Yaşayan Mumya

Antonin Artaud
Artaud için "varoluşçuluğu aşmaya çalışan adam" sözü yerinde bir benzetme olmaz mı? Onu keşfetmiş Türkiyeli okurlar, bunu yadırgamayacaklardır sanırız. "Vahşet Tiyatrosu"nun kurucusu olan ve insanın kendi bedenini kendisinin yaratması gerektiği, organlarından gereksiz ve zararlı olduğu felsefesini güden Artaud, yapıtlarında beynimizi aykırıklarla zorlayan, cins bir yazardır. Çevirisi zor yapıtları dilimize kazandırmakla ustalığını kanıtlayan Yaşar Günenç, "Yaşayan Mumya"yı fransızca aslından çevirerek burda da "Ulysses", "Ölümsüz Bakireler", Solgun Ateş"te olduğu gibi başarısını sürdüryor. Kitabın başında yer alan çevirmenin giriş yazısı, Artaud'nun metinlerini anlamamıza katkı sağlıyor. (Arka Kapak)  
69 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

69 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
deliriyor muyuz gençler! :))
¶¶ Ben Antonin Artaud, kendimin oğluyum, kendimin babası, kendimin anası ve ben'im. ¶¶ ¶¶Ölüme açlık duymuyorum, varlık olmaya açlık duyuyorum. ¶¶ Yine İntihara meyilli ve yine intihardan ölmeyen bir yazar kitabını okumuş bulunuyorum... Varoluşsal sancılar içinde geçmiş tüm yaşamı, küçük yaşta menenjit hastalığı onu depresyona sokar ve
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Artaud'un öyküsü, varlık olmayı seçmemiş ve var olurken kendi bedenini de seçmemiş bir adamın öyküsüdür; bir gün bu adam, kendi sözcüklerini de seçmediğini açıkladı.
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 saatte okudu
"Ben, Antonin Artaud, kendimin oğluyum, kendimin babası, kendimin anası ve benim!" Varoluşçuluğu aşmak isteyen bir adamla karşı karşıyayız. Hiç bir Tanrıyı tanımayan ve bedeninden etinden, organlarından rahatsız olan, onların olmuş olabileceği ile olması arasındaki korkunç uçurumda gidip gelen deli damgası yemiş sinemacı ve tiyatrocu
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
16 sene akıl hastanesinde kalan ve arkadaşlarına yolladığı mektupları sayesinde onun kafasının içindeki derin dehlizleri bize yansıtmayı başarıyor Antonin. Yaşayan bir ölü olduğunu , bir mumya olduğunu , organlarının ona fazla geldiğini , Tanrı'ya şikayet ederek bildiriyor. Varoluşa karşı daha fazla dayanamıyor , edebiyata , Tanrı'ya hatta kendi alanı olan tiyatroya bile yeri geliyor acımadan vuruyor. Anlama anlam katan yazarlardan biri.
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
9/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Bir töz, kökünden koparılmış, doğuştan hastalıklı... ve tek suçlu var, tanrı. Tanrı, "olabileceği şey" olmaya, varlık olmamaya, boşluğa ve hiçliğe giden köprüde engeldir. Bu engel, bir kez daha, ama son kez ameliyat masasında aşılabilir. Ölüm yoktur sonunda ama varlık da olmayacaktır. Artaud, varoluşa, ve onun tüm sistemlerine karşıdır, en büyük anarşiktir, belki de. Varlığın, organizmaların, organların işleyişi, yasası, yazgısı ve referansı _anası ve babası_ olmamalıdır, bir mumya gibi etten ve akıldan oluşan bedene ulaşmalıdır. Kendi kendini o zaman özgür kılabilir. Ne var ki reddetmiştir bu boşluğu. Belki de çözülmez dediği üç problemden ikincisidir sebebi: saçma ölüm. Ölmeye güvenmek saçmadır. :) Yine de tüm herkes adına istediği, sınırsızlıktı belki de, aykırının olmadığı, sayıklayabildiği, saçmayabildiği bir düştü. - Ne demek istiyorsunuz bay Artaud? (Ve Artaud sayıklar.) - Tam bir delisiniz siz zincirlik deli. Gerçek bir dil anlaşılmazdır diyor Artaud. O zaman, anladığımız okuduğumuz değildir. Olmamalıdır da, düşündürmelidir. Herkes, anlaşılmaz olanda kendi evrenindeki anlamı bulmalıdır.
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
9/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Kendini artık yaşamın içinde hissetmeyen bu et, Sürçmekten artık kurtulamayan bu dil, titreşimlerinin rotasını artık izleyemeyen bu ses nasıl devineceğini artık unutmuş, kavrayacağı yeri artık belirleyemeyen bu el, çizgilerinde artık hiçbir anlamın biçimlenmediği bu beyin, tüm bunlar, mumyamın diri etten oluşunu sağlıyor ve tanrının önünde bir boşluk örneği olarak duruyor; doğmuş olmamın zorunlu bir biçimde beni bıraktığı boşluk bu... Antonin Artaud - Yaşayan Mumya (Mumyanın Mektubu, sy.35 - Yaba Yayınları)
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
23 saatte okudu
Herkes evrendeki tek güneşi görür, Artaud ikincisini de görenlerden.. Kaldığı akıl hastanesi doktorlarından bir tanesi onu böyle tanımlıyor. Yoksa bu kadar huzme, bu varoluşun karanlığını anlatırken kullandığı parlak kelimeler nereden alırdı kaynağını ? Tekrar biçimlenme arzusu baş gösteriyor yazarda. Yok olmak değil, var olmak hiç değil. Tüm bu maddesel evrende ruhu ve eti, organları dahi yeni baştan biçimlendirmek. Aklı sayıklamalar eşiğinden geri çevirip, ulaşmak istenenin önündeki engel olmaktan kurtarmak istiyor. Kavramlar arasında arafta bir yerde, öylece durağan bir kurbanın sayıklamaları bu satırlar. Bilinçli ve bilinç dışı.. Sözcük hâkimiyeti kaygısı gütmeden, sözcüklerin etten sıyrılışı.. "Ben, Antonin Artaud, kendimin oğluyum, «kendimin babası, kendimin anası « ve ben’im» " ama ben olağan koşullarda var olmadım, dölyatağının kapılarından geçmedim bu dün­yaya, doğuşum, dehşetli bir çabalamaydı korkunç bir savaş, adsız bir günah." Ana rahmini dahi reddedişin, deliliği..
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma
69 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Zaman zaman kopukluklar olan, ancak yine de kendini okutan bir kitap. Cok begendiğimi söyleyemem ama okuduklarimın arasina bir kitap daha eklendigi icin okudum diyebilirim.
Yaşayan Mumya
Yaşayan MumyaAntonin Artaud · Yaba Yayınları · 1995179 okunma

Yazar Hakkında

Antonin Artaud
Antonin ArtaudYazar · 11 kitap
Bu metin İngilizce dilinden otomatik olarak çevirilmiştir. Orjinali Göster
Antoine Marie Joseph Artaud Antonin Artaud (d. 4 Eylül 1896, Marsilya - ö. 1948, Paris). Fransız oyun yazarı, aktör, yönetmen ve şair. Artaud'un ailesi İzmir'den göç etmiş Yunanlılar'dandır. Dört yaşında geçirdiği menenjit hastalığı onu ergenlik dönemine kadar takip eder. Yine bu dönemde girdiği depresyonlardan kaynaklı sanatoryuma yatırılır. Burada Arthur Rimbaud, Charles Baudelaire ve Edgar Allan Poe okumaya başlayan Artaud aynı zamanda şiir de yazmaya başlar. 27 yaşında Paris'e taşınan Artaud burada tiyatro yazarlığı ve film yönetmenliğine başlar. Nazilerin Fransa'yı işgal ettiği dönemde Rodez'deki bir psikiyatri kliniğine yatırılır. Burada sanat terapisiyanında elektro şok tedavisi gören Artaud resim çizmeye ve yazmaya başlar. Bugünkü Psikologlar Artaud'un hastalığının Şizofreni olduğu kanısındalar. 1948 yılında yakalandığı bağırsak kanserinden kısa bir süre sonra ölür. Yatağında oturmuş, bir elinde ayakkabısı olacak şekilde bulunan Artaud'un ölüm nedeni aşırı derecede uyuşturucudur. Fakat Artaud uzun süreden beri kronik ağrılarından dolayı Laudanum, Afyon, Eroin ve Peyote gibi uyuşturucular kullanmaktadır ve bu dozun öldürücü olduğunu bilip bilmediği tartışılmaktadır. (1930' a kadar Eroin yasak değildir ve Artaud René Crevel ile birlikte yasağa karşı mücadele eder) Sanat Yaşamı Artaud, 1920’de Paris’e gelmiş, ünlü yönetmenlerden Charles Dullin’in yanında öğrenim görmüştür. Lugne-Poe ve Louis Jouvet gibi yönetmenlerle çalışmış; Andre Breton, R.Vitrac ve Louis Aragon’la beraber sürrealizm hareketini başlatmıştır. Révolution Surréaliste ve Nouvelle Revue Française'i yazan Artaud, 1927 yılında sürrealistlerden bağını koparmıştır. 1928 yılında Çılgın Anne (La Mére folle) oyununu sergiledi. 1930’lu yılların sessiz filmlerinde oynadı. 1936-37’de Meksika ve İrlanda’ya geziler yaptı, ancak sinirsel rahatsızlıkları yüzünden 1943’e kadar psikiyatri kliniklerinde yatmak durumunda kaldı. Artaud, 1932 ve 1933 yıllarında "Vahşet tiyatrosu" bildirileri yayınlayarak (Le manifest du théatre de la cruauté), tiyatro görüşlerini "Tiyatro ve İkiz" (Le théâtre et son double) adlı kuramsal kitabında dile getirmiştir. Bu görüşlerine yer vermeye yeltendiği tek oyunu, Shelley ile Stendhal’in yapıtlarına dayanan Les Cenci olmuştur. Avangart tiyatronun kuramcısıdır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.