gösteremeyen delilik, cahillik, hasta, deli, dahi... Kitap dili ise bana ağır geldi. Çeviriden mi yoksa yazarın ağdalı dilinden mi kaynaklıdır çözemedim. Buna rağmen analizlerin ve tablolar üzerine duygu betimlemelerinin tadını çıkararak okudum.
Van Gogh
Van GoghAntonin Artaud · Nisan Yayınları · 1991184 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
Unuttuğumuz veya varlığından bihaber olduğumuz birçok şey bugün popüler kültürün bir parçası haline geldi. Bazen popüler kültür bir sanatçının herkes tarafından tanınmasını sağlarken; bazen o şöhretin içinde sanatçı, asıl değerini kaybetmeye yüz tutuyor. Bunlardan birisi de Vincent van Gogh.
Van Gogh
Van GoghAntonin Artaud · Nisan Yayınları · 1991184 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
28 saatte okudu
İnsan ve toplum
intiharın ya da intiharların bireyden çok toplumda aranması gerektiğini, toplumsal yapının ve toplumsal işleyişin incelenmesinin ne kadar önemli olduğunu ve günümüz türkiyesinde yaşadığımız duyguları bi nebze de olsa anlamlandıran bir kitap kısa ama bir o kadar da harika. okumanızı çok şiddetli olmasa da tavsiye ederim.
Van Gogh
Van GoghAntonin Artaud · Nisan Yayınları · 1991184 okunma

Yazar Hakkında

Antonin Artaud
Antonin ArtaudYazar · 11 kitap
Bu metin İngilizce dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Antoine Marie Joseph Artaud Antonin Artaud (d. 4 Eylül 1896, Marsilya - ö. 1948, Paris). Fransız oyun yazarı, aktör, yönetmen ve şair. Artaud'un ailesi İzmir'den göç etmiş Yunanlılar'dandır. Dört yaşında geçirdiği menenjit hastalığı onu ergenlik dönemine kadar takip eder. Yine bu dönemde girdiği depresyonlardan kaynaklı sanatoryuma yatırılır. Burada Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire ve Edgar Allan Poe okumaya başlayan Artaud aynı zamanda şiir de yazmaya başlar. 27 yaşında Paris'e taşınan Artaud burada tiyatro yazarlığı ve film yönetmenliğine başlar. Nazilerin Fransa'yı işgal ettiği dönemde Rodez'deki bir psikiyatri kliniğine yatırılır. Burada sanat terapisiyanında elektro şok tedavisi gören Artaud resim çizmeye ve yazmaya başlar. Bugünkü Psikologlar Artaud'un hastalığının Şizofreni olduğu kanısındalar. 1948 yılında yakalandığı bağırsak kanserinden kısa bir süre sonra ölür. Yatağında oturmuş, bir elinde ayakkabısı olacak şekilde bulunan Artaud'un ölüm nedeni aşırı derecede uyuşturucudur. Fakat Artaud uzun süreden beri kronik ağrılarından dolayı Laudanum, Afyon, Eroin ve Peyote gibi uyuşturucular kullanmaktadır ve bu dozun öldürücü olduğunu bilip bilmediği tartışılmaktadır. (1930' a kadar Eroin yasak değildir ve Artaud René Crevel ile birlikte yasağa karşı mücadele eder) Sanat Yaşamı Artaud, 1920’de Paris’e gelmiş, ünlü yönetmenlerden Charles Dullin’in yanında öğrenim görmüştür. Lugne-Poe ve Louis Jouvet gibi yönetmenlerle çalışmış; Andre Breton, R.Vitrac ve Louis Aragon’la beraber sürrealizm hareketini başlatmıştır. Révolution Surréaliste ve Nouvelle Revue Française'i yazan Artaud, 1927 yılında sürrealistlerden bağını koparmıştır. 1928 yılında Çılgın Anne (La Mére folle) oyununu sergiledi. 1930’lu yılların sessiz filmlerinde oynadı. 1936-37’de Meksika ve İrlanda’ya geziler yaptı, ancak sinirsel rahatsızlıkları yüzünden 1943’e kadar psikiyatri kliniklerinde yatmak durumunda kaldı. Artaud, 1932 ve 1933 yıllarında "Vahşet tiyatrosu" bildirileri yayınlayarak (Le manifest du théatre de la cruauté), tiyatro görüşlerini "Tiyatro ve İkiz" (Le théâtre et son double) adlı kuramsal kitabında dile getirmiştir. Bu görüşlerine yer vermeye yeltendiği tek oyunu, Shelley ile Stendhal’in yapıtlarına dayanan Les Cenci olmuştur. Avangart tiyatronun kuramcısıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.